Departament de Medi Ambient i Habitatge
Butlletí dades estadístiques trimestral

Número 277, 15 de gener 2010

 

Us informem que aquest és el quart butlletí trimestral dedicat monogràficament a les dades ambientals que hagin tingut una rellevància durant els darrers tres mesos.

En aquest número els indicadors destacats dels mesos d’octubre, novembre i desembre han estat les dades climatològiques, els recursos hídrics, els resultats de la consulta òmnibus de Catalunya sobre el medi ambient, la gestió de residus, i la qualitat de l’aire.


Finalment, cal destacar la publicació Medi ambient a Catalunya. Informe 2008, realitzat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, i on es difonen les dades i els macroindicadors que descriuen i formalitzen l’abast dels factors que han influït i que determinaran el futur del patrimoni natural de Catalunya: les polítiques que s’hi desenvolupen, els elements socioeconòmics que hi intervenen i els valors naturals que cal preservar.

 

Dades climatològiques

Els mesos d’octubre i de novembre termomètricament, han estat càlids a Catalunya, arribant a ser molt càlids en diferents punts de la Ribera de l’Ebre, a les parts més elevades de la Cerdanya, al litoral Central, a la comarca de l’Urgell i al Solsonès. En canvi han resultat normal a la costa Brava i prelitoral de la demarcació de Girona.

 

Mapa 1. Temperatura(ºC) mitjana del mes d'octubre i de novembre de 2009

 

 

Pel que fa a les precipitacions, l’octubre ha estat marcat per la irregularitat en la distribució espacial de la precipitació, fruit del caràcter tempestuós de les precipitacions registrades, i el novembre ha estat molt sec a la major part de Catalunya. La precipitació ha estat inferior als 20 mm, excepte a gran part de la serralada pirinenca i del nord-est del país. Per últim, els dos mesos han estat poc ventosos.

 

Mapa 2. Precipitació (mm) del mes d'octubre i de novembre de 2009

 

El mes de desembre termomètricament, ha estat normal o lleugerament càlid a Catalunya. Les anomalies positives més destacades s’han enregistrat a punts de l’interior del país i al litoral central. Pel que fa a les precipitacions, el desembre s’ha caracteritzat per una distribució molt irregular de la precipitació, si bé cal destacar que el quadrant nord-est, especialment a la comarca de l’Alt Empordà, ha estat molt sec fruit del caire de les pertorbacions que han afectat el Principat amb fluxos de l’est i del sud-oest. Com a conseqüència d’aquest mateix fet, el mes ha estat molt plujós al vessant sud del Pirineu, al Prepirineu, a gran part de la depressió Central i a punts del litoral i del prelitoral sud.

 

Mapa 3. Precipitació (mm) i temperatura (ºC) mitjana del mes de desembre 2009

 

La tardor s’acomiada amb neu a cotes baixes i pluja gelant
Cal destacar la baixada de temperatura que es va produir a mitjans de desembre, la qual va provocar que la neu aparegués a cotes baixes, a més de produir un fort temporal marítim que va afectar gran part de la costa catalana. Les quantitats de precipitació més elevades gestionades pel SMC es van donar a les comarques de Tarragona: 30cm a Horta de Sant Joan (la Terra Alta), 24cm a Cornudella de Montsant (el Priorat), un 40.6mm a Tarragona-Complex Educatiu (el Tarragonés) i 36,6 mm a Sant Pere de Ribes (el Garraf). Fent referència a les precipitacions, cal destacar les superiors a 150mm produïdes al Pirineu occidental. Consultar les dades.

 

Disponible l'anuari de dades meteorològiques. Any 2008
Resum de les dades meteorològiques que durant l'any 2008 s'han generat a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), en els radiosondatges de Barcelona llançats i en la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE).

 

Recursos hídrics

Amb data 15 de gener de 2010 la reserva d’aigua embassada a les conques internes se situa al 67.61% de capacitat, mentre que al mateix dia de l’any 2008 era de 77,62%.   

 

 

El volum d’aigua es troba actualment a 469,52hm3 a les conques internes, cosa que ens indica que la tardor ha estat una estació força seca.

 

> Consultar estat dels embassaments <

 

 

Capacitat
Màxima

Estat actual
(15/01/10)

Estat trimestre anterior (1/10/09)

Estat fa un any
(15/01/09)

hm3

hm3

%

hm3

%

hm3

%

Conques internes

694.45

469.52

67,61

615.15

88.58

539,06

77,62

CHE

3803.3

2.829

74,38

3079

80.96

2.512

66,05 

 

 

 

 

 

 



Taula 2. Estat de les conques internes de Catalunya i de les conques de la confederació de l'Ebre (15 de gener 2010)

 

A data 15 de gener, els embassaments mantenen un percentatge de volum de la seva capacitat molt variable. Els embassaments de les comarques de Tarragona i de Lleida se situen entre el 80 i el 100%, en canvi els de les comarques  de la Catalunya central i de Girona es troben per sota del 70, essent el de la Boadella el més baix amb un 33,48% de volum de la seva capacitat.


A Catalunya les precipitacions són benvingudes a la tardor, però  durant els mesos d’octubre, novembre i desembre del 2009 la mitjana ha estat baixa. Aixi doncs, cal esperar que les nevades esdevingudes durant els mesos d’hivern augmentin el nivell dels embassaments a la primavera. No obstant això, cal seguir realitzant una planificació hidrològica adequada i tenir en compte les existents alternatives (dessalinització, recuperació d'aqüífers, millora de xarxes, reutilització i estalvi) per garantir la disponibilitat i la qualitat de l'aigua.

 

Estudi òmnibus sobre el medi ambient

Des del mes de maig de 2008, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge duu a terme unes consultes ciutadanes en relació amb el medi ambient en temes com la qualitat de l’aire, l’aigua, l’energia, els residus, el medi natural i d’altres.

 

L’objectiu d’aquestes consultes és conèixer la percepció general de la ciutadania sobre l’estat ambiental de Catalunya i els hàbits de la població catalana en relació amb el medi ambient. Aquestes consultes es duen a terme dos cops l’any entre una mostra representativa de la població catalana mitjançant un qüestionari estructurat.

 

> Consultar l'últim informe realitzat el mes de novembre de 2009

D’acord amb els resultats, els problemes ambientals que més preocupen els catalans són la contaminació en l’àmbit general, el canvi climàtic, la contaminació de l’aire i els residus.

En relació amb l’opinió que presenten els catalans sobre l’estat ambiental del seu municipi, la qualitat dels rius i les rieres és l’aspecte pitjor valorat per la ciutadania, seguit de la qualitat de l’aigua potable i el nivell de contaminació acústica. Els resultats de les diferents consultes mostren una lleugera tendència a la percepció d’un empitjorament de la qualitat de l’aire i, especialment, de la qualitat de rius i rieres.

 

Gràfic 1. Valoració de l'estat ambiental

 

Els resultats dels estudis també mostren una major conscienciació de les persones consultades envers l’efecte del canvi climàtic. El juny de 2009, el 79% de les persones consultades afirmaven prendre mesures per mitigar el canvi climàtic, mentre que durant el mes de novembre del mateix any la xifra s’enfilava al 86%.

 

Gràfic 2. Mitigació del canvi climàtic

 

També s’observa que un alt percentatge de la població pren mesures per estalviar aigua (88%). Cal destacar el possible efecte de les campanyes de comunicació, ja que en les dues consultes realitzades abans de l’estiu el percentatge de persones consultades que afirmaven prendre mesures és lleugerament superior.

 

Gràfic 3. Estalvi d'aigua

 

Pel que fa al patrimoni natural i la biodiversitat, d’acord amb la darrera consulta realitzada, 7 de cada 10 persones consultades coneixen algun espai natural protegit de Catalunya, dels quals els més coneguts són el Parc Natural del Montseny, el Delta de l’Ebre, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Collserola i els Aiguamolls de l’Empordà.
Les persones consultades es mostren d’acord que la protecció de la natura és necessària i beneficiosa per al benestar de les persones, i que les activitats econòmiques que es beneficien de la natura haurien d’ajudar a conservar-la.

 

Gràfic 4. Opinió sobre la conservació de la natura

 

> Consulteu tots els resultats de les consultes ciutadanes

 

Gestió dels residus

L’any 2008 es van generar 5.086.680 tones de residus provinents de les activitats industrials productives. La disminució de la generació ha estat d’un 6%, donat que l’any anterior s’havien produït 5.427.270 tones .La indústria que va generar més residus el 2008 va ser l’alimentació, que representa el 24% del total de residus generats. La segueixen algunes activitats relacionades amb la transformació de metalls, l’acereria i els productes minerals no metàl·lics.

Un 74,4% dels residus s’han valoritzat. La disposició ha suposat un 24,4% el grup que representat en aquest percentatge son la deposició controlada 18,7% respecte al total, mentre que la incineració i els tractaments fisicoquímics suposen un 5, 7% .
Això suposa consolidar la tendència a l’alça del reciclatge dels residus industrials, que augmenta 1,6 punts respecte de 2007, quan estava situat en el 72,8%.

Les activitats industrials que més residus van valoritzar són les acereries, la metanització de metalls i l’alimentació. Altres indústries amb un alt grau de reaprofitament dels residus van ser la fabricació d’adobs, la metal·lúrgia i la fabricació de fusta i suro. Així, veiem com algunes de les indústries que generen més residus – alimentació i acereria – són també les que més en valoritzen.

 

Qualitat de l'aire

L'Índex Català de Qualitat de l'Aire (ICQA) es calcula a partir de les dades de les estacions automàtiques, Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), repartides per tot Catalunya i que detecten els nivells d’immissió dels contaminants principals (monòxid de carboni (CO), diòxid de nitrogen (NO2), diòxid de sofre (SO2), ozó (O3) i partícules en suspensió (PM10)).

 

Gràfic 5. Evolució de l'ICQA mitjà diari trimestral (1 d'octubre - 31 de desembre de 2009)

Segons la gràfica 1 de l'ICQA del període trimestral octubre, novembre i desembre, s'observa una qualitat de l'aire satisfactòria (65.1%) segons els valors establerts per les estacions seleccionades de Catalunya. El contaminant crític que s'ha vist incrementat durant els darrers mesos ha estat el dióxid de Nitrógen, el qual ha arribat al mes de desembre amb 55,9% i té com a mitjana trimestral un 47%. Les partícules en suspensió segueixen tenint un percentatge molt elevat (89.1%) la qual cosa fa disminuir la qualitat de l'aire diàriament.

Si es realitza una valoració mensual, cal dir que la qualitat de l'aire s'ha mantingut satisfactòriament, veient-se incrementat el diòxid de nitrogen, l’ozó i les partícules en suspensió com a contaminants crítics.

 

Consultar els gràfics d'ICQA mensuals: octubre, novembre i desembre.

 

A l'atmosfera hi ha diversos gasos que tenen efecte d'hivernacle, els quals absorbeixen i reemeten la radiació infraroja. L'efecte hivernacle és un fenomen natural que permet que la temperatura mitjana de l'aire superficial sigui apta per a la vida. Dins d'aquest grup de gasos els predominants són el vapor d'aigua i el diòxid de carboni, i n'hi ha d'altres com el metà i l'òxid nitrós.

La problemàtica actual és la quantitat de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera que s'ha vist incrementada com a resultat de les activitats humanes, produïnt ozó troposfèric i halocarburs de tipus industrial, la qual cosa contribueix en l'escalfament global del planeta.

Gràfic 6. Tendència de les emissions totals a Catalunya
Any Base: emissions de l'any 1990 pel que fa a CO2, CH4 i N2O i emissions de l'any 1995 pel que fa a HFC, PFC i SF6

 

Segons l'any base (1990) que marca el Protocol de Kyoto com a referència, Catalunya ha vist augmentada les seves emissions un 43% durant el període (1990-2007). Cal tenir en compte que durant l'any 2006 es va produir una reducció del 4%. Cal dir que els principals causants dels gasos d'efecte d'hivernacle continuen sent el transport per carretera i les plantes de combustió industrial (consultar les dades per sectors).

 

 

 


 

 

 

 

 
  

Departament de Medi Ambient i Habitatge

 

Si heu rebut aquest butlletí és perquè prèviament us heu subscrit al servei. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a tercers. En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades.

Si no veieu bé aquest butlletí podeu fer click en aquesta adreça: http://www.gencat.cat/mediamb/butlleti/be277.htm


 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya