e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 24, octubre de 2009

Us expliquem....
Les escoles parlen...
El racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Aquest curs escolar, 54 escoles rebran el Distintiu d'Escola Verda

Treball en xarxa

Fem sentir la nostra veu a la Cimera sobre Canvi Climàtic de Copenhaguen

L’exposició itinerant Què són els aliments ecològics?

> Més informació

Les escoles parlen
Ambientalització del currículum del CEIP Migdia (Girona)

Dia Mundial del Medi Ambient a la SES de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)

> Més informació

El racó de l'alumnat
Els diferents membres de la comunitat educativa del CEIP Vall del Ges (Torelló) expliquen i donen a conèixer algunes de les seves activitats.

> Més informació

Fem Xarxa
El Programa de font en font a l’Alt Camp

> Més informació

Agenda
A taula! Portem els aliments ecològics a les escoles

Els Dijous de l'Aigua

La XVII Festa de la Carbonera de Forallac

Conferència del pedagog Francesco Tonucci

Agenda d'activitats del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Exposició: Fibres vegetals - Les plantes ens ajuden a viure i De les llavors als fruits

Una exposició europea sobre el canvi climàtic recorre Catalunya amb motiu de la Cimera de Copenhaguen

L'exposició itinerant Respirem benestar continua el seu recorregut pels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona

> Més informació

Un xic més
KITSCAIXA VALORS

TVE Catalunya presenta la sèrie "Terra Verda"

Nova web: Sostenibilitat.com

La Fàbrica del Sol, nou centre d'educació ambiental a Barcelona

> Més informació


Us expliquem...
Aquest curs escolar, 54 escoles rebran el Distintiu d’Escola Verda

Volem felicitar totes les escoles que en acabar el seu projecte d’innovació educativa d’educació ambiental s’han compromès a fer de l’educació per a la sostenibilitat el pal de paller del seu projecte educatiu de centre.

Us recordem que, a partir d’ara, com la resta d’Escoles Verdes, disposeu d’equip d’assessorament en cada territori, que us ajudaran a tirar endavant els vostres plans d’acció. Preneu nota de les seves dades de contacte:

Territori: Girona

Entitat Assessora

Telèfon

Adreça electrònica

Les Guilleries

972869127

lesguilleries@gmail.com

 

Territori: Lleida

Entitat Assessora

Telèfon

Adreça electrònica

Cedricat

973484320

escolesverdes@cedricat.cat

 

Territori: Maresme – Vallès Oriental i Barcelonès

               (excepte els municipis de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat)

Entitat Assessora

Telèfon

Adreça electrònica

Escola de Natura del Corredor

937955405

enc@pangea.org

 

Territori: Baix Llobregat – Anoia - Vallès Occidental – Alt Penedès, Garraf i municipi de l’Hospitalet de Llobregat

Entitat Assessora

Telèfon

Adreça electrònica

Fundació Catalana de l’Esplai

934747474

cxifra@esplai.org

nmercader@esplai.org

 

Territori: Berguedà – Osona – Bages

Entitat Assessora

Telèfon

Adreça electrònica

Viladraueducació

938849131

escolesverdes@viladraueducacio.com

 


Territori: Tarragona i Terres de l'Ebre

Entitat Assessora

Telèfon

Adreça electrònica

Cel Rogent

977600895

celrogent@celrrogent.com

 

Els centres de Barcelona, Montmeló, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Lleida i Vilanova i la Geltrú rebran l’assessorament de l’Agenda 21 escolar o dels tècnics municipals que porten el programa d’educació ambiental d’aquests municipis.

Treball en xarxa

Fomentar el treball en xarxa és un dels objectius del programa Escoles Verdes, i, tal com vàreu manifestar als Fòrums, hem d’anar treballant, tots plegats, per aconseguir una major interrelació entre els centres, una informació més fluida sobre les actuacions que esteu desenvolupant i que les propostes i materials que elaboreu siguin un punt de partida per a altres centres de la xarxa. Per aconseguir-ho, i fins que no disposem d’un espai web adequat i obert que permeti aquesta interrelació de manera ràpida, posem a disposició vostra el Butlletí del Programa per donar a conèixer a la resta de centres els treballs que esteu fent. En aquest sentit, volem agrair aportacions com les del CEIP Migdia, que trobareu a la secció de Les escoles parlen..., que ha volgut compartir amb tots vosaltres el resultat d’un treball d’ambientalització curricular desenvolupat durant dos cursos escolars pel seu claustre. Aquesta feina segurament podrà servir de guia a algun altre centre que s’estigui plantejant aquesta actuació.

Us recordem i us animem que envieu les vostres actuacions i materials a la Bústia del Programa escolesverdes.dmah@gencat.cat.

Fem sentir la nostra veu a la Cimera sobre Canvi Climàtic de Copenhaguen

3 centres, en representació de les escoles catalanes, aniran a Copenhaguen per donar a conèixer les vostres propostes i compromisos.

Barcelona acollirà, del 2 al 6 de novembre d’enguany, la darrera sessió de negociació, prèvia a la celebració de la Cimera sobre canvi climàtic de Copenhaguen (COP15) -www.cop15.dk – del 8 a 17 de desembre de 2009.

Més enllà del procés de negociació, aquesta reunió a Barcelona esdevindrà una gran oportunitat per a la societat civil catalana per fer sentir la seva veu abans de la COP15 i fer palès, una vegada més, el seu compromís i implicació per fer front al canvi climàtic.

En aquest sentit, des del Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb la col•laboració de l’ambaixada de Dinamarca, volem donar a conèixer els compromisos que heu assumit per contribuir a la mitigació del canvi climàtic des de la vostra escola, des del vostre entorn i, a més, oferir-vos la possibilitat de fer arribar les vostres propostes als governs que es reuniran a Copenhaguen.

És per aquest motiu que proposem, a totes les escoles que hagueu debatut en el vostre centre sobre el canvi climàtic i tingueu propostes de com fer-hi front, que ens les feu arribar omplint el document adjunt. Aquest document cal que l’envieu, per correu electrònic, al vostre assessor territorial.

Amb totes les vostres aportacions, el Departament de Medi Ambient i Habitatge es compromet a elaborar un document per a que una representació de 3 centres (1 professor/a i 3 alumnes de cada centre) puguin viatjar a Copenhaguen per lliurar aquest recull de propostes i compromisos a representants del govern de Dinamarca –qui acull la Cimera mundial sobre canvi climàtic–. A més, s’aprofitarà aquest viatge per organitzar un intercanvi d’experiències amb escoles daneses.

Serà un viatge de 2 o 3 dies, a finals de novembre o principis de desembre. Les despeses de desplaçament i allotjament són assumides pel Govern danès, a través de la seva ambaixada a l’Estat Espanyol, que compta amb el patrocini de l’empresa Font Vella.

La data límit per participar-hi és el 30 d’octubre de 2009.

Us informem que, a través de la web www.bcnclimatechange.org podreu fer un seguiment de la darrera sessió de negociació que se celebra a Barcelona així com de tots els actes que s’hi estan organitzant.

> Document: Fitxa de propostes i compromisos del centre

L’exposició itinerant Què són els aliments ecològics?

Amb aquesta exposició, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ofereix al professorat una eina educativa per treballar a classe el concepte de producció alimentària ecològica i sensibilitzar l’alumnat sobre els beneficis de produir i consumir aliments ecològics.
L’exposició, formada per 6 plafons explicatius, un tauler de joc i un llibre de receptes, recorrerà les escoles arreu de Catalunya.
Si us interessa, només heu d’enviar un correu electrònic segons la demarcació territorial en què us trobeu. Us avancem el calendari d’aquest curs:

Calendari de l’exposició escolar itinerant
Període Demarcació Per fer la sol·licitud
Gener - febrer de 2010

Terres de l’Ebre

ablade@gencat.cat

Març - abril de 2010

Alt Pirineu i Aran

iferran@gencat.cat

Maig - juny de 2010

Girona

manel.carbo@gencat.cat

> Més informació i materials didàctics relacionats

Les escoles parlen
Ambientalització del currículum del CEIP Migdia (Girona)

L’Escola Migdia de Girona té el Distintiu d’Escola Verda des de l’any 2004. El curs 2006/07, vam voler fer un pas més en el nostre treball: incloure en el currículum tots els objectius, els continguts i les activitats que es treballaven a cada cicle i nivell sobre aquest tema per donar-hi coherència al llarg de l’escolaritat.

Vam demanar assessorament i vam constituir una comissió del professorat on hi havia representat, com a mínim, un membre de cada cicle.

Primer, es van recollir totes les activitats i continguts que es treballaven a cada nivell. Després la comissió, amb l’ajut de l’assessora, feia un buidatge i una proposta sobre cada apartat. Aquesta proposta es portava al cicle per consensuar-la. Al final del procés, es va aprovar el currículum nou en claustre.

El curs 2008/09, s’ha posat en marxa, i adjuntem la graella del currículum ambientalitzat i aprovat.

> Document

Dia Mundial del Medi Ambient a la SES de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)

La SES de Sant Llorenç de Morunys va celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient amb la visita al centre dels Agents Rurals. Ens van explicar en què consistia la seva feina i vam reflexionar sobre com podíem ajudar el medi ambient.

Seguidament, ens vam desplaçar al poble en petits grups per passar una enquesta als vilatans de Sant Llorenç referent als hàbits mediambientals: recollida selectiva, estalvi d’energia, mobilitat i sostenibilitat.

En acabar, vam tornar al centre i els Agents Rurals ens havien preparat una sorpresa: ens van ensenyar un parell d’aus que provenien del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, encara malferides. Malgrat no estar en condicions d’alliberar-les, vam poder veure una òliba i un xoriguer.


Per acabar el dia, vam elaborar un parell de tallers amb materials reutilitzats, i vam comprovar que els residus poden tenir una nova utilitat, com per exemple l’artística. Finalment, es van lliurar a l’alumnat uns dispositius perquè els instal•lessin a les aixetes de casa i comprovar i valorar l’estalvi real d’aigua.

El racó de l'alumnat
Els diferents membres de la comunitat educativa del CEIP Vall del Ges (Torelló) expliquen i donen a conèixer algunes de les seves activitats.

- Les carmanyoles de P3
- L’esmorzar saludable de P4
- El reciclatge de l’oli de P5
- Les papereres de 1r
- La reutilització de llibres de 2n
- El compostatge de 3r
- Els camins escolars segurs de 4t
- El termòmetre mediambiental de 5è
- El consum i la sostenibilitat de 6è
- La col•laboració de l’AMPA

Us adjuntem un document on l’alumnat de cada curs explica com i per què fan aquestes activitats. (enllaç document del CD )
> Us recomanem que hi feu una ullada.

Fem xarxa
El Programa de font en font a l’Alt Camp

Com a tancament del curs 2008-09, el passat mes de maig es va agrupar tota la informació recollida pels centres participants en el Programa de font en font de la comarca de l’Alt Camp, en una exposició itinerant. Aquesta exposició va itinerar pels diferents centres durant tot el mes de juny, i va permetre fer un intercanvi de la feina feta entre totes les escoles que treballen en el mateix projecte.

Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest treball a la resta de la població, el passat 16 de setembre l’Institut d’Estudis Vallencs inaugurava l’exposició De font en font. Aprenem de l’aigua. El públic general ha pogut a visitar l’exposició del 16 al 23 de setembre. L’Institut d’Estudis Vallencs ha contribuït a arrodonir l’exposició amb una conferència a càrrec de la geògrafa Sònia Vaquer: "El patrimoni hídric de Valls i l’Alt Camp" que va tenir lloc el 22 de setembre.

L’exposició consta d’un total de 80 làmines DIN A3 plastificades, que descriuen l’entorn natural i social de 15 fonts diferents de Valls i la comarca de l’Alt Camp. Aquestes làmines han estat elaborades per les 10 escoles de la Comarca de l’Alt Camp que han participat en el projecte.

Centre Localitat Nivells Font
CEIP M.de D. de la Candela Valls CM Font de Sant Bernat

IES Serra de Miramar

Valls

1r ESO

Font de la plaça del Blat

CEIP Baltasar Segú

Valls

3r

Font de Santa Magdalena

Col·legi Cor de Maria

Valls

Font de Sant Pou
Les fonts del Pati
Font de la Manxa

CEIP Escola Enxaneta

Valls

 1r

Plaça del Carme

IES Narcís Oller

Valls

AA

Font de Mas Miquel

CEIP Rocabruna

Picamoixons

tots

Font de la placeta del Cementiri

CEIP Bernardí Toldrà

Vila-rodona

EI
CI
CM
CS

Font de la Pica
Les fonts Fresques
Font de la Farga
Font Sana

CEIP Sant Ramon

El Pla de Santa Maria

CS

Font de Sant Ramon

CEIP La Riba

La Riba

CM

Font Gran

Després de l’enriquidora experiència que vam compartir el curs passat, De font en font s’inclou enguany, de nou, com una de les activitats intercentres dins del marc del Pla educatiu d’entorn de Valls. El programa es farà extensiu a tots els centres educatius de la nostra comarca gràcies al suport del Centre de Recursos Pedagògics i del Consell Comarcal de l’Alt Camp.

Si voleu més informació sobre el Programa de font en font i el detall de l’experiència explicada pel CEIP Mare de Déu de la Candela (Valls), cliqueu aquí.

Agenda
A taula! Portem els aliments ecològics a les escoles

El pròxim 17 d’octubre, en el marc de la Fira Ecoviure, se celebrarà a Manresa la jornada A taula! Portem els aliments ecològics a les escoles.
En aquesta jornada es presentarà el llibre A taula! Manual per a la introducció dels aliments ecològics a les escoles, elaborat per la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica, coordinat per l’Alba Gros, de L’Era, i publicat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural. En aquesta jornada s’avançarà part del contingut d’aquest llibre, es presentarà l’Audiovisual Aprendre a menjar, aprendre a viure, d’Entrepobles, i es presentaran diverses experiències d’introducció dels aliments ecològics a les escoles.
Estem convençuts que serà una jornada interessant, i convidem tothom a anar-hi.

> Programa de la jornada

Al llarg del mes de novembre, es preveu presentar aquest manual a diferents punts de Catalunya. Us adjuntem el calendari de les presentacions, encara que manquen algunes dates per concretar. Us informarem, des del territori, quan estiguin concretades les dates que manquen.

> Calendari de presentacions

Els Dijous de l’Aigua

Organitzats per la Casa de l’Aigua a Tortosa, tornen Els Dijous de l’Aigua amb noves activitats per als mesos de setembre a desembre.

> Més informació

La XVII Festa de la Carbonera de Forallac

L’Associació El Cau dels Pins de Sant Climent de Peralta i l’Ajuntament de Forallac organitzen, des de fa 17 anys, la Festa de la Carbonera, a la Carbonera de Sant Climent de Peralta a Forallac (Baix Empordà). Del 26 de setembre al 31 d’octubre, es durà a terme tot el procés de creació de carbó, fent la pila, l’encesa, la vigilància durant 15 dies i el desempilament. S’organitzaran també altres activitats; concretament, el dissabte 24 d’octubre a la tarda, a 2/4 de 6, en Jordi Sánchez explicarà rondalles i contes relacionats amb la tradició de fer carbó.

> Més informació

Conferència del pedagog Francesco Tonucci

L’Ajuntament de Vic organitza, el pròxim 24 d’octubre, una Jornada de Bones Pràctiques Educatives, on, a més de la presentació del Projecte educatiu de ciutat i de conèixer experiències educatives de la ciutat, hi ha programada una conferència a càrrec del pedagog Francesco Tonucci, que de ben segur serà del vostre interès.

> Més informació

Agenda d’activitats del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant el mes d’octubre:

  • Dissabte, 10 d’octubre. Sortida: Ave Boletus
    (Sortida des de Senet, Boi i Espot)
    Els bolets també tenen el seu paper a la natura, fora dels fogons i les cuines. Els parcs nacionals són els únics reductes on poden escapar-se del cistell del boletaire!

  • Pautes per a la interpretació del paisatge de l’alta muntanya (del 23 al 25 d’octubre)
    (Casa del Parc d’Espot. Gratuït, no inclou transports ni allotjament)
    Coneixerem quins factors han fet evolucionar el paisatge fins a arribar a la seva configuració actual i com pot variar de cara al futur. Organitzat conjuntament amb el Centro Nacional de Educación Ambiental (CENEAM).

Exposició: Fibres vegetals - Les plantes ens ajuden a viure i De les llavors als fruits

Lloc: Jardí Botànic de Barcelona. C. del Doctor Font i Quer, 2. Telèfon 932 564 160
Web: http://www.bcn.es/museuciencies
Dates: Fins al 30 de novembre de 2009
Horari: Durant l’octubre de 10-18 h i el novembre de 10-17

Entrada gratuïta per al professorat acreditat o amb grups d’alumnes. Preu per a l’alumnat entre 2,40 € i 4,20 €.

