Departament de Medi Ambient i Habitatge
Butlletí dades estadístiques trimestral

Número 267, 1 de juliol de 2009

 

Us informem que aquest és el segon butlletí trimestral dedicat monogràficament a les dades ambientals que hagin tingut una rellevància durant els darrers tres mesos.


En aquest número els indicadors destacats dels mesos d'abril, maig i juny són els recursos hídrics, l’estat de les platges i les aigües litorals, els incendis forestals, les dades climatològiques, la qualitat de l’aire i l'ozó troposfèric, i la gestió forestal.

 

Recursos hídrics

Amb data 28 de juny de 2009 la reserva d’aigua embassada a les conques internes se situa al 88,58% de capacitat, mentre que al mateix dia de 2008 era de tant sols un 65,45%.

 

Un cop passada la primavera i arribat l’estiu s'observa que el volum d’aigua es manté elevat, 615.15hm3 a les conques internes, gràcies al desgel i a les pluges caigudes durant aquest període.

 

 

 

Capacitat
Màxima

Estat actual
(28/06/09)

Estat trimestre anterior (23/03/09)

Estat fa un any
(28/06/08)

hm3

hm3

%

hm3

%

hm3

%

Conques internes

694.45

615.15

88.58

606.51

87.34

454.49

65.45

CHE

3803.3

3079

80.96

2661

70.25

2972

78.14

 

 

 

 

 

 

> Consultar estat dels embassaments <

 

Taula 1. Estat de les conques internes de Catalunya i de les conques de la confederació de l'Ebre

 

La majoria dels embassaments de les conques internes se situen a un 80-90% de la capacitat màxima. No obstant això, cal seguir realitzant una planificació hidrològica adequada i tenir en compte les existents alternatives (dessalinització, recuperació d'aqüífers, millora de xarxes, reutilització i estalvi) per garantir la disponibilitat i la qualitat de l'aigua.

 

Estat de les platges i aigües litorals

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) del Departament de Medi Ambient i Habitatge porta a terme el Programa de vigilància i informació de l'estat de les platges i les zones de bany de l’interior a Catalunya durant la temporada de bany (de l’1 de juny al 26 de setembre).


En el Programa de vigilància s’efectuen inspeccions periòdiques a les platges i controls analítics de les aigües de bany. La freqüència de control analític és setmanal a les platges i quinzenal a les zones de bany interior.
Cada setmana s’actualitzen al web els resultats de la qualitat de les aigües de bany de totes les platges i s’informa de l’estat de les platges a tots els ajuntaments dels municipis litorals.

 

El dia 30 de maig del 2009 es van realitzar les primeres analítiques de la temporada per avaluar la qualitat de les aigües de bany a Catalunya. A diferència de la temporada de bany anterior, aquesta temporada ha començat amb predomini de sol i calor.
Per això es van mostrejar totes les estacions de la costa catalana composta per 245 punts de control. Els resultats d’aquest període han confirmat la bona condició en la qual es troben les aigües de bany a Catalunya, on 244 estacions han estat de qualitat excel·lent i en 1 estació la qualitat ha estat bona.


 

L’últim període analitzat (del 17 al 23 de juny) ens indica que la qualitat sanitària de les platges és excel·lent en 240 estacions, bona en 4 i 1 ha estat qualificada d’insuficient degut a les pluges que provoquen alteracions en la qualitat sanitària de les platges.


Gràfica 1. Percentatges de la qualitat sanitària de les platges

 


 

La temperatura mitjana registrada a la zona de banyistes de les platges de Catalunya se situa entre els 21,5ºC i els 25ºC.


Gràfica 2. Temperatura de l'aigua de bany

 

 

L’aspecte visual de l’aigua ha estat, en general, bo. S'han gaudit d’unes aigües absolutament transparents i netes durant tot el període de control.


Gràfica 3. Percentatges de l'aspecte visual de les aigües litorals

 

 

 

 

Pel que fa a l’aspecte de la sorra, s’han qualificat de molt bones (el 12%), de bones (el 72%), de moderades (el 14%), 3 de deficients (1,2%) i una platja ha obtingut la qualificació de dolenta (el 0,4%).

 

Gràfica 4. Percentatges de l'estat de la sorra de les platges

 

Un any més després de la revetlla de Sant Joan moltes platges han presentat un aspecte lamentable, plenes de deixalles escampades per tota la sorra. Els serveis de neteja municipals han hagut de realitzar un gran esforç per poder posar a punt novament les platges perquè els usuaris en poguessin gaudir el dia de Sant Joan.

 

 

Finalment, durant el període de control establert fins ara, la presència de meduses ha estat esporàdica i només s’han vist alguns exemplars aïllats.


Mapa 1. Mapa de freqüència d’observació de meduses a les platges dins de la zona de boies.

 


> Consultar el Butlletí setmanal

 

Incendis forestals

"La revolució dels petits gestos ha començat. Gràcies als petits gestos de tothom hem aconseguit evitar els incendis forestals un 23%.”

El 15 de juny la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona van posar en marxa la campanya contra els incendis forestals. Com és habitual, la difusió de la campanya es fa coincidir amb l’estiu, època de més risc d’incendi forestal a Catalunya, amb l’objectiu de recordar a la població aquest risc.

Sota l’eslògan la revolució dels petits gestos ha començat, la campanya dóna consells de prevenció i autoprotecció a tenir en compte per tal d’evitar els incendis forestals. La campanya està formada per espots de televisió, falques de ràdio, anuncis en premsa, opis (exterior), cartells, displays, postals i bàners a Internet on es recorda que el telèfon únic d’emergències és el 112..

Al llarg de la revetlla de Sant Joan els Bombers van dur a terme un total de 833 actuacions (de les 20 h a les 8 h). Els serveis atesos van ser, bàsicament per apagar incendis de contenidors i vehicles, de vegetació urbana, agrícola o forestal i per realitzar rutes de prevenció o seguiment de fogueres.

 

Dispositiu Preventiu (Retens fogueres, rutes…)

Incendis de vegetació (agrícola, forestal, urbà)

Incendis diversos (contenidors, deixalles, vehicles, barraques…)

Altres serveis (accidents trànsit, focs habitatge, d’indústria, salvaments,…)

TOTALS

54

278

439

62

833

Taula 2. Nombre de sortides realitzades pels Bombers durant la revetlla de Sant Joan


Finalment, cal destacar que el número d’incendis acumulats des de l’1 de gener fins al 31 de maig de 2009 ha estat de 197 amb un total de 294,94 hectàrees (hectàrees arbrades 83,701 ha i hectàrees no arbrades 211,239 ha).

 

> Prevenció d'incendis forestals

 

Clima

Climatològicament el mes d’abril s’ha caracteritzat per les pluges, el mes de maig per un augment de la temperatura i escassetat de pluges, arribant a final de juny amb l'entrada d'una onada de calor.

 

El mes d’abril ha resultat normal o fred a la major part de Catalunya, si bé ha estat càlid al litoral central. Pluviomètricament, ha estat plujós o molt plujós, tret de la costa Brava sud on el mes ha resultat normal i, fins i tot, sec. Aquest abril ha estat el més plujós dels darrers quinze anys a àmplies zones de la conca de l’Ebre i de la Catalunya central, a la serralada pirinenca, al Prepirineu occidental, i a les comarques del Priorat i del Tarragonès. Finalment, el mes ha estat poc ventós.

 

 

Mapa 2. Precipitació mensual (mm). Abril 2009

La precipitació acumulada durant el període de l’1 al 30 d’abril de 2009 a les EMA gestionades pel SMC mostra que els valors varien entre els més de 200 mm enregistrats al Pirineu i al prelitoral de la demarcació de Tarragona i els menys de 60 mm a punts de la costa Brava.


El mes de maig termomètricament ha estat càlid o, fins i tot, molt càlid a la comarca de la Cerdanya, al delta del Llobregat i a punts del Prepirineu, de la depressió Central, de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta. Pluviomètricament, ha estat molt sec a gran part del territori, tret de les parts més elevades del Pallars Sobirà on ha estat normal o plujós. Aquest maig ha estat el més sec dels darrers quinze anys a àmplies zones del litoral i del prelitoral de la demarcació de Tarragona, i a punts de les comarques de la Noguera, del Pla d’Urgell i del Segrià. El mes ha estat poc ventós. 

 

Mapa 3. Temperatura mitjana mensual (ºC). Maig 2009

 

 

Segons diu el resum de les dades del Fabra (observadors manuals), és el tercer juny més càlid de la sèrie: “Els 23.0ºC de temperatura mitjana col·loquen el juny de 2009 com el tercer més càlid de la sèrie 1914-2009 només darrera precisament dels anys 2003 (25.6ºC)  i 2005 (23.4ºC)”.

 

Mapa 4. Diferència (ºC) entre la temperatura mitjana mensual i la climàtica. Juny 2009.

 

 

Onada de calor per a l’inici del mes juliol:Una massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica farà pujar la temperatura arreu de Catalunya. Tot i que la calor afectarà tot el país, aquest augment tèrmic es notarà especialment a les comarques interiors, ja que es preveu que la marinada freni la pujada de la temperatura prop del litoral. Malgrat això, també augmentarà la sensació de xafogor en aquesta zona. La massa càlida abraçarà Catalunya entre dimecres 1 i divendres 3 de juliol.

 

 

Qualitat de l'aire

L'ICQA es calcula a partir de les dades de les estacions automàtiques, Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (la XVPCA), repartides per tot Catalunya i que detecten els nivells d’immissió dels contaminants principals (monòxid de carboni (CO), diòxid de nitrogen (NO2), diòxid de sofre (SO2), ozó (O3) i partícules en suspensió (PM10)).

 

Gràfica 5. Evolució de l'ICQA mitjà diari trimestral (1 d'abril - 30 de juny de 2009)

 

Segons la gràfica 5 de l'ICQA del període trimestral abril, maig i juny cal dir que la qualitat de l’aire és satisfactòria (45,8%) segons els valors establerts per les estacions seleccionades de Catalunya. Però cal tenir en compte que el contaminant crític més extès ha estat l’ozó amb un 62,4% seguit del diòxid de nitrogen amb un 23,9% i amb un percentatge menor les partícules en suspensió.

Si es realitza una valoració mensual, s’observa com la qualitat de l’aire s’ha vist reduïda  passant de satisfactòria a l’abril a acceptable al mes de juny. Pel que fa al contaminant crític, l’ozó s’ha vist incrementat arribant a un 66,6% el mes de juny.

>Consultar els gràfics d'ICQUA mensuals: abril, maig i juny

 

Campanya de vigilància de l'ozó

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, en compliment de la Directiva 02/03/CE adoptada en el Reial decret 1796/2003, relatiu a l'ozó en l'aire ambient, vigila els nivells d'ozó i dóna informació pública en cas que se superin certs llindars.
Des del Servei de Vigilància i Control de l'Aire es vigilen permanentment els nivells d’ozó que mesuren les estacions de la XVPCA, però a més, durant el període en què hi ha més possibilitats que els nivells d’ozó superin el llindar d’informació a la població i d'alerta, es porta a terme la campanya de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric a Catalunya.

La campanya es duu a terme entre maig i setembre perquè és quan se solen registrar aquestes superacions.

  • S’informa de les superacions del llindar d’informació (180µg/m³ en 1 hora), del llindar d'alerta (240 µg/m³ durant 1 hora), per tal que la població i les entitats adients pugui adoptar mesures preventives de protecció.
  • S’informa tots els ajuntaments i consells comarcals que disposen d’una estació de mesurament, a les delegacions territorials, al Departament de Sanitat, a Protecció Civil, al Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT), a la Diputació de Barcelona, als Centres d’Anàlisi, a TV de Catalunya i a altres entitats que ho hagin sol·licitat. Per rebre els avisos, s’ha d’enviar un correu electrònic sol·licitant-ho.

    En cas de superació del llindar d'informació o d'alerta, el Servei de Vigilància i Control de l'Aire envia un informe per correu electrònic o per fax. El comunicat es va renovant cada dues o tres hores, en funció de l’evolució i magnitud de l’episodi d'ozó. A més, aquests informes es publiquen al web, així com un resum de les superacions d'aquests llindars per cada any i un resum de les superacions del valor objectiu a llarg termini per a la protecció de la salut humana. En aquesta plana s'indica tant el pronòstic per a cada dia com del diagnòstic de les darreres 24 h:
    No s'ha superat cap llindar

    S'ha superat el llindar d'informació

    S'ha superat el llindar d'alerta

Finalment, les dades horàries de les estacions de la XVPCA també es publiquen en línia,  on hi ha tota la informació i dades de la campanya d’ozó.

 

Les últimes dades recollides durant el mes de juny indiquen que la plana de Vic, amb un valor de 207µg/m³ en dos hores al municipi de Vic, és on s’acumulen els nivells més elevats d’ozó, a causa de la inversió tèrmica.
Cal saber que l’ozó troposfèric és un contaminant secundari, és a dir, no emès directament per una font a l’atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions fotoquímiques, activades per la llum solar, entre contaminants primaris. Concretament, l’ozó es crea quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), emesos bàsicament per la indústria i el trànsit, compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa durant un temps prou llarg.

 

Gestió forestal

Per realitzar una adequada gestió dels boscos existeixen diferents instruments d’ordenació forestal. D’una banda, hi ha els plans tècnics de gestió i millora forestal (PTGMF) per finques forestals de propietat privada de més de 25 hectàrees i, de l’altra, tenim els plans simples de gestió forestal que són per a finques de menys de 25 hectàrees (PSGF).

 

Amb data 4 de juny de 2009 hi ha un total de 2950 IOF (instruments d’ordenació forestal) amb una superfície forestal ordenada de 407.699 ha.

PTGMF vigents (nombre)

Superfície forestal privada ordenada (ha) amb PTGMF

PSGF vigents (nombre)

Superfície forestal privada ordenada (ha) amb PSGF

2725

405.053,04

225,00

2646,01

Taula 3. Superfície forestal ordenada a Catalunya a data 4 de juny de 2009

 

 

 


 

 

 

 

 
  

Departament de Medi Ambient i Habitatge

 

Si heu rebut aquest butlletí és perquè prèviament us heu subscrit al servei. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a tercers. En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades.

Si no veieu bé aquest butlletí podeu fer click en aquesta adreça: http://www.gencat.cat/mediamb/butlleti/be267.htm


 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya