e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 41, maig de 2011

Us expliquem....
Les escoles parlen...
Racó de l'alumnat
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Les valoracions del I Fòrum de la XESC

L'Experiment Mundial (The Global Experiment)

> Més informació

Les escoles parlen
La festa de la primavera a l'Escola Mas Clarà (la Bisbal d'Empordà)

L'Escola Sant Gil (Torà) celebra el Dia Mundial de l'Aigua

L'Escola La Muntanya (Aiguafreda) ens ensenya com fan l'arbre amic

La cartelelra verda de l'Escola Maria Borés (la Pobla de Claramunt)

L'AMPA de l'Escola Sant Pere i Sant Pau edita la nova samarreta del centre

Les activitats ambientals de l'Escola Alzines Balladores (Sant Feliu de Buixalleu)

El carnaval de les escoles Antoni Roig (Torredembarra) i Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp)

La participació de les famílies en la plantada al jardí de l'Escola Bressol Gespa (Cerdanyola del Vallés)

> Més informació

Racó de l'alumnat
Jornada verda de divulgació de l'anella verda de Manresa a l'Institut Lluís de Peguera (Manresa)

> Més informació

Agenda
Odissea 2050

VI Escola d'Estiu de Salou

Taller de bicicleta

Jornada tècnica sobre menjadors escolars ecològics

> Més informació

Un xic més
Herbam

Tot un món, ara també als centres educatius

Recursos educatius del DAAM

> Més informació


Us expliquem...
Les valoracions del I Fòrum de la XESC

Volem compartir amb vosaltres el recull de les valoracions que heu fet d’aquests Fòrums. Aprofitem per donar les gràcies a tots els que ens heu fet arribar les vostres propostes i suggeriments. Aviat tindrem a la web totes les activitats presentades, tant per l’alumnat com pel professorat.

> Resum valoracions

L’Experiment Mundial (The Global Experiment)

Us animem a participar en L’Experiment Mundial. L’aigua: una solució química, una proposta de la UNESCO i de la IUPAC (Unió Internacional de la Química Pura i Aplicada), en el marc de l’Any Internacional de la Química 2011, adreçada als alumnes de primària i de secundària de tot el món.
L’Experiment Mundial proposa la realització d’activitats experimentals al voltant de l’aigua, amb l’objectiu de contribuir a generar entusiasme per la ciència entre els joves i mostrar el valor de la cooperació internacional en la ciència.

Les activitats pretenen acostar als joves el paper de la química en la qualitat de l'aigua i en la cerca de solucions per a la millora de la qualitat de vida i del medi.

Els resultats dels experiments que obté cada centre es recullen on line en una base de dades a escala mundial; i són a l’abast en un mapa interactiu, que permet visualitzar les dades dels centres escolars que participen arreu del món.

El CESIRE-CEDEC del Departament d’Ensenyament, la Societat Catalana de Química i el Centre UNESCO de Catalunya estan promovent la realització del Global Experiment i animant la participació dels centres escolars catalans. Amb aquest objectiu s’han traduït les quatre activitats al català i s’estan organitzant diversos actes de presentació adreçats al professorat i al públic general en els quals els alumnes exposin les seves experiències i resultats.
Podeu trobar les 4 activitats i més informació sobre L’Experiment Mundial al web del CESIRE-CDEC http://phobos.xtec.cat/cdec/index.php/any-de-la-quimica

Les escoles parlen
La festa de la primavera a l'Escola Mas Clarà (la Bisbal d'Empordà)

A l’Escola Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà hem celebrat la II Festa de la Primavera. Amb la iniciativa de l’AMPA i amb la col·laboració de la comunitat escolar, el centre es va convertir en un bullidor d’activitats:

  • Plantar cebes i enciams i també flors de colors a l’hort
  • Pintar un mural amb un espantaocells a la vora de l’hort
    Sembrar llavors
  • Pintar mandales i dibuixos amb motius primaverals
  • Exposar, al claustre de l’escola, unes escultures i unes maquetes de pobles fetes amb material de rebuig pels nens i les nenes.

Enmig d’un ambient de companyonia i alegria i amb un sol esplèndid vàrem passar un matí molt agradable. Al final, la guinda va ser la descoberta de la placa d’Escola Verda davant l’alegria de tots els assistents: pares, alumnes i mestres.

La placa és la culminació i continuïtat de la feina que s’ha anat fent durant aquests anys. Culminació perquè l’objectiu era aconseguir-la com a premi a la feina feta. I continuïtat perquè sempre es pot millorar. Amb el certificat d’Escola Verda hi ha el compromís de tota la comunitat de tenir cura del nostre entorn: persones, animals, plantes i la resta d’elements que conformen el medi ambient. Aquestes activitats “fan escola” i ens carreguen les piles per anar avançant en el nostre projecte.

L'Escola Sant Gil (Torà) celebra el Dia Mundial de l'Aigua

Una de les activitats ambientals que portem a terme a l’escola Sant Gil de Torà és la celebració de dies mundials com, per exemple, el Dia Mundial d’Anar a Peu a l’Escola, el Dia Mundial de l’Aigua i el Dia Mundial del Medi Ambient. L’últim que hem celebrat ha estat el dia mundial de l’aigua, el passat 22 de març, del qual us en farem 5 cèntims.

Des de l’àrea de medi, aquest mes de març hem treballat l’eix de la matèria i l’energia, on un dels continguts ha estat l’aigua. Hem fet experiències, treballs, un taller de l’aigua per l’empresa Cassa, i experiments que ens han servit per reflexionar sobre la importància de fer-ne un bon ús i de preservar-la, així com conèixer d’on prové, els estats i el seu cicle.

A la biblioteca de l’escola, també hi ha hagut durant aquest mes un punt de consulta sobre l’aigua, tant amb llibres més científics que ens han permès cercar informació, com llibres d’experimentació i fins i tot contes a l’entorn d’aquesta temàtica.

Des de l’àrea de plàstica, hem realitzat un taller. L’alumnat d’EI ha realitzat 3 núvols, on de cadascun hi pengen unes gotes d’aigua. L’alumnat d’EP, ha realitzat un mòbil d’una aixeta (reutilitzant material) amb unes gotes d’aigua que cauen, les quals estan plenes de missatges escrits pels alumnes mateixos. Aquests mòbils els hem penjat a les tres entrades de l’escola, juntament amb uns missatges que han creat els alumnes mateixos, després d’haver reflexionat a partir d’unes preguntes que els havíem plantejat els mestres.

Sabem que la celebració dels dies mundials tan sols repercuteix en un sol dia, però creiem que amb tot el treball que fem al voltant d’aquest dia, ens ajuda a petits i grans a saber-ne més, ser més conscients del món que ens envolta.

El carnaval de les escoles Antoni Roig (Torredembarra) i Mare de Déu de la Roca (Mont-roig del Camp)

Alguns centres ens han enviat fotografies sobre el carnaval ambientalitzat que han celebrat enguany. A continuació us n'adjuntem algunes amb els comentaris dels centres:

"L’alegria per haver obtingut la qualificació d’Escola Verda, ens ha impulsat a compartir aquest fet amb tota la comunitat educativa en una festa, la festa de Carnaval. Amb les disfresses hem intentat conèixer millor la natura tal com és i tal com la voldríem. Els petits de l’escola van representar l’aire, la terra i l’aigua relacionant-los amb un animal en perill d’extinció de cadascun d’aquests espais naturals.”

A cicle inicial, la natura i els contenidors de reciclatge han estat els temes escollits per a les seves disfresses. L’estalvi energètic de llum i aigua ha estat el treball desenvolupat des de cicle mitjà, i les energies renovables a cicle superior.

A l’hora de fer les disfresses hem utilitzat, més que mai, materials reciclats i de rebuig.
El resultat de tot plegat esperem recollir-lo en un futur no massa llunyà, preparant als nostres alumnes en els nous reptes del desenvolupament sostenible". Escola Antoni Roig de Torredembarra.

"Enguany hem dedicat el nostre Carnaval a les "Verderoltes". La temàtica voltava entorn de l'Escola Verda. D'altra banda, molta de la decoració realitzada estava feta amb materials reciclats i us en volem ensenyar algunes fotos". Escola Mare de Déu de la Roca.”

La participació de les famílies en la plantada al jardí de l'Escola Bressol Gespa (Cerdanyola del Vallès)

L'Escola Bressol Gespa cada any celebren una activitat de millora del pati i l'entorn on participen totes les famílies i infants de 0-3 anys. Ens ho expliquen en aquest recull amb fotografies.

> La Plantada de l'EB Gespa

L'Escola La Muntanya (Aiguafreda) ens ensenya com fan l'"arbre amic"

El projecte "Arbre amic" consisteix a estudiar la biodiversitat vegetal del pati donant, a cada nivell, la responsabilitat de treballar un arbre diferent. L'Escola La Muntanya ens ha fet un article de com s'organitzen i en què consisteix.

> Arbre amic

La cartellera verda de l'Escola Maria Borés (la Pobla de Claramunt)

A l'Escola Maria Borés estan molt contents perquè les flors de les tulipes anuncien bon temps, els enciams creixen a bon ritme i les maduixes ja són vermelles. En el web del centre han inaugurat la cartellera verda per compartir-ho amb tothom i tenir un espai per donar a conèixer totes les actuacions i els treballs ambientals del centre. De moment, ja hi podeu veure algunes presentacions i enllaços amb fotografies.

