Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 48
Butlletí
e-Escoles Verdes

Programa Escoles Verdes

Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059

març de 2012
 
 

 

:: Us expliquem...

Premi Escoles Verdes 2012
Enguany és previst que es convoqui el Premi Escoles Verdes, en dues categories: en reconeixement a una trajectòria de millora continuada del projecte de centre i a una actuació singular. S’hi poden presentar escoles amb el Distintiu d’Escola Verda.

L’any 2012 ha estat declarat “Any internacional de l'energia sostenible per a tothom”, amb l'objectiu de promoure entre persones i governs una forma alternativa de gestionar els recursos energètics que no malmeti els recursos naturals, de manera que aquests arribin a tothom. Per aquest motiu, en la categoria d’actuació singular, la convocatòria d’aquest Premi valorarà actuacions que desenvolupin propostes relacionades amb l’energia sostenible i que tinguin un caràcter innovador que comporti millores en l’eficiència energètica del centre.
Un cop es publiqui la convocatòria, us farem arribar informació detallada de com s’han de presentar les candidatures.

Document marc del Programa escoles verdes
S’ha publicat el primer llibre de la col·lecció “Materials del Programa Escoles Verdes”, que recull els fonaments teòrics, els principis i la metodologia de treball del Programa. El rebreu aviat al vostre centre educatiu i el podreu consultar al web.







Xerrades del Cos d’Agents Rurals
El Cos d’Agents Rurals ofereix als centres educatius un servei de xerrades informatives per al coneixement i la protecció del medi natural.

Els temes que es treballen són:

  • Conèixer ens ajuda a prevenir
  • Òlibes
  • El retorn del llop
  • El cicle de l’aigua (Osona)
  • Els nostres veïns salvatges (Berguedà)
  • La flora i la fauna del Penedès (Alt Penedès)
  • La fauna de l’Alt Camp (Alt Camp)
  • La biodiversitat del Barcelonès (Barcelonès)
Si hi esteu interessats, envieu la sol·licitud adjunta
Fax: 93 552 48 80
a/e: eduamcar@gencat.cat

Revista Educació i Sostenibilitat (ES)
Amb el número 11, dedicat a la participació, la revista Educació i Sostenibilitat estrena plataforma digital; la podeu llegir en línia o descarregar-ne els pdf.









 
 

:: Les escoles parlen...

Els joves que han participat en la CONFINT comencen a difondre els compromisos sorgits de la Conferència catalana i estatal
L'alcade de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, acompanyat per la regidora d'Ensenyament, Cristina Borràs, i pel regidor de Medi Ambient, Joaquim Gracia, han rebut i felicitat els i les alumnes de l'INS Berenguer d'Entença que van assistir a la II Conferència Catalana "Els Joves tenim cura del planeta".

Un d’aquests joves, en Victor Barcelón, va ser delegat de Catalunya a la Conferència nacional esdevinguda a Vitòria el 26 i 27 de gener, i ha estat seleccionat per formar part de la delegació estatal a la Conferencia Europea que es farà a Brussel·les del 14 al16 de maig.

Vídeo del telenotícies municipal de la Televisió de Vandellòs (TVV)

Disminuïm el paper d’alumini a l’escola?
Escola Les Savines (Cervera)
Un dels primers objectius que ens vam marcar aquest curs escolar és disminuir, i si pot ser eradicar, l’ús del paper d’alumini al nostre context educatiu.

Així doncs, la comissió verda del centre va dinamitzar una activitat per aconseguir-lo.

Durant la última quinzena de novembre, tot l’alumnat del centre va guardar el paper d’alumini que portava per esmorzar en una bossa que era dins de la mateixa aula. El dia 1 de desembre, es van exposar totes les bosses al punt verd de l’escola, el punt d’informació que tenim al passadís.

Va ser aleshores, quan, des de l’àrea d’experimentació, es va reflexionar sobre l’ús del paper d’alumini i la seva implicació mediambiental.

Cada curs (des de P3 a 6è), en la seva mesura, va calcular, analitzar, discutir, cercar informació, plasmar gràficament i arribar a unes conclusions sobre la importància de reduir l’ús del paper d’alumini a la nostra vida quotidiana.

Totes les conclusions es van penjar al punt verd del centre, per tal de poder-les compartir entre tota la comunitat educativa. Amb el paper d’alumini recollit, es van fer boles de neu per a l’arbre de l’entrada de l’escola, i així va quedar plasmada la idea que l’escola Les Savines queda lliure de paper d’alumini a partir d’ara.

Queda pendent fer, ja cap a finals de curs, un nou estudi del consum de paper d’alumini, per veure si el nostre objectiu s’ha complert.

L’escola Arnau Berenguer (Palau d’Anglesola) celebra que és Escola Verda
El passat 16 de febrer, hem celebrat junts que el 23 de novembre de 2011, a Tàrrega, la nostra escola va rebre el Distintiu d’Escola Verda i, per tant, ja forma part de la Xarxa d’Escoles Verdes.

Per fer aquesta celebració, hem comptat amb la participació de tots els nens i les nenes de l’escola que, a través de poesia, música, dansa, teatre, dibuix, etc., ens fan arribar el seu amor per la natura i el seu compromís per contribuir a millorar el medi ambient.

Els més petits han cantat junts la cançó “Cada cosa al seu lloc”, els nens i nenes de cicle inicial han recitat poemes i els cicle mitjà ens han explicat el conte “L’home que plantava arbres”, mentre ens anaven mostrant els dibuixos que il·lustraven les explicacions. Els més grans, han presentat el decàleg de la nostra escola verda, a través de divertides representacions del que hem i no hem de fer per actuar amb responsabilitat vers el medi ambient.

A més, hem descobert la placa amb el distintiu, penjada a la façana de l’escola, i també hem presentat el logotip dissenyat per un alumne de l’escola, que acompanyarà totes les informacions i activitats que farem com a escola verda.

A Lavern ja tenim un hotel per als insectes
Dins el programa d’Escoles Verdes, els i les alumnes de l’Escola Subirats de Lavern han construït un hotel per a insectes. Aquest hotel ha de ser un habitacle on els insectes puguin hivernar, reproduir-se i trobar un hàbitat adequat per a la supervivència.

El mot “Hotel dels Insectes fa referència a la similitud que té la construcció amb un edifici d’estructura vertical i està elaborat amb diferents materials reciclats.

Està pensat per a ser col·locat prop dels horts i jardins, i així poder equilibrar la presència d’insectes que facilitin la pol·linització de les plantes. A la nostra escola, també tindrà una finalitat pedagògica, ja que aquesta construcció permetrà l’alumnat observar i conèixer la biologia dels insectes i la seva evolució.

Més informació

L'escola Mas i Perera va iniciar el procés de compostatge el mes de gener passat. Se n'encarreguen els alumnes del cicle mitjà.
A inici d'aquest curs, han extret  la primera producció de compost que servirà per donar nous nutrients a l'hort situat prop de la compostadora.

Al seu web, us expliquen amb detall com ho han fet.

Escola Sant Pere i Sant Pau (Tarragona)
Ja hem pogut fer servir la primera “collita” de compost
Encara no fa els 4 mesos que indiquen els experts que calen en una escola per tenir la primera producció de compost utilitzable i, avui, els nostre alumnat ja n’ha pogut fer servir per a l’elaboració del seu hort urbà.

La detecció del primer mol·lusc gasteròpode sense closca, més conegut com a llimac, i el seu aspecte de ”ben alimentada” ens ha donat la pista.

Com que som escola verda… i enguany fem 40 anys…
Hem batejat la plaça de l’escola, amb uns padrins molt especials: el Pau i la Petra dels Gegants la Unió, que venien acompanyats dels seus bombers inseparables, per si de cas, que amb un dimoni tan trapella i una diablessa tan entremaliada mai se sap.

Hem plantat un llorer a la jardinera de la Plaça del Xiprer amb compost del nostre propi compostador.
L’esquirol Pere, que porta picarols al darrere, i l’esquirol Pau, que porta un barret blau, han vingut per quedar-s’hi i ser les nostres mascotes perquè els agrada molt amagar-se al nostre xiprer.

Hem cantat “Avui fas anys” de Dijous Paella; els padrins de la plaça s’han posat a ballar-la com a esperitats i hem fet una cercavila fins a les pistes. Allà hem ballat amb els gegants i els nans bombers, hem buscat esquirols i hem acabat berenant coca amb xocolata i jugant amb la Petra, el Pau i els seus bombers.


 

:: Racó de l'alumnat

Un petit gest de la SES Bisaura (Sant Quirze de Besora)
A la SES Bisaura tenim delegats verds a cada curs, els quals s’encarreguen, entre d’altres funcions, d’anar a llençar els papers i envasos de les seves aules. Això ho fan un cop per setmana: els divendres després del pati i durant 5 o10 minuts.

És un petit gest que ens fa sentir més responsables dels residus que generem i de tenir cura del medi ambient.




Alumnat del SES Teià participa a la baixada de vehicles sense motor del seu municipi
L’alumnat de primer d’ESO de l'Institut SES Teià va crear unes andròmines fetes a mà per participar en la baixada de vehicles de Teià, que es fa cada any com a acte de la Festa Major. Les andròmines són vehicles amb rodes i sense motor que han d'aconseguir baixar un tram per l'interior del poble.

Les vam dissenyar i construir en grups de 5 i 6 persones, fent servir materials reutilitzats de la deixalleria o de casa.

Creiem que ha estat una oportunitat per aprendre a reciclar, a reutilitzar i a no contaminar. Construir un vehicle amb material de rebuig ha estat una experiència molt divertida i estranya a la vegada, ja que mai ens havíem imaginat que nosaltres, uns alumnes de 12 anys, construiríem un vehicle sostenible.

El grup del cotxe guanyador (Sweet car) va decidir utilitzar materials totalment reciclats; van anar caminat per tot El Masnou i Teià, casa per casa, demanant diaris vells que ja no s'utilitzaven. Quin esforç! Però va ser divertit.

Tots vam tenir premi, però sobretot ens ho vam passar molt bé.

Enllaç del vídeo
 

 

:: Fem xarxa

El  curs 2010-2011, en el seminari de Medi Ambient del Pla de Formació de Zona del Priorat, es va  elaborar una proposta didàctica per donar a conèixer les peculiaritats del paisatge del Priorat a l’alumnat de la comarca.

Aquesta iniciativa va sorgir després de la presentació del projecte que està elaborant l’associació PRIORITAT, que impulsa la candidatura de la comarca del Priorat perquè el seu paisatge sigui declarat Paisatge Cultural Agrari Patrimoni  Mundial de la Humanitat per la UNESCO. D’altra banda, el Consell Comarcal del Priorat està impulsant també l’elaboració de la Carta del Paisatge, perquè aquest sigui conservat i valorat.

Des del seminari s’ha considerat que el món de l’educació no pot quedar al marge d’aquestes iniciatives i  que és important que l’alumnat conegui el seu paisatge i el pugui estimar i respectar.

És per tot això que, des del seminari s’ha elaborat la proposta didàctica Priorat: art, paisatge i escola, i s’ha convidat els docents i centres de la comarca a participar-hi.

Aquesta proposta té com objectiu principal: descobrir els elements que defineixen el paisatge del Priorat mitjançant l'obra de diferents artistes.

Al web es pot trobar el material necessari, la guia per al professorat, les propostes d’activitats, la llista d’obres escollides, materials que poden servir com a recurs i un recull d’experiències de centres que ja estan duent a la pràctica aquesta proposta.

