e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 34, octubre de 2010

Us expliquem....
Les escoles parlen...
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
IX Trobada d'Escoles Verdes

Setmana de la Ciència

Informació per a les escoles que vau sol·licitar planter a finals del curs passat

Taller d'apicultura

Xerrades dels Agents Rurals

> Més informació

Les escoles parlen
El paper a l'Escola la Riba (Alt Camp)

Fem resum i iniciem un nou curs al Col·legi Sant Josep (Tàrrega)

El prograna CONVIU a l'Institut Aubenç (Oliana)

Més centres de Castellar s'afegeixen al projecte de camins segurs de l'Escola Emili Carles Tolrà (Castellar del Vallès)

L'Escola Vilademany (Aiguaviva) fa una bicicletada

El Col·legi Sagrada Família (Sta. Perpètua de Mogoda) fan una gimcana del silenci i estrenen hort urbà

> Més informació

Fem Xarxa
Nova guia de compra verda escolar a Badalona

> Més informació

Agenda
Concurs "Vint segons per salvar el planeta"

Consumópolis

Concurs fotogràfic de descoberta dels ecosistemes aquàtics

Fira Ecoviure

II Trobada de la Xarxa Compra Reciclat (XCR)

> Més informació

Un xic més
Visites a la dessalinitzadora de la Tordera

L'Escola de les flors

Aula de Sostenibilitat d'Acciona entra al món digital

Activitats a la Caseta de la Devesa de Girona

Campanya En-reciclat

> Més informació


Us expliquem...
IX Trobada d'Escoles Verdes

Degut al gran nombre de centres educatius que rebran el distintiu aquest curs escolar, enguany organitzarem quatre trobades d'Escoles Verdes. Properament farem arribar la informació detallada de l'acte tan als centres que renoveu distintiu com els que el rebreu per primera vegada. De moment, us avançem les dates per tal que us la reserveu en la vostra agenda:

Lloc de la IX
Trobada

Data
Serveis Territorials del
Departament d'Educació
Girona
dimarts 9 de novembre
(matí)
Girona
Maresme- Vallès Oriental
Barcelona
dimecres 10 de novembre
(tarda)
Baix Llobregat
Barcelona Comarques
Vallès Occidental
Manresa
dijous 11 de
novembre
(matí)
Lleida
Catalunya Central
Tarragona
divendres 12 de novembre
(matí)
Tarragona
Terres de l'Ebre

Setmana de la Ciència

Coincidint amb l'Any Internacional de la Biodiversitat, la propera Setmana de la Ciència estarà dedicada a aquesta temàtica. Si esteu preparant activitats de divulgació, concursos, visites a laboratoris, demostracions experimentals o qualsevol altra activitat tecnològica o científica sobre biodiversitat, aquest és el moment per fer-ne difusió.

També us recomanem que visiteu el web del Centre de Documentació i Experimentació en Ciències (CDEC) perquè hi trobareu enllaços, premis, concursos i materials útils sobre aquestes temàtiques.

> Setmana de la Ciència (pàgina en preparació)
> Més informació (CDEC)
> Web oficial Any Internacional Biodiversitat 2010

Informació per a les escoles que vau sol·licitar planter a finals del curs passat

Durant l'octubre i el novembre es lliurarà el planter en el punt de recollida que vau assenyalar a la sol·licitud. Forestal Catalana es posarà en contacte amb vosaltres per indicar-vos el dia i l'hora on trobareu el vostre material vegetal. Cal respectar la data de recollida pel benestar de les plantes i portar vehicles adequats a les mides d'algunes de les espècies demanades (categories 3 a 5).

Taller d’apicultura

En les darreres setmanes hem rebut moltíssimes peticions per realitzar els tallers d'apicultura i, una vegada més, hem acomplert totes les expectatives de participació. Tots els centres que no han pogut entrar en aquesta convocatòria però ens han fet saber el seu interès, restaran en la llista d'espera i se'ls avisarà preferentment en futures sessions dels tallers.

Coneixedors de la molt bona acollida que té aquesta activitat, farem el possible per poder ampliar el nombre de sessions i facilitar que tothom hi pugui participar. A tots i totes, moltes gràcies per l'entusiasme!

Xerrades dels Agents Rurals

Amb l'objectiu de conèixer i valorar el nostre entorn natural, el cos d'Agents Rurals de Catalunya ofereix a les escoles, tant d’educació primària com de secundària, xerrades gratuïtes sobre conscienciació, l'òliba, els incendis i la fauna salvatge. Per sol·licitar-les cal que empleneu el full de sol·licitud i enviar-la per fax al telèfon que hi consta. Com a novetat, però, enguany no es faran xerrades sobre el retorn del llop a Catalunya. Animeu-vos a participar-hi!

> Tríptic informatiu
> Full de sol·licitud
> Cos d'Agents Rurals

Les escoles parlen
El paper a l'Escola la Riba (Alt Camp)

Hom sap que una manera de ser més universal és coneixent i mantenint la pròpia personalitat. L'Escola de la Riba, poble situat a l’Alt Camp amb 730 habitants, té molta de personalitat. La configuració del relleu, la hidrografia, el patrimoni cultural (principal activitat econòmica del poble), entre d'altres, el converteixen en un indret singular.

Amb aquesta finalitat hem volgut que els nostres alumnes i, possiblement d’altres persones, coneguin el seu patrimoni cultural (edificis, fotografies, plànols, cartells...) presentant-lo com un marc idoni per ambientalitzar diferents continguts del currículum i per aproximar-nos a la manera de vida dels seus habitants en altres temps, és a dir, a la seva herència. El claustre va elaborar en el seu moment el treball de “El paper a la Riba” integrant-lo en PCC com a projecte interdisciplinari i internivells i, per això, es van programar una sèrie d’activitats.

El treball consta de dues parts. La primera és un document elaborat amb la finalitat d’informar i de situar-nos en el món paperer. Hem intentat sintetitzar els coneixements que hem trobat en bibliografia diversa, fent una aproximació especial a l’entorn del poble.

La segona part comprèn quatre blocs d’activitats que corresponen a un cicle educatiu diferent i que corresponen als àmbits següents: cultura popular, els molins, les fàbriques, el medi ambient, el reciclatge i la reutilització.

L’activitat que introdueix aquesta segona part l’anomenem: un dia sense paper. Qualsevol activitat programada per aquell dia ha de complir aquest requisit: no utilitzar el paper. Els alumnes poden veure ràpidament la quantitat d’accions que dins l’escola giren al voltant del paper i en valoren més el seu ús, a la vegada que es generen una sèrie de problemàtiques que cal resoldre, perquè de feina cal fer-ne com qualsevol dia.

Al final del dia es fa una reflexió i els alumnes de tots els cicles ho recullen en una fitxa com aquesta:

Acabem el dia a la tarda amb una mica de ballaruca dins la classe de música i preparació d’uns berenars força originals.

Fem resum i iniciem un nou curs al Col·legi Sant Josep (Tàrrega)

Durant el passat curs, els alumnes d’Educació infantil i primària del Col·legi Sant Josep han realitzat diferents activitats relacionades amb el medi ambient. Els més petits de l’escola han apadrinat un arbre del pati, l’han batejat i han observat els canvis que ha experimentat en les diferents estacions de l’any.

També hem fet la recollida de dades meteorològiques i s’ha creat una base de dades amb la finalitat de comparar-les i intercanviar-les entre les diferents escoles d’arreu d’Europa que formen part del projecte E-Twinning.

A part de fer activitats de centre, també hem col·laborat en una plantada d’arbres a la llera del riu Ondara. Per concloure amb les tasques de l’Escola Verda, a finals de maig vam celebrar el Dia de la Biodiversitat. Per commemorar aquest dia, els alumnes d’Infantil van fer una sanefa amb les mans pintades de color verd que es va exposar als passadissos de l’escola.

A més, tots els alumnes i el personal docent de l’escola vam portar una peça de roba de color verd per tal de conscienciar-nos de la importància de tenir cura del medi ambient.

Pel que fa a l’alumnat d’educació secundària, durant el curs passat es va crear un grup d'alumnes voluntaris que s’encarregaran de realitzar durant el curs dues inspeccions d'un tram de 500 metres del riu Ondara, just abans d'entrar a la ciutat de Tàrrega. Amb els resultats obtinguts durant aquest curs i els successius, tractarem d’estudiar l’evolució en el temps de la qualitat ambiental del riu Ondara en aquest tram, tot implicant els alumnes voluntaris en el coneixement i la conservació del seu entorn més proper.

Una altra activitat que vam engegar durant el curs passat i de manera col·lectiva per a tot el centre és la recollida selectiva de la fracció orgànica al menjador del Col·legi. Gràcies a la col·laboració del personal de la cuina i del menjador que treballa al Col·legi i, sobretot, a la participació voluntària de molts alumnes d’educació primària i secundària que van fer tasques "d'informadors ambientals”, es va aconseguir recollir de manera separada la matèria orgànica (restes del menjar) de la fracció de plàstics i envasos.

Ara iniciem un nou curs escolar i, per tant, tornarem a fer totes aquelles actuacions que realitzem des de fa temps, però, també, esperem iniciar-ne de noves. Estigueu pendents del Butlletí d’Escoles Verdes que ja us n’informarem!

El programa CONVIU a l'Institut Aubenç (Oliana)

Des d’aquest curs l’Institut Aubenç d’Oliana formarem part del Programa Escoles Verdes. Ja fa temps que treballem per formar part del Programa i, des del passat curs, estem desenvolupant un programa anomenat CONVIU. Aquest programa fa de paraigües, coordina, complementa, ajuda i facilita la feina per a la resta de projectes que el centre desenvolupa, com per exemple:

Salut i Escola. Amb tasques divulgatives, xerrades, i un èmfasi especial pel que fa a l’alimentació saludable. Hi ha l’ajut de la infermera assignada al centre.
Solidaritat. Amb exposicions i jornades solidàries com la celebrada el passat 18 de setembre per recaptar fons per a la Fundació Vicens Ferrer.
Esport. Amb activitats desenvolupades setmanalment, al llarg del curs amb jornades esportives d’intercanvis amb altres centres. Totes les activitats supervisades pel Coordinador d’Esport a l’Escola.
Medi Ambient. Tasques relacionades amb la formació, gestió, i coneixement de l’entorn integrades en el currículum de les diferents àrees que ha desencadenat en la incorporació del nostre institut en la xarxa d’escoles verdes de Catalunya.
Relacions. Treball de la multiculturalitat en el centre amb l’organització de tallers per acostar a l’alumnat a la realitat i el coneixement de la diversitat en el centre des d’un punt de vista més proper. Organització d’assemblees i activitats que fomentin la participació de l’alumnat, professorat i famílies en totes les activitats celebrades a l’Institut.
Coeducació. Projecte pioner al centre, es desenvolupa des de l’any 2006, on es prioritza la igualtat de gènere en tots els àmbits de treball i que s’han anat complementant amb xerrades, exposicions i jornades sobre les tasques domèstiques.

El projecte CONVIU, va rebre el curs passat, un premi (Premi NAFENT) per la seva tasca integradora no només d’activitats diferents com l’esport i la solidaritat, sinó socialment, com podria ser l’educació i els hàbits de salut.


L'espai "Auberd"

Més centres de Castellar s'afegeixen al projecte de camins segurs de l'Escola Emili Carles Tolrà (Castellar del Vallès)

L'Escola Emili Carles Tolrà porta cinc anys d'experiència treballant per una mobilitat sostenible en el municipi de Castellar del Vallès. Mitjançant un estudi sobre camins segurs, que van elaborar l'alumnat del centre, es van senyalitzar els carrers sensibles en horaris escolars. D'aleshores ençà, aquesta pràctica s’ha fet comuna entre tot l'alumnat. Enguany, com a novetat, s'hi introduirà una senyalització oficial més formal i s'afegirà un altre centre en l'ús d'aquests camins escolars.ç

D’altra banda, pel que fa als residus, els centres de Castellar fan comandes conjuntes de "boc'n roll" i coordinen esforços per lluitar contra els embolcalls d'alumini i innecessaris dels entrepans. Fent comandes conjuntes els preus són més barats i poden plantejar-se accions cooperatives la primera de les quals, ha estat personalitzar un logotip comú que s'hi ha imprès: el perfil característic de la muntanya veïna de la Mola (Sant Llorenç del Munt). En total 3 escoles i un institut! També s'han fet xerrades a les classes de com utilitzar-lo i s'ha difós informació entre les famílies.

> Difusió

L’Escola Vilademany (Aiguaviva) fa una bicicletada

Aiguaviva és un petit municipi proper a Girona que ha crescut a la vora de la carretera. L’escola de Vilademany és l'única del municipi i té un centenar d’alumnes. Des del 2006, va comprometre’s a treballar conjuntament amb l’Ajuntament per a la millora ambiental i ja ha aconseguit el Certificat del Sistema de Gestió Ambiental EMAS.

Una vegada a l’any, amb tots els alumnes de l’escola, fem una bicicletada per l’entorn més proper a l’escola. Educació infantil juntament amb els alumnes que no saben anar amb bicicleta es queden a fer l’activitat a la pista (davant de l’escola) però amb tricicles, bicicletes de quatre rodes, patinets i skateboards. La resta que sap anar amb bicicleta fa una ruta per l'Estanyol, Sant Roc o qualsevol camí que decidim plegats. Hi anem tots junts al matí a esmorzar i tornem després a l’escola.

Aquest dia, gaudim de l’activitat tot fent ús d’altres transports no contaminants i en fem fotos, ho expliquem i en gaudim tots plegats. Informem els pares amb una circular.


"És una activitat que agrada molt. És divertida i és una altra manera de viure i potenciar la bicicleta des de la pròpia experiència viscuda. En tenim un bon record i alhora passem un dia de convivència junts"

El Col·legi Sagrada Família (Sta. Perpètua de Mogoda) fan una gimcana del silenci i estrenen hort urbà

A l'escola tenim molt present la problemàtica que existeix amb la contaminació acústica i, per això, el curs passat, els alumnes de cicle Inicial i de P5 van fer una "gimcana del silenci". Es tractava d'anar per l’edifici veí de la ESO aconseguint completar una sèrie de proves adaptades i sense que la resta de l'alumnat sentissin ni el més mínim soroll. Amb això vàrem aconseguir conscienciar tant als nens i nenes més petits com els més grans de la importància del silenci a l'escola i l'efecte negatiu que produeix el soroll excessiu.

Una altra de les novetats que tenim al centre és l'hort urbà i el compostador. L'hort el treballen els alumnes de P5 i del compostatge s'encarreguen els de 6è d’educació primària. Val a dir que totes dues activitats han tingut molta acceptació i s'ho passen d'allò més bé.

Fem xarxa
Nova guia de compra verda escolar a Badalona

L’Ajuntament de Badalona ha promogut el projecte “Ambientalització interna a les escoles: Mesures de Compra Verda Escolar”, on 6 centres educatius de Badalona, que formen part del programa escoles verdes, hi van participar activament (les escoles Josep Carner, Joan Miró, Artur Martorell, Llibertat, i els IES La Pineda i Badalona VII).

Els centres van elaborar una diagnosi de les compres que realitzen en relació al material d’oficina i escolar (paper, llapis, marcadors, etc.), equips informàtics, servei de menjador de l’escola, productes de neteja i higiene i manteniment (fluorescents, bombetes, pintures, etc.).

A partir d’aquestes diagnosis i del recull de bones pràctiques ambientals dels centres, es va elaborar la “Guia Pràctica de Compra Verda Escolar”. Els objectius d’aquesta guia són donar a conèixer les alternatives de productes ambientalment i social més correctes que es troben en el mercat, informar sobre quins són els criteris ambientals a l’hora de la compra de productes, afavorir la reutilització i la minimització de productes innecessaris i/o amb impacte ambiental, i implicar a la comunitat educativa i a tots els agents que participen directament en el procés de compra de productes a l’escola. L’Ajuntament disposa també d’una bossa de material escolar i d’oficina ambientalment sostenible, consultable per a tots els interessats.

Des del programa volem felicitar-vos per la funcionalitat d'aquesta guia i agrair-vos la seva publicació ja que serà, sens dubte, molt útil per a gran quantitat de centres educatius. Enhorabona!

> Podeu consultar i descarregar la guia clicant aquí

Agenda
Concurs "Vint segons per salvar el planeta"

El FICMA (Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient), com a membre cofundador de l'EFFN (Environmental Film Festival Network), organitzen aquest concurs dirigit a tota la ciutadania.

Participar és molt senzill, només cal realitzar amb la càmera del telèfon mòbil un vídeo de 20 segons relacionat amb alguna problemàtica ambiental i penjar-ho després d'haver fet la inscripció.

Les 10 millors gravacions seran emeses a la propera cimera de les Nacions Unides (Mèxic, desembre 2010) i teniu de temps fins l'1 de novembre per a presentar-les.

> Més informació
> FICMA
> EFFN

Consumópolis 6

L'Agència Catalana de Consum organitza la sisena edició d'aquest concurs sobre consum responsable.

Està dirigit a grups de 5 alumnes, coordinats per un professor, tant d’educació primària com secundària. Hi ha diverses fases i es desenvolupa a escala estatal i nacional. Si voleu més informació i veure els guanyadors d'edicions anteriors cliqueu el següent enllaç.

> Més informació
> Consumópolis

Concurs fotogràfic de descoberta dels ecosistemes aquàtics

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM), ambdós del CSIC, convoquen la 1ª Edició del Concurs de Fotografia “Descobreix els ecosistemes aquàtics del teu entorn” convidant a la participació a tots els alumnes d’edats compreses entre 12-17 anys de diverses centres d’educació secundària de Blanes, rodalies i Barcelona ciutat.

El termini per a la presentació de les obres és fins el 29 d'octubre i els premis van des de lots de llibres a una càmera digital.

> Bases, contacte i més informació

Fira Ecoviure

Del 14 al 17 d'octubre, al Palau Firal de Manresa, tindrà lloc aquesta fira que, des de fa 13 anys, representa un punt de trobada de col·lectius diversos que treballen per la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

Està organitzada per un conglomerat d'entitats, administracions, empreses, sindicats, professionals i consumidors de molts sectors diferents. Hi trobareu exposicions, tallers gratuïts, demostracions de bicicletes elèctriques, activitats per als més petits i projeccions audiovisuals.

> Més informació i tríptic
> Fira Ecoviure

Espai d'Informació Ambiental de Reus

Al llarg del mes d'octubre tindran lloc algunes activitats sobre temàtiques socioambientals que poden ser del vostre interès:

  • Xerrada "Dones i medi ambient". Dijous 14. Institut Català de la Dona.
  • Presentació nova entitat ecologista "a-CEN, Associació per la Conservació dels Espais Naturals". Dijous 21.
  • Taller "Aigua de xarxa, envasada o filtrada?". Dilluns 25. Aula de l'Aigua.
  • Xerrada "Llums o estels... què veus al cel?". Dijous 28. Associació Astronòmica de Torroja de Priorat.
    Totes les activitats tenen lloc a les 19 h. Per a més informació adreceu-vos a:

Espai d'Informació Ambiental de Reus
Pl. Antoni Sabater Esteve, 2, 43201, Reus
Tel. 977 010 088
a/e: info.eia@reus.cat
http://www.reus.cat/medi_ambient/

II Trobada de la xarxa Compra Reciclat (XCR)

L'agència de Residus de Catalunya organitza enguany aquesta jornada sobre novetats i tendències en la compra ambientalment correcta i particularment en l’àmbit de les administracions públiques. Es debatrà com la compra de productes reciclats, reciclables i/o biodegradables pot ajudar a assolir els objectius de reducció de la quantitat de residus que generem.

A més, es destinarà un dels blocs temàtics als productes de la construcció i del mobiliari urbà, uns dels sectors de més pes de la contractació pública.

L'acte tindrà lloc el dijous 28 d'octubre a la sala Àgora del CosmoCaixa (Museu de la Ciència de l’Obra Social “la Caixa”, carrer Isaac Newton, 26, Barcelona).

> Programa trobada
> XCR

Sortida a la recerca de la rata esquirolera (Elyomis quercinus)

Sortida gratuïta oberta a tothom interessat en el medi natural, pel Parc Natural del Montnegre i el Corredor, i que té com a objectiu introduir als visitants en la dinàmica de les rouredes on viuen aquests petits rosegadors. Cal portar calçat còmode i aigua. Si el mal temps no permet fer la sortida en condicions, s'anul·larà.

Dia: 10 d'Octubre
Lloc de trobada: Estació de ferrocarril de Sant Celoni. Desplaçament en vehicles privats fins a Sant Martí del Montnegre.
Hora de trobada: 9:00 h.
Contacte: p.montnegre@diba.cat o al telèfon 938 679 452 (Oficina del Parc).

Un xic més
Visites a la dessalinitzadora de la Tordera

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha desenvolupat un programa de visites a la dessalinitzadora de la Tordera adreçat a les escoles de Catalunya. L’objectiu d’aquestes visites, gratuïtes, és divulgar el paper de l’aigua dessalinitzada com a alternativa per a la garantia d’abastament, fomentar actituds d’estalvi i donar a conèixer les instal·lacions i el procés de dessalinització. Podeu sol·licitar-les clicant el següent enllaç:

> Més informació
> ACA

L'Escola de les Flors

L'Escola de les Flors és una iniciativa que pretén atansar al món de l'infant el respecte i la coneixença de les flors establint una relació sensorial. Des d'una vessant emocional, científica i plàstica l'alumnat estableix lligams afectius amb l'entorn. Les olors, els usos tradicionals, la cuina de les plantes, l'herbari, l'aromateràpia i les medicines vegetals naturals són algunes de les activitats dirigides a grups classe.

> Més informació

Aula de Sostenibilitat d'Acciona entra al món digital

El programa educatiu de l’Aula de Sostenibilitat per al curs vigent, ha desenvolupat plenament la seva dimensió digital a través d'un portal on els usuaris poden fer servir materials didàctics en línia, participar al fòrum, conèixer notícies, etc.

L’Aula de Sostenibilitat també posa a disposició de la comunitat educativa visites guiades als parcs eòlics de Rubió, Tallat i Vilobí. Les visites s’ofereixen per cinquena edició consecutiva, després d’haver rebut 21.471 alumnes acompanyats dels seus professors, des del curs 2005/2006. El programa està dirigit a grups de 60 alumnes, com a màxim, de Cicle superior d'educació primària i d'educació secundària dels centres escolars de Catalunya. El programa començarà a funcionar a partir del 2 de novembre i finalitzarà el 20 de juny de 2011.

> Aula de Sostenibilitat
> Tríptic

Activitats a la Caseta de la Devesa de Girona

La Caseta de la Devesa és un equipament municipal que treballa per difondre el coneixement històric, ambiental, patrimonial i funcional de la ciutat de Girona, a través de diverses activitats dirigides tant a centres educatius com a la ciutadania en general.
En la seva proposta trobem una amplíssima oferta de visites, tallers, jocs, itineraris de temàtiques socials i naturals.

> Més informació

Campanya En-recicla't

És un projecte dirigit a infants d'entre 4 i 10 anys on, mitjançant diverses activitats i tallers, es procura conscienciar als més petits sobre la problemàtica dels residus i la utilitat del reciclatge. Les activitats estan gestionades per la Fundació Ramon Noguera (Girona) i consten d'una obra de teatre i una sèrie de tallers de figures, joguines i joies.

Per a més informació contacteu amb la Gemma (972 416048) o l’Ada (972 237611).

> Presentació de la campanya

Noves eines comunicatives de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Després de l’èxit de la primera edició, l’Agència de Residus de Catalunya promou a Catalunya juntament amb 30 regions més, la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus del 20 i el 28 de novembre de 2010, com una magnífica ocasió per donar a conèixer iniciatives de prevenció de residus a tot Europa!

L’objectiu és difondre el concepte de la prevenció de residus al llarg de tota una setmana mitjançant la realització d’activitats (jornades per a professionals, tallers de reparació, sessions d’autocompostatge, mercats o webs d’intercanvi, concursos d’idees i exposicions, flashmob, etc.) desenvolupades per diferents responsables de projecte (Administració, associacions i ONG, empreses, escoles, etc.) i adreçades a nens, joves, públic general, treballadors, etc.

Els responsables de projecte disposeu d’un conjunt d’eines de comunicació dinàmiques i interactives: joc de l’oca, termòmetre del coneixement (residuòmetre), Còmic de la prevenció, joc per xarxes socials, vídeo clip promocional, etc. en 22 llengües i a personalitzar (logotip, nom de l’activitat, dates...). L’eina més original i que probablement farà més soroll, serà un acte europeu col·lectiu el «BatucaMob» pel dissabte 20 de novembre a les 11h. Així doncs, prepareu els vostres cubells de la brossa i a fer soroll! Les escoles també podeu organitzar una batucadaMob un dia feiner entre el 22 i 26 de Novembre i complementar amb algun taller de reparació...

Com a novetat d’enguany, us presentem el nou formulari d’inscripció per agilitar i facilitar la gestió, us recordem que podeu presentar les vostres accions del fins al 5 de novembre de 2010.

> Més informació de la Setmana Europea
> Enllaç al formulari d'inscripció, eines i propostes d'actuacions

El cercador temàtic de l'Agenda Escolar Europea

Us convidem a explorar aquest portal de presentació de la nova Agenda Escolar Europea 2010/2011. Com sabeu, aquesta agenda és una eina pràctica molt útil tant per a l'alumnat com pel professorat pel seu contingut ambientalitzat, proposta d'activitats, jocs, etcètera. Navegant, a més de fullejar virtualment l'agenda, també tindreu accés a un cercador d'informació temàtica sobre el medi ambient. A partir de tres menús desplegables tindreu accés a gran quantitat d'arxius i documents desenvolupats en cursos anteriors.

> Més informació

Pràctica de metanització de residus orgànics

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha ideat una nova activitat pels alumnes de batxillerat i 4t d’ESO. Es tracta d’una pràctica de laboratori on els estudiants produeixen metà (biogàs) a partir de residus orgànics. I el lloc més adient per fer-la és el laboratori de la planta Can Barba (Terrassa), on també es realitzarà una visita per comprendre el destí i tractament dels residus orgànics que generem.

L’activitat consisteix en la pràctica (1h), una explicació teòrica (1h) i la visita i explicació de la planta (1h). El nombre màxim de participants és de 24 alumnes de batxillerat i 4t d’ESO.

> Tríptic i contacte
> Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Revista “Educació i Sostenibilitat”

Aquesta publicació quadrimestral dóna arguments per a la reflexió mitjançant entrevistes, articles, opinions i recursos educatius sobre les temàtiques ambientals clau que ens preocupen.
Us recordem que fem arribar un exemplar per correu postal a totes les Escoles Verdes cada vegada que apareix un nou número temàtic. Estigueu a l'aguait en el centre cada vegada que us anunciem en el butlletí la següent publicació per aconseguir que arribin a tots els comitès i equips dinamitzadors.

> EIS. RCE Barcelona

© 2010 Generalitat de Catalunya