> Cartellera verda

L'AMPA de l'Escola Sant Pere i Sant Pau edita la nova samarreta del centre

A partir d'aquest curs, els alumnes de l'Escola Sant Pere i Sant Pau tindran un nou model de samarreta identificativa que inclou en el seu disseny gràfic el nostre símbol d'escola acollidora: el xiprer.

El Cupressus sempervirens, que és el nom científic del xiprer, és un arbre perenne de la família de les cupressàcies que, alt i dret en forma de columna i de capçada fusiforme, pot arribar a fer fins a 30 metres d’altura. Originari de la Mediterrània oriental, el xiprer és preuat per la seva fusta dura i resistent.

Tradicionalment, el xiprer ornamentava l'entrada de les masies catalanes, com a símbol elegant de benvinguda i acollida. És per això que des de molt antic, fins i tot fora de Catalunya, també va ser adoptat com a arbre funerari, acollidor de les ànimes.


Les activitats ambientals de l'Escola Alzines Balladores (Sant Feliu de Buixalleu)

El dissabte, 26 d’abril, l’Escola Alzines Balladores, de Sant Feliu de Buixalleu, en la festa de la primavera organitzada per l’AMPA, va inaugurar la placa d’Escola Verda amb una plantada de flors.

Ara fa cinc cursos que es va crear l’Escola Alzines Balladores i des d’un inici ja es va proposar portar a terme un projecte que aposti per la sostenibilitat i l’ús moderat dels recursos naturals de què disposem. En aquest projecte s’implica tota la comunitat educativa: famílies, infants, mestres, monitoratge, personal de neteja i ajuntament. A través de petites actuacions i del dia a dia volem ajudar a millorar els hàbits de la població i sensibilitzar les nenes, els nens i les famílies en relació amb el medi ambient i el nostre paper en la seva preservació.

A l’escola s’apliquen les tres erres Reduir, Reciclar i Reutilitzar. Però a més, a cada curs hi ha una tasca senzilla a dur terme: els més petits d’educació infantil de 3 anys s’encarreguen dels arbres (regar-los, collir les fulles a la tardor per posar-les al compostador); els de 4 anys porten el jardí de l’escola; i els de 5 anys fan l’hort on sempre hi ha algun avi o àvia o algun pare i mare que ens hi dóna un cop de mà.

A educació primària, els de primer s’encarreguen del compostador (recollir les restes orgàniques dels esmorzars i dinars) que ens servirà d’adob per a la terra; els de segon treballen amb les plantes aromàtiques; i els de tercer recuperen llavors. Tots junts mirem d’estalviar energia (hi ha encarregats de tancar portes i llums), recollim aigua de la pluja per regar, fem sortides a l’entorn proper per conèixer millor la natura que ens envolta; usem carmanyola per portar l’esmorzar.

Els dijous mengem fruita i fruits secs i, un cop al mes, convidem a les famílies a esmorzar macedònia que ens preparen elles mateixes. I a mesura que anem creixent, anirem ampliant les actuacions a realitzar que s’han d’anar repetint en el dia a dia per portar a terme el projecte. Un projecte que implica una filosofia de vida i que aposta cap a una manera de veure el món i d’actuar-hi més respectuosa per a tothom.

Racó de l'alumnat
Jornada verda de divulgació de l'anella verda de Manresa a l'Institut Lluís de Peguera (Manresa)

Aquest any, la jornada verda de l’Institut Lluís de Peguera la celebrarem caminant, coneixent i donant a conèixer diferents espais emblemàtics dels voltants de Manresa, de l’Anella Verda de Manresa. Tots els estudiants, des dels més joves, primer d’ESO, fins als més grans, segon de batxillerat, passejarem per sis espais de l’Anella, sortirem a descobrir aquests espais. L’horta de Viladordis, la riera de Rajadell, el Mal Balç, Collbaix i els Tres Salts i la riera de Sant Esteve.

Els estudiants del Peguera volem conèixer i donar a conèixer aquest espai lliure i que concentra valors naturals i paisatgístics, culturals i socials que manté un mosaic agrícola i forestal i conserva traces de la història i del treball humà, a més de ser centre de producció agrícola i ramadera i que els manresans el tenen com a referència de lleure. Mentre anàvem descobrint aquest espais vam fer fotografies, vídeos, dibuixos i escrits que es varen mostrar a la resta de Manresans durant la fira Ecoviure que es va fer els dies 16 i 17 d’octubre del 2010 al Palau Firal de Manresa. Vam donar a conèixer aquest espais tan valuosos per a la salut ambiental de la ciutat i dels manresans, ja que creiem que el que es coneix es valora i el que es valora s’estima.

Vam mostrar les increïbles vistes del pla del Bages des de la muntanya de Collbaix. El regadiu i la sèquia de Viladordis. Els increïbles fòssils marins del Mal Balç. Les resistents construccions de pedra seca. Els gorgs, cingles i boscos caducifolis de la part baixa de la riera de Rajadell i els colors encesos tardorencs dels boscos d’auró negre de la part alta de la riera de Rajadell. Tot això entre moltes altres joies de l’Anella Verda de Manresa.

Alumnes i professors de l’Institut Lluís de Peguera de Manresa.

Agenda
Cinema

Odisea 2050

El Festival de Cinema de Medi Ambient (FICMA) us convida a l'estrena de la pel·lícula Odisea 205o. Una estrena molt especial perquè comptarà amb la presència dels realitzadors i, entre tots els suggeriments dels assistents, es decidirà el final de la pel·lícula.

Per a més informació sobre com inscriure-s’hi, dates de projecció i lloc, consulteu la invitació clicant aquí. (Enllaç a INVITACIO ODISEA 2050.pdf)

> Per a més informació sobre el FICMA

Agenda

VI Escola d'Estiu de Salou

Un any més, des de la Delegació a Tarragona del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, s’ha programat l'Escola d'Estiu. Enguany se celebrarà a les instal·lacions del Teatre Auditori, a les aules de l’Escola Municipal de Música, al Centre Cívic i a les aules de l’IES Jaume I de Salou.
L’Escola d’Estiu d’enguany es realitzarà del 8 al 15 de juliol, en horari de 9 h a 14 h.

> Per a més informació i programa

Taller de bicicleta

Per a tothom qui està fent actuacions sobre mobilitat a la zona de Girona, us informem d'aquest taller de manteniment i reparació de bicicletes que es farà el proper 17 de maig al Centre Cívic Pla de Palau (C/ Saragossa, 27. Girona) a les 19 hores.

L'activitat és gratuïta però cal fer inscripció prèvia trucant al 972 42 63 90 o escrivint un correu a ccpalau@ajgirona.cat adreçat a Montserrat.

> Centre Cívic Pla de Palau

Jornada tècnica sobre menjadors escolars ecològics

El proper dissabte, 7 de maig tindrà, lloc al Centre Cultural de Cambrils una jornada dedicada a donar suport informatiu a centres educatius que vulguin introduir els aliments ecològics al menjador, vincular els joves amb els aliments i l'agricultura de l'entorn i assegurar una dieta equilibrada i sana. La jornada és gratuïta i està organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), l'Oficina Comarcal del Baix Camp i l'Assessorament Rural i Innovació Tecnològica.

Per participar-hi cal inscriure-s'hi prèviament trucant al telèfon 977 25 04 41; o a través de l’a/e:asesplugues@gencat.cat.

> Per a més informació i programa

Un xic més
Herbam

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya inicia aquest projecte basat en un web cercador de plantes en interacció amb l'usuari. Es tracta d'un web cercador de plantes que permet que l'usuari també n'hi inclogui, així com s’obtingui molta més informació de cada espècie.

Les escoles poden accedir a una guia per treballar amb els alumnes la informació etnobotànica a partir d’entrevistes amb gent gran, afavorint el contacte entre les diferents generacions. Registrar-se al web permet connectar-se amb altres membres de la comunitat Herbam per compartir àrees de treball comunes, i disposar d’un espai personal per controlar tota la informació incorporada.

> Per a més informació

Tot un món, ara també als centres educatius

A partir del programa del mateix títol de TV3 aquest material, en forma de carpeta, vol acostar el fenomen migratori humà a les aules des d'un enfocament que defuig l'alarmisme i la falsa tolerància. Ofereix unes propostes didàctiques adaptades a les característiques evolutives i als interessos dels alumnes segons els nivells d'educació obligatòria i postobligatòria.

El programa Tot un món aborda els diferents aspectes relacionats amb la nova immigració i les diverses cultures i religions que conviuen a Catalunya, i ho fa des de les experiències personals dels immigrants i de les persones que, en contacte amb ells, treballen des de tots els àmbits de la societat.

> Per a més informació

Recursos educatius del DAAM

Dins del web del DAAM de la Generalitat de Catalunya hi ha un portal temàtic dedicat a la producció agroalimentària ecològica on trobareu una sèrie d'apartats amb informació general, estadística, notícies i, entre d’altres, un apartat de recursos educatius. Us adjuntem un document a manera de resum amb la informació que trobareu en aquest apartat i com accedir-hi.

> Per a més informació
> Producció agroalimentària ecològica

Amb el suport de:
© 2011 Generalitat de Catalunya