e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 38, febrer de 2011

Us expliquem...
Les escoles parlen...
Racó de l'alumnat
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Tot apunt pels fòrums de la XESC

Tallers "kit power house" a Girona i Manresa

> Més informació

Les escoles parlen
El CEE Sant Rafael (Tarragona) fa sabó casolà

El projecte d'alimentació i l'assamblea general de l'Escola Montseny (Sant Just Desvern)

Plantada d'arbres a les escoles de Súria (Bages)

Consells des del blog de l'institut Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm)

> Més Informació

Racó de l'alumnat
L'Escola Pau Claris (La Seu d'Urgell) i el voltor negre

> Més informació

Agenda
XXIII Premi Natura de l'Institut d'Estudis Vallencs

Concurs "El recorregut de l'energia"

1r Concurs de vídeo per a centres educatius

Mataró inaugura la Casa Capell

Fira de la mel a Crespià

Jornada sobre menjadors escolars ecològics

> Més informació

Un xic més
Guia "Compra a pagès"

La història de les coses

Vint-i-quatre museus per a les escoles

JSTOR Plant Science. L'herbari digital més gran del món

Evitem les impressions innecessàries

Els calendaris naturalístics del Delta del Llobregat fan 20 anys!

L'hort urbà de Josep Maria Vallès

Recicla't a la cuina, aprofitem-ho tot!

Educació i sostenibilitat núm. 10. Els diners

> Més informació



Us expliquem...
Tot apunt pels fòrums de la XESC

El proper mes de març celebrarem els fòrums territorials de la XESC on participaran les Escoles Verdes i els centres de les xarxes escolars locals de Barcelona, Lleida, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Prat de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Argentona, Montmeló i Vilanova i la Geltrú.

Com us hem anat explicant en les comissions de seguiment i en diverses comunicacions, les inscripcions s'estan fent des del web de la XESC mitjançant un codi que les assessories us han fet arribar. Les dates i els llocs dels actes seran:

Una vegada feta la inscripció, us farem arribar la programació del fòrum.

> XESC

Tallers "kit power house" a Girona i Manresa

El kit power house consisteix en una maqueta demostrativa d'una casa energèticament sostenible: inclou panells solars, molí de vent, hivernacle, sistema de dessalinització, etcètera. Està dissenyada per a que el professorat de tecnologia o ciències disposi d'un suport complementari experimental en les seves explicacions.

Els instituts verds van rebre el kit durant el curs 2005-06 i, enguany, els centres que participin en els tallers formatius que estem organitzant, i que no el tinguin, el podran demanar en el moment de la inscripció. Durant el mes de febrer s'ha fet un taller a Cerdanyola del Vallès i, properament, s'engegaran més a Girona i Manresa.

Taller kit power house de Girona
On: Institut Montilivi (Girona)
Dates: 16 i 23 de març
Horari: 16 a 19 hores
Coordinació i inscripció: CRP Gironès (Tavi Casellas. T. 972 483 170)

Taller kit power house de Manresa
On: Camp d'Aprenentatge del Bages
Dates: 30 de març i 6 d'abril
Horari: 16 a 19 hores
Coordinació i inscripció: pendent de confirmació

> Informació del kit (anglès)
> Més informació del kit

Les escoles parlen
El CEE Sant Rafael (Tarragona) fa sabó casolà

El nostre centre ha participat a l’Agenda 21 Escolar de l’Ajuntament de Tarragona en dos projectes: la planta de compostatge, que van realitzar al perfil del PQPI d’Auxiliar de Jardins i Vivers, i l’elaboració de sabó casolà, que van dur a terme els alumnes del perfil de PQPI d’Auxiliar de Llar i Hoteleria.

Amb tots dos projectes preteníem aconseguir una gestió sostenible del centre pel que fa al consum de recursos i a la gestió dels residus. D’una banda, reciclàvem l’oli usat de la cuina que dóna servei de menjador a tot el centre i, també, el de la cuina del taller del PQPI de Llar i Hosteleria, amb el resultat de la producció d’un sabó ecològic i molt eficient per a la neteja. I de l’altra, totes les restes de poda, com les de neteja i manteniment de la jardineria del centre, com les restes orgàniques seleccionades, eren reciclades a la planta de compostatge obtenint un compost excel·lent per utilitzar en les petites plantacions del PQPI de Jardineria.

Les escoles participants a l’Agenda 21 es van interessar per venir a veure com els nostres alumnes feien el sabó i van ser convidades vàries escoles de Tarragona, l'Escola Sant Pere i Sant Pau i el Col·legi de les Carmelites, entre d’altres.
Els professors de l’ aula–taller del PQPI de Jardineria van realitzar un dossier didàctic per treballar amb els alumnes i aquest instrument va agradar molt als responsables de l’Agenda 21 i van proposar la seva edició.

El dossier didàctic Elaboració de Sabó Casolà, finalment editat, va ser lliurat a les diferents escoles que participarien en la propera edició de l’Agenda 21 Escolar de Tarragona.

És una senzilla, bonica i petita mostra de la feina que els professionals de l’escola fan amb il·lusió i molta vocació sempre amb la finalitat última què els alumnes aprenguin amb la màxima significació, funcionalitat i assoleixin continguts d’aprenentatge que incorporin principis, valors i pràctiques del desenvolupament sostenible en tots els àmbits de la vida escolar.

Comitè Ambiental del CEE Sant Rafael

> Guia d'elaboració de sabó casolà

El projecte d'alimentació i l'assemblea general de l'Escola Montseny (Sant Just Desvern)

L'Escola Montseny és Escola Verda des de fa una pila d'anys i, des del primer dia, treballa per fer de totes les activitats un punt de trobada de la participació de tota la comunitat educativa. Una temàtica que van desenvolupar el curs passat és el Projecte sobre alimentació saludable, en contra de la fam i un consum responsable. Es tracta d'un projecte interdisciplinar de llarga durada durant el qual es van fer una munió d'activitats: concurs de mascota, contes de caire integrador, tallers de jocs amb continguts social, instauració del dia de la fruita, entrevistes al personal de cuina, celebració de la festa de la Pau, elaboració de murals i un munt més d'activitats que van concloure en una gran Festa Final de l'Alimentació. En aquesta festa hi va participar tothom fent tasques de dinamització dels jocs i les diverses activitats.

A més a més, hi celebra cada any l'Assemblea General on hi tenen cabuda tots els mestres i alumnes del centre. L'objectiu principal d'aquesta trobada és estimular la participació col·lectiva, les pràctiques democràtiques i el treball cooperatiu i intergeneracional vinculat amb el Programa Escoles Verdes. Organitzar aquesta assemblea no és feina lleugera i cal fer dinàmiques per recollir totes les opinions, fer votacions i escollir portaveus a tots els grups. L'alumnat pren protagonisme com a moderadors del debat, organitzant el recompte de votacions, posant ordre, passant el micròfon o acompanyant al més menuts als lavabos. És una experiència molt positiva per a tothom!

Us adjuntem la carta de tancament de la festa final i el guió d'una visita que l'alumnat va fer a la ràdio local.

Plantada d'arbres a les escoles de Súria (Bages)

Coincidint amb l’any de la Biodiversitat i, tenint en compte que l’any 2011 és l’any internacional dels boscos, les tres escoles de Súria (Col·legi Mare de Déu de Montserrat, Escola Francesc Macià i Col·legis Sagrat Cor de Jesús) hem fet una plantada d’arbres i arbustos. Aquesta és una part de l’actuació conjunta que hem preparat enguany dins del Programa d’Escoles Verdes i ha estat la Closcaneta l’encarregada de presentar-la a tots els nens i nenes i d’animar-nos a seguir les bones pràctiques amb el nostre entorn. Cada arbre serà apadrinat per un cicle diferent i serà l’encarregat de tenir-ne cura.

Aquesta plantada ajudarà a millorar la diversitat d’espècies que ja tenim a cada escola i ha estat possible gràcies a la subvenció del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i a la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament del nostre poble.

Consells des del blog de l'Institut Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm)

Des del blog de l'institut ens recomanen el documental "Comprar, llençar, comprar" sobre l'obsolescència programada dels productes i la importància d'anar introduint pràctiques de consum responsables en el nostre dia a dia.

> Blog del comitè ambiental

amunt

Racó de l'alumnat
L'Escola Pau Claris (La Seu d'Urgell) i el voltor negre

Al començament de curs, va venir una noia de l’associació TRENCA a la nostra escola, a fer-nos una xerrada sobre els voltors negres als alumnes de 6è.
Es tracta d’un animal que va desaparèixer fa 100 anys per diversos motius, com ara el verí, la caça il·legal o la reducció d’aliments, entre altres. El que es vol aconseguir és reintegrar aquest animal al nostre entorn. S’han alliberat espècies de voltor negre a les muntanyes d’Alinyà (Alt Urgell) i la reserva natural de Boumort (Alt Urgell/ Pallars).

Durant l’explicació, ens va comentar els diferents tipus de voltors que hi ha: el voltor comú (és de color marró i és l’encarregat de menjar les vísceres o parts toves dels animals morts), el trencalòs (s’encarrega de menjar-se els ossos o parts dures dels animals morts), l'aufrany (menja les restes dels animals morts que li deixen els altres voltors) i el voltor negre (menja la musculatura i els tendons dels animals morts).

Quan arriba l’hora de menjar, ho fan per ordre, sense barallar-se. Comença aquell que té més gana. Poden anar a buscar l’aliment fins a una distància de 80 quilòmetres i poden estar dies sense menjar. El seu àpat preferit és el conill. El voltor negre és el més gran. Mesura 3 metres aproximadament, quan té les ales obertes, i pesa entre 7 i 9 quilos i mig. Quan s’aparellen, la parella, la mantenen tota la vida. Posen un ou a l’any i es passen tres mesos incubant-lo. Dels voltors alliberats a la nostra zona, s’han format quatre parelles i una d’elles ha criat. Els polls no volen fins que no arriben a cinc mesos i mig aproximadament. La seva vida pot durar fins a 50 anys.

Quan alliberen els voltors, els marquen les ales amb tint i els posen anelles a les potes per poder identificar-los. Per saber on són, se’ls col·loca com una mena de motxilla amb un transmissor i, per via satèl·lit, s’identifiquen.
A l’any 2007 es van començar a introduir i també se’n van alliberar a l’octubre passat. En total, s’han alliberat 33 voltors, dels quals 21 s’han quedat al Pirineu, 2 han marxat, 3 es troben desapareguts i 7 s’han mort.

L’explicació va ser molt interessant perquè desconeixíem el tema. Vam aprendre una mica més sobre els animals que ens envolten.

Alumnes de 6è de primària.

amunt

Agenda
Premis i concursos

XXIII Premi Natura de l'Institut d'Estudis Vallencs

Destinat a reconèixer els treballs de recerca inèdits sobre qualsevol aspecte de la natura i el medi ambient que agafi com a marc físic l'Alt Camp.

Es valora especialment que es treballin temes d'educació ambiental com la recollida selectiva i la reducció de residus, l'estalvi d'aigua i d'energia, la mobilitat sostenible, el coneixement del nostre entorn natural, els jardins i els ecosistemes urbans, la utilització responsable dels recursos i la conscienciació sobre la preservació del medi ambient en el nostre entorn.

Data límit de presentació de treballs: 13 de maig de 2011

> Cliqueu aquí per consultar les bases.
> Institut d'Estudis Vallencs

Concurs "El recorregut de l'energia"

Prorrogat el termini d'inscripció al concurs fins el 18 de març. El concurs va adreçat a alumnes del cicle superior d'Educació Primària i primer i segon cicle d'Educació Secundària Obligatòria.

> Bases del concurs
> Més informació

1r Concurs de vídeo per a centres educatius

El Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA) convoca la primera edició d'aquest concurs amb l'objectiu de promoure una consciència més respectuosa, conèixer el punt de vista dels joves i fomentar els treballs audiovisuals als centres educatius.

El concurs està dirigit a educació secundària, batxillerat i formació professional i estudiants universitaris, cadascun en una categoria diferent. Els participants han de realitzar un vídeo de 10 minuts relacionat amb accions i gestos que contribueixin a la millora del medi ambient.

El termini de presentació finalitza el 30 de març

> Bases del concurs
> Cartell

Exposicions i agenda

Mataró inaugura la Casa Capell

Aquest nou espai municipal per a la sostenibilitat està adreçat a centres educatius, entitats, empreses i a tota la ciutadania. L'equipament està situat al Parc Central de Mataró i sota l’aparença d’un habitatge comú, busca mostrar a tothom

les opcions que tenim a l’abast per encaminar-nos cap a un desenvolupament sostenible, és a dir, recursos nous i diferents per a desenvolupar-nos sense haver d’estar limitant el dret a fer-ho també a les futures generacions.

L’antic habitatge on s’ubica aquest centre de referència per a la sostenibilitat va ser projectat i construït per Jordi Capell i Casaramona. La vocació sostenibilista d’aquest arquitecte mataroní segueix estant present a l’edifici, en la mesura que vol ser un aparador d’aquelles solucions i bones pràctiques que s’hi mostren amb la idea que siguin exportades a les llars o seus dels visitants i usuaris.

La Casa Capell disposarà també d’una programació d’activitats estable que comença aquest primer trimestre de l’any 2011. Cada mes s’ofertarà una xerrada, es projectarà un documental i es farà una exposició sobre temes relacionats amb l’entorn natural, el consum responsable, les polítiques sostenibles i els recursos existents, entre d’altres.

Casa Capell
Passeig de l’Orfeó Mataroní, 15 (Parc Central)
08304 - Mataró Tel. 937582440

A/e: casacapell@ajmataro.cat /www.mataro.cat

Horari
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h
Dijous, de 17 a 21 h

> Més informació
> Programa d'activitats

Fira de la mel a Crespià

Totes aquelles escoles que treballeu l'apicultura, us interessarà saber que els propers 26 i 27 de febrer a Crespià (Pla de l'Estany) celebra la XXXII edició de la Fira de la Mel. Aquesta fira té un origen medieval, quan Crespià era un dels punts més importants en matèria d'exportació de mel a l'estranger, principalment a Itàlia.
Paral·lelament hi haurà activitats lúdiques com actuacions castelleres, audicions de sardanes, exposicions i activitats infantils, entre d’altres.

> Més informació

Jornada sobre menjadors escolars ecològics

L'Espai d'Informació Ambiental de Reus us convida a participar en aquesta jornada, adreçada a la comunitat educativa, on es presentarà la informació, les conclusions i les necessitats detectades a les II Jornades sobre menjadors escolars ecològics, organitzades el 2010. Aportaran exemples d’experiències locals de menjadors escolars ecològics i es participarà “Fent xarxa” en un espai dinamitzat per compartir i organitzar-nos. Activitat gratuïta.

Data: 15 de març de 18 a 20:30 hores
Lloc: Espai d'Informació Ambiental de Reus. Pl. Antoni Sabater Esteve, 2.
Cal inscripció prèvia al telèfon: 977 010 088 o adreça electrònica info.eia@reus.cat.

> Espai d'Informació Ambiental

amunt

Un xic més
Guia "Compra a pagès"

"Compra a pagès" és una iniciativa de la Unitat de Comercialització Agroalimentària del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), ens adscrit a la Direcció General de Comerç,

amb la finalitat de promoure el canal directe de comercialització agroalimentària, posar en valor els productes locals i oferir un servei als consumidors i professionals que, moguts per criteris de proximitat, consum responsable i sostenible, busquen un accés més directe als aliments propers i de qualitat.

> Més informació

La història de les coses

Projecte sobre bones pràctiques i consum responsable liderat per Anni Leonard, experta en desenvolupament sostenible i comerç internacional, en el qual tracta l'origen de les coses que ens envolten i de les conseqüències que sovint comporta el seu consum. Des d'aquest web tenim accés a diversos vídeos temàtics sobre objectes comuns en la vida quotidiana com aparells electrònics, aigua envasada o els cosmètics. Des d'una perspectiva crítica es tracten els principals forats negres del consumisme en les societats del primer món.

> Més informació (en anglès)

Vint-i-quatre museus per a les escoles

Portal de totes les activitats educatives del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Des d'aquest enllaç podeu accedir a l'oferta educativa per nivell, temàtica o localitat.

> mNACTEC

JSTOR Plant Science. L’herbari digital més gran del món

Els jardins botànics més importants del món, com els Royal Botanic Kew Gardens (Londres) o Missouri Botanical Garden (EUA), s'han unit per crear l'herbari digital més gran del món, amb més de 600.000 espècies digitalitzades a alta resolució fins el moment. Les previsions, però, preveuen arribar a disposar d'un arxiu amb més de 2,2 milions de fitxes. També hi trobem articles científics, llibres, dibuixos, il·lustracions i documents històrics com la correspondència dels directors del Kew Royal Botanic Garden des del 1841.

> JSTOR Plant Science (anglès)
> Missouri Botanical Garden
> Royal Botanic Kew Garden

Evitem les impressions innecessàries

L'organització ecologista WWF ha posat en funcionament un sistema de comunicació a través de documents que no permeten ser impresos en paper. Aquesta iniciativa pretén conscienciar sobre la necessitat d'estalviar impressions no necessàries, com a contribució a la preserva del medi ambient i a la disminució de la tala d'arbres.

El format anomenat també WWF és un PDF ben peculiar ja que, quan és rebut des de mail o xarxes compartides, no permet ser enviat a la impressora, només es pot arxivar.

> Més informació

Els calendaris naturalístics del Delta del Llobregat fan 20 anys!

Aquest calendari, de caire naturalístic, és una eina per donar a conèixer la importància del patrimoni natural del Delta de Llobregat i després de vint anys d'història, és un dels projectes emblemàtics del Prat de Llobregat. L'ajuntament, que l'edita ininterrompudament des del 1992, ha posat a disposició de tothom un blog amb la col·lecció sencera descarregable.

Cada any està centrat en una temàtica concreta, cada mes està il·lustrat amb fotografia d'alta qualitat i compta amb una explicació molt interessant sobre la imatge.

> Més informació

L'hort urbà de Josep Maria Vallès

En Josep Maria Vallès, dinamitzador d'Escoles Verdes de l'Escola Agrària i Forestal de Casa Xifra de Santa Coloma de Farners i creador del portal http://www.horturba.com/index.php,

ofereix, des de la seva pàgina web, un assessorament gratuït en línia per a escoles que tinguin horts. També dóna a conèixer altres serveis i ofertes que fan al món escolar com un blog d'escoles amb hort, cursos, tallers o productes. Més que recomanable!

> Més informació

Recicla't a la cuina, aprofitem-ho tot!

Pàgina web amb nombrosos consells per cuinar amb responsabilitat ambiental, receptes, concursos, com fer separació de deixalles, notícies sobre tallers i amb un servei d'assessorament de cuiners professionals.

> Més informació

Educació i sostenibilitat núm. 10. Els diners
Ja tenim aquí el darrer número d'Educació i Sostenibilitat. En la seva desena edició tracta els temes dels diners amb entrevistes a Serge Latouche (economista francès partidari del decreixement) o Roser Batllé (aprenentatge servei i l'economia solidària), entre altres. Hi trobareu recursos pedagògics, experiències i moltes coses més.

Rebreu per correu postal un exemplar de la revista adreçat a les persones que dinamitzen el PEV en el centre.

> Números anteriors d'EiS

amunt
Amb el suport de:
© 2011 Generalitat de Catalunya