Una exposició europea sobre el canvi climàtic recorre Catalunya amb motiu de la Cimera de Copenhaguen

Quins són els efectes del canvi climàtic? Què està fent la Unió Europea per protegir el planeta? Què podem fer nosaltres, com a ciutadans, per ajudar a reduir emissions, consumir menys recursos i viure de manera més sostenible? Aquestes són algunes de les preguntes que troben resposta en una exposició de la Comissió Europea sobre el canvi climàtic i l’eficiència energètica, que s’ha inaugurat al setembre a Barcelona. La mostra s’està exhibint simultàniament en diverses ciutats d’Europa amb motiu de la Cimera Mundial sobre Canvi Climàtic que tindrà lloc aquest mes de desembre a Copenhaguen. A Catalunya, l’exposició té el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Secretaria per a la UE de la Generalitat de Catalunya, i de la Diputació de Barcelona, en el marc de la iniciativa Europa-Direct de la Comissió Europea. El mes de novembre, l’exposició coincidirà amb la darrera reunió de líders mundials prèvia a la Cimera de Copenhaguen, que tindrà lloc a Barcelona.

D’aquí a finals d’any, l’exposició es podrà veure a la
Universitat Autònoma de Barcelona, al Palau Robert i als ajuntaments de Tarragona i Lleida. L’exposició ha estat elaborada per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea i s’ha traduït a més d’una vintena de llengües, entre les quals el català.

La inauguració de la mostra al
Palau Robert, on estarà instal•lada en un envelat al jardí del 2 al 13 de novembre, coincidirà amb la celebració a Barcelona de la darrera sessió negociadora prèvia a la Cimera sobre Canvi Climàtic de Copenhaguen.

> Més informació

A l’espai Canvi climàtic de la web del Programa Escoles Verdes i a la web de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya podeu trobar recursos pedagògics i documentació relacionada amb el canvi climàtic per treballar aquest tema a les aules.

L’exposició itinerant Respirem benestar continua el seu recorregut pels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona

Barcelona i el seu entorn metropolità, com la majoria de ciutats del món, presenten uns nivells de contaminació elevats que provoquen una reducció de la qualitat de l’aire i, en conseqüència, de la qualitat de vida de les persones que hi viuen. Amb l’objectiu de prevenir i reduir l’emissió d’aquests contaminants i adequar-los a la legislació europea, la Generalitat de Catalunya ha impulsat el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a quaranta localitats de les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat, declarades zones de protecció especial.

Per donar a conèixer l’estat de salut de l’aire en aquestes zones i les mesures que s’estan duent a terme per millorar-ne la qualitat, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha posat en marxa l’exposició itinerant Respirem benestar. Una de les seves peculiaritats és que està ubicada a la unitat mòbil d’educació ambiental del Departament, l’Ambibús, un espai polivalent on, a part de visitar l’exposició, es poden fer tallers i participar en xerrades amb l’objectiu de reflexionar sobre l’impacte que té la qualitat de l’aire en la vida i el benestar de les persones.

Durant el mes de setembre, l’Ambibús ha fet parada a Esplugues de Llobregat, Badalona i Molins de Rei. A partir d’ara i fins a finals de desembre, visitarà 11 municipis més: Montmeló, Badia del Vallès, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Mollet del Vallès, Cerdanyola, Sant Andreu de la Barca, la Llagosta, Montornès del Vallès i Montcada i Reixac.

L’exposició és oberta a tothom i s’hi fan visites guiades per a centres educatius i grups organitzats. Per fer la reserva, només cal enviar un correu electrònic a ambibus@lavola.com o trucar al telèfon 938 515 158.
Podeu trobar més informació i consultar el calendari de visites previstes a la web airemes.net.

Un xic més
KITSCAIXA VALORS

És un nou recurs educatiu desenvolupat per l’Obra Social "la Caixa" i adreçat a mestres i alumnat de primària (especialment de 8 a 12 anys) amb la voluntat de reforçar des de l’escola els valors ètics i el compromís social.

> Trobareu més informació i com sol•licitar-lo a la web

Biocarburants

Ecoserveis, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha creat un recull de recursos divulgatius per donar a conèixer quins són els interessos que han estimulat l’ús dels biocarburants arreu del món.

> Més informació

TVE Catalunya presenta la sèrie “Terra Verda”

La sèrie farà un repàs als principals dilemes ambientals que vivim a Catalunya i mostrarà com podem contribuir a mitigar-los.

Defugint l’alarmisme i tot cercant la complicitat de l’espectador, el periodista ambiental José Luis Gallego farà un repàs a la manera com la ciutadania pot actuar en el dia a dia a favor del medi ambient i en contra del canvi climàtic: estalvi d’aigua, ús eficient de l’energia, recollida selectiva de residus, recuperació dels espais naturals i d’altres.

El programa té una durada de 25 minuts, s’emetrà els dissabtes a les 22:45 h pel circuit català de TVE a La2, i té previst dedicar un capítol al Programa Escoles Verdes. Ja us informarem de la data d’emissió d’aquest capítol.

Un joc perillós

Un joc perillós és una eina d’educació per al desenvolupament adreçada a l’alumnat d’ESO. Mitjançant aquest joc en línia, el jovent pot aprendre què està passant al món d’una manera lúdica i divertida.

A partir de la temàtica base de les relacions nord-sud i dels Objectius de desenvolupament del mil•lenni, les preguntes del joc van aportant dades significatives que permeten comprendre la situació crítica que viu la Humanitat en certs aspectes (pobresa, fam, analfabetisme, mortalitat evitable, deute extern, deteriorament del medi ambient...), interioritzar valors solidaris i moure a l’acció responsable.

> http://www.unjuegopeligroso.org/

Nova web: Sostenibilitat.com (www.sostenibilidad.com)

El programa educatiu que promou ACCIONA, amb els parcs eòlics de Rubió i les serres del Tallat i de Vilobí, engega enguany el nou curs amb una ampliació de l’oferta de visites i hi inclou la dessaladora de la Tordera (Blanes). Aquesta instal•lació arriba a aportar l’aigua necessària per a una població de 300.000 habitants.

Entre les novetats destaca la nova pàgina web que consta d’un diccionari sobre sostenibilitat i un espai de formació des d’on professorat i coordinadors poden descarregar-se materials didàctics. Per accedir al Llibre del professorat cal estar-hi registrat i fer servir la clau d’accés següent: AULAS1.

> Programa educatiu i visites a instal•lacions

Global express és una eina per treballar temes i esdeveniments de
dimensió mundial. Consta d’una proposta didàctica, amb orientacions per al professorat i informació de context sobre el tema. Pretén generar preguntes entre l’alumnat sobre allò que expliquen els mitjans de comunicació per promoure-hi una visió crítica de la realitat que li permeti entendre l’estat del món.

> Més informació

La Fàbrica del Sol, nou centre d’educació ambiental a Barcelona

A l’octubre, s’inaugura a Barcelona un centre pioner en educació ambiental, la Fàbrica del Sol, una instal•lació ubicada a l’antiga Fàbrica del Gas de la Barceloneta (carrer de Salvat Papasseit, 1), un edifici catalogat de l’any 1907 que ha estat rehabilitat amb criteris de sostenibilitat mediambiental. Aquest centre prendrà el relleu a l’actual Centre de Recursos Barcelona Sostenible (CRBS) del carrer de Nil Fabra.

El centre programarà, dinamitzarà, gestionarà i executarà un programa d’activitats encaminat a facilitar el fet de repensar valors, actituds i comportaments en relació amb el consum responsable en matèria d’educació ambiental, i també a fomentar la participació i la corresponsabilitat individual i col•lectiva en el desenvolupament sostenible de la ciutat.

A més, qui visiti la Fàbrica del Sol podrà seguir un circuit per conèixer de prop com funciona l’equipament (climatització, materials de construcció, tecnologies...). L’espai compta amb elements visuals que aporten informació i eines per a la reflexió crítica sobre un consum responsable al voltant de les energies, el cicle de l’aigua, la gestió de residus i el comerç just. Al final del circuit, la persona visitant es podrà plantejar accions proactives i responsables. El centre comptarà també amb un espai per a exposicions temporals relacionades amb la divulgació i mostra d’experiències, Bones Pràctiques, recerques innovadores i expressions plàstiques i artístiques de diferents agents sobre el desenvolupament sostenible.

© 2009 Generalitat de Catalunya