Butlletí Beveu Menys

Programa Beveu Menys
Número 44, Desembre de 2010

TEMES MONOGRÀFICS

line
Jornada de recercaEl dia 18 de juny es va celebrar el taller de formació continuada de referents de la XaROH “Alcohol i atenció primària, és possible fer recerca?”, es van presentar les ponències següents:

“Recerca en temes d’alcohol: oportunitats, obstacles i prioritats”
Lidia Segura
Subdirecció General de Drogodependències

“La recerca a primària: oportunitats, obstacles i prioritats des de l’atenció primària”
Montse Balagué
Grup de Treball de Recerca de la CAMFiC

Projectes o propostes de recerca:

Volem agrair la participació docent dels professionals que van presentar els projectes de recerca.

PARTICIPACIÓ EN JORNADES I CONGRESSOS

line
XXII Congrés d’Atenció Primària de la CAMFiC

Sabadell, 4 i 5 de novembre de 2010

Es van presentar les següents comunicacions:

“Programa ‘Beveu menys’: necessitats de formació sobre l’alcohol dels professionals de l’atenció primària
Autors: Josep Aubà Llambrich, Lidia Segura Garcia, Antoni Gual Solé, Joan Colom Farran, Estela Díaz Alvarez, Rosa Alcolea Garcia

Opinions dels professionals de l’atenció primària sobre la prevenció secundària del consum d’alcohol
Autors: Rosa Freixedas Casaponsa, Josep Aubà Llambrich, Jesús Almeda Ortega, M. Cruz Urgeles Castillon, M. Carme Marquilles Bonet, Anna Altaba Barcelo

Valoració de l’efectivitat a llarg termini d’una intervenció breu en bevedors de risc en atenció primària
Autors: Gregorio Pizarro Romero, Núria Montellà Jordana, Victor López-Marina, Núria Bastida Bastus, Carmen Cabaco Reverte, Antoni Duran Genè.


JORNADES I CONGRESSOS 2011

linea

XXXVIII Jornadas Nacionales Socidrogalcohol

Madrid, del 7 al 9 d’abril de 2011

16 Jornada d'actualització en Medicina. UPDATE 2011. El 15 d’abril a Barcelona.

Barcelona, 15 de abril de 2011

VII Congreso Nacional FAECAP
Federación de Asociaciones de Enfermería Comunitaria  y
Atención Primaria

Murcia, 11, 12 i 13 de maig de 2011

31 Congreso de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria

8, 9 i 10 de juny de 2011. Auditori. Palau de Congressos
de Saragossa

17th Wonca Europe Conference

29 juny-2 juliol 2011. Cracòvia, Polònia

International Network on Brief Intervention for AlcoholProblems (INEBRIA) 8th Annual Conference

Boston, 21-23 de setembre de 2011

33 Congreso Nacional SEMERGEN (Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria)
Del 2 al 5 de novembre de 2011. Palau de Congressos d’Oviedo

 

PUBLICACIONS D’INTERÈS

linea

El passat mes de novembre es va publicar a la revista The Lancet el següent article relacionat amb el consum d’alcohol i drogues.
Un Comitè Independent van puntuar 20 drogues en base a 16 criteris ponderats relacionats amb els danys directes sobre l’individu i/o danys a tercers. L’alcohol va resultar la més  perjudicial, per davant de l’heroïna i la cocaïna, situats en segon i tercer lloc respectivament.

Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis
David J Nutt, Leslie A King, Lawrence D Phillips, en representació de l’Independent Scientific Committee on Drugs

Programa a la Comunitat de la Rioja. Drogas y atención primaria: Guía práctica de intervención sobre el abuso de alcohol y otras drogas, 2010
El Servei de Drogodependències del Govern de la Rioja ha elaborat aquesta guia, amb la finalitat d’intervenir en problemes d’abús d’alcohol i altres drogues. La guia mostra per passos, amb els mateixos criteris que seguim en el programa “Beveu menys”, la identificació de pacients amb problemes d’alcohol, la seva detecció i diagnòstic, revisió dels criteris d’actuació i el procés de derivació als recursos especialitzats. A diferència del nostre programa, incorporen l’actuació no només a temes d’alcohol sinó a altres drogues. El programa “Beveu menys” va participar en la formació dels professionals  d’aquest servei.

La Mercè 2010 no tindrà publicitat de begudes alcohòliques en actes municipals

Volem destacar aquesta iniciativa duta a terme per l’Ajuntament de Barcelona, que, complint amb les directrius del Pla d’acció de drogodependències de Barcelona (PADB) 2009-2012, es comprometia a no anunciar begudes alcohòliques en els actes organitzats directament per l’Ajuntament durant les passades festes de la Mercè, la festa major de Barcelona. És important remarcar el fet que una ciutat com Barcelona faci una acció com aquesta i esperem  que altres ajuntaments s’apuntin a fer accions similars en les festes majors que organitzen.

MATERIAL

linea

Registre del consum alcohol e-CAP

En els darrers anys, amb el vostre suport i les eines promogudes pel programa “Beveu menys” hem assolit alguns canvis substancials en la vostra pràctica diària que han resultat sobretot en un augment del cribratge del consum d’alcohol i també de la derivació als serveis especialitzats dels casos més greus. No obstant això, analitzant en profunditat les dades proporcionades per l’ICS, ens hem adonat que la detecció del consum de risc mitjançant la calculadora de l’e-CAP és només de l’1,58%, molt per sota del 20% de prevalença trobat a primària mitjançant instruments validats.

En el marc del programa “Beveu menys”, hem elaborat un material perquè pugueu dur a terme una formació específica d’una hora als vostres companys, sobre com registrar millor el consum d’alcohol mitjançant la calculadora disponible a l’e-CAP. Aquestes diapositives, desenvolupades per Rosa Freixedas del Grup d’Alcohol de la CAMFiC amb el nostre suport, pretenen facilitar el vostre treball però no dubteu a afegir-hi els canvis que creieu oportuns per adaptar-les millor a les vostres necessitats.

Aquesta sessió complementa la formació d’actualització del programa que molts de vosaltres ja heu fet, esteu fent o teniu previst fer.

Esperem que sigui del vostre interès i que tots plegats assolim que el registre del consum d’alcohol no només es faci, sinó que quedi ben reflectit en les històries clíniques.

Llibres per a referents

Com a referents del programa “Beveu menys”, us hem enviat un exemplar editat en català de la Guia clínica per a la identificació i les intervencions breus i de L’alcohol a Europa als vostres centres, que esperem que siguin del vostre interès. Si encara no l’heu rebut, us podeu d’adreçar a beveumenys.salut@gencat.cat.

També podeu accedir als formats electrònics:
L’alcohol a Europa

Guia clínica

 

RECURSOS
linia

Línia Verda. Servei d’Orientació sobre Drogodependències

Web de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària camfic
Web de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya camfic
Si heu rebut aquest butlletí és perquè prèviament us heu subscrit al servei. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a tercers. En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades.En cas de dubte o per a més informació, poseu-vos en contacte amb nosaltres: tel. 935513609, beveumenys.salut@gencat.net.
 
 
©2010 Departament de Salut. Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors