e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 42, juny de 2011

Us expliquem...
Les escoles parlen...
Racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

El Dia sense paper

L'escola d'estiu de l'Associació de Mestres Rosa Sensat

> Més informació

Les escoles parlen
La sostenibilitat a l'institut Frederic Mompou (Sant Vicenç dels Horts)

L'escola l'Arrabassada (Tarragona) aprofita la Festa de la Primavera per celebrar que és verda

La llar d'infants del Col·legi Mare de Déu del Lledó (Valls) fa instruments musicals

L'institut La Garrotxa canta

Algunes actuacions del col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic)

RECICLART a l'escola Arrels (Solsona)

L'escola Les Moreres (Flaçà) allibera un esparver

> Més Informació

Racó de l'alumnat
Consells per a una bona alimentació de l'escola Pau Claris (La Seu d'Urgell)

L'ecoauditoria a l'Institut Manuel de Pedrolo (Tàrrega)

L'escola Pia (Caldes de Montbui) visita la Ràdio Caldes

L'escola Salvador Llobet (Granollers) celebra l'arribada de la Primavera

> Més informació

Fem xarxa
Trobada de comitès ambientals d'alumnes a Sant Feliu de Llobregat

L'Institut Francesc X. Lluch i Rafecas ha guanyat el Concurs "Tu puedes hacer"

> Més informació

Agenda
Premiats al Vuitè Concurs Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes

Lliurament dels Premis Medi Ambient de Palafrugell

VII Setmana Catalana d'Educació Ambiental

69a Festa de la Bicicleta

La Fira de la farina i e blat

> Més informació

Un xic més...
Laboratori de la mobilitat

Bicinstitut

Changing with the climate

Mobilitats

Ethica

Ecomobilitat

Quan l'om demana peres

Els prats submarins de posidònia

> Més informació



Us expliquem...
La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Tot just comenci el curs escolar 2011-12 se celebrarà a Catalunya, del 22 al 29 de setembre, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Un moment per reflexionar sobre com podem fer que la nostra mobilitat sigui més respectuosa amb el medi i aconseguir, entre d’altres beneficis, una millora de la qualitat de l’aire que respirem.

Des dels centres del Programa Escoles Verdes feu cada any nombroses actuacions per millorar l'entorn amb una mobilitat més respectuosa amb el medi, promoveu un canvi d'hàbits en els desplaçaments de la comunitat educativa i consciencieu sobre la necessitat d'evitar les conseqüències d'un ús irresponsable del transport privat.

Perquè pugueu planificar amb temps les activitats que dureu a terme durant aquesta setmana, en aquest butlletí trobareu diversos recursos que us ajudaran a preparar-les. Us recordem, també, que en la revista Educació i Sostenibiltat núm. 6 trobareu més recursos pedagògics sobre mobilitat per a tots els nivells educatius.

Animeu-vos a participar en aquestes dates amb activitats als centres!

A l’apartat Suport educatiu del web d’Educació per a la sostenibilitat podeu trobar recursos educatius i l’àmbit temàtic de mobilitat (informació i experiències dels centres)

> Mobilitat sostenible
> European Mobility Week

El Dia sense paper

Del 19 al 27 de novembre celebrarem la 3a Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Com a novetat d'enguany, està prevista la celebració del “Dia sense paper”, esdeveniment d’àmbit europeu que sorgeix a partir de l'actuació presentada per l’escola verda El Sitjar (Linyola) en l'edició anterior, com ja us vam explicar en el butlletí de maig 2010.

Els centres verds de Catalunya treballeu, des d’una perspectiva educativa, en activitats i actuacions que s'encabeixen perfectament en aquesta efemèride. Us animem a participar en aquesta nova edició!

Inscripcions entre l'1 de setembre i el 4 de novembre.

> Més informació
> Dia sense paper

L'Escola d'estiu de l'Associació de Mestres Rosa Sensat

Ja ha sortit el programa formatiu estival d'aquesta institució de renovació pedagògica. En l'apartat de "Formació/Escola d'Estiu/Cursos" del seu web, trobareu tota la informació sobre la diversitat de cursos que ofereixen, molts dels quals amb interessants continguts sobre educació ambiental (EA).

En el cas d'ensenyaments de secundària, per exemple, us recomanem el curs sobre EA i competències bàsiques, que es farà del 4 al 8 de juliol en sessió de tarda. Us proposem que visiteu el web!

> Més informació, matrícula i inscripció


Les escoles parlen
La sostenibilitat a l'institut Frederic Mompou (Sant Vicenç dels Horts)

Dins el projecte Comenius "A healthy school, a healthy world", l'institut Frederic Mompou fa actuacions per treballar la mobilitat, els residus i les bones pràctiques, promovent la reflexió i afavorint el coneixement de com els nostres hàbits afecten de manera global el medi que ens envolta. L'equip dinamitzador en el centre ens envia un article amb fotografies sobre totes aquestes activitats.

> La sostenibilitat a l'institut Frederic Mompou

L'escola L'Arrabassada (Tarragona) aprofita la Festa de la Primavera per celebrar que és verda

El passat divendres 25 de març, la comunitat educativa de l’escola L’Arrabassada va viure una jornada festiva, amb motiu de l’arribada de la primavera i de l’obtenció del distintiu d’Escola Verda. Els nens i nenes de l’escola, amb l’ajuda de mestres, monitores i famílies, vam deixar la nostra empremta en un mural plàstic que representa el jardí que construïm entre tots plegats.

Vàrem jugar al pati amb material reutilitzat que l’alumnat havia portat al llarg de la setmana. Va ser tota una experiència comprovar que és tan divertit o més que jugar amb joguines convencionals. Per això, a la tarda, vam realitzar alguns jocs i estris reutilitzant caixes, pots, ampolles i tubs de paper. A Educació Física, també vam participar en racons de jocs realitzats amb material reciclat (bitlles, encistellar…). Va ser un dia molt especial dedicat al medi ambient, al reciclatge i a la convivència. Amb aquestes activitats volem fer veure a tothom que som una escola que estima i respecta l’entorn que ens envolta i que apostem pel medi ambient.

La llar d'infants del Col·legi Mare de Déu del Lledó (Valls) fa instruments musicals

Abans d'acabar el segon trimestre, els alumnes de la llar del Col·legi Mare de Déu del Lledó van poder conèixer instruments musicals realitzats amb material reciclat.

Ha estat una activitat realitzada dins del marc d’Escoles verdes, i la idea de realitzar activitats a la llar ha sorgit dels pares, que juntament amb totes les mestres de la llar han gaudit de molt bones estones. Així que aquest trimestre es van confeccionar instruments musicals amb material reciclat tals com: contrabaix, guitarres, sonalls, pals de pluja, campanetes, xilòfons, granotetes, maraques.

Els nens han pogut observar les moltes aplicacions que se’n deriven i podran gaudir de tots aquests instruments al llarg de tot el curs. Un grup de mares ha participat activament, i n’ha preparat un gran ventall per a cada una de les classes de la llar.

L'institut La Garrotxa canta

El mes de maig, l'institut La Garrotxa va celebrar el 10è aniversari dins el Programa Escoles Verdes.

Entre tots vam planificar i realitzar les nombroses activitats previstes, entre les quals hi havia: visites ambientalitzades pel centre, parades amb objectes fets amb materials reutilitzats, gravacions en vídeo, concursos, projeccions, un concert i l'estrena d'una cançó composta especialment per l'ocasió. Si voleu escoltar la cançó "Jo vull ser verd" o llegir el breu resum que ens han fet arribar, cliqueu els enllaços:

> Jo vull ser verd
> Festa a l'institut La Garrotxa

Algunes actuacions del col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic)

El col·legi Sant Miquel dels Sants ens fa arribar diversos articles i fotografies sobre el seu projecte ambiental de centre, la plantada d'arbres i arbustos a l'ecozona i la campanya de recollida d'oli domèstic usat.


Reunió del comitè ambiental

> Projecte ambiental
> Recollida d'oli
> Plantada a l'ecozona

RECICLART a l'escola Arrels I (Solsona)

Quin món més fantàstic és el de crear, el d’imaginar els objectes d’una altra manera, la realitat millor del que és. A la festa d’Escoles Verdes que portem a terme cada any a l’escola Arrels I, cada classe va idear una obra d’art amb material reciclat. Vam realitzar treballs molt originals, inèdits i amb molt contingut. Preteníem reutilitzar aquells materials usats fent-ne art i a la vegada demostrar-nos que en les petites accions hi ha el canvi.

Vam crear boscos, flors, platges, mars, animals, aire pur, paisatges... tot un món ple de colors i d’emoció. Títols com: "un món millor, la platja encantada, la contaminació de l’aigua, cuidem el bosc, fruits i fulles de mil colors, no contaminem, un món sense vida no té color, entre tots ho podem fer" encapçalaven les obres d’art i, amb una breu explicació dels petits artistes, vam poder copsar el sentiment i les idees que volien reflectir-hi.

Tots els materials valien: xapes, roba, papers de caramel, capses de medicaments, taps, pedres, fulles, pinyes, paper de diari, etcètera. Cada obra amb un material diferent. Aquestes obres han format part d’una exposició titulada RECICLART que tenim a l’escola, on tothom pot contemplar la imaginació i la creativitat dels nostres alumnes. Quins artistem estem fets!

L'escola Les Moreres (Flaçà) allibera un esparver

Un parell de guardes rurals han visitat l'escola Les Moreres de Flaçà per fer-hi una xerrada informativa per al coneixement i la protecció del medi natural. A cada cicle i a l'hora de pati, han sortit al camp del costat de l'escola per alliberar un esparver que s'havia recuperat de la ferida d'un tret que havia rebut.

Aquesta activitat va estar concertada a partir de l'acció de millora del Fòrum de Girona de Primària en que vam comptar amb la participació del Cos d'Agents Rurals. La Joana, alumna de P5, ha aprofitat l'estona que quedava del pati per fer un dibuix de l'esparver i regalar-los-hi als guardes que han estat molt contents.

Els guardes rurals també ens han enviat la informació sobre la seva activitat per donar-la a conèixer una vegada més, i recordar a les escoles verdes tant de primària com de secundària de tot Catalunya que poden posar-se amb contacte amb ells per concertar una xerrada informativa al seu centre per al curs vinent.

> Vídeo de l'esdeveniment (requereix compatibilitat amb mp4)
> Xerrades del Cos d'Agents Rurals

Racó de l'alumnat
Consells per a una bona alimentació de l'escola Pau Claris (La Seu d'Urgell)

Enguany, els i les alumnes de sisè de l’escola Pau Claris estem treballant per sensibilitzar les nostres famílies i els nostres companys i companyes sobre la necessitat d’una alimentació equilibrada i saludable. Tenint en compte que l’obesitat infantil està augmentant, i que els mals hàbits alimentaris són sovint la causa del desenvolupament de moltes malalties en l’etapa adulta, hem elaborat amb els nostres mestres d’Educació Física un tríptic que pretén orientar —i alhora informar-ne— sobre aspectes que contribueixen a promoure la salut física tenint cura d’un mateix.

El tríptic conté sis parts on s’informa del significat d’una dieta equilibrada i saludable, també dels grups d’aliments i de les racions diàries que hem de prendre així com de l’elaboració d’un bon menú.

Amb l’eslògan: “Actua de manera responsable: menja sa i mou-te” volem induir tothom a reflexionar qu sobre aquest tema. Nosaltres, els i les alumnes de sisè, ja ho estem fent.

> Tríptic

Les escoles verdes de Girona van al mercat

A començament de març, les escoles verdes de Girona han anat al mercat municipal de la plaça del Lleó a vendre les verdures i hortalisses que han conreat als seus l'horts. Adjuntem unes quantes fotografies d'aquesta simpàtica actuació conjunta.



L'alumnat de l'Institut Sobrequ és, que també hi va participar, ens convida a visitar el seu bloc, on, a més a més d'altres actuacions, trobarem un escrit sobre aquesta jornada tan especial.

> Bloc de l'institut Sobrequés

L'ecoauditoria a l'institut Manuel de Pedrolo (Tàrrega)

Un alumne de 4t d'ESO, que ha elaborat l'ecoauditoria del seu centre, ens explica en un article en què ha consistit el projecte, quins problemes ha trobat, a quines conclusions ha arribat i les seves propostes de millora.

