Cal distingir les zones 1 i 2, les quals, per les seves característiques específiques, es va aprovar l’any 2007 un Pla per millorar la qualitat de l’aire als municipis que van ser declarats zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric, corresponents a 40 localitats de les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. L'objectiu d’aquest Pla és establir les mesures necessàries per prevenir i reduir l'emissió dels contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), i ajustar les emissions als límits que estableix la legislació de la Unió Europea per a l'any 2010, definits per preservar i reduir els efectes nocius sobre la salut humana i el medi ambient. El document del Pla es va elaborar en el si d'una Comissió Interdepartamental i amb la col·laboració dels ens locals. L’objectiu d’aquest Pla és establir les mesures necessàries per prevenir i reduir l'emissió dels contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), i ajustar les emissions als límits que estableix la legislació de la Unió Europea per a l'any 2010, definits per preservar i reduir els efectes nocius sobre la salut humana i el medi ambient.
L’avaluació de la qualitat de l’aire a l’any 2011 a la zona 1 ha estat la següent:
L’avaluació de la qualitat de l’aire a l’any 2011 a la zona 2 ha estat la següent:
La comparativa entre l’any 2010 i 2011 de la qualitat de l’aire per les zones 1 i 2 es representa en la taula següent:
A la resta de zones que comprenen el territori de Catalunya, per l’any 2011 presenten l’avaluació següent:
Segons el gràfic de l’ICQA del període trimestral que comprèn el gener, el febrer i el març, s’observa una qualitat de l’aire satisfactòria (59,4%) segons els valors establerts per les estacions seleccionades de Catalunya. El contaminant crític més abundant és el diòxid de nitrogen (49%).
Consultar les gràfiques d'ICQA mensuals: gener, febrer i març
Dades provisionals
L’any 2010 a Catalunya es van recollir selectivament 1.701.100 tones de residus.
L’índex de recollida selectiva es situa en el 40,57% del total de residus generats. Això suposa un increment del 8% respecte l’any anterior. La tendència de la recollida selectiva de residus continua a l'alça.
Residus industrials
A través de les Declaracions anuals de residus industrials (DARI) s’obté la informació sobre la producció i la gestió dels residus provinents de les industries de Catalunya.
L’explotació de les dades estadístiques de les DARI presentades es realitza diferenciant la informació d’aquelles empreses inscrites al registre de productors que realitzen serveis ambientals (gestors de residus i depuradores) de les industries amb activitat de producció industrial (indústries).
L’any 2010, a Catalunya la generació de
residus de l’activitat industrial* es situa
en un total de 4.127.616 tones de residus.
*L’activitat industrial, segons la classificació CCAE-2009, inclou la secció B: indústries extractives, secció C: indústries manufactureres, secció D:subministrament d’energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat i, secció E : subministrament d’aigua; activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació , i altres centres no productors de residus industrials que generin més de 10 tones de residus especials.
Residus de la construcció
Els residus de construcció i demolició (RCDs), procedeixen en la seva major part d'enderrocaments d'edificis, d’excavacions de sòls o execució d’obres viàries i de les restes dels materials de construcció de les obres de nova planta i de petites obres de reformes en habitatges o urbanitzacions.
La major part dels RCDs es poden considerar inerts
o assimilables a inerts, i per tant el seu poder
contaminant és relativament baix, però per
contra, el seu impacte visual és amb freqüència
alt pel gran volum que ocupen.
L’any 2010 s’han gestionat mitjançant les instal·lacions específiques de gestió de residus de la construcció i demolició, un total de 3.527.000 tones de residus de la construcció. Comparant les dades respecte les de l’any 2009 s’aprecia un decreixement d’un
25%.
L’any 2010, s’han gestionat a través les plantes de triatge de runes prop de 108.000 tones de residus de la construcció, un 55,4 % més que l’any anterior.
Considerant que el total de residus valoritzats han estat tant els que han entrat a les plantes de reciclatge com els que han entrat a les plantes de triatge, a 2010, més de la meitat dels residus de la construcció, el 57,6%, es van gestionar en plantes de valorització.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.