ICIP Institut Català Internacional per la Pau

Inici > Sala de premsa > Solucions africanes per a problemes africans: dèficits i reptes del model actual de seguretat a l’Àfrica

Solucions africanes per a problemes africans: dèficits i reptes del model actual de seguretat a l’Àfrica

"Pau, conflicte i seguretat a l’Àfrica"

03-05 de Novembre de 2010

Solucions africanes per a problemes africans: dèficits i reptes del model actual de seguretat a l’Àfrica

Del 3 al 5 de novembre, les jornades “Pau, conflicte i seguretat a l’Àfrica”, organitzades per l’ICIP amb la col•laboració de Casa África i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), van reunir una dotzena d’experts europeus i del continent africà per debatre els reptes i perspectives en aquest ámbit, coincidint amb el cinquantè aniversari de les independències.

Amb l’assistència d’un centenar de persones, les jornades van abordar des del paper de l’ONU en els processos de construcció de pau a l’Àfrica o la cooperació entre la Unió Europea i la Unió Africana –amb la presència de l’assessor principal de pau i seguretat sobre l’Àfrica a la Direcció General de Relacions Exteriors del Consell de la UE, el general Pierre Michel Joana-, a la viabilitat i funcionament d’organitzacions regionals de seguretat com l’ECOWAS, passant pel paper de les dones en la resolució de conflictes i la reconciliació, o els èxits i limitacions de les politiques de desmobilització i reintegració d’excombatents –sobretot a l’Àfrica de l’Oest.

Els ponents van coincidir que cal desconstruir la imatge monolítica i catastrofista d’Àfrica que ha primat fins ara en la visió més clàssica del continent, l’afropessimista, i afrontar una nova manera d’abordar els conflictes que tingui en compte les seves causes estructurals –històriques, socio-econòmiques o identitàries- , desencadenats i acceleradors, així com invertir més esforços en la prevenció i contenció.

Dèficits, reptes i solucions

En aquest sentit, es van abordar els avantatges i inconvenients de la idea de “solucions africanes per a problemes africans” que representa l’Arquitectura de Pau i Seguretat (APSA) dissenyada des de la Unió Africana. Aquesta idea, que implica un paper més proactiu de les organitzacions locals africanes, afronta però déficits tècnics, logístics i de finançament. Aquest va ser un dels punts més subratllats pels ponents, i en aquest sentit es van llençar propostes concretes. Tim Murithi, de l’Institute for Justice and Reconciliation de Sud-àfrica, va demanar que tots els països integrants de la Unió Africana destinin entre un 15 i un 20% del seu pressupost de defensa a aquesta organització.

Responsabilitats externes

Altres ponents, com Mbuyi Kabunda- professor a l’Institut International des Droits de l’Homme d’Estrasburg i a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM)- o Itziar Ruiz Jiménez -membre del Grup d’Estudis Africans i professora de la UAM- van recordar la importància de les responsabilitats externes en els conflictes africans. Per exemple, moltes de les armes que circulen pel continent provenen de països occidentals. A més, la demanda internacional de recursos naturals com el petroli o el coltan intensifiquen conflictes civils interns. La fragilitat de l’Estat africà o l’impacte de nous actors al continent, sobretot de la Xina, són dos reptes de futur que també estan sobre la taula, segons es va constatar durant les jornades i es va recollir a les conclusions provisionals elaborades pel president de l’ICIP, Rafael Grasa, i el coordinador de les jornades, Óscar Mateos. Els resultats de les jornades es recolliran en una relatoria que publicarà l’ICIP els pròxims mesos.

Programa: pdf

Biografies: pdf

Background paper: pdf

Concept paper: pdf