e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 35, novembre de 2010

Us expliquem....
Les escoles parlen...
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Trobada amb el CENEAM a Valsaín (Segovia)

Ja han començat les sessions formatives sobre compostatge

Comencen els seminaris d'Escoles Verdes

Congrés del CONAMA

> Més informació

Les escoles parlen
Al Col·legi Pare Coll (Vic) celebrem que ja som Escola Verda!

IV Trobada d'alumnes de comitès ambientals d l'Institut Anton Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm)

> Més informació

Fem Xarxa
Projecte "De mans a mans" a Sant Esteve Sesrovires

CRP de la Selva fa un recull de recursos per a les Escoles Verdes

> Més informació

Agenda
Cicle de conferències: "Del residu a la matèria primera"

Setmana de la Ciència

II Setmana Europea de Prevenció de Residus

Ho estem fent bé?

> Més informació

Un xic més
Guia Conservar. Com actuar a favor dels espais naturals

L'Estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell)

Crisi energètica mundial

Centre d'interpretació de l'oli i de les economies productives del Montsant

El canvi climàtic a la zonaClic

No et mengis el món

Recerca en Acció

Educació i Sostenibilitat núm. 9. Salut

> Més informació


Us expliquem...
Trobada amb el CENEAM a Valsaín (Segovia)

Després de la primera trobada a Barcelona el mes d'abril, les diferents xarxes assistents vam acordar organitzar un seminari adreçat als tècnics d’administracions que gestionen xarxes de centres educatius que desenvolupen programes d’educació per a la sostenibilitat.

Coorganitzat pel Centre Nacional d’Educació Ambiental (CENEAM) i la XESC, els dies 13, 14 i 15 d’octubre 2010, va tenir lloc el Seminari “Redes escolares para la Sostenibilidad, a la seu del CENEAM. L’objectiu del Seminari era doble: per una banda, intercanviar experiències i bones pràctiques en la creació, desenvolupament i consolidació de xarxes de centres educatius que promouen l’incorporació de l’educació ambiental en el projecte educatiu del centre i, per l'altra, valorar l’interès i la possibilitat d'anar construint una xarxa de xarxes.

Hi van assistir 20 tècnics, representants d'Aragó, Illes Balears, Illes Canàries, Castella-La Manxa, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid i País Basc. S’hi van organitzar tres debats entorn als temes següents:

  • Identificar i compartir problemàtiques per debatre possibles solucions.
  • Presentar experiències de xarxes.
  • Instruments per avançar cap a una xarxa estatal de xarxes

Finalment, els participants al Seminari van acordar constituir un seminari permanent que disposarà d’un espai d’informació a la web del CENEAM, establir mecanismes que permetin l’intercanvi i la col·laboració entre xarxes i promoure l’intercanvi entre els centres educatius de les diferents xarxes.

Ja han començat les sessions formatives sobre compostatge

Al llarg d'octubre i novembre s'estan duent a terme les sessions formatives sobre compostatge al professorat dels centres que van sol·licitar el compostador el curs passat. En aquestes sessions, a més de parlar de l'aparell, també es treballen aplicacions curriculars: des d'activitats d'experimentació, presa de mesures i biologia dels organismes fins els processos que intervenen en la descomposició.

Fins ara ja s'han realitzat sessions a Canovelles, Amposta, Manlleu, Súria i Figueres. Estan programades més sessions a Sant Boi de Llobregat, el Vendrell, Valls, Falset, Tarragona i Balaguer. A tots aquests centres participants, us anirem informant mitjançant correu electrònic. En acabat, s'hauran beneficiat d'aquesta iniciativa 102 centres educatius.


Sessió didacticotècnica a Canovelles

Comencen els seminaris d'Escoles Verdes

Amb l'objectiu de fomentar el treball en xarxa i promoure la realització de projectes compartits entre centres, ja han començat les primeres sessions dels seminaris vinculats a les Escoles Verdes. Enguany són més de 22 grups de treball arreu de la geografia catalana que, al llarg del curs, tractaran qüestions curriculars, elaboraran materials didàctics, s'aprofundirà en diverses temàtiques, s'intercanviaran experiències i es faran activitats ambientals, entre d’altres. Estem segurs que serà una experiència molt enriquidora!

Congrés del CONAMA

Enguany s’organitza la desena edició del Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA), que tindrà lloc del 22 al 26 de novembre de 2010, a Madrid. La participació de la XESC en aquest context serà l’organització d’una jornada, el dia 25 de novembre, amb l’objectiu d’aprofundir en el desenvolupament dels programes d’educació ambiental adreçats als centres educatius i el treball en xarxa.

> Programa
> Congrés CONAMA

Les escoles parlen
Al Col·legi Pare Coll (Vic) celebrem que ja som Escola Verda!

Durant l’any, els més petits de l’escola, amb la proposta d’esmorzars saludables, en què la fruita és la principal protagonista, anem omplint el compostador. Els de primer cicle d’ESO els ajuden, sobretot a fer-ne el seguiment, i amb les feines associades al compostatge com voltejar per airejar, barrejar amb les fulles del jardí i passar-ho pel sedàs.

Tenim ara un adob que garbellem i posem dins d’unes paperines. Volem fer-ne partícips les famílies, i per aquest motiu hem fet una etiqueta i hem afegit un aglà de la roureda de la Plana.

També el de cicle mitjà i superior treballen pel concurs de la nostra mascota. La primera feina de la mascota serà presentar a tota la comunitat educativa el nostre programa d’acció i el decàleg de bones pràctiques ambientals, els nostres compromisos per fer una escola més sostenible.

Tot plegat, un reconeixement per explicar a les famílies que a l’escola treballem per l’educació per al desenvolupament sostenible.

IV Trobada d'alumnes de comitès ambientals a l'Institut Anton Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm)

A l’institut IES Busquets i Punset s’ha celebrat el dia 28 d’octubre la IV Trobada d’alumnes de comitès ambientals d’Escoles Verdes de la Selva. Enguany, amb les dues escoles verdes noves, ja són sis els instituts que hi han participat i en total érem més de 100 persones.

Adjuntem el cartell de la Trobada, dissenyat per una alumna del Comitè Ambiental, i esperem que en el proper butlletí els alumnes mateixos ens facin un resum de la jornada d’intercanvi.


Fem xarxa
Projecte "De mans a mans" a Sant Esteve Sesrovires

Des de l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires i amb la col·laboració de les llars d'infants del municipi s'ha engegat aquest projecte dirigit a totes les famílies amb infants de 0-3 anys. La inauguració va ser el proppassat 15 d'octubre i va tenir molt bona acollida.

El projecte pretén afavorir la reutilització d'objectes propis d'aquestes edats, enfortir valors com la solidaritat, convidar a la reflexió sobre com comprem i fer difusió d'informació, eines i recursos a les famílies per fer un consum conscient. Des de joguines, roba, objectes i fins i tot mobles. Les llars d'infants actuen com a centres dinamitzadors, i hi dediquen un espai específic per difondre aquest material infantil. Les famílies tenen en aquest espai, a més, un punt d'informació sobre productes ecològics, consulta de revistes, llibres i joguines en préstec i un calendari d'activitats (xerrades, tallers, exposicions, tertúlies, entre d’altres).

> Fulletó informatiu

CRP de la Selva fa un recull de recursos per a les Escoles Verdes

Des de la pàgina web del Centre de Recursos Pedagògics de la Selva s'ha realitzat un portal específic amb informació d'interès per a les Escoles Verdes. Hi trobem enllaços als principals webs del Programa (CDEC i Escoles Verdes), però també documents, guies, quaderns, informació didàctica territorial, base de dades de bibliografia d'educació ambiental, experiències, bones pràctiques, webquesta, blogs i propostes educatives.

> CRP de la Selva
> Educació ambiental- Escoles Verdes

Agenda
Concursos

El Recorregut de l'Energia

L'Institut Català de l'Energia (ICAEN) torna a engegar aquest concurs que, enguany, arriba a la seva novena edició. L'objectiu d’aquest concurs és contribuir a crear consciència entre els estudiants del cicle de l'energia i de la importància de l’estalvi i l'eficiència energètica, així com l’adquisició d’hàbits en el consum d’energia i la sensibilització per a un ús eficient de l’energia i fomentar l’interès pels temes energètics en general.

Hi ha dues categories depenent del nivell educatiu: cicle superior de primària o primer cicle de secundària (categoria A) i segon cicle de secundària (categoria B). El termini per a inscriure-s’hi és fins el 14 de febrer de 2011.

> Bases del concurs
> Més informació

VIII Premi Pilarín Bayés

Aquest premi està dirigit a nens i nenes d'educació primària que realitzin contes individuals o col·lectius (cicle inicial) sobre una temàtica d'actualitat. Enguany, s'ha triat el tema dels boscos donat que el 2011 se celebrarà l'Any Internacional dels Boscos. Els contes poden estar inspirats en paisatges, llegendes, natura i qualsevol element relacionat.

> Bases del concurs

Exposicions

Canvi climàtic als nostres espais naturals

Al Parc Natural del Cadí- Moixeró, del 8 al 14 de novembre, podrem visitar aquesta exposició sobre les tendències i els processos de canvi produïts en els hàbitats de la geografia catalana. Aquesta exposició ha estat elaborada en motiu de l'Any Internacional de la Biodiversitat 2010.

Lloc: Parc Natural del Cadí Moixeró
On: C/ de la Vinya, 1 (Bagà)
Tel. 93 824 4151
a/e: pncadimoixero.dmah@gencat.cat

Horaris
Dilluns, dimarts, dimecres i dijous: de 8 h a 15 h
Divendres: de 8 h a 15 h i de 16 h a 18.30 h
Dissabtes: de 9 h a 13 h i de 16 h a 18.30 h
Diumenges i festius: de 9 h a 13 h

Agenda

Cicle de conferències: "Del residu a la matèria primera"

Entre el 7 i el 23 de novembre, al CosmoCaixa, té lloc aquest cicle de conferències que pretén donar a conèixer algunes de les investigacions que es fan avui dia amb l'objectiu de millorar el nostre futur de manera sostenible.

Us recordem que, a més a més, l'exposició temporal "Reciclatge". Aquesta exposició explica el procés de transformació de quatre tipus de residus domèstics (vidre, paper, envasos i matèria orgànica) i d'un residu industrial (coure), amb l'objectiu de conscienciar sobre com en són, de valuosos, els petits canvis en els hàbits.

> Més informació cicle conferències
> Més informació exposició temporal Reciclatge

Setmana de la Ciència

Del 12 al 22 de novembre tindrà lloc la 15ena Setmana de la Ciència amb un bon grapat de propostes: itineraris didàctics, excursions, taules rodones, conferències, exposicions, jornades, tallers i presentacions. Trieu les que us agradin més!

> Més informació

I Setmana Europea de Prevenció de Residus

Del 20 al 28 de novembre se celebrarà arreu del continent la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància de generar menys residus i de difondre diferents iniciatives en aquest àmbit. L’esdeveniment està organitzat per 31 regions europees i ja s’han programat prop de 3.000 activitats, 266 de les quals tindran lloc a Catalunya. Les activitats tractaran la prevenció des de cinc grans eixos: sensibilitzar sobre l’excés de residus, produir millor, consumir millor, allargar la vida dels productes i llençar menys residus.

> Comunicat de premsa
> Més informació

Ho estem fent bé?

El Comitè Interinstitucional de les Nacions Unides d'Educació i RCE Barcelona organitza aquesta jornada per avaluar l’Educació per al Desenvolupament Sostenible, els seus reptes i oportunitats.

L'acte tindrà lloc el proper 22 de novembre al recinte històric Sant Pau i comptarà amb experts de diverses institucions.

L'entrada és gratuïta, però cal fer inscripció prèvia mitjançant un correu electrònic a l'adreça electrònica es@rce-barcelona.net o trucant al telèfon 93 424 52 02.

> Programa

Un xic més
Guia Conservar. Com actuar a favor dels espais naturals

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i l’Institut del Territori del País Valencià han impulsat i publicat la guia Conservar, una eina d’aplicació pràctica per actuar en la preservació dels espais naturals de casa nostra. Està estructurada en dos blocs: un d'introductori sobre la necessitat de conservació, agents implicats i actuacions desplegades i, el segon, de caràcter més pragmàtic dirigit al sector privat i la ciutadania en general.

> Més informació de l'acte de presentació
> Guia Conservar. Com actuar a favor dels espais naturals

L'Estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell)

L'Estany d'Ivars és una de les zones humides interiors més importants del país i va ser objecte de recuperació ecològica i paisatgística per part de diverses entitats els darrers anys. L'Obra Social de CatalunyaCaixa ha desenvolupat quaderns pedagògics com a material complementari a la visita de centres escolars. Si teniu interès a descobrir aquest espai, segur que us serà d'utilitat.

> Més informació

Crisi energètica mundial

Pàgina web creada per la comunitat científica del setè Taller Biennal d'Avenços en Estudis Energètics, celebrat el passat octubre a Barcelona, amb l'objectiu d'establir un diàleg sobre les possibles solucions desitjables i viables a la crisi energètica mundial.

> Més informació

Centre d'interpretació de l'oli i de les economies productives del Montsant

Us convidem a visitar aquest centre d'interpretació sobre la divulgació del patrimoni natural i cultural del Montsant i el foment de la cultura de l'oli. Va ser inaugurat a l'agost i disposa de dues plantes, a través de les quals el visitant s'endinsa en les vicissituds de les activitats econòmiques tradicionals alhora que s'introdueix en el coneixement del Parc Natural.

L’horari d’obertura al públic és:
Octubre, novembre i desembre (fins el dia 20 de desembre)
Dissabtes: d’11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: d’11 a 15 h

> Més informació

El canvi climàtic a la zonaClic

Des de l'Institut Gabriel Ciscar (Oliva), a la comarca de la Safor, van desenvolupar fa uns anys un aplicatiu per a l'àrea d'experimentals sobre la influència de l'acció humana en el canvi climàtic. L'aplicatiu consta de 13 activitats i hi ha l'opció de descàrrega a l'ordinador, o bé, entrar-hi mitjançant un connector Java (cliqueu on posa "engega'l applet").

> Més informació

No et mengis el món

És un espai creat per diverses organitzacions preocupades pel deute ecològic i la sobirania alimentària que desenvolupen informes i materials divulgatius amb l'objectiu de difondre, sensibilitzar i denunciar els diferents actors que hi intervenen. En el seu web trobarem un curtmetratge anomenat "On" sobre aquesta problemàtica socioambiental.

> Més informació

Recerca en Acció

El principal objectiu de Recerca en Acció és donar a conèixer la investigació que es fa a Catalunya en totes les disciplines, tant pel que fa als resultats com als mètodes i eines emprats, de manera amena, gràfica i participativa. Aquí trobareu aplicacions per identificar els cants d'ocells, experiments científics senzills, notícies, l'agenda científica, una gran varietat de projectes, etc. El darrer projecte incorporat, per exemple, és el d'un equip de la Universitat de Barcelona que estudia el vulcanisme a Islàndia, els Andes i el Salvador. Participa-hi!

> Més informació

Educació i Sostenibilitat núm. 9. Salut

El darrer número d'aquesta publicació està dedicat a la Salut. Hi han col·laborat diversos experts com el psiquiatre xilè Claudio Naranjo, que reflexiona sobre els canvis que requereix l'educació per tal de promoure l'evolució personal i social. Aquest número inclou, també, articles vers l'educació per a la salut, l'aprenentatge emocional, els efectes de la contaminació, així com el paper dels metges en front el canvi climàtic.

A més, com sempre, trobareu recomanacions de recursos pedagògics, pel·lícules, eines d'aprenentatge per a docents, educadors i famílies.

Com sempre, rebreu un exemplar de la revista en el vostre centre les properes setmanes. Tingueu-ho present per evitar que s'extraviï.

Amb el suport de:
© 2010 Generalitat de Catalunya