Tal com ja es va exposar en les darreres sessions del Consell Rector, l'Escola considera convenient d'impulsar un canvi en relació amb la formació dels empleats públics de la Generalitat.
L'evolució de la societat del coneixement, Internet i les tecnologies de la informació i la comunicació estan produint canvis profunds en la manera com les persones ens organitzem i ens relacionem, tant en entorns personals com laborals. I l'impacte d'aquests canvis és especialment important en organitzacions intensives en coneixement com les administracions públiques.
En aquest escenari, els experts en la matèria i la mateixa Comissió Europea en algun del seus informes (The Future of Learning: Preparing for Change) coincideixen en l'opinió que l'enfocament de la formació vigent actualment a les organitzacions centrat en la formació planificada (cursos, tallers, seminaris?) era útil per a una societat industrial, però ja no és prou adequat ni suficient per a la societat del coneixement, que ofereix a les persones unes possibilitats i un potencial d'aprenentatge (aprenentatge col·laboratiu, autoaprenentatge, gestió del coneixement?) que supera amb diferència el que ofereix la formació planificada.
Tot indica, doncs, que cal un canvi adaptatiu de les organitzacions a aquest nou escenari. Aquest canvi s'ha d'orientar a aprofitar el màxim les possibilitats i el potencial dels empleats públics, en benefici de la seva qualificació professional i amb l'objectiu final d'aportar més valor públic en termes de millora i creació de serveis.
En el seu moment, fa més de cent anys, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya va ser capdavantera en la idea d'institucionalitzar la formació dels empleats públics per capacitar-los degudament. Cal recordar que va ser la segona escola d'aquest tipus a Europa després de la de Düsseldorf. Un segle després, la capacitació dels empleats públics requereix d'un enfocament polièdric en consonància amb la societat a la qual han de servir. El canvi que volem dur a terme té aquesta finalitat.
Des de l'Escola, hem començat a dur a terme diferents actuacions en aquest sentit des d'aquest darrer trimestre de 2014. Una de les actuacions clau implica els responsables de formació que integren a la Comissió Tècnica de Responsables de Formació: aquest grup s'ha constituït en seminari de treball específic sota el guiatge d'un consultor extern expert, que tindrà com a objectiu facilitar-los que adquireixin les habilitats i les competències que els permetin adaptar el servei que presten actualment les unitats de formació a la manera en què les persones i les organitzacions aprenen en la societat del coneixement. Aquest seminari de treball durarà un any i va començar l'octubre passat: la primera fita és que el pla de formació de cada departament per al 2016 incorpori opcions d'aprenentatge diferents de les solucions estàndard de formació planificada.
Evidentment, la construcció d'aquest nou escenari no parteix de zero perquè ja hi ha experiències en marxa en aquesta línia com, per exemple, el programa Compartim del Departament de Justícia o les comunitats de pràctica del Departament de Salut. Aquestes experiències serviran com a punt de referència per al seminari.
Aquesta actuació demanarà als responsables de formació implicats un esforç i una dedicació importants durant el proper any; des de l'Escola, hem constatat que podem comptar amb el seu compromís i implicació en aquest procés.
Breument, es pot afirmar que cal passar de 'gestionar la formació' a 'gestionar l'aprenentatge' dins de les organitzacions. Això requereix la implicació de les unitats de formació, dels directius i comandaments, dels docents, de la part social. I, sobre tot, de tots i cadascun dels empleats públics en la mesura que l'aprenentatge és cada vegada més una responsabilitat individual. A més, també requerirà establir sinergies entre les unitats específicament dedicades a la gestió de la formació i altres unitats relacionades amb la gestió del coneixement, la gestió de continguts, la gestió de la tecnologia?
Com en tot canvi, un dels elements importants és la comunicació a totes les parts implicades. S'han previst actuacions específiques en aquest sentit durant tot el 2015 i ja se n'ha fet algunes durant el darrer trimestre d'aquest any:
Per al 2015, hi ha previstes accions de comunicació i difusió adreçades als formadors interns de l'Escola, a comandaments de les unitats de personal dels departaments, als representants de les organitzacions sindicals en els grups de treball de formació de cada departament, i a tot el personal de la Generalitat. Aquestes accions tindran per objectiu facilitar la comprensió i acceptació d'aquest nou escenari, i són necessàries per crear el context adequat perquè les noves propostes des de l'Escola i des de les unitats de formació dels departaments puguin tenir èxit.
El pla de formació de l'Administració de la Generalitat per al 2015 consta de diversos elements:
D'una banda, hi ha el catàleg d'activitats de formació que està constituït per les activitats de la línia de formació bàsica i de la línia de formació d'actualització i aprofundiment. Aquest catàleg es posa a disposició dels departaments i conté 143 activitats. Es tracta d'una oferta diversificada sobre els temes que afecten la feina diària dels treballadors públics. Per a aquestes activitats, l'Escola ofereix tots els recursos d'aprenentatge (objectius, continguts, actitivitats d'aprenentatge, activitats d'avaluació?) i facilita el personal docent. La gran majoria dels docents d'aquestes activitats són empleats públics que han estat seleccionats per l'Escola com a formadors interns, col·lectiu format per diferents equips de treball per matèries que desenvolupen recursos d'aprenentatge sota la coordinació de l'Escola.
Les activitats estan dissenyades per ser impartides amb una metodologia participativa i adreçada a l'aplicabilitat dels aprenentatges; es demana la implicació de l'alumnat en l'activitat, que normalment és eminentment pràctica i de format breu, de manera que se'n tregui un aprenentatge concret i comú entre tots els participants.
Es continua en la línia de l'EAPC de fomentar la formació virtual, especialment en la línia bàsica, no solament per criteris d'accés i adaptabilitat de la formació, sinó també com un factor d'inclusió del personal de l'Administració en les tecnologies de la informació i la comunicació, i de contribució a l'augment de la cultura digital dins l'organització. Enguany, s'ha consolidat, a més, l'oferta formativa virtual d'actuacions de la línia estratègica que van adreçades a un nombre ampli de destinataris i requereixen l'organització d'edicions seguides o simultànies. Cal destacar, a més, que l'EAPC compta amb un col·lectiu de formadors interns especialitzats en la dinamització de l'aprenentatge virtual que fa tasques de coordinació i seguiment dels cursos virtuals en actiu i en garanteix el correcte desenvolupament.
Es manté l'aposta de l'Escola per la introducció de formats que aprofitin l'accés a les TIC dels treballadors públics i que redueixin costos evitant desplaçaments i ampliant els col·lectius destinataris. Així, a més de la formació virtual cal també destacar que en el Catàleg de cursos 2015 hi ha 34 activitats semipresencials, que representen un 23,7 % de l'oferta total.
A banda d'oferir als departaments i organismes de la Generalitat un catàleg d'activitats que poden usar en els seus plans de formació propis, l'Escola també realitza adaptacions d'aquestes activitats per tal de respondre millor a les necessitats dels col·lectius a qui van adreçades, tenint en compte les particularitats i els condicionants propis de cada organització. Al llarg del 2015 preveiem donar un fort impuls a l'adaptació d'activitats del catàleg i també fer el pilotatge d'activitats de nou disseny, abans d'incloure-les definitivament al catàleg.
Un altre dels aspectes rellevants per a l'any 2015 és la consolidació de l'avaluació de l'aprenentatge així com avançar en la incorporació de la transferència en més activitats, amb l'objectiu de fer més palesa la importància de la formació per a la millora de les organitzacions i la rendibilitat de les inversions en aquest capítol. Així, per exemple, el nombre d'activitats amb avaluació de la transferència passa de 19 el 2012 a 40 el 2013 i a 52 el 2014. A la taula següent, hi ha el nombre d'activitats per a cada línia de formació segons el tipus d'avaluació de la formació:
Tipus d'avaluació | Línia bàsica | Línia d'actualització i aprofundiment | Total | % sobre el total d'activitats |
Avaluació de la satisfacció | 2 | - | 2 | 1,3% |
Avaluació de l'aprenentatge | 27 | 62 | 89 | 62,2% |
Avaluació de la transferència | 2 | 50 | 52 | 36,3% |
Total | 31 | 112 | 143 |
El pla conté també l'oferta de formació estratègica que proposen diversos òrgans transversals amb 173 activitats. Per al 2015, els òrgans que han proposat activitats de formació adreçades al personal de l'Administració de la Generalitat en aquesta línia són els següents:
La formació directiva de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya s'acosta a l'alt càrrec o a l'alt directiu, amb un tractament individualitzat que proporciona resultats immediats sobre els llocs de treball, i s'organitza sobre les bases següents:
Formació d'acollida i per al desenvolupament dels alts càrrecs
Es manté una oferta d'acollida a l'alt càrrec que li pot proporcionar de manera immediata una informació imprescindible per a la seva bona entrada a la Generalitat: un manual d'acollida i un programa d'entrenaments personalitzats que es posen a la seva disposició de manera immediata a la seva sol.licitud.
L'acollida de les persones nomenades en l'entorn administratiu o en un entorn administratiu diferent a aquell on prestaven serveis, i el coneixement de les principals regles del joc, és fonamental per una correcta integració als Departaments i per l'encaix amb les persones de la estructura.
La formació per al desenvolupament es dissenya pensant sempre que l'alt càrrec té necessitat d'estar al dia en allò que li és propi, tant pel que fa a l'entorn directiu, a la matèria que està a càrrec seu, com al rol de comandament que exerceix.
Formació directiva
Tant en el cas dels alts càrrecs, com en el del personal d'alta direcció, s'han tingut molt presents els condicionants que tenen respecte al seu temps i a la seva agenda, per la qual cosa s'ha intentat acostar-li la formació i cercar el camí més eficaç per assolir els objectius fixats, sobretot a partir dels seus propis recursos i les seves habilitats.
Finalment, s'ha tingut en compte que el desenvolupament de les competències dels alts càrrecs requereix un alt nivell d'utilitat i aplicació directa al lloc i metodologies d'entrenament, que porten a resultats contrastables.
Formació amb resultats tangibles
Entre els objectius estratègics de l'Escola hi ha el d'incrementar any rere any les activitats que poden demostrar la seva eficàcia amb resultats tangibles. La formació directiva EAPC es distingeix de la d'altres institucions per tenir un percentatge de cursos i tallers on s'avalua la transferència dels aprenentatges al lloc de treball de prop d'un 90%, amb resultats contrastables.
Els objectius per a 2015 són:
- Introduir, com a mínim, 2 accions formatives sobre el web social i les eines 2.0 en el programa de formació per als directius i comandaments intermedis.
-Introduir com a mínim dues accions formatives relacionades amb l'eix 6, Innovació i Talent, del Programa per a la Modernització Administrativa de la Generalitat de Catalunya.
Les activitats que es portaran a terme a l'any 2015 seran les següents:
?Eines 2.0 que faciliten la tasca directiva ?Converses poderoses
La descentralització de la formació comporta donar resposta a les necessitats detectades en cadascun dels territoris i, alhora, garanteix arreu una unitat pel que fa al desenvolupament de l'estratègia formativa comuna de l'EAPC en les mateixes condicions de qualitat i d'igualtat d'oportunitats. Es mira, doncs, de respectar les demandes específiques sorgides en seu territorial (Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre), bo i ajustant-les a les línies estratègiques generals de l'Escola.
Els objectius genèrics de les delegacions territorials de l'EAPC per a 2015 són els següents: