e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 43, setembre de 2011

Us expliquem...
Les escoles parlen...
Racó de l'alumnat
Fem xarxa
Compartim projectes amb les entitats
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Un nou curs escolar en marxa

CONFINT 2011

La guia Hàbitat ja és al web

> Més informació

Les escoles parlen
Escola Municipal La Sínia

Activitats amb materials de rebuig de l'Escola Parroquial de Sant Feliu (Cabrera de Mar)

L'Escola Guilleries (Sant Hilari Sacalm) organitza "El dia sense cotxes"

Sant Ponç arriba a l'escola Minerva (Calella) “Diada Escola Verda” a l'ESC Antònia Simó i Arno (Almacelles)

L'escola Josep Monmany (Sant Feliu de Llobregat), premiada com a centre sostenible

> Més Informació

Racó de l'alumnat
L'Institut  Martí i Pol (Cornellà de Llobregat) inaugura l'exposició "Reciclar és possible".

El Comitè Ambiental d' Alumnes de l'Esc Guilleries (Sant Hilari Sacalm)

> Més informació

Fem xarxa
l'Institut Marianao i les escoles Marianao i Benviure (Sant Boi de Llobregat) fan xarxa

Les escoles verdes de Sant Esteve Sesrovires
Comença la campanya “PORTA' M A LA DEIXALLERIA” promoguda per diversos centres educatius de Manlleu

> Més informació

Compartim projectes amb les entitats
l'Associació Hàbitats

El Projecte Rius, un projecte de tota la comunitat educativa a l'escola el Turó (Bigues i Riells)

Estudi de l'estat ecològic i apadrinament d' un tram del riu Gurri a Vic. Col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic)

l'Escola Santa Maria de l'Alba (Tàrrega) s' ha adherit a la campanya “mobilitza' t per la selva”

> Més informació

Agenda
Concurs sobre Sostenibilitat quotidiana

Fira medi ambient de Tàrrega

Calendari de les activitats de l'Escola del Consum de Catalunya

11a Fira d'energies renovables, eficiència energètica a la llar i construcció sostenible.

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

III Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2011 (19 al 27 de Novembre)

Sessió informativa EDUbosc, apropem el bosc a l’aula a Girona

> Més informació

Un xic més...
Laboratori de Biodiversitat

Guia didàctica dels Objectius del Mil·lenni per a mares i pares

Vigilància i control de la qualitat de l'aire

Dos recursos per treballar el bosc

Activitats Cosmocaixa

Energia i Canvi Climàtic. Un, dos, tres, es roda Euronet

Visites a les estacions de tractament d' aigües

Maleta i guia dels sons i sorolls

Ciutat, territori, paisatge

> Més informació



Us expliquem...
Un nou curs escolar en marxa

Com cada inici de curs, s'incorporen centres nous i molts comitès ambientals es renoven. Donem la benvinguda a tothom i us encoratgem a continuar treballant com fins ara per millorar l'escola. Aprofitem per animar-vos a compartir, mitjançant aquest butlletí, les vostres actuacions amb la resta de centres de la xarxa d' Escoles Verdes.

Als centres que ja heu finalitzat la formació, us informem que l'acte de lliurament dels nous distintius d' Escola Verda és previst a final de novembre o principi de desembre. Tan aviat com puguem, us en concretarem la data.

Des d'aquí us volem animar a fer ús del servei d'assessorament, que ha de facilitar-vos la feina com a dinamitzadors del Programa al centre i oferir-vos propostes d'activitats, recursos, materials, consells...

Us recordem les dades de contacte:

  • Centres de Lleida*: l'entitat CEDRICAT (Judit Pardos i Cristina Barbens).
    Tel. 973 484 320. A/e: escolesverdes@cedricat.cat
  • Centres de Girona: l'entitat Les Guilleries (Teresa Saló i Montserrat Moya).
    Tel. 972 869 127. A/e: lesguilleries@gmail.com
  • Centres de Tarragona i les Terres de l'Ebre: l'entitat Cel Rogent (Dèlia Batet i Maria Oliver). Tel. 977 600 895.
    A/e: escolesverdes@celrogent.com
  • Centres de Barcelona Comarques I *(Anoia, Vallès Occidental, Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat): l'entitat Associació Catalana de Cases de Colònies de la Fundació Catalana de l'Esplai (Asun Gil i Vívian Escoda).
    Tel. 93 474 74 74. A/e: escolesverdes@esplai.org
  • Centres de Barcelona Comarques II *(Berguedà, Osona, Bages, Vallès Oriental, Maresme i Barcelonès, excepte Barcelona ciutat i l'Hospitalet de Llobregat): la Societat Catalana d' Educació Ambiental mitjançant dues entitats:

    • Santa Marta CIEP per als centres del Berguedà, d'Osona i del Bages (Lluís Pagespetit i Núria Canals).
      Tel. 93 884 91 31. A/e: escolesverdes@viladraueducacio.com
    • l'Escola de Natura del Corredor per als centres del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès (Joan Manel Riera i Roger Porta).
      Tel. 93 795 54 05. A/e: enc@pangea.org

* Els centres de Barcelona ciutat, Lleida ciutat, Argentona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Montmeló, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires i Vilanova i la Geltrú reben l'assessorament directament dels programes d' educació ambiental municipal o de l'Agenda 21 escolar. Com sabeu, aquestes xarxes locals d' escoles i el Programa Escoles Verdes constitueixen la XESC (Xarxa d' Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya), (www.xesc.cat).

CONFINT 2011

La Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) participa, des del seu inici en el procés de la Conferència Internacional de joves Tinguem Cura del Planeta (CONFINT).
Joves de més de 50 països es van trobar a Brasília el juny de 2010 per debatre temes sobre medi ambient i canvi climàtic i, d' aquesta trobada, en va sorgir la Carta Internacional de Responsabilitats dels joves.

El curs passat, dins del marc dels fòrums de la XESC i de les jornades de l'Agenda 21 Escolar d'alguns municipis, els joves de secundària van relacionar els compromisos recollits a la Carta Internacional amb les actuacions que estan fent als seus centres educatius. A cada trobada els joves van escollir els centres que els representaran en la II Conferència Catalana que organitza la XESC.

Els centres que heu estat seleccionats per participar en la II Conferència Catalana heu de dur a terme, durant la tardor del 2011, un procés de debat previ al vostre centre, la Conferència Escolar, per:

  • Aprofundir en els compromisos de la Carta i detectar, a partir de les accions que ja realitzeu, quins esteu assumint.
  • Prioritzar dos compromisos de la Carta Internacional i proposar noves accions que podeu desenvolupar al vostre centre per assolir-los.
  • Comunicar el resultat d' aquests debats al professorat, alumnat, famílies i a l'entorn.

Per ajudar-vos a realitzar la Conferència al vostre centre educatiu, hem elaborat la Guia Pas a Pas.

Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu posar-vos en contacte amb la vostra assessoria tècnica (Agenda 21 escolar o Programa Escoles Verdes) o al correu electrònic: confintcat@gmail.com

I si algun altre centre vol participar també en aquest procés, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.

> Més informació

La guia Hàbitat ja és al web

Hàbitat és una guia d' activitats per a l'educació ambiental publicada el 1998 per l'Institut d' Educació de l'Ajuntament de Barcelona. Un cop exhaurida l'edició en paper, i atès que l'interès per aquest recurs no ha decaigut, l'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la Xarxa d' Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), i amb el permís dels autors, han acordat col·laborar per convertir la guia Hàbitat en una guia en línia. S' ha aprofitat el procés de conversió per actualitzar, adaptar conceptes desfasats, afegir-ne d' emergents, actualitzar dades i millorar-ne la imatge.

El format en línia presenta molts avantatges. En primer lloc, permet l'actualització contínua de dades així com la possibilitat d' afegir articles actuals relacionats, d' aquesta manera la guia estarà en modificació i revisió contínua. En segon lloc, permet que usuaris i usuàries puguin descarregar-se allò que necessitin, des de l'activitat sencera que volen dur a terme fins al material necessari o altra documentació addicional relacionada amb cada una de les activitats. Finalment, un aspecte remarcable del format en línia és la possibilitat d' incorporar un cercador d' activitats i un espai d' intercanvi d' experiències

Us convidem a utilitzar-la i a fer-nos arribar els vostres suggeriments. La trobareu al web www.xesc.cat

Les escoles parlen
Escola Municipal La Sínia

El curs passat, l'alumnat del taller de teatre del Cicle Mitjà de la nostra escola va presentar a l'Ateneu de la nostra ciutat davant d' un nombrós públic l'obra titulada "L'ARBRE DE LA CLARA".

Aquesta obra és una adaptació de "El árbol de Julia", d'en Luis Montilla. Les mestres que fem el taller de teatre ens vam fixar en aquesta història perquè s'ajustava perfectament al treball que volíem desenvolupar, tot responent als nostres objectius: transmetre uns valors, alhora que fomentar la reflexió i l'esperit crític en el nostre alumnat.

En aquest cas, ens va semblar que s' havia d' aprofitar la idea principal, el respecte per la natura, ja que forma part del nostre projecte d'escola verda i és un valor que intentem tenir present en el nostre dia a dia.

Cal dir que l'autor es va inspirar en una notícia real per crear l'argument d'aquesta història, adreçada a nens i nenes: la Clara (a la nostra adaptació) és una nena que decideix impedir que tallin el bosc, així com el seu arbre preferit, el Còndor, per construir una fàbrica. Per aconseguir-ho, es trasllada a viure al "seu" arbre, acompanyada del seu amic, en Cesc. I aquí començarà tota una aventura. Apareixeran els mitjans de comunicació que, ràpidament, posaran en marxa els seus mecanismes, per tal de convertir els nostres protagonistes en un "fenomen mediàtic" en pro de les concebudes "audiències". Però la Clara s'adonarà de la manipulació que està patint "el seu cas" i no voldrà participar-hi i, per això, decideix baixar del seu arbre.

El final és un final obert, però carregat d'esperança, ja que la Clara, amb la seva actitud, ha aconseguit convèncer moltes persones que continuaran lluitant per salvar els boscos, per salvar la natura.

Activitats amb materials de rebuig de l'Escola Parroquial de Sant Feliu (Cabrera de Mar)

Escola associada a la UNESCO i Escola Verda

La comunicació presentada al Fòrum de la XESC al Maresme, per l'alumnat d' Educació Primària, es titula "Creacions plàstiques i psicomotricitat amb materials de rebuig". El treball comprèn diverses activitats dutes a terme a la Llar d' infants, a Educació Infantil i a Primària: Joc heurístic, decoració nadalenca, psicomotricitat infantil, projecte Miró, complements de les disfresses de Carnestoltes, els noms de la classe i els robots. Us en fem cinc cèntims d' alguna d' elles.

El joc heurístic i la psicomotricitat (Llar d' infants i ed. infantil)
Els materials de rebuig portats de casa han servit als nens i nenes per a jugar tot experimentant i creant les seves pròpies obres, amb les quals han construït diferents històries, cosa que afavoreix el llenguatge verbal i la sociabilitat.


Els més petits juguen i experimenten amb materials de rebuig

El projecte Miró (P4)

A partir de l'estudi de l'obra de l'artista Joan Miró (tècniques, colors, materials), i un cop visitada la Fundació Miró i l'escultura "Dona i Ocell" a Barcelona, els nens i nenes han creat una rèplica d'aquesta famosa obra amb materials com tubs del paper de vàter i de paper de cuina.

Els robots (5è)

Partint de la lectura del llibre "El tesoro de Sam", i inspirant-se en el protagonista, els i les alumnes han creat robots fets amb materials de rebuig. Els treballs, fets amb l'ajut dels de casa, van ser exposats durant unes setmanes a l'escola.

Visitant l'exposició Alguns dels robots realitzats amb materials de rebuig

Trobareu més informació sobre aquesta i altres activitats presentades als fòrums al web de la XESC www.xesc.cat

L'Escola Guilleries (Sant Hilari Sacalm) organitza "El dia sense cotxes"

El passat 10 de juny l'escola va organitzar la campanya "Vaig amb bicicleta, vaig a peu". Tots els/les mestres, pares i mares i nens i nenes es van trobar a la plaça Moragues del poble i, des d'allà, van arribar a peu o en bicicleta fins a l'escola. Cal destacar que malgrat la pluja hi va haver una afluència massiva d'alumnat i famílies que aquell dia van optar per deixar el cotxe a casa. Tot i que només va ser un dia, ens va quedar molt bon record de tot plegat i el nostre objectiu és que cada vegada hi hagi més nens i nenes que vinguin a l'escola sense fer servir el cotxe. 


Sant Ponç arriba a l'escola Minerva (Calella)

La tarda de l'11 de maig, al pati de sorra de l'escola La Minerva de Calella, es va celebrar la festa de Sant Ponç. Van participar l'alumnat, els/les mestres, l'AMPA i les "Amigues de conversa". Cada curs va muntar una paradeta amb un cartell que anunciava el que s' exposava. A les parades es donava un tast dels productes que els alumnes havien elaborat. També ens oferien la seva recepta per si els visitants volien fer-los a casa. És tradició que per Sant Ponç es facin fires de productes artesanals elaborats amb ingredients naturals. l'Escola La Minerva és escola verda i, per això, celebrar Sant Ponç forma part de la seva filosofia.
La festa va ser un èxit: hi van assistir 229 persones i tothom va gaudir d' una tarda fantàstica.

Els visitants van poder fer un tastet a cada parada l'alumnat de 6è van fer sabó i crispetes

"Diada Escola Verda" a l'ESC Antònia Simó i Arno (Almacelles)

El passat 18 de març, l'escola Antònia Simó i Arnó d' Almacelles (Lleida) va celebrar la Diada d' Escola Verda. Després de tres cursos posant en marxa diferents iniciatives, divendres van destapar la placa commemorativa que certifica el seu compromís amb el medi ambient.

Una de les iniciatives que ha tingut més ressò entre l'alumnat és la dels esmorzars sostenibles i saludables. Al pati, molts dels nens i nenes mengen entrepà o fruita, que porten en una carmanyola; a final de curs rebran el carnet verd que acreditarà el seu bon hàbit. D'altra banda, l'alumnat conrea un hort, en el qual, a banda de plantar, regar i collir, duen a terme petites investigacions que els permeten avançar en el coneixement científic. Altres actituds que s' estan fomentant són l'estalvi d' energia i aigua, la reutilització de diferents materials, l'anar a l'escola a peu o en bicicleta, etc.


La jornada va servir per continuar conscienciant tota la comunitat educativa; el mateix alumnat va preparar un seguit de tallers per explicar a la resta de companys i companyes noves maneres de reutilitzar materials, com ara fer un portamonedes a partir d' un bric de llet, elaborar paper reciclat o com preparar un esmorzar sostenible i saludable per a menjar-se' l posteriorment.

Les famílies també van poder assistir a una xerrada sobre alimentació; i l'alumnat a una altra sobre la higiene i cura de les dents.

Va ser una jornada de convivència, sostenibilitat i salut. Enhorabona a tots els que hi van participar.

> Al web de l'escola podreu veure uns vídeos sobre aquesta diada

L'escola Josep Monmany (Sant Feliu de Llobregat), premiada com a centre sostenible

L'escola pública Josep Monmany de Sant Feliu de Llobregat ha estat reconeguda amb un accèssit com un dels centres educatius més sostenibles d'aquest curs escolar. Els guardons, instituïts des de fa dos anys per l'empresa cimentera Cemex, volen reconèixer la tasca en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica duta a terme pels centres educatius d'Aragó, Balears, Comunitat Valenciana, Castella la Manxa i Catalunya, comunitats on la companyia desenvolupa el seu negoci. 

L'escola Josep Monmany ha treballat al llarg del curs en el projecte de fer l'escola més sostenible. En les diferents actuacions dutes a terme, s'hi ha implicat tota la comunitat educativa: alumnes i famílies, l'AMPA i els serveis externs al centre. 

Per poder optar als guardons, els centres han hagut de comprometre's a implantar durant el curs accions d'estalvi de recursos naturals (aigua, energia o paper) i de costos per als centres, així com a adaptar i millorar les seves instal·lacions. Entre les mesures obligatòries proposades per a tots els participants s'ha tingut en compte la reducció del cabal de les cisternes, l'ajustament de la temperatura de climatització i el foment de l'ús eficient de la il·luminació, la utilització de paper reciclat, la impressió de documents a doble cara i la participació activa en campanyes de reciclatge de paper i cartró. Amb els guardons s' ha reconegut tant la implicació de l'alumnat i professorat en el desenvolupament de les propostes, com la qualitat de les accions dutes a terme pels centres. 

Els 1.500 euros que rebrà l'escola Josep Monmany hauran de ser invertits en nous projectes de millores sostenibles a l'escola.

> Més informació sobre aquests premis


Racó de l'alumnat
L'Institut  Martí i Pol (Cornellà de Llobregat) inaugura l'exposició "Reciclar és possible".

Es tracta d'una exposició de 12 butaques fetes amb palets reciclats que ha elaborat l'alumnat de cicle formatiu de Grau Superior de Fusta en el treball de crèdit de síntesi.

> Més informació al blog

Els membres que formem el comitè ambiental som 2 nens o nenes de cada classe, de P5 fins a 6è. Per tant, ens reunim al laboratori 20 persones més la mestra, i intentem fer-ho el màxim de dilluns possibles. A més, anem canviant les parelles de cada classe mensualment, de manera que tots tenim oportunitat de dir-hi la nostra. El nostre objectiu és fer propostes per millorar la nostra escola i el medi ambient. 

A continuació, detallem algunes de les tasques que hem fet durant aquest curs:

  • repartim la fruita
  • reparem llibres
  • solucionem problemes de l'escola perquè sigui més respectuosa amb el medi ambient
  • ajudem perquè l'escola sigui verda
  • participem en trobades de comitès ambientals d' alumnes juntament amb altres escoles
  • fem reunions
  • ajudem perquè el pati estigui net i vigilem els contenidors 
  • responem les queixes i recollim suggeriments
  • posem vigilants al pati, que controlen que se separin bé les escombraries
  • ajudem a organitzar i fem difusió de "la jornada a peu a l'escola" per aconseguir que més alumnes vinguin sense cotxe a l'escola.


Fem xarxa
l'Institut Marianao i les escoles Marianao i Benviure (Sant Boi de Llobregat) fan xarxa

Dins dels actes de la Diada del medi ambient, s'ha dut a terme a l'Institut Marianao de Sant Boi de Llobregat una trobada conjunta amb l'Escola Benviure i l'Escola Marianao. l'alumnat de primària i secundària (6è de primària i 1r ESO) han presentat treballs sobre l'aigua, el seu consum, el seu estalvi i com es contamina amb els vessaments de petroli. Ho trobareu tot al web de l'Institut.

> Més informació

El passat 6 de juny, per celebrar, com ja fa dos anys, el Dia Mundial del Medi Ambient, l'alumnat de 6è de les escoles Benviure i Marianao i l'alumnat de 1r d´ESO de l´Institut Marianao van fer la cloenda del seminari de coordinació Primària-Secundària, del curs 2010-2011.

La proposta va consistir a fer unes activitats conjuntes treballant-les per competències. El tema central ha estat " La contaminació de l'aigua pel petroli".

l'alumnat de 1r d´ESO va presentar diferents activitats, realitzades a les matèries de Ciències Naturals, Matemàtiques, Llengua Catalana, Llengua Castellana i Ciències Socials. També va preparar una exposició a l'entrada de l'Institut, que no hagués estat possible sense la col·laboració d' en Francesc Casabella.

l'alumnat de 6è dels centres de Primària va exposar diferents treballs que seguien el fil conductor de l'aigua i que explicaven altres aspectes com el Cicle natural de l'aigua, l'estalvi energètic, la contaminació i els seus efectes, etc.

Valorem molt positivament la trobada conjunta, la participació de l'alumnat i el nivell dels treballs presentats.

Podeu veure una mostra dels treballs al web de l'Institut.

> Més informació

Un conte per compartir de l'escola Jeroni de Moragas d' AMPANS

"El conill tafaner". Aquest és el títol del conte que mestres i alumnes del 2n cicle d' ESPO Laboral han escrit, dissenyat i confeccionat al principi del 3r trimestre d' enguany.

Es tracta d' un conte relacionat amb les verdures que podem trobar a l'hort.

Posteriorment s' han fet dues representacions del conte al Jardí d' Infància Municipal l'Estel de Manresa, amb molt d' èxit. Després de cada sessió a l'aula es va passar a l'activitat pràctica: anar a l'hortet a plantar. A la plantada, hi han participat activament els i les alumnes del jardí d' Infants l'Estel assessorats pes nostre alumnat

> Més informació

Les escoles verdes de Sant Esteve Sesrovires

El passat 20 de maig ve tenir lloc l'acte de cloenda de la Coordinació 0-6 del Baix Llobregat , en la qual participen 8 municipis, entre ells Sant Esteve Sesrovires.
Durant el curs, cada equip de coordinació ha treballat un tema escollit, per tal de donar sentit i continuïtat a diferents projectes de tota la etapa d' educació infantil de la seva població. Sant Esteve Sesrovires va presentar, mitjançant un vídeo, les accions del Programa d' Escoles Verdes, des de les Llars d' infants fins al parvulari.

> Podeu consultar aquest vídeo al web de l'ajuntament

Comença la campanya "PORTA' M A LA DEIXALLERIA" promoguda per diversos centres educatius de Manlleu

45 nens i nenes, acompanyats pel professorat, i els més menuts, pels pares i mares, van portar els primers 22 litres d' oli a la deixalleria

El dijous 5 de maig a la tarda es va presentar aquesta campanya que té com a objectiu augmentar el reciclatge de l'oli de cuina usat a Manlleu, ja que actualment només se' n porta a la deixalleria un 2%.

La campanya s' organitza des de les escoles de Manlleu, amb el suport de l'Ajuntament, i és el resultat del treball realitzat en el seminari de formació en què participen 6 centres educatius del municipi.

Les escoles han iniciat la campanya amb l'entrega d' un tríptic, on s' explica perquè cal guardar l'oli usat i portar-lo a la deixalleria i es demana la implicació de les famílies, amistats, veïns i veïnes per poder augmentar el reciclatge de l'oli. La campanya durarà un any i les escoles tenen també materials per treballar pedagògicament el reciclatge de l'oli en els diferents cicles.

Una representació de mestres i alumnes es va reunir a la deixalleria municipal per fer la primera aportació d' oli usat. Entre tots es va reunir la quantitat de 22 litres d' oli. Això suposa haver evitat la contaminació de vint-i-dos milions de litres d' aigua (l'aigua de 44 piscines com la piscina municipal coberta de Manlleu). Els nens i nenes de l'escola Quatre Vents també van portar uns dibuixos per convidar tothom que porti l'oli a la deixalleria.

> Més informació

Compartim projectes amb les entitats

Aquest curs inaugurem aquesta secció del Butlletí, amb l'objectiu d' afavorir la relació entre els centres educatius i les entitats, especialment les ambientals, i la creació d' aliances per al canvi social que tots compartim.

Us anirem presentant, doncs, entitats ambientals que tenen projectes en què es poden implicar els centres educatius (alumnat, professorat, famílies...), i, especialment, ens agradaria que ens expliquéssiu quines actuacions esteu fent en col·laboració amb entitats del vostre entorn, sovint emmarcades en un projecte d' aprenentatge servei.

Aprofitem que dues escoles ens heu explicat actuacions realitzades en el marc del Projecte rius per donar-vos a conèixer l'entitat responsable d' aquest projecte i l' experiència concreta de com es viu aquest projecte des del centre.

I, també, la resposta d' un centre a una campanya promoguda per una entitat i que vam difondre el passat gener a través d' aquest butlletí.

l'Associació Hàbitats és una entitat sense ànim de lucre creada el 1997 —el 2012 celebra, per tant, el seu 15è aniversari—, amb l'objectiu de fomentar l'apropament de les persones a l'entorn natural convertint-les en protagonistes de la conservació del territori. Per complir aquesta missió, l'entitat empra eines i estratègies com l'educació ambiental, el voluntariat i la participació social, eixos fonamentals que orienten tots els projectes i iniciatives sota la premissa: conèixer, compartir i conservar.

Així, sota el nom Hàbitats Educació s' engloba l'estratègia educativa i el conjunt d' activitats d' Educació Ambiental de l'entitat.

Al web podeu trobar el Projecte Educatiu, que orienta totes les accions, i la proposta educativa per a adults, joves i infants , que presenta diferents tipus de tallers i activitats.

Per rebre més informació sobre aquest projecte podeu adreçar un correu electrònic a projectes@associaciohabitats.cat o consultar el web http://www.projecterius.org/

El Projecte Rius, un projecte de tota la comunitat educativa a l'escola el Turó (Bigues i Riells)

A l'escola el Turó de Bigues i Riells vam iniciar un Projecte d' Innovació de Medi Ambient que duia per nom “El riu Tenes”. Aquest projecte es va portar a terme durant tres cursos i ens va obrir les portes cap a fer-nos Escola Verda. A partir de l'eix que ens oferia el riu, cada any vam enfocar el nostre objectiu a un aspecte diferent del riu. El primer curs, tota l'escola va estar treballant el bosc de ribera i el paisatge de la nostra vall. l'any següent, varem prioritzar el tema de l'aigua des de tots els seus vessants i el darrer curs el nostre interès es va centrar en les activitats humanes entorn del riu. Aquest treball englobava tota l'escola, de P-3 a 6è, però també volíem que anés més enllà i que impliqués les famílies i el municipi sencer.

Aleshores ens vam posar en contacte amb Projecte Rius, que promou l'Associació Hàbitats, per tal que ens assessoressin sobre l'activitat que podien dur a terme pares i mares del municipi. Es va organitzar una xerrada a l'escola en la qual Projecte Rius va exposar els seus objectius de coneixement i conservació del riu i la tasca d' inspecció del riu per part de voluntaris. A la reunió, hi van assistir famílies i els regidors d' ensenyament i medi ambient de l'Ajuntament, els quals ens van fer costat en aquest projecte des del primer moment. En aquesta primera trobada es va veure l'interès per part de les famílies d' involucrar-se en aquest projecte, ja que veien la necessitat de conservar el nostre patrimoni paisatgístic lligat a l'entorn fluvial, i aviat es van crear cinc grups de voluntaris per a la inspecció del riu. Paral·lelament a l'activitat dels pares, des de l'escola es van fer dos tallers de Projecte Rius, destinats a alumnat d' educació infantil i alumnat de cicle superior.

Però el nostre objectiu anava més enllà, i vam plantejar a l'entitat el nostre interès a adoptar un tram el riu, la qual cosa volia dir crear un itinerari que ens permetés de passejar-hi a prop, i que tenia com a objectiu la millora ambiental i social de l'entorn fluvial del riu Tenes. Entre representants de l'escola, pares i mares, el tècnic de medi ambient de l'Ajuntament i el guiatge de tècnics del Projecte Rius es va començar a elaborar aquest projecte que s' ha convertit en una realitat durant aquest curs i del qual estem molt satisfets.

Estudi de l'estat ecològic i apadrinament d' un tram del riu Gurri a Vic. Col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic)

El col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic ha apadrinat un tram de 500 m del riu Gurri, des de la Font del Pas al Pont de Ferro. Aquests resultats es corresponen a la inspecció de la primavera 2011.

Aquest Projecte vol tenir continuïtat en els propers anys amb l'objectiu de contribuir a la protecció i millora dels nostres rius i apropar inicialment l'alumnat, i posteriorment la resta de la comunitat educativa, a un coneixement més ecològic d' aquest entorn i de les eines i la metodologia científica necessàries per poder avaluar-ne la qualitat.

La valoració que fem ha estat efectuada amb les reserves que la inexperiència d'inspectores i inspectors (primera inspecció) aconsellen. Malgrat la recerca d'assessorament:

  • Els resultats d' aquestes primeres inspeccions d' un tram del Gurri i sobretot les fonts consultades sobre l'evolució de la qualitat del riu i del seu entorn en els darrers anys, permeten constatar una millora global, però encara hi ha diversos aspectes negatius.
  • Serà necessari continuar la vigilància, mantenir l'entorn i vetllar pel compliment d' una bona política ambiental.
  • Valorem positivament la iniciativa de l'Associació Hàbitats  (Projecte Rius) i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic (Projecte “Seguim els rius”) d' implicar els centres educatius en el millor coneixement d' aquest entorn.

La inspecció, l'ha feta l'alumnat de Biologia i Geologia de 4t d' ESO.

> Resultats de la primera fase del Projecte ambiental "Seguim els Rius"

l'Escola Santa Maria de l'Alba (Tàrrega) s' ha adherit a la campanya “mobilitza' t per la selva”

Gràcies a la informació que rebem amb el Butlletí d' Escoles Verdes, el mes de gener l'escola Santa Maria de l'Alba es va adherir a aquesta Campanya de recollida de mòbils que promou l'Institut Jane Goodall amb l'objectiu de protegir els ecosistemes africans, tan afectats per l'explotació del coltan: un mineral que es fa servir en la fabricació d' ordinadors, consoles i telèfons mòbils.

Ha estat una activitat que ha implicat tota la comunitat educativa, ja que hi ha participat tot l'alumnat, amb la recerca d' informació i realització de cartells informatius, i hi han col·laborat els pares amb la donació de 76 mòbils en desús.
La cloenda de la Campanya es va fer coincidint amb la Setmana Cultural i del Medi Ambient.

Agenda
Concurs sobre Sostenibilitat quotidiana

Us fem arribar informació sobre la tercera edició del concurs de fotografia, vídeo i micropoesia via Twitter sobre la sostenibilitat quotidiana, que organitzen l'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta nova edició han posat en marxa una categoria per a centres de secundària i batxillerat. Està adreçada als estudiants, que poden participar en les modalitats de vídeo i foto.

> Trobareu més informació a la pàgina web del concurs
Termini per participar: 14 de novembre de 2011
Els premis són entrades a Port Aventura, per als guanyadors, i vals de 25 € per a iTunes per als accèssits.

Fira medi ambient de Tàrrega

Els dies 1 i 2 d'octubre se celebrarà la 12a Fira del Medi Ambient de Tàrrega.

> Més informació  

Calendari de les activitats de l'Escola del Consum de Catalunya

l'Escola del Consum de Catalunya és oberta, de manera gratuïta, a tot l'alumnat i professorat. Si esteu interessats a fer les activitats que proposa, consulteu els dies disponibles al calendari i feu la sol·licitud a través de la web.

11a Fira d'energies renovables, eficiència energètica a la llar i construcció sostenible. (Cassà de la Selva,  24 i 25 de setembre de 2011). 

És una fira especialitzada en el sector de les energies renovables i es fa coincidint amb la Fira de Santa Tecla, en la qual es programen moltes activitats com exposicions, demostracions, concerts i hi col·laboren moltes associacions del poble.

Per onzè any consecutiu, la fira continua sent un bon reclam i un referent en el món de les energies renovables de totes les comarques de Girona. Aquesta fira està pensada perquè pugueu trobar en un mateix espai diverses solucions d' estalvi energètic per a casa vostra.

> Per a més informació

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Com ja us vam explicar al Butlletí del juny, del 22 al 29 de
Setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema 'Estalvia combustible, regala aire net', la Setmana del 2011 proposa una cerca de noves formes de mobilitat —allunyant-nos del domini absolut del cotxe particular— cap a un transport més sostenible.

Us convidem a enviar-nos les activitats que realitzeu amb motiu d' aquesta setmana.

> Web de la Setmana
> European Mobility Week (del 16 al 22 de setembre)

III Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2011 (19 al 27 de Novembre)

l'1 de setembre s' inicia el procés d' inscripció d' activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que durarà fins al 4 de novembre. La Setmana és un moment òptim per reflexionar sobre els nostres hàbits de consum i producció de residus de cara a reduir-ne la generació i per prendre consciència del paper primordial que la prevenció de residus té en el canvi climàtic. 

l'Agència de Residus de Catalunya col·labora en la Setmana i organitza Seminaris de Preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus: Casos Pràctics en diferents ciutats catalanes, amb la intenció de presentar-ne les novetats, oferir exemples i recursos a les entitats, compartir diferents experiències pràctiques, fomentar la participació activa a la setmana amb bones pràctiques en la prevenció de residus i estimular la participació al Premi Europeu de Prevenció de Residus.  

Entre les novetats d'enguany, i fruit d' una experiència d' una escola catalana, es presentarà la nova proposta el “Dia Sense Paper”, esdeveniment comú a Catalunya i Europa de la III edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Els centres del Programa Escoles Verdes feu moltes actuacions per a la prevenció de residus, que van de la concepció dels productes fins a la seva reutilització, passant per la compra responsable d' aquests productes. A tall d' exemple, un programa de reutilització de llibres, els mercats d' intercanvi d' objectes, els tallers de reparació de joguines, accions per promoure el compostatge a l'escola, etc. són accions optimes per a la setmana perquè estan encaminades a conscienciar els nens i les famílies que la prevenció de residus és cosa de tots.

Us convidem a participar activament a la Setmana!

> Setmana Europea de la Prevenció de Residus: Informació i Formulari d' inscripcions obert del 1/09 al 4/11.
> Dossier Dia sense Paper a l'Escola
> European Week for Waste Reduction

Sessió informativa EDUbosc, apropem el bosc a l’aula a Girona

En el marc de la campanya Estimo el bosc dins l’Any Internacional dels Boscos, el proper 3 d’octubre tindrà lloc la Sessió informativa EDUbosc, apropem el bosc a l’aula a Girona.

En aquesta jornada es donarà a conèixer aquesta eina educativa, dissenyada per distribuir en línia, que consta de 12 activitats per treballar amb l’alumnat del cicle mitjà d’educació primària diferents aspectes sobre la importància dels boscos i la gestió forestal i una guia per a l’educador/a.

Aquest recurs educatiu ha estat elaborat per la Fundació Boscos amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i seguint les directrius del Departament d’Ensenyament.

Aquesta sessió, que compta amb el suport de Catalunya Caixa, està adreçada al professorat d’educació primària i als/a les educadors/res ambientals i es farà per la tarda de 17.30 a 21.30 h.

Per a més informació podeu contactar amb la Fundació Boscos al telèfon 972 84 27 08.

Properament us farem arribar el programa complert d’aquesta sessió.

Un xic més
Laboratori de Biodiversitat

Recurs elaborat per la Fundació Ersília amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d' un recurs especialment pensat per a estudiants i professorat de secundària. Amb aquest recurs es pot comprendre què s'entén per biodiversitat i per què és tant important; i experimentar virtualment com es mesura, conèixer els reptes de la seva conservació i què podem fer per conservar-la.

> Més informació

Guia didàctica dels Objectius del Mil·lenni per a mares i pares

Educació Sense Fronteres ha editat la Guia Didàctica sobre els Objectius del Mil·lenni. Aquesta guia pretén ser un recull de recursos pedagògics per reflexionar sobre temes com la salut, el gènere, l'educació i la sostenibilitat ambiental, i oferir als pares i mares propostes de jocs i experiments per compartir amb fills i filles Els Objectius del Mil·leni (ODM) són vuit punts estratègics que cal treballar per acabar amb la pobresa extrema al món abans del 2015. Es van elaborar a l'any 2000 després que 191 caps d' estat i govern signessin la Declaració del Mil·lenni on es comprometien a treballar tots junts per assolir la fita marcada.

Els 8 objectius són els següents:

1. Eradicar la pobresa extrema i la fam.
2. Aconseguir l'educació primària universal.
3. Promoure la igualtat entre sexes i l'autonomia de la dona.
4. Reduir la mortalitat infantil.
5. Millorar la salut materna.
6. Combatre el SIDA, el paludisme i altres malalties.
7. Garantir la sostenibilitat ambiental.
8. Fomentar una associació mundial pel desenvolupament.

Podeu descarrregar-vos la Guia Didàctica sobre els Objectius del Mil·lenni al web de Educación sin Fronteras

Vigilància i control de la qualitat de l'aire

Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) serveixen per mesurar els nivells de qualitat de l'aire que respirem. Aquestes estacions estan equipades amb diferents analitzadors i captadors que permeten determinar els nivells de diferents contaminants atmosfèrics.

Si voleu realitzar visites a aquestes instal·lacions, obtenir dades sobre algun contaminant concret o alguna zona, o si necessiteu assessorament per a alguna activitat podeu adreçar-vos a l'adreça electrònica aire_immissions.tes@gencat.cat

> Més informació al web

Així mateix, us recordem que a l'apartat d' Educació per a la sostenibilitat del nostre web podeu trobar l'àmbit temàtic Atmosfera, que ofereix informació, orientacions per al treball a l'aula, experiències dels centres i recursos educatius.

Per anar millorant i actualitzant aquests apartats temàtics del web necessitem la vostra col·laboració: que ens feu arribar altres recursos, experiències que complementin les que ja estem difonent,.... Ens ho podeu fer arribar a escolesverdes.tes@gencat.cat

Dos recursos per treballar el bosc

  • Web Boscos de Catalunya

El Departament d' Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha elaborat el web Boscos de Catalunya: un recurs multimèdia que pretén donar a conèixer la realitat forestal de Catalunya. Amb ell es pot fer un recorregut pels diferents tipus de boscos presents al territori català. Cada tipus de bosc és un escenari on hi ha relacionada informació sobre l'espècie forestal, la seva gestió, les seves característiques, les seves principals amenaces o les oportunitats que ofereixen.

> Web

  • Programa SELVANS

La Diputació de Girona impulsa des de 2007 el Programa SELVANS, destinat a fomentar la gestió forestal sostenible, especialment als boscos comunals propietat d'ens locals.

El programa inclou l'inventari, l'establiment de reserves forestals, el seu seguiment científic i l'elaboració de materials de divulgació i educació.  Un d'aquests recursos educatius és “Hector, l'abre mort”. Trobareu informació sobre el contingut pedagògic i podeu descarregar-vos del web el pdf del pòster.

Activitats Cosmocaixa

Incloem l'enllaç de l'agenda d' activitats educatives de CosmoCaixa per al curs 2011-12. Trobareu activitats relacionades amb la sostenibilitat dels boscos, la meteorologia, l'astronomia,...

> També trobareu informació sobre activitats formatives adreçades al professorat

i les bases del concurs “Hagamos cuentos de ciencia

> Activitats curs 2011-12

Energia i Canvi Climàtic. Un, dos, tres, es roda Euronet

Les 13 escoles de la província de Barcelona que participen en el projecte europeu Euronet 50/50 han estat gravant un vídeo per explicar com han aplicat la metodologia 50/50 en cada cas. Durant el curs, l'alumnat ha estat portant a terme diferents accions per reduir el consum energètic a les seves escoles i això ha reduït la factura energètica que paga l'Ajuntament. El 50% d'aquest estalvi es converteix en una aportació econòmica per a l'escola i l'altre 50% per a l'Ajuntament.

Els protagonistes del vídeo han estat els i les alumnes dels diferents equips energètics i dels cursos que han liderat el projecte. També hi ha participat el professorat, les AMPAs, els conserges, els representants dels Ajuntaments i els tècnics de la Diputació.

> Més informació
> Web del projecte

Visites a les estacions de tractament d' aigües

La visita a les estacions de tractament d' aigües potables del Ter i del Llobregat, així com a la dessalinitzadora de la conca del Llobregat, constitueixen la part més important del projecte divulgatiu que Aigües Ter Llobregat ofereix a les escoles i/o institucions interessades.

Les visites són totalment gratuïtes i ofereixen material didàctic a totes les escoles que les realitzen.

> Més informació i dades de contacte per fer la sol·licitud al web
> Guia didàctica de la depuradora del Prat de Llobregat i Dessalinitzadora de la conca del Llobregat

Maleta i guia dels sons i sorolls

l'Agenda 21 Escolar de Barcelona ha publicat aquesta guia informativa i proposta d'activitats per treballar el so i els sorolls. S'acompanya d' una maleta pedagògica.
Podeu trobar els documents en pdf a l'apartat “Documents i +” Recursos” de la pàgina web de l'Agenda 21 Escolar de Barcelona:

> Més informació

Ciutat, territori, paisatge

Promogut pel Departament d'Educació, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, “Ciutat, territori, paisatge” és un projecte que fomenta la cultura del territori i la sensibilització envers el paisatge. S' inscriu en els objectius generals i terminals de l'educació secundària obligatòria (ESO), així com en els objectius de sensibilització paisatgística previstos per la Llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya.

La finalitat principal d' aquest projecte és facilitar la tasca al professorat, contribuir a l'actualització dels coneixements de l'alumnat d' ESO sobre la ciutat i el territori de la Catalunya actual, i promoure la sensibilització envers el paisatge, com a component important del patrimoni natural i cultural del nostre país i, per tant, de la nostra identitat col·lectiva.

Aquest web i les làmines de paisatge conformen el material de suport del projecte educatiu.

> Més informació

Amb el suport de:
© 2011 Generalitat de Catalunya