SI-Butlletí
Catalunya després de l’Efecte 2000
Miquel Puig i Raposo, 
Comissionat per a la Societat de la Informació (Generalitat de Catalunya)

(18 de gener del 2000)  

Gairebé tot el món va viure amb expectació les últimes setmanes de l’any passat, perquè l’Efecte 2000 amenaçava amb paralitzar els sistemes electrònics i informàtics de tota mena. Però d’on sorgeix l’Efecte 2000 i què és el que el feia potencialment perillós?

L’Efecte 2000 neix perquè, durant algun temps, els programadors informàtics van utilitzar només dos dígits per expressar l’any d’una data. Aquest format reduït dels anys permetia estalviar memòria però, a la pràctica, significa que els ordinadors interpreten l’any 1967 com 67, el 1980 com 80 i el 1999 com 99. El problema es presentava amb l’arribada de l’any 2000, ja que les aplicacions i els sistemes no preparats llegirien la data 00 com si fos l’any 1900. Lògicament, aquesta anomalia podia causar errors de càlcul i de funcionament en els sistemes i en el programari afectat. 
[veure columna]

Columnes anteriors

L’ADMINISTRACIÓ OBERTA DE CATALUNYA (AOC)
Rafael Macau i Nadal

Director de l’Àrea Informàtica del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació
(6 de setembre de 1999)

Noves formes d’organització per a joves professionals: l’experiència @kubik
(8-3-1999)
La terra estructurada
(22-1-1999)
Les noves tecnologies i la política àudiovisual
(15-1-1999)

veure altres columnes 

SI-BUTLLETÍ, LA PUBLICACIÓ ON LINE DEL COMISSIONAT PER A LA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ, RECULL L'OPINIÓ D'EXPERTS EN LES NOVES TECNOLOGIES.

L'impacte derivat de l'adaptació de les noves tecnologies a la nostra societat és el punt d'anàlisi del SI-Butlletí, una publicació on line que recollirà setmanalment l'opinió d'un expert sobre el tema.

Els articles, que podran ser consultats gratuïtament des de la web del Comissionat per a la Societat de la Informació (CSI), són reflexions fetes per tècnics d'alt nivell i experts del món de la informàtica, Internet, sociologia, etc. El butlletí també inclourà les opinions dels mateixos membres del Comissionat, els quals són els gestors de la majoria de les accions que s'emprendran a Catalunya per aconseguir que el nostre sigui un dels països més avançats del món en l'adopció de les noves tecnologies.

Els temes i hipòtesis plantejats al SI-Butlletí seran recollits a les dues àrees de discusió de la web, el xat i el fòrum, de manera que s'afavoreixi la integració i la participació de qualsevol ciutadà en la important transformació de la societat catalana que tot plegat comportarà.

El SI-Butlletí també farà esment de totes aquelles innovacions o debats apareguts a d'altres països d'arreu del món que ja han iniciat els seus programes de renovació cap a la Societat de la Informació.

L'opinió dels experts i dels membres del Comissionat acostarà els lectors catalans i els de la resta del món a la nova Societat de la Informació catalana. Es tracta, tot plegat, d'un dels grans reptes per al tercer mil×leni, el qual haurà de comportar la creació d'un país amb les infrastructures adequades i amb una especial consideració pel necessari equilibri territorial.


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es