> Article

L'escola Pia (Caldes de Montbuí) visita la Ràdio Caldes

Cada tres setmanes els i les alumnes de 6è de l'Escola Pia de Caldes de Montbuí anem a la ràdio i parlem de diferents temes. Un dels apartats que tractem fa referència al medi ambient, perquè som Escola Verda i ens preocupen aquests temes. Aquesta sortida és molt interessant, perquè és el primer cop que anem a la ràdio a gravar un programa en directe.

Alguns dels temes de què hem parlat a la ràdio són: la visita que vam fer a la deixalleria, la nostra participació al programa mediambiental l'anella, els animals en perill d'extinció, els cotxes del futur, els cotxes híbrids i també a quins contenidors hem de llençar cada deixalla.
Ens agrada molt anar a la ràdio perquè volem participar molt en tots aquests projectes. Volem animar la gent a cuidar el medi ambient i sobretot a no contaminar. Tots els alumnes de 6è volem explicar algun tema perquè els que escoltin el programa puguin saber moltes coses. Estem molt agraïts a la gent que fa possible aquesta sortida i a les persones que intenten no contaminar el medi ambient. Gràcies i esperem que us hagi agradat!

L'escola Salvador Llobet (Granollers) celebra l'arribada de la Primavera

Els i les alumnes de l’Escola Salvador Llobet de Granollers hem volgut celebrar l’inici de la primavera amb una activitat en la qual ha participat tota l’escola. Amb un recorregut guiat pels alumnes membres de la Comissió d´Escoles Verdes, tots els grups hem pogut fer:

  • Una visita al nou compostador de l’escola.
  • La col·locació de cartells amb el nom dels arbres del pati (nom científic i comú)
  • La plantada d’una olivera regalada per l’avi d’unes alumnes.
  • La replantació de diverses espècies a les jardineres de l’exterior de l’escola.
  • L’observació de les caixes niu del pati de l’escola.

Posteriorment, els i les alumnes, juntament amb el nostre tutor/a hem dedicat una estona a la reflexió per tal de sensibilitzar-nos en la cura dels jardins, l’olivera i la resta d’arbres del pati.

Fem xarxa
Trobada de comitès ambientals d'alumnes a Sant Feliu de Llobregat

El 19 de maig es va realitzar la primera Trobada de Comitès Ambientals d'Alumnes (TROCAMBA) de Sant Feliu de Llobregat, un aplec entre alumnes de primària i secundària dels 13 centres de la ciutat que participen del programa Agenda 21 Escolar.

Al llarg del matí hi va haver intercanvi d'experiències, tallers d'energia solar, xocolatada i dinar de germanor. La jornada matinal va concloure amb un mosaic amb la forma del Sol. La TROCAMBA ha estat organitzada i dinamitzada pel professorat i alumnat dels centres, el suport dels agents cívics i amb la coordinació de l'Oficina de Serveis Ambientals.

Des de fa ja cinc anys, l'Ajuntament de Sant Feliu treballa de forma conjunta amb les escoles del municipi amb l'objectiu d'educar per viure de forma sostenible, fent petites actuacions locals a favor del medi ambient. A més a més, l’Agenda 21 Escolar de Sant Feliu forma part de la XESC.

L’Institut Francesc X. Lluch i Rafecas ha guanyat el Concurs “Tu puedes hacer”

L’Agenda 21 escolar de Vilanova i la Geltrú està d’enhorabona, i ens ha explicat que el Concurs "Tu puedes hacer 2010-2011”, de l'Obra Social Caja Madrid ha donat el Primer Premi de la comunitat de Catalunya a l'INS Francesc Xavier Lluch i Rafecas, pel projecte de millora ambiental del seu centre, presentat pels alumnes de 1r de Batxillerat i de CFGM de Construcció.

Aquest premi està valorat en 40.000
euros, que es destinaran a l’execució
de les obres proposades en el projecte
guanyador.

Volem felicitar el centre, i sobretot els
professors coordinadors de l’Agenda 21
Escolar en Víctor Alarcón i la Meritxell
Garcia, i els i les alumnes que voluntàriament van
decidir participar en el projecte del concurs.


Agenda
Premiats al Vuitè Concurs Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes

El passat 26 de maig es van lliurar a Vic aquests premis. El tema de les narracions ha estat els boscos. D’entre tots els guardonats, felicitem especialment les escoles verdes que han obtingut un reconeixement:

  • La Institució Montserrat (Barcelona), en la categoria de cicle infantil.
  • L'escola Lola Anglada (Esplugues de Llobregat), en la categoria de cicle mitjà
  • L'escola Els Raiers (Pobla de Segur), en la categoria de cicle superior.

En total han estat premiats quinze contes, els quals s'han editat en un llibre amb il·lustracions de la Pilarín Bayés, que s’envia als centres educatius. Els centres premiats rebran l'obsequi de diversos llibres; i la Generalitat de Catalunya ofereix al grup classe dels primers qualificats en cada categoria una visita guiada un espai natural protegit. Moltes felicitats!

Lliurament dels Premis Medi Ambient de Palafrugell

El dia 6 de maig va tenir lloc el lliurament dels Premis de Medi Ambient que cada any convoca l’Institut Baix Empordà de Palafrugell.

Aquest institut, juntament amb l'Ajuntament de Palafrugell i l'Associació de Mares i Pares d'alumnes, han convocat per al curs escolar 2010/2011 la desena edició dels Premis Medi Ambient, amb el desig de promoure l'educació en valors mediambientals a les escoles i de motivar la joventut en l'estudi i la investigació del nostre entorn ambiental.

Enguany s’ha celebrat la 10a edició de la convocatòria i ha estat tot un èxit ja que han arribat als 40 participants. Els guanyadors han estat Joan Rabassa, del col·legi Escorial de Vic (que també és Escola Verda), que ha guanyat el primer premi, amb un estudi sobre els amfibis d'Osona. El jurat, també ha decidit donar dos segons: un ha estat per a Martí Pérez, de l'institut Baix Empordà de Palafrugell, pel treball "El cicle de vida del material informàtic" i l'altre per a Andreu Bofill, de l'Institut Montgrí de Torroella, per un treball sobre el mosquit tigre.

VII Setmana Catalana d'Educació Ambiental

De l'11 al 15 de juliol tindrà lloc a Olot la VII Setmana Catalana d'Educació Ambiental que tractarà de ciència i educació ambiental, amb la finalitat d'apropar la didàctica de les ciències als docents. Es faran conferències teòriques, presentació de recursos i eines i presentació de tallers.

Els destinataris de les jornades són, principalment, docents des de primària fins a batxillerat, estudiants universitaris, educadors de l'àmbit no formal i tot el públic interessat en aquesta temàtica.

Per a fer reserves podeu trucar al 972 26 21 28 o escriure a l'a/e: mfontaniol@olot.cat.

> Més informació

69a Festa de la Bicicleta

Del 27 al 29 de maig ha tingut lloc al Vendrell la Festa de la Bicicleta amb nombroses activitats relacionades amb aquest transport. Entre les més destacades, hi trobem la pedalada nocturna i la desfilada pels carrers de bicicletes i carrosses que aplega, des de fa anys, una munió d'enginys ben originals cada primer diumenge de maig.

Les escoles del Vendrell no en queden fora i hi participen amb carrosses ben vistoses. Aquí podeu veure la que van fer l'any passat l'escola Pau Casals i la que va preparar l'AMPA de l'escola Àngel Guimerà.

> Més informació

La Fira de la farina i el blat

El propers 11 i 12 de juny es farà a Castelló d'Empúries la Fira de la farina i el blat. Enguany es tornarà a oferir un taller de modelatge amb massa de pa i se celebrarà el 3r Concurs de coques dolces i salades.


El diumenge hi haurà demostracions en directe com el taller de pa ecològic,
el mercat de productes relacionats amb la fira, productes ecològics, naturals i d'artesania agroalimentària. A més, per primera vegada, es podrà veure en funcionament la Farinera, que és un equipament únic i singular del patrimoni industrial català, on es dóna a conèixer un sistema productiu força complex com és la fabricació del pa a gran escala.

> Més informació

Un xic més
Laboratori de la mobilitat

Portal amb informació, un glossari i diversos simuladors que formen, en conjunt, una proposta de curs complet sobre mobilitat orientat a estudiants de batxillerat, encara que pot ser utilitzat per persones i associacions interessades.


Com es generen els viatges? Com optimitzar les xarxes existents? Com millorar la presa de decisions? Quines són les paradoxes i mites de la mobilitat?

> Més informació

Bicinstitut

Aquest web forma part d'un projecte pedagògic, integral i transversal, l’objectiu del qual és fomentar l'ús de la bicicleta entre els estudiants de secundària i els joves en general per a desplaçar-se habitualment per la ciutat i, especialment, fins a l'institut.

Podreu descarregar-vos la guia "Amb bici a l'institut", consultar experiències, propostes pedagògiques, entre altres recursos.

> Més informació

Changing with the climate

Aquest és el nom d'un projecte iniciat enguany, dins el programa Comenius, en el marc del Lifelong Learning Programme, de la Comissió Europea. Amb el canvi climàtic com a temàtica central, s'ofereixen recursos pedagògics, suport per treballar el currículum i la participació en congressos a diversos països europeus.

L'objectiu és crear una xarxa d'intercanvi d'experiències i recursos entre centres amb estudiants de cicle superior de primària i/o primer cicle de secundària.

> Més informació

Mobilitats

Mobilitats és una sèrie d’espais televisius (de poc més de 10 minuts cadascun) que tracta la temàtica de la mobilitat per tal de generar claus de reflexió, comprensió i anàlisi. Aquest projecte, impulsat per l'associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), vol mostrar la realitat de la mobilitat actual i les possibles alternatives per fomentar una mobilitat més sostenible i segura. Fins ara, s'han realitzat 10 capítols, i els podeu veure en el següent enllaç.

Tembé us recomanem el web de la PTP, perquè, a més d'informar, conté nombrosos apartats i recursos que tracten la mobilitat sostenible.

> Mobilitats
> Promoció del Transport Públic

Ethica

Joc de taula de simulació que ajuda a entendre com funciona el sistema financer global i convida els jugadors a posar-se en la pell de banquers, inversors i ciutadans i experimentar amb els comportaments i les implicacions econòmiques, socials i ambientals de la presa de decisions en matèria d’inversions. Interessant eina pedagògica per utilitzar a secundària.

Durant el mes de juny, també començarem a oferir seminaris de formació sobre com utilitzar i facilitar el joc per a educadors, professorat i altres persones interessades. El primer serà a Barcelona el 21 Juny (10 - 18h). Trobareu més informació als documents adjunts.

> Seminari formatiu
> Full inscripció

Ecomobilitat

Bloc de notícies sobre temes de mobilitat on es troben entrades sobre car-sharing, vies per a bicicletes, bici-box, transports públics, biocarburants o portals específics.

> Més informació

Quan l'om demana peres

Estudi aprofundit que relaciona la despesa energètica i l'alimentació humana. Està publicat per Enginyeria Sense Fronteres i realitzat pel Centre de Recerca i Investigació de Catalunya (CRIC).

Aquest treball tracta el consum energètic de les diverses fases del sistema agroalimentari: producció, distribució i consum. A través d'exemples de productes propers, descobrim com petits canvis en els nostres hàbits de consum poden comportar estalvis energètics significatius.

> Quan l'om demana peres (1,09 MB)
> Enginyeria Sense Fronteres
> CRIC

Els prats submarins de posidònia

Conjunt de recursos del Departament de Territori i Sostenibilitat adreçat a diversos nivells educatius, que permet treballar els ecosistemes de posidònia —considerats els més importants de la Mediterrània— i les amenaces ambientals a què estan sotmesos. Hi trobareu un conte, ara també en francès, la guia didàctica, pòster i el dossier del professorat, tot descarregable. Molt recomanable per tractar temes de medi natural, biodiversitat, bones pràctiques i descoberta de l'entorn.

> Més informació

Amb el suport de:
© 2011 Generalitat de Catalunya