e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 30, abril de 2010

Us expliquem....
Les escoles parlen...
El racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
La Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya ja té nou web

Premi Escoles Verdes 2010

Curs de dinamització de la maleta pedagògica de l'hort a casa

> Més informació

Les escoles parlen
Èxit del mercat d'intercanvi de l'IES Bellulla (Canovelles)

Prevenció de residus a l'IES Alfons Costafreda (Tàrrega)

La campanya de residus de l'IES Frederic Mompou (Sant Vicenç dels Horts)

Recorregut historicoagrícola pel pati del CEIP Sant Pau (Sant Pol de Mar)

Reciclatge de paper i ambientalització en els centres del Priorat

El bloc del Comitè Ambiental de l'IES Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm)

> Més informació

El racó de l'alumnat
A l'Escola Arrels I (Solsona), els grans ensenyem els més petits

> Més informació

Fem Xarxa
Medi Ambient i energies alternatives a l'IES Badalona VII (Badalona)

El CEIP Josep Pallach (Figueres) acull la Trobada de Comitès Ambientals de l'Alt Empordà

> Més informació

Agenda
Premi Europeu per a la Prevenció de Residus

Premi +Bio +Vida

Premi d'Educació per al Desenvolupament Vicente Ferrer

Què són els aliments ecològics?

Presentació de la Xarxa de Voluntariat del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Taller de compostatge casolà

3er Congrés de la Bicicleta a Lleida

Els animals nocturns del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Inauguració del Molló Parc (Ripollès)

Arguments per a una agricultura i una alimentació lliure

> Més informació

Un xic més
Comunicadors per al desenvolupament sostenible

Vè concurs de dibuix naturalista del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

The adventures of Vermi the Worm

La rebel·lió dels productes

Les cebes indiquen la contaminació de l'aigua

Visita a una torradora de cafè

Portal Aula d'Energia

> Més informació


Us expliquem...
La Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya ja té nou web
L’aparició d’aquest portal suposa un nou impuls a la voluntat de la XESC d’establir canals d’intercanvi i comunicació entre les institucions que formen aquesta Xarxa.

A més dels objectius, notícies destacades, informació i enllaços, hi ha la referència, especialment, a les primeres activitats d’intercanvi que organitza la XESC aquest mes d’abril, que són:

Jornada adreçada a l’Administració local, 12 d’abril
Trobada de Xarxes Estatals, 12 d’abril
Simposi de la XESC, Un espai de debat i intercanvi, 13 d’abril

En pròxims butlletins, us informarem més detalladament sobre aquests actes i totes les novetats. Qualsevol suggeriment que tingueu, podeu fer-lo arribar a la bústia de la XESC (xesc@gencat.cat).

> Més informació

Premi Escoles Verdes 2010

Us recordem que el límit de presentació de candidatures finalitza el 30 d’abril, a les 12 h, i que hi poden participar totes les escoles que tinguin el Distintiu d’escola verda. Com ja sabeu, la convocatòria inclou dues categories:
  • Trajectòria de millora continuada en l’ambientalització integral del centre
  • Reconeixement a una acció singular sobre biodiversitat i/o prevenció i reciclatge de residus.

Les candidatures han de ser a proposta de tercers, s’han de registrar a les oficines del Departament de Medi Ambient i Habitatge i, també, cal enviar-les per correu electrònic al correu de la bústia del programa (escolesverdes.dmah@gencat.cat).
Animeu-vos a participar-hi!

> Més informació, model de memòria de candidatura i edicions anteriors

Curs de dinamització de la maleta pedagògica De l’hort a casa

L’Associació Vida Sana, impulsora del recurs “De l’hort a casa” que us vam presentar en números anteriors i durant les comissions de seguiment, convoca un curs de formació adreçat al professorat interessat a introduir-se o ampliar coneixements sobre l’hort escolar.

El curs tindrà lloc l’1 de maig, al matí, al Palau Sant Jordi de Barcelona (Sala 7). Cal fer inscripció prèvia. L’activitat és gratuïta però les places són limitades.

> Programa de la Jornada i inscripció

Les escoles parlen
Èxit del mercat d’intercanvi de l’IES Bellulla (Canovelles)

Us adjuntem l’experiència que ens ha fet arribar l’IES Bellulla, malgrat que la van dur a terme en període nadalenc, ja que la trobem interessant per desenvolupar en altres moments de l’any.

El passat 22 de desembre, es va celebrar el II Mercat d’Intercanvi a l’IES Bellulla de Canovelles. Aquesta activitat va ser organitzada per la Comissió Verda de l’Institut i s’emmarcava en la Festa de Nadal. L’activitat consistia a organitzar un mercat per intercanviar entre les persones participants roba, llibres, música i complements de moda. Pares i mares, alumnat i professorat van col·laborar-hi molt activament perquè el mercat fos tot un èxit.

Les tasques que es van fer per organitzar el mercat van ser diverses. En primer lloc, es va anunciar l’activitat a l’IES, al web i a la revista del centre. També es va demanar la implicació dels tutors i les tutores perquè expliquessin l’activitat i el seu funcionament a les tutories. Un cop fet això, el pas següent va ser establir un horari de recollida de material durant aproximadament les dues setmanes anteriors al dia 22. També es va elaborar l’attrezzo per al dia del mercat.

Es van lliurar a l’alumnat unes targetes d’intercanvi segons el nombre de peces que cadascú aportava al mercat, i finalment, el dia anterior al mercat, i amb la col·laboració de professorat i alumnat, es va preparar l’espai i les peces a intercanviar per tenir-ho tot llest l’endemà.

La jornada i el mercat van ser un èxit total amb una alta participació i implicació de tota la comunitat escolar. Un cop finalitzada la jornada, tots els articles restants van ser duts a Càrites, que va rebre dos grans sacs de roba.

Aquest ha estat un exemple clar de treball en xarxa, comunitari i amb un resultat satisfactori. Desitgem que aquesta experiència ens engresqui a treballar encara més plegats.
Moltes gràcies per participar-hi!

> Document de difusió del mercat

Prevenció de residus a l’IES Alfons Costafreda (Tàrrega)

L’IES Alfons Costafreda de Tàrrega vol compartir algunes de les activitats realitzades durant el primer trimestre d’aquest curs relacionades amb el programa Escoles Verdes.

En primer lloc, volem fer-nos ressò de la iniciativa que va dur a terme el Consell Comarcal de l’Urgell. Sota el lema A l’Urgell reduïm residus... t’hi apuntes?, va distribuir gratuïtament als centres educatius de la comarca el boc’n roll, un embolcall de llarga durada, ecològic i reciclable, que serveix per substituir els embolcalls d’un sol ús.

A l’IES Alfons Costafreda, vam aprofitar la Setmana Europea de Prevenció de Residus, del 9 al 15 de novembre, per repartir entre l’alumnat el boc’n roll. La substitució de l’alumini per un altre sistema: bosses de paper o carmanyola era un dels nostres objectius per aquest curs; per això, la iniciativa del Consell Comarcal va tenir una acollida magnífica.

En segon lloc, volem mostrar com l’alumnat del FIAP manté net i té cura del pati de l’institut. El FIAP és un curs de formació destinat a aquell alumnat que no ha superat l’ESO, i davant d’activitats d’aquesta mena mostra una actitud molt positiva. A continuació, teniu uns quants exemples de les tasques que va realitzar durant el mes de novembre de 2009.

La darrera actuació a emfasitzar és la reorganització del Comitè Ambiental. Quan va començar el curs, ens vam adonar que en aquest Comitè hi havia pocs alumnes implicats, i per solucionar-ho vam organitzar una reunió de delegats i delegades de classe d’ESO i Batxillerat; el resultat d’aquesta reunió va ser que dins les funcions dels delegats n’hi hauria algunes relacionades amb el programa d’Escoles Verdes; com vigilar que els llums i les finestres quedessin tancats, comprovar que a la safata corresponent hi hagués paper reutilitzable... Creiem que el fet de fer-los responsables d’aquests petits gestos farà els delegats i les delegades i la resta de la classe més conscients que els recursos de la Terra són limitats.

La campanya de residus de l’IES Frederic Mompou (Sant Vicenç dels Horts)

A l’Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts, ens vam plantejar una activitat de sensibilització de tota la comunitat educativa sobre la quantitat i qualitat dels residus que generem a l’institut, concretament en un dia.

Per dur a terme aquesta activitat, el dia anterior, l’alumnat del Comitè Ambiental va buidar la brossa de totes les papereres de les aules i es va assegurar que no quedés cap mena de residu en tot l’institut.

L’endemà, es va anar generant la brossa amb normalitat i al final del matí ens vam distribuir per zones per fer la recollida selectiva a aules, departaments, despatxos, laboratoris, pati, passadissos... Un cop tot recollit, vam seleccionar la brossa i la vam classificar en quatre fraccions: paper, envasos, matèria orgànica i rebuig. Vam pesar cadascuna d’aquestes fraccions.

Rebuig 14 kg
Matèria orgànica 3,3 kg


Paper 4 kg


Envasos 8,5 kg

Finalment, vam exposar al vestíbul els resultats obtinguts amb la sorpresa de tothom en veure el que es trobaven a l’entrada de l’institut.

Recorregut historicoagrícola pel pati del CEIP Sant Pau (Sant Pol de Mar)

A l’Escola Sant Pau de Sant Pol de Mar, durant el curs passat, vam estrenar un nou edifici i a poc a poc anem arreglant el pati. Així doncs, després de cavar i plantar l’hort, hem decidit reservar una zona del pati per fer una mica d’història del passat agrícola del nostre poble. Això ens ha suposat un autèntic treball d’investigadors, mirant d’esbrinar quins eren els conreus que al llarg de la història s’havien conreat a Sant Pol. Però bé, ho hem fet i ja s’ha plantat la tira històrica que reprodueix l’evolució de l’agricultura a l’Alt Maresme.


Garrofer


Olivera

De la prehistòria, hem plantat cereals com el blat, l’ordi o el sègol, dels grecs hem introduït l’olivera, dels romans l’importantíssima vinya, ja que el vi de la Laietània era un dels productes més apreciats a la capital de l’Imperi Romà, lloc a on s’exportava. Durant l´Edat Mitjana, desapareix la vinya i els conreus corresponents a aquesta època són el blat, l’ordi, el sègol i l’olivera. Al segle XVIII, se substitueixen progressivament aquests conreus per l’omnipresent vinya, l’horta i els garrofers, que també hem plantat. Durant el segle XIX, a més de les vinyes, els conreus que s’introdueixen són el taronger i el llimoner, i se segueix plantant el garrofer. Però la situació canvia amb l’arribada de la fil·loxera l’any 1888 i les gelades de l’any 1891, que fan desaparèixer tots aquests conreus del municipi.


Vinya

Així doncs, a finals del segle XIX, s’inicia la producció de patates primerenques per als mercats de França i Gran Bretanya, i, finalment, a mitjan segle XX, moltes terres dels vessants de les muntanyes queden ocupades per un mar de plàstic per a la producció, bàsicament, de maduixots.

Tots aquests canvis, els hem intentat reproduir al pati, tot creant un testimoni del pes de l’agricultura al nostre municipi, que ha suposat una bona feina de documentació, servirà per treballar durant els pròxims anys i a més afavoreix la biodiversitat del nostre entorn.

Reciclatge de paper i ambientalització en els centres del Priorat

El dia 3 de desembre de 2009, representants d’alumnes, pares i mestres de les escoles de la ZER les Vinyes, formada per les escoles: Anicet Villar de Marçà, Sant Isidre de Capçanes, Sant Feliu dels Guiamets i Josep Riba de la Serra d’Almos; la ZER l’Aglà formada per les escoles:  Llicorella de Gratallops, Serra Major de la Vilella Baixa i Pius XII del Molar, i la ZER Montsant, formada per les escoles: Montsant de la Bisbal de Falset i el Castell de Cabacés, més l’escola Antoni Vilanova de Falset, van anar a recollir el Distintiu d’escoles verdes que atorguen el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Departament d’Educació. La raó d’obtenir aquest Distintiu és perquè són escoles que tenen incorporat al seu Projecte educatiu de centre i al currículum activitats i actuacions adreçades a sensibilitzar l’alumnat i tota la comunitat educativa sobre la problemàtica mediambiental.

Una de les tasques que estan duent a terme com a Escoles Verdes és un seminari permanent on poden intercanviar experiències i fer propostes d’accions conjuntes. Les escoles que formen part d’aquest seminari són: ZER les Vinyes, ZER l’Aglà, ZER Montsant, l’Escola Antoni Vilanova de Falset i l’Institut Priorat de Falset, que el curs passat ja va rebre el Distintiu d’escola verda, i el Centre de Recursos Pedagògics.

Totes les propostes d’actuacions i activitats que sorgeixen d’aquest seminari per treballar temes mediambientals no van adreçades només als seus centres, sinó que tot el que es proposa es fa extensiu a la resta d’escoles de la comarca.

Les actuacions que s’han realitzat, dins el seminari de medi ambient, en aquest primer trimestre han estat adreçades a cercar recursos per celebrar un Nadal més sostenible. Algunes de les propostes que han sorgit han estat ambientalitzar els centres amb materials de rebuig o reciclats; fer ornaments amb paper utilitzat o ampolles de plàstic retallades; fer un arbre de Nadal amb material reciclat o de rebuig, i, en lloc de penjar guarniments comprats, penjar l’alumnat paperets amb bons propòsits; fer una felicitació amb paper fet per l’alumnat mateix... Per això, s’han estat fent tallers de reciclatge de paper a tots els centres que formen part del seminari, on l’alumnat ha après a reciclar i fer el seu propi paper, a la vegada que s’ha fet més conscient del que representa l’estalvi de paper per a la natura.

Fer aquest taller també ha comportat treballar d’una manera competencial diverses àrees del currículum, i cal dir que, al mateix temps, ha estat una experiència molt gratificant per a l’alumnat.

El nombre d’alumnes que ha participat en aquests tallers és de 525 entre primària i secundària. Han pogut fer el seu paper per a la felicitació de Nadal, tapes per als àlbums i treballs artístics, i també han gaudit deixant anar la imaginació.

El bloc del Comitè Ambiental de l’IES Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm)

L’alumnat del Comitè Ambiental de l’IES Busquets i Punset comparteix i difon les seves actuacions mitjançant un bloc propi. L’alumnat s’encarrega del seu manteniment penjant notícies relacionades amb les actuacions del centre i enquestes ambientals, i disposa d’enllaços a blocs d’altres centres de la comarca.

Us animem a visitar-lo!

> Bloc del Comitè Ambiental

El racó de l'alumnat
A l’Escola Arrels I (Solsona), els grans ensenyem els més petits

A l’escola Arrels I de Solsona, vam sol·licitar un taller d’apicultura per a l’alumnat de 2n de cicle mitjà.

Vam trobar l’activitat molt interessant. Com que només es poden demanar dos tallers, vam pensar que l’alumnat de cicle mitjà podia compartir aquest recurs amb els alumnes de P4 (la classe de les abelles) d’educació infantil.

Hi va haver una interacció molt positiva. Valorem molt el fet que tot l’alumnat ha participat a l’hora d’explicar el taller i que s’ha adonat que podem aprendre entre tothom, els uns dels altres, no solament dels mestres. Això potencia molt l’autoestima. L’alumnat de 4t mateix explica l’experiència:

“Primer ens vam posar al lloc de la mestra, i vam pensar com ens havíem d’organitzar per explicar tot el que volíem ensenyar als nens petits. Vam fer grups i la Montse va repartir la feina que faria cada grup.

En David, que té ruscs a casa dels seus avis, es va encarregar de dur tot el material que necessitàvem: la careta, la granota d’apicultor, el fumador per tirar fum a les abelles quan es treu la mel i el ganivet per treure les capes de cera. També vam dur mel perquè els nostres companys poguessin tastar-la i cera perquè la poguessin tocar. Vam passar una presentació i cada grup explicava la seva part. D’aquesta manera tothom va participar-hi. Els nens petits van estar molt contents i van aprendre moltes coses de les abelles, i tothom volia repetir el tastet de mel.

Fem xarxa
Medi ambient i energies alternatives a l’IES Badalona VII (Badalona)

L’IES Badalona VII duu a terme un projecte d’innovació educativa sobre les energies alternatives i el medi ambient, i està en procés d’incorporació a la Xarxa d’Escoles Verdes.

Una de les activitats relacionades amb el nostre projecte mediambiental ha estat el disseny i l’elaboració d’un treball de síntesi adreçat a l’alumnat de 2n d’ESO. L’objectiu principal d’aquest treball és millorar els coneixements i la capacitat crítica de l’alumnat d’aquest nivell educatiu en relació amb els temes relacionats amb el medi ambient, les energies alternatives i la sostenibilitat. El treball té format de pàgina web i conté materials per a l’alumnat i dossier de professorat.

> Medi ambient i energies alternatives

El CEIP Josep Pallach (Figueres) acull la Trobada de Comitès Ambientals de l’Alt Empordà

El 2 de març passat, es va celebrar la Trobada de Comitès Ambientals d’Alumnes de l’Alt Empordà a l’escola Josep Pallach de Figueres. Allà vam poder gaudir de l’hospitalitat del centre i durant el matí vam realitzar dues jornades simultànies d’intercanvi d’experiències: una, explicant les activitats que fan els centres com a Escola Verda, i, l’altra, de quina manera fan la difusió del programa dins i fora del centre. Va ser una jornada molt profitosa per a tothom, i tant és així que l’escola Josep Pallach no ha dubtat a explicar-ho a tothom mitjançant la seva pàgina web i a ensenyar-nos les fotos d’aquell dia. 

> Més informació de l’acte i fotografies

Jornada de sensibilització a l’IES Cal·lípolis (Tarragona) oberta a altres centres

L’Institut Cal·lípolis celebra a partir de les primeres setmanes de maig les Segones Jornades de Sensibilització Ambiental. Entre les activitats programades, hi haurà un concurs de fotografia, una obra de teatre, una exposició i una xerrada sobre diversitat de temàtiques de caire ambiental. Moltes de les actuacions estan obertes a la participació d’altres centres:

Exposició de la Nova Cultura de l’Aigua (Diputació de Barcelona)
Xerrada “Bevem la mateixa aigua que els dinosaures?” (Dani Jiménez)
Teatre “Canvi climàtic. Què podem fer?” (Francesc Mauri)

> Consulteu el programa

Agenda
Concursos i Premis

Premi Europeu per a la Prevenció de Residus

En el marc de les activitats anuals programades per la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus, se celebra la segona edició d’aquest premi amb la intenció de fomentar accions innovadores sobre sensibilització pel que fa a l’excés de residus, l’eficiència productiva en clau de prevenció, la promoció del consum responsable, l’allargament de la vida dels productes i la reducció de la generació de residus.

> Més informació i formulari d’inscripció

Durant el mes de març, es van lliurar, a Brussel·les, els guardons a les candidatures premiades l’any 2009, entre les quals destaquen un projecte català i tres projectes educatius (d’Estònia, França i Itàlia). Podeu consultar informació sobre aquests projectes fent clic en els enllaços següents:

- Enrenou de roba (Catalunya)
- Let’s do it with Ferda (Estònia)
- Benvingut a Poubellec’h (França)
- Sei tu che fai la differenza (Itàlia)

Per a més informació, podeu contactar amb l’Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge (Agència de Residus de Catalunya).
Per correu electrònic: mpadrost@gencat.cat
Per telèfon: 93 567 33 00 ext. 5181

Premi +Bio +Vida

Us recordem que el termini per presentar les sol·licituds per a aquest premi finalitza el pròxim 16 d’abril. Com ja hem anat informant en anteriors butlletins, aquesta iniciativa vol premiar els centres educatius de primària, secundària i batxillerat, cicles formatius i centres d’adults que desenvolupin, des d’una perspectiva crítica i innovadora, campanyes d’informació, sensibilització i educació ambiental sobre la importància de conservar la biodiversitat i que impulsin l’acció per a la millora ambiental del seu entorn més proper.

> Enllaç web

> Bases del premi

Premi d’Educació per al Desenvolupament Vicente Ferrer

El Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació i el Ministeri d’Educació acaben de publicar les bases de la segona edició d’aquest premi adreçat a centres docents, de qualsevol nivell educatiu, que promoguin la participació activa de l’alumnat per aconseguir una ciutadania més solidària i compromesa amb l’eradicació de la pobresa. El termini de presentació de candidatures finalitza el 18 de maig.

> Més informació

> Bases del premi

Exposicions

Què són els aliments ecològics?

L’exposició itinerant del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAAR) arriba al Pallars Jussà. Aquesta exposició consta de sis plafons informatius i dos d’activitats i de dossier del professorat, tots descarregables de la Internet.

Del 22 de març al 9 d’abril de 2010
Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp
Plaça del Vall, 13
Tel. 973 65 34 70

Del 12 al 16 d’abril de 2010
Sala d’Exposicions del BBVA d’Isona
Plaça del Portal Nou
Tel. 973 66 40 00

> Més informació sobre l’exposició

Agenda

Presentació de la Xarxa de Voluntariat del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Emmarcada en l’Any Internacional de la Biodiversitat, els pròxims 10 i 11 d’abril, es presentarà la creació d’aquesta xarxa de voluntaris per al seguiment dels aspectes naturalístics del Parc Natural. Es farà una sessió teòrica i una de pràctica en què es farà un simulacre de seguiment de fauna.

Activitat gratuïta. Cal fer inscripció prèvia (tel. 973 62 23 35).

> Programa

> Parc Natural de l’Alt Pirineu

Taller de compostatge casolà

Si ja tens un compostador i vols millorar-ne la productivitat, si vols saber com activar i/o mantenir el rendiment d’una pila durant els mesos més freds de l’any o el teu compostador s’ha quedat petit i t’interessa construir altres estructures per poder compostar, vine a aquest taller per a amants de l’agroecologia domèstica! L’activitat serà a càrrec del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC).

Divendres, 16 d’abril, 18 h
Espai d’Informació Ambiental
Plaça d’Antoni Sabater Esteve, s/n, Reus
Activitat gratuïta
Cal inscripció prèvia a info.eia@reus.cat o trucant al 97 901 00 88.

3r Congrés de la Bicicleta a Lleida

Del 15 al 17 d’abril, Lleida acollirà el 3r Congrés de la Bicicleta, la primera vegada que aquest esdeveniment surt de la província de Barcelona després d’haver-se celebrat al Fòrum de Barcelona l’any 2006 i a l’Hospitalet de Llobregat l’any 2008. L’acte tindrà lloc al Parc de la Mitjana de Lleida i cal inscripció prèvia.

Informació, fulletó del programa i inscripcions
Regidoria de Medi Ambient i Horta
Tel. 973 70 04 55
a/e: infososteniblet@paeria.cat
http://www.congresbicicat.org/

Els animals nocturns del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Algunes activitats que es duen a terme en el Parc Natural inclouen tallers didàctics dedicats a la biodiversitat faunística. Tots els primers dissabtes de mes es fa el taller Udol del llop que ens aproxima al coneixement d’aquest mamífer tan abundant, en el passat, en la contrada. El dissabte 10 d’abril, també es farà una sortida vespral per conèixer la fauna del Parc a través de la interpretació dels sons.

Per a més informació o inscripcions, contacteu amb:
Parc Natural del Cadí-Moixeró
C. de la Vinya, 1, Bagà
a/e: pncadimoixero.dmah@gencat.cat
Tel. 93 824 41 51
Fax 93 824 43 12

> Parc Natural del Cadí-Moixeró

Inauguració del Molló Parc (Ripollès)

El diumenge 4 d’abril, es va posar en funcionament un nou espai temàtic de 12 hectàrees de bosc que vol recollir i mostrar la fauna del Pirineu català. El nou Parc es troba en el paratge de les Bernedes del Molló i és el primer de Catalunya d’aquesta mena. Els recorreguts marcats permeten observar cérvols, daines, cabirols, muflons, óssos, isards i marmotes. Disposen d’un programa educatiu dissenyat per a escolars de totes les edats, enfocat a l’estudi i coneixement de la flora i la fauna.

> Més informació

Arguments per a una agricultura i una alimentació lliure de transgènics

Xerrada informativa que resumirà els informes científics presentats a les Jornades Internacionals sobre els Organismes Modificats Genèticament organitzades l’any 2009 a Barcelona, els quals aporten respostes i interrogants a aspectes com el comportament impredictible de les varietats modificades genèticament, el posicionament de la ciència, la política i l’ètica en la seva aprovació, i també els riscos per a la salut humana. A càrrec de Miquel Vallmitjana, investigador en Biotecnologia a la UAB. Amb la col·laboració de la plataforma Som lo que Sembrem.

Dimarts, 20 d’abril, de 18:30 h a 20:30 h
Espai d’Informació Ambiental
Plaça d’Antoni Sabater Esteve, s/n, Reus
Activitat gratuïta
Cal inscripció prèvia a info.eia@reus.cat o trucant al 97 901 00 88.

Un xic més
Comunicadors per al desenvolupament sostenible

Curs formatiu organitzat pel Centre Unesco de Catalunya amb la col·laboració del Centre Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), adreçat a professionals del món comunicatiu, organitzacions no governamentals, fundacions, associacions, estudiants universitaris i tothom interessat a aprofundir en qüestions d’actualitat diàries relacionades amb el medi ambient. El curs està estructurat en 4 blocs i té una durada total de 75 hores (del 3 de maig al 14 de juliol).

> Més informació

Vè concurs de dibuix naturalista del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

A fi de divulgar els valors naturals i culturals del Parc entre els escolars de secundària, es convoca la cinquena edició d’aquest concurs. L’objectiu és representar gràficament de manera realista o abstracta espècies del món vegetal i animal o paisatges del Parc Nacional. Es tracta d’observar directament o indirectament la natura i, posteriorment, analitzar i interioritzar els detalls de l’objecte d’estudi i representar-lo gràficament de la manera més detallada possible.

Pot participar-hi l’alumnat de segon cicle d’ESO, i el termini límit de presentació dels treballs és el 7 de maig de 2010.

> Més informació i bases del concurs

The adventures of Vermi the Worm

Les aventures d’en Vermi, el cuc, és un web vinculat amb el recurs del vermicompostador i la matèria d’anglès. Es tracta d’un joc amb què aprenem les característiques dels cucs de terra i la seva importància en el procés de compostatge.

> Enllaç (en anglès)

Recull d’activitats educatives sobre residus

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) posa al vostre abast un recull d’activitats educatives que inclouen activitats a l’aula, tallers fora de l’aula, visites guiades i xerrades informatives, a fi que sigui un instrument que permeti conèixer quines activitats d’educació ambiental en temàtica de residus s’estan desenvolupant arreu de Catalunya.

Base de dades de recursos molt completa, accessible i classificada per nivells d’ensenyament que pot donar moltes idees a l’hora de complementar o engegar actuacions en el centre. Cada activitat s’acompanya d’una fitxa de contacte.

> Més informació

La rebel·lió dels productes

Pàgina web de consum responsable i comerç just que, mitjançant un disseny original i entenedor, estimula la visió crítica sobre els models de consum dominants i consciencia sobre la importància de combatre alguns dels seus hàbits quotidians més perjudicials envers el medi ambient. És previst que en breu hi hagi disponibles alguns recursos didàctics. El cacau, la roba i els mobles de fusta són alguns dels productes que ja s’han rebel·lat!

> Més informació

Les cebes indiquen la contaminació de l’aigua

Per a totes les persones que heu estat inspeccionant els rius que teniu més a la vora i us agradaria saber més de les propietats químiques de les seves aigües, la pàgina web de Recerca en Acció presenta un experiment molt interessant fet amb cebes per poder determinar si l’aigua del vostre riu conté metalls pesants que impedeixin el creixement òptim dels éssers vius.

> Experiment

Visita a una torradora de cafè

L’ONG Alternativa 3, que treballa en la sensibilització i cooperació internacional sobre comerç just, ofereix dues activitats que us poden interessar: una exposició sobre l’elaboració del cafè des dels orígens fins que arriba als consumidors, i una jornada informativa, amb visita inclosa a la seva torradora de cafè de Terrassa.

Per a més informació, contacteu amb Alternativa 3, S. Coop.
Marisa Fernàndez (rsc@alternativa3.com)
T. 93 786 93 79
www.alternativa3.com

Portal Aula d’Energia

Aula d’Energia és un projecte de Gas Natural, SDG, que neix de la voluntat de complementar la seva línia de programes educatius, posada en marxa fa molts anys, introduint les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Trobareu en el portal Aula d’Energia activitats que us permetran treballar sobre diferents formes d’energia amb una metodologia diferent a la que suposaria la presentació del tema en una classe tradicional.

> Més informació

Vídeos de l’Institut de Biomímesi

Si en el butlletí anterior us recomanàvem el suplement de Perspectiva Ambiental núm. 45 de la Fundació Terra sobre la biomímesi, avui us convidem a visualitzar i remenar el web del Biomimicry Institute dels Estats Units d’Amèrica.

Aquesta institució, sense ànim de lucre, fa cinc anys que promou l’estudi de la natura com a font d’idees sostenibles i dissenys eficients aplicables a tots els camps de la nostra cultura. Entre les seves tasques, hi ha el desenvolupament de programes d’educació ambiental, la promoció de polítiques públiques que utilitzin la biomímesi com a solució als reptes de la sostenibilitat i el suport a entitats que aprofiten la biomímesi en favor del manteniment de la biodiversitat.

> Més informació (en anglès)

© 2010 Generalitat de Catalunya