Generalitat de Catalunya

Web d'imatges de la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat
Premis Nacionals de Cultura
Premis Nacionals de Cultura

Guardonats


Fotografies de Josep Lluís Sellart



Dani FreixesDani Freixas
Per "la seva inqüestionable aportació a l'arquitectura contemporània i, especialment, a l'arquitectura d'espais interiors i de muntatges efímers".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Frederic AmatFrederic Amat
Per "la intensa i llarga trajectòria que l'ha confirmat, no només com un pintor consolidat i de gran maduresa, sinó com un artista inquiet i sempre innovador, dedicat a aplicar la seva recerca artística en d'altres àmbits de la creació contemporània".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Una mà de contes (TVC)Una mà de contes (TVC)
El jurat ha distingit el programa, del director Manuel Barrios, com a "exemple de televisió conscient del seu potencial, capaç d'integrar creadors d'altres àrees i d'exprimir al màxim els seus recursos més elementals. És televisió en estat pur. Una televisió que conta i mostra sense additius". Una mà de contes és un programa produït per Televisió de Catalunya, des del departament de Programes Educatius, Nous Formats i Documentals.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Cesc GayCesc Gay
Ha estat guardonat per "Ficció", "una pel·lícula sòlidament narrada, sobre les decisions que donen forma a la creació, així com les que determinen la nostra pròpia vida", segons l'acta del jurat que considera el film "una ficció realista testimoni escenificat d'un procés i un trànsit real". Nascut a Barcelona el 1967, Cesc Gay va estudiar a l'Escola Municipal d'Audiovisuals de Barcelona. "Ficció" explica la història d'un director de cinema que intenta acabar el guió del seu proper film.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Bet Miralta i Jordi AspaBet Miralta i Jordi Aspa
Directors de Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya."per la seva aportació a la dignificació i el desenvolupament del circ a Catalunya, tant en la vessant artística com per la incidència en el públic; per la voluntat de descentralització cultural i dinamització comarcal; per ser nucli de trobada, dinamització i intercanvi, i per haver-se convertit en un referent entre els festivals europeus".El jurat també ha recordat els impulsors del Trapezi a Reus i Vilanova, Alfred Fort i Bienve Moya.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Coordinadora de Colles CastelleresCoordinadora de Colles Castelleres
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha rebut el Premi Nacional de Cultura Popular per la seva continuada activitat, "conjunció de força, equilibri, valor i seny". El jurat també ha ressaltat que "els castellers han demostrat com una tradició genuïna del nostre país pot modernitzar-se sense perdre la identitat" i ha valorat "el fet d'estimular l'esperit constructiu i amb capacitat d'interessar persones provinents de la nova immigració, convertint-se en un factor d'inclusió i d'integració social i cultural".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Marta AlmirallMarta Almirall
Coreògrafa, que, a través de la seva companyia Roseland Musical fundada fa més de 20 anys, "s'ha dirigit vers el públic infantil i familiar, creant obres divertides i suggerents, amb el mateix rigor i qualitat que si fossin per a adults". El Jurat també ha destacat la influència de Marta Almirall en la creació de nous públics, a través dels seus espectacles i de la seva escola.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Martí GuixéMartí Guixé
El jurat ha guardonat Marti Guixé amb el Premi Nacional de Disseny per les exposicions que va fer l'any 2006 a Alemanya, Catalunya, Itàlia, Japó i "pel conjunt de la seva obra, que es caracteritza per la recerca de nous sistemes de productes, la introducció del disseny en els àmbits del menjar i la presentació a través de la performance".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Francesc SerésFrancesc Serés
'escriptor Francesc Serés ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura per l'obra La força de la gravetat, que narra històries "dures però absolutament versemblants que connecten amb l'experiència dels lectors perquè són forjades amb un estil d'alta qualitat literària, que manté amb intel·ligència i eficàcia un discurs lingüísticament precís, visualment eficaç, i reflexivament profund, d'un naturalisme expressionista de nova generació sostingut per una actitud moral de pietat lúcida a favor de la vida", segons el jurat.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Benet CasablancasBenet Casablancas
Per "conjugar de manera brillant les facetes de músic, compositor i pedagog" i per la diversitat de gèneres i disposicions instrumentals, que va "des de la música de cambra més subtil fins a la gran creació simfònica, de gran modernitat, profund sentiment i discurs imaginatiu".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Coordinadora de centres d'Estudis de Parla CatalanaCoordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana
Per 'haver aixoplugat un centenar d'entitats d'estudis locals i comarcals d'arreu de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears dedicats a tots els àmbits de les ciències i la cultura en general'.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Ricard TorrentsRicard Torrents
Per l'obra 'Art, poder i religió. La Sagrada Família en Verdaguer i en Gaudí'. El jurat ha destacat que Torrents 'construeix un assaig tensat per la indagació entre el desconegut i el que coneixem'. L'escriptor és fundador de la Universitat de Vic, el 1997, de la qual va ser el primer rector fins al 2002.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Revista MètodeRevista Mètode
El Premi ha estat atorgat a la revista Mètode, dirigida pel biòleg i periodista Martí Domínguez, "per la seva tasca en la difusió de la investigació, que l'ha convertida en una de les millors revistes sobre ciència i pensament d'Europa. Editada per la Universitat de València, l'any 2006 va arribar al seu 50è número, un monogràfic sobre la història de la violència on s'aprofundia en les bases biològiques de l'agressió humana. El jurat ha destacat que Mètodes "s'ha consolidat com la única revista de divulgació científica en català".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Associació de Juristes en Defensa de la llengua PròpiaAssociació de Juristes en Defensa de la llengua Pròpia
Per la seva tasca en favor 'de què la llengua catalana tingui la presència que li correspon en l'àmbit jurídic, on històricament hi ha hagut dificultats especials'. L'Associació està constituïda per un centenar de persones vinculades a les professions jurídiques que defensen l'ús del català en tots els àmbits.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Lluïsa CunilléLluïsa Cunillé
Autora de teatre contemporani. El jurat ha destacat que Lluïsa Cunillé "amb un llenguatge personal implica el públic, referint-se a la seva experiència íntima i col·lectiva, des d'un angle de perplexitat i sorpresa".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Josep FontanaJosep Fontana
El jurat dels Premis Nacionals de Cultura ha decidit atorgar el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística a l'historiador Josep Fontana. Amb aquesta distinció, el jurat ha volgut valorar "l'obra historiogràfica, el mestratge i el compromís cívic d'un intel·lectual erudit com Josep Fontana". Enguany és la primera vegada que es concedeix aquest guardó, que va ser creat pel Govern el passat 8 de maig, per tal de distingir la persona que, pel seu compromís vital i la seva trajectòria, hagi fet una aportació rellevant a la cultura catalana i hagi contribuït a dignificar-la.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya