e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 29, març de 2010

Us expliquem....
Les escoles parlen...
El racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Simposi de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

Trobades dels comitès ambientals d'alumnes de Girona

Any Internacional de la Biodiversitat 2010

Tallers d'apicultura

Agenda sobre biodiversitat

> Més informació

Les escoles parlen
Biodiversitat i escalfament global a l'IES Baix Penedès (Vendrell)

El CEIP Lloriana (Sant Vicenç de Torelló) celebra el carnestoltes inspirat en la biodiversitat

La biodiversitat al CEIP Lacustària (Llagostera)

L'Escola Arrels (Solsona) ho diu amb fruita!

> Més informació

El racó de l'alumnat
Les plantes invasorse i la pèrdua de diversitat des de l'IES Llançà (Llançà)

> Més informació

Fem Xarxa
IV Mostra escolar d'objectes reutilitzats i reciclats al CEIP Pompeu Fabra (Vilanova i la Geltrú)

> Més informació

Agenda
13è Concurs d'Idees Ambientals i Sostenibles

Premi Participa a l'Escola

Exploradors, aventura i biodiversitat

Aigua, rius i pobles

Exposició de productes innovadors i sostenibles

Què són els aliments ecològics?

Festa de l'Aigua. Diumenge 21 de març

Setmana Europea per la Prevenció de Residus

Xerrada sobre identificació de núvols i altres fenòmens meteorològics

FiraNatura 2010

Jornada de neteja massiva dels rius. Fem dissabte

Agenda Parc de l'Alt Pirineu

Seminari de biodiversitat. Un enfocament global

> Més informació

Un xic més
Centre de Fauna de Pont de Suert

Projecte Orenetes

Convenció de la biodiversitat de les Nacions Unides

El banc de dades de biodiversitat de Catalunya

Butlletí de recol·lecció silvestre de plantes aromàtiques i medicinals

La biodiversitat artística del fotògraf Andrew Zucherman

Per què hem de parlar de biodiversitat?

Un ésser viu per cada dia de l'any

Idees per dinamitzar mercats d'intercanvi

Atles de la ruralitat

Cercador en xarxa ECOSIA

Perspectiva Ambiental 45. Biomímesi

> Més informació


Us expliquem...
Simposi de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

El programa Escoles Verdes, juntament amb xarxes locals escolars d’Agenda 21, a començament de curs van conformar la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya. Aquesta xarxa és el resultat de la voluntat de tots els participants per treballar plegats en direcció a un futur més sostenible i, enguany, celebrarà el seu primer simposi.

L’acte tindrà lloc el 13 d’abril al Palau de Congressos de Fira de Barcelona i estaran convidats tots els centres que pertanyen a xarxes adherides a la XESC, un total de prop de 860 centres educatius.

Aquesta jornada és una oportunitat per aprofundir metodològicament en qüestions que estem desenvolupant en els programes dels centres. Enguany, a més de la conferència marc de referència, es treballaran vuit àmbits temàtics (diàlegs), cadascun dels quals comptarà amb la presència d’un expert.

> Programa del Simposi de la XESC

Trobades dels comitès ambientals d’alumnes de Girona

Com ja us vam avançar en el butlletí anterior, al llarg de febrer i març, s’estan duent a terme trobades d’alumnes dels comitès ambientals de 42 centres de Girona. Cada trobada reuneix entre 20 i 40 persones entre alumnat, dinamitzadors i professorat acompanyant, en un centre amfitrió que els dóna la benvinguda.

En aquestes trobades els alumnes porten a punt les seves presentacions, dues de cada centre, una sobre continguts de les actuacions i l’altra sobre com comuniquen i difonen les accions a la resta d’alumnes, a la comunitat educativa i de portes enfora del centre. Treballen en grups i després hi ha una posada en comú de les accions que més els han agradat per endegar en el seu centre.

Guiats per alumnes del centre amfitrió, els participants visiten les seves instal•lacions i, després de dinar, s’organitzem jocs d’educació ambiental i biodiversitat. Durant la jornada s’estrena la Llibreta Verda, un quadern perquè els alumnes escriguin un record, text, signatura o dibuix d’allò que els ha suggerit la trobada. Aquesta Llibreta Verda es portarà en trobades posteriors per anar-la continuant i constituir, així, un document testimoni de l’experiència de l’alumnat.


Les valoracions estan sent molt positives i hi ha interès comunitari a repetir-les en el futur.

> Programa exemple d’una trobada

Any Internacional de la Biodiversitat 2010

L’any 2010 ha estat declarat per les Nacions Unides com l’Any de la Biodiversitat Biològica, amb l’objectiu de conscienciar de la seva vulnerabilitat i la importància de la seva preservació. Per aquest motiu, en el número actual del butlletí hem seleccionat els continguts posant èmfasi especial en aquesta temàtica.

Us recomanem que visiteu el web oficial de l’Organització de les Nacions Unides sobre la diversitat biològica on trobareu recursos, publicacions i idees.

> Més informació (hi ha la versió en castellà)

Tallers d’apicultura


Després de l’èxit dels tallers d’apicultura realitzats en aquest curs i de l’alta demanda que hi ha hagut, d’ara fins a final de curs, s’han ofert noves sessions per a aquests centres que van quedar en llista d’espera.

De la mateixa manera com es van portar a terme, es farà un màxim de dos tallers per centre durant els quals es treballarà la biologia de les abelles, la feina de l’apicultor i les seves eines, una introducció a les problemàtiques actuals i les diferències entre les diverses mels amb tast inclòs.

Agenda sobre biodiversitat

També en el marc de l’Any Internacional de la Biodiversitat, el Departament de Medi Ambient i Habitatge està preparant un programa d’activitats i seminaris. Una d’aquestes activitats és la Setmana de la Biodiversitat que es farà al mes de maig. En propers butlletins anirem ampliant aquestes programacions.

Les escoles parlen
Biodiversitat i escalfament global a l’IES Baix Penedès (Vendrell)

A l’institut Baix Penedès del Vendrell hem començat l’Any Internacional de la Diversitat Biològica amb una exposició de creació pròpia centrada en el concepte i la descripció del terme “biodiversitat”, i un exemple de l’eficàcia de la biodiversitat vers els actuals problemes ambientals.

A l’exposició justifiquem l’agrupació dels cinc regnes (moneres, protoctists, fongs, metàfits i metazous) en els 3 dominis: Archaea, bacteria i eukarya (Woese, 1977).

Donem exemples d’aquests dominis en forma d’imatges artístiques i amb un breu text de les seves característiques.

També hem parlat del “permafrost” (terra que resta congelat més de 2 anys consecutius, fet que passa sovint a prop dels pols). Fa molt de temps, al Pleistocè, a les zones boreals abundaven els prats. Les activitats humanes han extingit els grans herbívors que mantenien aquests prats. En el seu lloc, ara hi trobem boscos boreals molt foscos. Els prats reflectien els raigs solars, cosa que afavoria la baixada de temperatures. Els boscos boreals, en canvi, absorbeixen els raigs solars, ajudant la pujada de la temperatura global del planeta.

En Sergei Zimov, director de l’estació científica de Cherskii, va plantar prats a la zona i, perquè no es convertissin en boscos per la manca d’herbívors, els va reintroduir! Cavalls de Iacútia, rens, ovelles, ants, etcètera. I també va introduir carnívors que controlessin les poblacions d’aquests herbívors: linx i l’ós euroasiàtic, guineu vermella, llop gris... El resultat torna a ser un prat on hi havia un bosc fosc i, per tant, un indret on es reflecteixen els raigs solars disminuint l’escalfament global. Es tracta del Parc pleistocènic! Biodiversitat vers escalfament global!

El CEIP Lloriana (Sant Vicenç de Torelló) celebra el carnestoltes inspirat en la biodiversitat


A l'escola Lloriana de St. Vicenç de Torelló el carnestoltes d'enguany ha estat inspirat en la biodiversitat, en motiu de l'any internacional. Hem fet un personatge per a l’ocasió, l'hem anomenat “BIOD”, i ens ha fet passar un carnestoltes d'allò més divertit alhora que ens ha ajudat a difondre entre els alumnes de la nostra escola aquest concepte tan complex de la biodiversitat.
Us fem arribar una imatge del personatge esmentat...


La biodiversitat al CEIP Lacustària (Llagostera)

A la nostra escola fa temps que tenim un hort. Tot i que està orientat cap al nord i a l’hivern fa molt fred, hi cultivem moltes verdures. Aquestes verdures atreien principalment cargols, llimacs i formigues.

Per tal que vinguessin d'altres animalons a veure'l, vam investigar quines eren les plantes que els agradaven als insectes. El nostre, és un hort ecològic perquè no utilitzem cap insecticida i fem servir d'adob el compost que fan els nens grans amb la deixalla orgànica de l'escola. Les plantes i les flors que ara hi cultivem són les que atrauen els insectes beneficiosos i n’allunyen els que serien perjudicials.

Aquestes plantes, que nosaltres anomenem “plantes amigues”, també afavoreixen la pol•linització. Calèndules, margarides, dàlies, gira-sols, cebollins, farigola i romaní, treballen - i molt - dins el nostre hort i fan que les papallones, les abelles i les marietes el visitin assíduament. També hi tenim un abeurador, que utilitzen per beure aigua els ocells i els insectes que el visiten. Estem molt orgullosos del nostre petit hort, perquè hi aprenem un munt de coses.

> Mes informació

L’Escola Arrels (Solsona) ho diu amb fruita!

Ja és tradició a l’Escola Arrels de Solsona commemorar el dia que ens van donar el distintiu d’Escola Verda.
Aquest any hem volgut expressar-ho amb fruita: Cada grup-classe va pensar en un motiu mediambiental que creia que havia de millorar i en va fer una composició amb fruita pelada. Anava acompanyada d’un títol il•lustratiu i d’una explicació que va ser llegida davant de tota l’escola.



Vam exposar tots els treballs al pati per poder contemplar la diversitat, l’originalitat i la creativitat de cada plat. Per acabar, vam tirar-hi xocolata per sobre i... Mmm que bona aquesta fruita!!

Les idees que van sorgir foren diverses, variades i totes interessants: la capa d’ozó, peixos, cargols, l’eriçó, el senyor Capdepera, les flors, menjar fruita i tancar per no malgastar aigua. Us n'oferim una petita mostra:


M’agrada el silenci de les papallones


El Sol ens crema


L’arbre de la vida


Tortugues en perill d’extinció

El racó de l'alumnat
Les plantes invasores i la pèrdua de diversitat des de l’IES Llançà (Llançà)

Un professor de l’IES Llançà ens explica el treball de recerca fet per un alumne de 2n de Batxillerat sobre les plantes invasores del litoral del seu municipi.

> Plantes invasores

Fem xarxa
IV Mostra escolar d’objectes reutilitzats i reciclats al CEIP Pompeu Fabra (Vila-nova i la Geltrú)

El CEIP Pompeu Fabra cedeix l’espai on es realitzarà aquesta mostra escolar entre el 22 de març i el 22 d’abril. La mostra està oberta a tota mena d’aportacions dels centres construïdes i realitzades amb materials de rebuig i reutilitzats. Amb aquesta exposició de treball es vol fer un pas més en la sensibilització sobre consum responsable, reducció de residus, i fomentar la creativitat per donar utilitat a objectes aparentment obsolets.

Aquestes experiències són una oportunitat per reflexionar sobre la problemàtica dels residus i incrementar la consciència per jugar, crear i transformar de manera respectuosa i més sostenible.

Per a més informació sobre visites i muntatge de l’exposició, poseu-vos en contacte amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú:

Oficina Tècnica Agenda 21 Escolar
a/e: agenda21escolar@vilanova.cat
Tel. 93 810 16 02 / 93 816 90 04

Agenda
Concursos i Premis

13è Concurs d’Idees Ambientals i Sostenibles
Des de la Universitat Politècnica de Catalunya s’engega una edició més d’aquest concurs que té com a finalitat promoure idees, projectes i accions innovadores que ajudin a reduir emissions contaminants, consum de recursos i que engresquin la participació ciutadana en la millora ambiental de l’entorn.

Hi ha dues categories de premis segons si s’adreça al col•lectiu universitari o a membres de la comunitat educativa (professorat, AMPA, alumnat o centres educatius). El termini de presentació finalitza el 15 de març del 2010.

> Més informació

Premi Participa a l’Escola

La Direcció General de Participació Ciutadana (DGPC) ha convocat la II edició del Premi Participa a l'Escola. Aquest Premi vol reconèixer les iniciatives dels centres educatius que promouen la participació dels joves i el foment dels valors democràtics a l'escola. Com a l'anterior convocatòria, el Premi consta de tres categories:

- Alumnat de Batxillerat per treballs de recerca
- Personal docent per estudis i assaigs
- Centres educatius per experiències participatives

Podeu trobar més informació sobre el Premi en el web de la DGPC, en què, a més, podeu consultar els treballs guardonats en la primera edició. El termini de presentació finalitza el 31 de juliol del 2010.

> Més informació

Concurs Espai Terra

Televisió de Catalunya (TV3), Fundació Abertis i el Departament d’Educació convoquen un premi per a alumnes de l’ESO i Batxillerat que hagin fet un treball de recerca sobre paisatge i conservació de la natura. El premi consisteix en un viatge a Irlanda de quinze dies i un curs d’anglès amb totes les despeses pagades. El termini de la presentació dels treballs finalitza el 21 de maig del 2010.

> Més informació

Exposicions

Exploradors, aventura i biodiversitat

Exposició al Museu de Ciències Naturals de Barcelona que es podrà visitar fins el 31 de maig de 2010. Consta de tres àmbits:

  1. L’evolució històrica de l’exploració naturalista.
  2. Relat de dues expedicions dispars: el viatge a l’Orient l’any 1929 i l’actual programa espanyol de recerca antàrtica.
  3. Documentació de la metodologia que gira entorn del concepte de biodiversitat.

El colofó a la visita consisteix a animar els visitants a col•laborar en projectes d’estudi de la biodiversitat. La combinació de professionals de la recerca i la col•laboració ciutadana i escolar en projectes d’exploració de la natura permet assolir objectius d’estudi de gran recorregut en temps i espai, altrament poc abastables amb contingents humans professionals.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Passeig Picasso, s/n
Tel. 93 319 69 12

> Més informació

Aigua, rius i pobles

Del 4 al 30 de maig de 2010, al Museu Marítim de Barcelona, trobareu l’exposició “Aigua, Rius i Pobles” de la Fundació Nueva Cultura del Agua. Les escoles que ho desitgin podran visitar-la de manera totalment gratuïta.

L’exposició tracta el tema de l’aigua des d’una perspectiva social i global, incorporant aspectes com el dret humà a l’aigua i les privatitzacions, la degradació d’ecosistemes i la fam, els conflictes locals, les migracions massives i les infraestructures, la violència i els drets humans, entre d’altres. La visita inclou animació teatral, un monitor guia i materials didàctics pel professorat.

Per concertar les visites empleneu la fitxa i envieu-la a arp@barcelonya.org, o bé poseu-vos en contacte amb nosaltres per telèfon al número 93 424 52 02.

> Fitxa de visita
> Més informació

Exposició de productes innovadors i sostenibles

Al llarg de tot el mes de març, s’obrirà al públic a Reus una mostra de productes innovadors que, de manera demostrativa, els visitants podran conèixer les característiques tècniques i els beneficis ambientals d’aquests articles. Entre alguns dels objectes exposats trobem un col•lector solar per escalfament de l’aigua de piscines i paviments tèrmics.

Espai d’Informació Ambiental – Espai Aigua
Pl. Antoni Sabater Esteve (plaça de les Aigües), s/n, Reus
Tel. 977 010 088

> Més informació d’activitats

Què són els aliments ecològics?

Exposició itinerant promoguda pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, adreçada a alumnes de primària i que consta de sis plafons informatius i dos més d’activitats. Al llarg del mes de març i abril recorrerà diverses localitats de Lleida amb l’objectiu de posar a l’abast dels infants i docents informació sobre la producció ecològica dels aliments.

  • Del 15 al 19 de març estarà al Molí de l’Oli de la Pobla de Segur
  • Del 22 de març al 9 d’abril estarà al Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp
  • Del 12 al 16 d’abril estarà a la Sala d’Exposicions del BBVA d’Isona

> Dossier del professorat
> Més informació i altres recursos sobre alimentació i agricultura ecològica

Agenda

Festa de l’Aigua. Diumenge 21 de març

Com cada any, en motiu del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març), el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Agència Catalana de l’Aigua organitzen a Barcelona tallers, actuacions musicals, cercaviles i un munt d’activitats.

Apart d’informació diversa sobre els actes i aspectes participatius, en el web del dia mundial també trobareu jocs i aplicacions interactives per treballar amb educació primària.

> Més informació

Setmana Europea per la Prevenció de Residus

Després de l’èxit de la darrera Setmana Europea de Prevenció de Residus, el proper 15 de març tindrà lloc a Brussel•les la cerimònia de lliurament del Premi Europeu de Prevenció de Residus que es dóna entre tots els candidats seleccionats que van participar-hi amb actuacions exemplars. Entre les diferents categories, n’hi ha una dirigida als centres educatius.

La setmana per a la prevenció d’enguany serà del 20 al 28 de novembre de 2010. El període d’inscripció d’activitats s’obrirà el 15 de març i s’allargarà fins a l’octubre. Us animem que us organitzeu per a aquesta jornada i ho aprofiteu per difondre allò que esteu fent.

> Més informació (l’enllaç d’inscripció no està disponible fins el 15 de març)
> Inscripció activitats

Xerrada sobre identificació de núvols i altres fenòmens meteorològics

Segona xerrada divulgativa del cicle “Meteorologia a l’abast de tothom” que se celebra a Reus. En aquesta ocasió ens preguntem: quins tipus de núvols recorren el nostre cel?, com podem interpretar la informació que ens aporten?, quins fenòmens meteorològics són els més habituals a Reus?, meteorologia popular... L’avi, què en diria? La xerrada anirà a càrrec d’Eduard Marimon, responsable de Meteoreus.

Lloc: Espai d’Informació Ambiental – Espai Aigua. Pl. Antoni Sabater Esteve (plaça de les Aigües) s/n, 43201, de Reus.
Hora: 18:30 h
Cal inscripció prèvia a info.eia@reus.cat, o bé podeu trucar al telèfon 977 010 088.
Activitat gratuïta

FiraNatura 2010

Al recinte firal de Fira de Lleida, del 12 al 14 de març, se celebrarà la dotzena edició d’aquesta Fira dedicada al medi ambient i a la qualitat de vida. Dins el calendari firal anual, FiraNatura és un dels majors exponents en medi ambient i qualitat de vida de Catalunya.

Lloc: Fira de Lleida, pavelló 4. Camps Elisis de Lleida, Av. de les Garrigues, 1.
Horari: Divendres 12, de 17 h a 20:30 h i dissabte i diumenge de 10 h a 20:30 h.
Més informació: http://www.ipcena.org/firanatura_wordpress/
Correu de contacte: firanatura@ipcena.org

Jornada de neteja massiva dels rius. Fem dissabte!

El proper 20 de març, des de l’Associació Hàbitats- Projecte Rius, es convoca tothom per a una nova edició del “Fem dissabte!”. Es tracta d’una neteja coordinada i col•lectiva de trams de rius de diversos municipis que enguany arriba a la quarta edició.

> Més informació

Dia de l’Arbre a la Pobla de Segur

El dissabte 21 de març l’Ajuntament de la Pobla de Segur i l’Estació biològica del Pallars Jussà organitzen el Dia de l’Arbre.

Lloc: Parc dels Raiers, a la confluència dels rius Noguera Pallaresa i el Flamisell.
Hora: Entre les 11 i les 14 h
Aj. de la Pobla de Segur (Tel. 973 680 038)
http://www.pobladesegur.cat/ca/index.aspx
Associació Naturalista lo Trencalòs del Pallars Jussà

Agenda Parc de l’Alt Pirineu

Dins la programació del Parc de l’Alt Pirineu destaquem algunes sortides interessants que tindran lloc al llarg del mes de març:

  • 6 març: Descobriment de rastres sobre la neu en el pic de l’Orri.
  • 13 març: Aprofitament dels recursos renovables dins el Dia Internacional de les Energies Renovables.
  • 20 març: Sortida per identificar petjades i rastres a la vall Ferrera.

> Més informació

Seminari de biodiversitat. Un enfocament global

Des del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino s’han fet públiques les ponències del 2n Seminari d’Anàlisi i Prospectiva 2009, que duia com a títol “Biodiversitat: un enfocament global”, que es va celebrar el passat 14 de desembre.

Des del web del seminari podeu descarregar el contingut íntegre de les ponències, així com vídeos de les intervencions i diverses fotografies.

> Seminari de la biodiversitat, un enfocament global
> Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino

Un xic més
Centre de Fauna de Pont de Suert

Des del centre de fauna es porten a terme diversos projectes d’estudi, cria i reintroducció d’espècies autòctones amenaçades com, per exemple, la llúdriga, el cranc de riu o el visó europeu. Dins el seu programa de sensibilització, també ofereixen activitats i visites guiades gratuïtes, dirigides a tothom qui estigui interessat a atansar-se a la problemàtica que afecta aquestes espècies.

> Carta de presentació
> Presentació

Projecte Orenetes

Molts són els centres que ja col•laboren en aquest projecte de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que té, com a principal finalitat, estudiar les poblacions d’oreneta cuablanca i la seva evolució en el temps. Aquest projecte també és una eina pedagògica per treballar de manera transversal matèries naturals, socials, matemàtiques o informàtiques alhora que fomenta el respecte per la natura, el compromís i la responsabilitat.

> Projecte Orenetes
> Carta de presentació

Convenció de la biodiversitat de les Nacions Unides

Durant la Cimera de Rio de Janeiro (1992) cent cinquanta països participants van signar aquesta convenció amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible. A banda de donar dades internacionals sobre trobades, comitès, tallers i altres efemèrides, en el seu web, també hi trobem recursos i enllaços, bases de dades, textos de referència i molts temes relacionats.

> Més informació (en anglès)
> Manual de la Convention Biological Diversity (en anglès)

El banc de dades de biodiversitat de Catalunya

Des del Departament de Medi Ambient i Habitatge es pot accedir a la base de dades de biodiversitat de Catalunya. Apart de representar un magatzem de dades sobre els éssers vius del nostre territori, també disposa d’eines per a la gestió de les dades i informació accessible i entenedora per a una major difusió. Aquí trobareu informació abundant sobre vertebrats, flora, fongs, algues, briòfits, artròpodes, mol•luscs o líquens.

> Departament de Medi Ambient i Habitatge
> Universitat de Barcelona

Butlletí de recol•lecció silvestre de plantes aromàtiques i medicinals

Des de l’Àrea de Productes Secundaris del Bosc del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l’Associació Catalana de Plantes Aromàtiques i Medicinals de Catalunya (ACPPAM) ens proposen un butlletí especial dirigit a tothom interessat en la recol•lecció d’aquestes plantes. Hi trobarem notícies, entrevistes, fitxes, curiositats i informació diversa.

> Més informació

La biodiversitat artística del fotògraf Andrew Zucherman

Llibre virtual de fotografies d'alta qualitat d'ocells, visualment molt belles i que il•lustren la biodiversitat ornitològica del món, l'extravagància de formes i riquesa de colors d'aquests animals. També disposa de vídeos.

> Bird

Per què hem de parlar de biodiversitat?

Espai de la Fundació Biodiversitat on trobarem material útil com a punt de partida per parlar de la diversitat biològica. Què té a veure la biodiversitat amb nosaltres? Per què és important? Observem aquestes creatives composicions i reflexionem amb l’alumnat buscant arguments i creant composicions pròpies.

> Més informació

Un ésser viu per cada dia de l’any

Ciència Digital ha posat en marxa un projecte molt interessant anomenat “365” que ens proposa conèixer cada dia de l’any una espècie del nostre planeta.

> Més informació

Idees per dinamitzar mercats d’intercanvi

L’Espai Metropolità de Prevenció de Residus ha editat una guia per orientar i donar eines per organitzar mercats d’intercanvi.

> Samarretes per xancletes

Atles de la ruralitat

Des de la Fundació del Món Rural ens conviden a visitar aquest atles que ens acosta al món rural català. En el web trobarem materials didàctics per afavorir el seu ús a escoles i instituts, orientacions didàctiques i, fins i tot, ens el podrem descarregar.

> Més informació

Cercador en xarxa ECOSIA

Aquest web independent i sense ànims de lucre ens ofereix un cercador d’Internet compromès amb el medi ambient, ja que el 80% dels ingressos que es generen amb el seu ús van destinats a recerques i programes de protecció de la selva tropical del Brasil. És una iniciativa de World Wide Fund for Nature (WWF).

> ECOSIA

Perspectiva Ambiental 45. Biomímesi

La Fundació Terra disposa en la seva col•lecció de Perspectiva Ambiental un número dedicat a la biomímesi. La biomímesi és la tecnologia inspirada per la natura. De quina manera les activitats humanes han estat i estan mimetitzades a processos i mecanismes naturals. Com més coneguem la natura, més capacitats estarem per resoldre els problemes ambientals a què ens enfrontem.

> Biomímesi

© 2010 Generalitat de Catalunya