Notícies
  

  
El Comissionat per a la Societat de la Informació presenta la versió catalana del programa de reconeixement de la parla humana i conversió a text, FreeSpeech

(20 de setembre,1999)
  
     

En un acte presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, senyor Jordi Pujol, el Comissionat per a la Societat de la Informació ha presentat la versió catalana del programa informàtic FreeSpeech de reconeixement continu de la parla humana i conversió a text. Aquesta aplicació s'ha desenvolupat gràcies a un acord signat el passat mes de març amb l'empresa Philips Speech Processing, unitat de negoci de la companyia Philips Royal Electronics, NV. La realització d'aquest programa ha comptat amb la col.laboració del departament de teoria del senyal i comunicacions de la Universitat Politècnica de Catalunya. A més, l'Institut de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra, l'Enciclopèdia Catalana, l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya han aportat recursos textuals.

Aquest acord estableix l'adaptació al català del Joc de Recursos Lingüístics (Language Resource Package), que ha permès disposar del cor tecnològic del reconeixement de la parla continua i desenvolupar aplicacions finals a partir de les diferents plataformes tecnològiques de Philips Speech Processing:

- SpeechMagic: plataforma tecnològica pel desenvolupament d'aplicacions, basades en PC, de reconeixement i conversió de la parla en text.

- SpeechMania: plataforma tecnològica pel desenvolupament d'aplicacions telefòniques de reconeixement i comprensió de la parla.

FreeSpeech sortirà al mercat a mitjans d'octubre amb l'última versió del programa. Les seves característiques són les següents:

- Permet que l'usuari parli a una velocitat normal, sense haver de fer pauses entre paraules.

- Disposa d'un vocabulari estàndard de 30.000 paraules (ampliable per l'usuari fins a 64.000), amb els termes més utilitzats.

- Té la possibilitat d'aprendre i adaptar-se a la veu i l'estil de dictar de l'usuari, cosa que augmenta la velocitat i exactitud del reconeixement.

El programari desenvolupat serà vàlid per a totes les varietats dialectals del català a través d'un entrenament per part de l'usuari. D'altra banda, també s'han fet servir veus infantils per a la seva realització de manera que està preparat específicament per a l'ús per part dels infants. FreeSpeech es presenta en les llengües següents: anglès americà, anglès britànic, francès, alemany, alemany austríac, neerlandès, flamenc, portuguès de Portugal i de Brasil i espanyol amb les variants corresponents al sud, centre i nord d'Amèrica. La versió anterior de FreeSpeech no disposava ni del català ni de l'espanyol, de manera que l'acord amb el Comissionat exigia expressament l'aparició simultània en el mercat de la darrera versió del programa amb les dues llengües.

Els honoraris de l'empresa Philips per a la realització d'aquesta nova versió de Freespeech són de 43.200.000 PTA. A més a més, el Comissionat té prevista la compra de 5.000 llicències per a la Generalitat de Catalunya a meitat de preu per a distribuir-les dins de la mateixa Generalitat i altres institucions amb les quals s'acordi. Igualment, segons l'acord establert amb Philips, el Comissionat resulta propietari de tots els recursos tècnics emprats per a desenvolupar el joc de recursos lingüístics.

Aquest acord s'inscriu entre els objectius del Comissionat per a la Societat de la Informació, que dóna prioritat a la necessitat de digitalitzar la llengua catalana per assegurar la seva presència a totes les aplicacions informàtiques com una opció més. En el mateix sentit, s'està assegurant la construcció del conjunt de recursos lingüístics necessaris pel tractament automàtic del català.

 

  

  
Tornar
  Comunicats SI-Butlletí Agenda
   


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria General per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: csi@correu.gencat.es