Notícies
  

  
Universitat Digital a Catalunya 1999-2003

(8 de setembre,1999)
  
     

El passat dimecres, 8 de setembre, els rectors de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya vàren signar un conveni amb el Comissionat per a la Societat de la Informació i el Comissionat d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de realitzar el pla "La Universitat Digital a Catalunya 1999-2003". Aquest conveni també ha estat signat pel President de la Fundació Catalana de la Recerca i del Consorci CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya), i el president del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya.

Durant l'acte, presidit pel Honorable conseller, senyor Xavier Trias, s'ha presentat el projecte "Universitat Digital a Catalunya", el qual preveu dues fases: a la primera es realitzarà el pla pilot 1999-00 i, a la segona, es crearà una Comissió que treballarà en la digitalització integral de les universitats catalanes durant el període 1999-2003. Així doncs, durant el primer termini es preveu la continuació de sis projectes desenvolupats de manera conjunta als darrers sis mesos. Aquestes iniciatives són les següents:

  • L'administració oberta a l'àmbit universitari. Es tracta d'una experiència pilot per a connectar electrònicament les administracions acadèmiques de les diferents universitats i aplicar-ho per l'intercanvi d'unes assignatures de lliure elecció entre les universitats, i que comporta la coordinació acadèmica i electrònica de tota la informació que es requereix per l'activitat universitària de l'ensenyament de pregrau.
  • Plataforma de creació, producció i gestió de material educatiu. El seu objectiu és compartir les experiències i alternatives existents en l'ús de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) en la docència universitària, tant pel que fa als materials didàctics multimèdia per a l'aprenentatge, com pel que fa a les metodologies de la comunicació professor-estudiant, per tal de crear les condicions necessàries per afavorir la generalització de l'ús de les TIC a la docència.
  • Plataforma a Internet de les editorials de les universitats catalanes. Es construirà un portal a través del qual es pugui accedir a les editorials de les universitats catalanes de manera que aquestes, conservant la seva autonomia i diferenciació, puguin desenvolupar millor el seu paper d'apropar els coneixements generats a les altres universitats i al públic en general.
  • Biblioteca digital de les universitats. Es proposa dissenyar per a les universitats de Catalunya un servidor de tesis doctorals en format digital que gràcies a permetre la consulta remota, n'incrementi l'ús i en faciliti la conservació, així com determinar els processos i els requisits tècnics que permetran la incorporació de tesis al servidor.
  • Potenciació de la connectivitat a Internet de l'Anella Científica. Completar la xarxa actual amb elements informàtics i de comunicacions per millorar la connectivitat internacional a Internet, especialment amb els EUA, per a dotar a totes les Universitats públiques d’un cabdal mínim de 34 Mbps, i per a incorporar els elements necessaris per a proporcionar qualitat de servei.

 

La Comissió que es crearà a la segona fase del pla, "La Universitat Digital 1999-2003" , serà l'encarregada d'implantar a les universitats catalanes:

  • L'administració i certificació electrònica de tots els processos acadèmics,
  • La digitalització dels continguts educatius i científics,
  • L'Internet de banda ampla en tot el procés acadèmic,
  • L'organització, accés, protecció i difusió de la informació electrònica,
  • La utilització de campus virtuals en totes les universitats catalanes, comunicats entre sí i amb el conjunt del sistema educatiu.

El pla "Universitat Digital a Catalunya" s'adscriu al conjunt d'iniciatives i accions establertes en l'àmbit de l'educació i formació al Pla Estratègic "Catalunya en Xarxa". Es tracta d'un projecte promogut des del Comissionat per a la Societat de la Informació, el qual ha destinat un pressupost total de 111 milions.

 

  

  
Tornar
  Comunicats SI-Butlletí Agenda
   


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria General per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: csi@correu.gencat.es