Butlletí Beveu Menys

Programa Beveu Menys
Número 42, Julio de 2010

TEMES MONOGRÀFICS

line
Alcohol i càncer En el marc del curs celebrat el passat 11 de març es van abordar els temes següents:

  • Pla director d’oncologia
    Josepa Ribes, Pla director d’oncologia
  • Alcohol i càncer
    Paula Jakszyn, Institut Català d’Oncologia
  • Relació alcohol i càncer: el paper de l’AP
    Mercè Marzo, membre de la CAMFiC, especialista en temes de prevenció del càncer
    Susanna Montesinos, membre del Grup de Treball d’Alcohol de la CAMFiC
Per obtenir més informació, us recomanem que llegiu els articles següents:

· Marzo Castillejo M, Bellas Beceiro B, Melus Palazón E, Vela Vallespín C, Nuin Villanueva M, Vilarrubi Estrella M. Prevención del càncer, PAPPS 2009: 115.

· Marqués Molías F, Cabezas Peña C, Camarelles Guillem F, Córdoba García R, Gómez Puente J, Muñoz Seco E, Ramírez Manent JI, Díaz Herraez D, López Santiago A, Megido Badía MJ, Navarro Matillas B i Robledo de Dios T. Recomendaciones sobre el estilo de vida, PAPPS 2009: 79.

Volem agrair la participació i les aportacions docents de les doctores Josepa Ribes, Paula Jaksyn, Mercè Marzo i Susanna Montesinos.

Més informació:
Josepa Ribes: j.ribes@iconcologia.net
Paula Jaksyn: paumama@gmail.com
Mercè Marzo: mmarzoc@gencat.cat
Susanna Montesinos: susannix2002@yahoo.com

I Jornada de la XaROH El passat 27 de maig va tenir lloc la I Jornada de Referents del Programa Beveu Menys. En nom de la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFICC) volem agrair l’assistència als que hi vau poder participar.

La valoració de la jornada ha estat en general molt positiva, sobretot quant a les aportacions dels ponents i la seva adequació a l’audiència. També s’ha de valorar positivament la metodologia i l’organització de la jornada. Així mateix, els comentaris i suggeriments fets ens seran de molta utilitat per millorar-ne el format en futures edicions.

Us fem arribar les presentacions de la taula rodona per si són del vostre interès.

Mes informació

En el marc de la jornada, es van abordar els temes següents:


Exposició “Entre nosaltres” En el marc de les accions de promoció de la salut i la prevenció comunitària dels problemes d’alcohol i drogues s’ha elaborat l’exposició itinerant “Entre nosaltres”, que té com a objectiu sensibilitzar la població general sobre els riscos per a la salut del consum de drogues.

Més informació
És un recurs innovador en aquest àmbit que ha estat pensat per fer-ne ús en contextos propis del món dels adults: centres de formació d’adults, centres cívics i també centres d’atenció primària de salut.

El Grup de Treball d’Alcohol de la CAMFiC i el programa “Beveu menys” va tenir l’oportunitat de revisar els continguts de l’exposició i de fer algunes aportacions per a una adaptació millor al context de treball dels ABS. Es va acordar que, si és possible, el més recomanable seria que la dinamització als centres de salut s’articulés des dels referents del programa “Beveu menys” que hi estiguessin interessats.

Si creieu que us podria interessar organitzar alguna activitat en el vostre centre amb l’exposició no dubteu a fer-nos-ho saber escrivint-nos específicament a l’adreça beveumenys.salut@gencat.cat al més aviat possible. Penseu que només n’hi ha una i que se n’ha de fer la reserva oportuna.



Entrevista a TV3

El programa “Beveu menys” és notícia a TV3 (Telenotícies, 12 d’abril), amb la participació de la doctora Núria Bastida de l’ABS Raval Nord.

En la primera part s’entrevista el doctor Joan Colom, subdirector general de Drogodependències, i tracta dels costos sanitaris causats per l’alcohol. S’hi destaca el programa “Beveu menys” i la importància de la feina que tots estem fent. En la segona part s’entrevista la doctora Núria Bastida, referent del programa, i apareix també una part d’una visita amb un pacient que era bevedor de risc.

Comentari de Núria Bastida
El mes passat TV3 em va fer una entrevista d’uns trenta minuts a l’ABS Raval Nord mentre visitava un pacient, el Lluís, que havia fet durant anys un consum d’alcohol de risc.
Pel que sembla, el que més els va agradar de l’entrevista va ser la frase que sempre diuen els pacients “bec el que és normal”.
Possiblement es podia haver donat una informació més correcta. No es va informar que també es considera consum de risc ‘qualsevol consum en embarassades, adolescents, etc.’, però penso que el missatge que donen (que el consum de risc té efectes nocius sobre la salut ) és prou important i farà pensar més d’una persona. Els vam donar informació del programa “Beveu menys” i fullets informatius sobre l’alcohol.


JORNADES I CONGRESSOS D’INTERÈS

linea

PUBLICACIONS D’INTERÈS

linea

El programa “Beveu menys” va presentar dos pòsters a les XXXVII Jornadas Nacionales de Socidrogalcohol, que van tenir lloc el mes d’abril passat:

  • Segura L, Díaz E, Freixedas R, Bastida N, Duran E, Gual A i Colom J. “La identificación de profesionales motivados como estrategia clave en la implementación del programa “Beber menos””
  • Treviño Hermosilla L, Fernández Olivas C, Saludes Eri C, Serrano Jordán J, Melgarejo Clarà M, Moretó Raventós A. “Circuito de derivación CAP-CAS: una experiencia de trabajo en red”

Els referents de l’ABS Sant Andreu 9D-9G i del CAS Garvibent (ASPB–INPROSS) ens han fet arribar un breu resum sobre la feina que estan fent.
Des de la posada en marxa del programa “Beveu menys”, es va fer una aposta per agrupar col·lectius perquè, a partir de les seves diferents competències, col·laboressin en la prevenció i el tractament dels problemes de l’alcohol participant en la formació inicial i de forma continuada. Això ha permès tenir un coneixement personal i desenvolupar un treball multidisciplinari.
A conseqüència d’aquesta relació, va sorgir la XaROH com a idea per identificar professionals compromesos que poden donar continuïtat en el seus llocs de treball respectius, i alhora crear vincles entre l’atenció primària i el CAS de referència. Amb aquesta base es va establir la nostra experiència entre el CAP de Sant Andreu i el CAS de Garbivent.
Al llarg dels últims anys s’ha mantingut una relació fluida entre els dos serveis, s’han establert circuits de derivació i seguiment, amb coordinacions directes, per telèfon i correu electrònic.

El circuit es basa en fer un full de derivació per duplicat: un full es queda al CAP per fer-ne el seguiment i l’altre el du el pacient al CAS per intensificar el seu compromís amb el canvi i seguir un programa de tractament per un TUS per alcohol.
Després hi ha una retroalimentació de la informació des del referent del CAS cap als referents del CAP, amb la qual cosa es fa extensiva a la resta del personal sanitari que ha fet la derivació.
Mantenim sessions clíniques periòdiques sobre casos clínics derivats i/o compartits, així com l’actualització de temes sobre alcohol i altres drogues.
El pòster que us presentem reflecteix el treball en xarxa.
Per resoldre qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb els autors:
ABS Sant Andreu (9D-9G) Barcelona – ICS
- Carmen Fernández: mcfernandez.pbcn@ics.scs.es
- Carmen Saludes: csaludes.bcn.ics@gencat.cat
CAS Garbivent de Barcelona (ASPB – INPROSS)
- Lara Treviño: ltrevino@aspb.cat
- Jaume Serrano: jserrano@inpross.com

ALTRES PUBLICACIONS D’INTERÈS

linea
Informe especial de l’Eurobaròmetre

La Comissió Europea publica el segon informe especial de l’Eurobaròmetre sobre actituds davant l’alcohol
Disponible a: Especial Eurobaròmetre 331 EU citizen’s attitudes towards alcohol


El segon informe especial de l’Eurobaròmetre sobre actituds davant l'alcohol ens mostra que respecte a l'informe de 2006, entre d'altres, s'ha produït:

  • Poca variació en la prevalença del consum d'alcohol (75% el 2006 vs. 76% el 2009).
  • Un augment de la prevalença de l’embriaguesa entre els més joves (21% el 2006 vs. 22% el 2009 en el grup de 15-24 anys).
  • Un augment del consum habitual entre els grups de més edat (més grans de 55 anys).

A més, es constata que hi ha una baixa percepció dels riscos sanitaris associats amb el consum d'alcohol, així:

  • Només el 15% dels enquestats considera que no beure abans de conduir és l’opció més segura, i un 14% manifesta que condueix després d'haver begut.

Malgrat això, l’informe reflecteix que els europeus donen un ampli suport a les polítiques públiques orientades a reduir els danys relacionats amb l’alcohol, així:

  • Un 89% està d’acord a unificar l’edat mínima per comprar begudes alcohòliques i consumir-ne als 18 anys.
  • Un 77% creu que la publicitat sobre l’alcohol adreçada als joves ha d’estar prohibida.
  • Un 83% està a favor dels controls aleatoris en aire aspirat que fa la policia.
  • Un 73% està a favor de disminuir la concentració d’alcohol a la sang dels conductors joves.
  • Un 79% dóna suport a la col·locació en els envasos d’etiquetes d’advertiment per a dones embarassades i conductors.
  • Un 82% dóna suport a la col·locació de senyals d’advertiment en els anuncis de les begudes alcohòliques.
Guia del NICE sobre alcohol S’ha publicat la guia del NICE sobre alcohol. La podeu trobar a: http://www.nice.org.uk/guidance/PH24

Aquesta guia va adreçada al govern, la indústria, el comerç, l’àmbit sanitari i a tots els organismes les accions dels quals afecten l’actitud de la població quant al consum d’alcohol. Això inclou els comissionats, els directius i els professionals que treballen en càrrecs d’autoritat, àmbits educatius, estaments públics en general, privats...

 

L’Assemblea Mundial de la Salut aprova l’Estratègia mundial sobre l’alcohol L'Assemblea Mundial de la Salut va aprovar el passat 20 de maig una resolució que dóna suport a l’Estratègia mundial per reduir el consum perjudicial d’alcohol. Va ser un debat molt interessant en què uns 35 estats membres van parlar a favor de l’Estratègia. També es van declarar a favor de la resolució tres aliances de la societat civil (ONG).
Tots els documents rellevants, incloent-hi l’esborrany de l’Estratègia sobre l’alcohol en sis llengües (inclòs el castellà), es poden trobar a
http://www.who.int/substance_abuse/activities/globalstrategy/en/index.html

Si heu rebut aquest butlletí és perquè prèviament us heu subscrit al servei. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a tercers. En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades.En cas de dubte o per a més informació, poseu-vos en contacte amb nosaltres: tel. 935513609, beveumenys.salut@gencat.net.
 
 
©2010 Departament de Salut. Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors