Pàgina principal Gencat   Departament d'Interior
  El Departament: Estudi Joventut i Seguretat a Catalunya
 

Estudi Joventut i seguretat a Catalunya

Presentació

Les polítiques públiques han d’orientar-se, en primer lloc, a facilitar el desenvolupament de les persones i a millorar la cohesió social, sobretot quan afecten la formació i la socialització de la gent jove. La mateixa cohesió social reposa, en part, en l’existència d’un sistema d’ensenyament equitatiu que permeti accedir satisfactòriament als ensenyaments superiors o a la vida laboral. I aquest procés ha de tenir en compte els diferents punts de sortida i la diversitat de les trajectòries possibles, de manera que permeti als mateixos joves configurar eficaçment els seus projectes en un món sotmès a canvis accelerats.

L’educació dels joves requereix, doncs, l’accés als coneixements pertinents en cada cas, però requereix, tant o més, el reforç de la seva formació en actituds, valors i normes. És a dir, requereix també incrementar les seves habilitats per relacionar-se de manera positiva amb els seus companys o companyes i amb el seu entorn. En definitiva, la seva educació reclama el desenvolupament de les seves competències socials i una millor comprensió de les normes de convivència, que han de respectar-se pel bé de tots; en primer lloc, pel bé dels mateixos joves.

A voltes s’oblida que el grup poblacional amb més gran risc de partir accions contràries a la convivència és, precisament, el de les persones joves i que els autors dels fets ho poden ser també, però cal destacar que el risc de victimització personal dels 16 als 18 anys és unes tres vegades superior a l’existent entre adults. Ja abans dels 16 anys poden produir-se accions negatives entre l’alumnat que, si es pateixen de manera contínua, arriben a tenir efectes severs sobre l’autoestima i el desenvolupament futur.

En aquest sentit, els treballs realitzats pel Departament d’Ensenyament i el Departament d’Interior i l’estudi elaborat pel professor Javier Elzo, Els comportaments problemàtics dels joves escolaritzats, ens ofereixen la possibilitat de conèixer amb més detall aquests fenòmens i perseverar en la realització de polítiques destinades a millorar la convivència a l’escola, formar en valors i desenvolupar les competències socials dels joves.

Es tracta d’un gran àmbit d’actuació que compartim, dia a dia, l’escola i la família, el conjunt dels ciutadans i totes les administracions. Els mateixos estudis que ara presentem han tingut un enfocament interdepartamental, ja que alguns dels comportaments analitzats desborden el marc escolar i poden afectar altres espais, altres àmbits, com ara la seguretat viària o la convivència en determinats locals de lleure. En definitiva, presentem un treball conjunt inscrit en les polítiques de la Generalitat destinades a reduir els nivells de victimització que puguin enregistrar-se, a prevenir les infraccions i, sobretot, a protegir i formar el conjunt d'adolescents que constitueixen, sense cap dubte, el recurs més valuós de qualsevol societat.

 

Carme-Laura Gil i Miró                          Xavier Pomés i Abella

Consellera d’Ensenyament                   Conseller d’Interior