Pàgina principal Gencat   Departament d'Interior
  El Departament: Estudi Joventut i Seguretat a Catalunya
 

Estudi Joventut i seguretat a Catalunya

Tipus de joves

No caldrà afegir que estem destacant relacions estadístiques, i no relacions causals. És a dir, estem assenyalant l’ocurrència simultània de diversos fenòmens amb l’objecte d’avançar en el coneixement dels comportaments problemàtics dels joves escolaritzats. En aquest sentit, les dades obtingudes permeten afirmar que el conjunt de l’alumnat pot agrupar-se en quatre segments internament homogenis, sobretot en matèria de valors, i amb comportaments ben diferenciats, sobretot pel que fa a les accions contràries a la convivència.

En primer lloc, s’ha identificat un segment reduït de nois i noies que enregistra un nombre extraordinàriament elevat d’amenaces o d’agressions contra les persones més properes (pares / mares, la parella) però també contra els seus professors o professores. Constitueix només l’1,1% de l’alumnat, però conforma un grup que requereix especial atenció ja que el seu procés de socialització sembla explícitament en crisi: disposen de força diners per a les seves coses, però són els que tenen pitjors relacions amb els seus pares i mares i les seves relacions amb el professorat també es troben entre les pitjors. Són els que tenen menys amics i els que més falten a classe i per més temps. El seu nivell d’implicació en diferents comportaments problemàtics és superior al de la mitjana, com a víctimes o com a autors. I no obstant això, la seva agressivitat sembla que s’adreça, sobretot, contra les persones més properes o contra el professorat però no tant –ni de bon tros– contra els seus companys o companyes d’escola. Consumeixen bastant més alcohol i droga que la resta de joves.

El segon grup també manifesta símptomes d’inadaptació, però les seves característiques són diferents. És responsable de la majoria dels danys contra les coses, dintre i fora de l’escola, i és autor d’una part desproporcionada dels maltractaments contra els seus companys i companyes. Semblaria que la seva agressivitat adopta formes més soterrades. Constitueix el 6,1% del total i la immensa majoria són nois. Es troben millor amb la seva família que els membres del grup anterior, però sensiblement per sota de la resta. Disposen de la setmanada més alta dels quatre grups considerats, i afirmen que tenen molts amics i bones relacions amb els companys i les companyes d’escola. Això no obstant, deixen d’anar a escola amb relativa freqüència sense causa justificada, són els pitjors estudiants i mantenen les pitjors relacions amb els professors, pitjors encara que les del grup anterior, tot i que la diferència sigui petita. Són els que consumeixen més drogues i alcohol dels quatre grups considerats.

Aquests dos col·lectius concentren una part molt important dels comportaments problemàtics, i s’ha de ressaltar que, en hipòtesi, el seu sistema de valors està associat a aquests comportaments. En termes comparatius, valoren especialment els diners, la fama o l’èxit amb les persones de l’altre sexe i donen menys importància al compliment de les normes, a les qualificacions acadèmiques o a les activitats altruistes. Evidentment, no es tracta d’un esquema de valors exclusiu d’aquests segments, però aquí s’expressa amb la màxima intensitat.

El tercer segment és ja força més ampli: inclou el 28,4% de l’alumnat i queda caracteritzat per uns valors centrats en el present, amb inclinacions lúdiques i una alta valoració de les noves vivències. Podríem dir que intenten gaudir, passar-s’ho bé, sense donar gaire importància a res més ni preocupar-se gaire pels estudis. No tenen tendències agressives contra les persones ni contra els béns, en tot cas no de forma habitual, però sí que participen de manera destacada en determinats comportaments problemàtics que, aparentment, consideren "profitosos", com ara la utilització dels transports públics sense pagar, la conducció de vehicles sense permís i els furts a casa o a les botigues. En aquest tercer grup el consum de drogues i alcohol també es troba per sobre de la mitjana però sovint tendeix a constituir un comportament esporàdic, associat probablement a la festa o als caps de setmana. Això no obstant, s’identifica també un subgrup que tendeix als consums més freqüents.

Finalment, el segment més nombrós està format pels escolars que poden considerar-se comparativament ben integrats en l’àmbit social i normatiu. Constitueixen, aproximadament, el 64% dels nois i les noies escolaritzats: amb altres paraules, gairebé dos de cada tres joves escolaritzats formen part d’aquest grup. Els seus comportaments problemàtics estan sistemàticament per sota de la mitjana. Com ja s'ha indicat anteriorment, són adolescents i preadolescents, amb més presència de noies. En comparació amb la resta de l’alumnat, aquest grup dóna més importància al compliment de les normes, a la col·laboració amb organitzacions humanitàries i, sobretot, a l‘obtenció de bones qualificacions i a la seva formació per al futur. Per contra, valoren menys la fama, l'èxit amb les persones de l'altre sexe i, fins i tot, tenir diners. Són nítidament els menys violents contra les persones i contra les coses, els que estan més ben integrats en el sistema escolar i, finalment, són, amb diferència, els que menys alcohol i droga consumeixen.

En conseqüència, la tipologia obtinguda podria resumir-se de la manera següent, pel que fa als comportaments problemàtics que resulten comparativament més freqüents en cada un dels quatre grups identificats:

Taula 6. Resum de la tipologia en matèria de comportaments problemàtics

Grup

Comportaments problemàtics destacats per sobre de la mitjana

N

%

Agressius

L’agressivitat contra les persones properes (+ 6,17)

L’agressivitat contra els professors o professores

En menys mesura, furts, danys, conducció sense permís, viatges sense bitllet

Consum d’alcohol i drogues per sobre de la mitjana

98

1,1

Incívics

Els danys contra les coses (+ 3,10)

Però també, les accions negatives contra la resta de l’alumnat

En menys mesura, furts, conducció sense permís, viatges sense bitllet

Són els que més alcohol i drogues consumeixen

415

6,1

Presentistes

Els viatges sense bitllet, la conducció sense permís i els furts (+1,07)

Consums ocasionals de drogues, consums d’alcohol similars a la mitjana

1.943

28,4

Integrats i normatius

Integrats i normatius: comportaments problemàtics per sota de la mitjana

4.384

64,1

TOTAL (exclosos 576 que no han respost alguna/es pregunta/es)

6.840

100%