Sortida a Bellcaire d’Empordà de la ZER Montgrí
El divendres 20 de gener de 2012 els i les alumnes de cicle mitjà i superior de les escoles Puig Rodó d'Ullà i La Branca d'Albons vàrem anar amb bicicleta fins a l'escola El Rajaret de Bellcaire d’Empordà. Quan vam arribar, vam anar caminant tots junts fins al local social, vam esmorzar i, després, les mestres de Bellcaire ens tenien preparada una gimcana per conèixer el poble.

En acabar, ens vam trobar tots al local social per dinar.

A la tarda vam anar a l’escola i, per grups, vam fer un mural de cadascun dels llocs que havíem visitat i treballat a la gimcana del matí.

Més informació

L’escola les Moreres (Flaçà) fa d’escola formadora
Les quatre escoles que formen part de la ZER Empordanet-Gavarres (escoles de La Pera, Cruïlles, Sant Sadurní de l'Heura i Ullastret) estan fent la formació per esdevenir Escola Verda. Per conèixer de prop i amb profunditat com treballa una escola verda, una de les sessions de formació es va fer a l’escola Les Moreres.

El director i cinc alumnes de l’escola van explicar als mestres de la ZER L'Empordanet-Gavarres les activitats d'escola verda que duem a terme.

En Gerard els va explicar el funcionament del Parlament Verd i també de l'hort de l'escola. En Joan, l'Ériol i en Musa els van explicar quina és la feina de la classe dels Talpons i de quina manera intenten reduir la despesa energètica i com reciclen a cada classe. En Dan els explicava com a través de MORERESTV informaven de les actuacions que porten a terme. També els van explicar les sortides a l'entorn que fan cada trimestre i els van mostrar els butlletins verds i els tallers mediambientals.

Com a guió de la visita  es va repartir a cada mestre una fitxa amb les actuacions.

Al web de l’escola trobareu més informació detallada de les diferents actuacions.

 

 

:: Compartim projectes amb les entitats

El GEPEC-EdC és una associació de defensa de la natura i ecologista, sense ànim de lucre i no governamental, que va néixer l'any 1985. Ha estat declarada d'utilitat pública i ha rebut diversos guardons pel seu treball a favor del medi ambient i les persones.




A banda dels cursos i altres activitats per a adults, disposen d'un calendari de més de 80 activitats cada any. Realitzen un ampli ventall d'accions i activitats dirigides a escoles, entre d'altres: d'accessibilitat a la natura per a persones amb discapacitat, de descoberta de l'entorn i relacionades amb diferents tipologies de contaminació. Presentem dos projectes concrets: “L'escola de naturalistes el Gaig Blau i el projecte “Arbres de paper”
Més informació


 

:: Agenda

L’Ajuntament de Girona amb col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza el proper 16 de març una jornada adreçada al professorat d’educació primària i secundària, educadors, tècnics, professionals i ciutadans interessats en la temàtica dels horts ecològics.

Lloc de realització: Espai Marfà. Carrer de Baix, 2. Girona

Inscripcions: La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s abans del 14 de març trucant al 972 221 866 (Caseta de la Devesa) o a través del web. Places limitades.

Programa

Cicle de Xerrades sobre Horts ecològics a Vilafranca del Penedès
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès organitza aquest cicle de xerrades:

- La primera es va realitzar el dia 1 de març. La resta estan previstes els dies 15 i 29.
- Dia 15 de març a les 20h: Treballs i esmenes correctores del sòl mitjançant el compost.
- Dia 29 de març a les 20h: Tractament de plagues en horticultura ecològica
- Lloc: L’Escorxador. Activitats gratuïtes.
- Lloc de realització: Espai Marfà. Carrer de Baix, 2. Girona

Més informació

22 de març Dia Mundial de l’Aigua
El 22 de març és el Dia Mundial de l'Aigua, data declarada per l'Assemblea General de les Nacions Unides. Aquest dia se celebra per fomentar la sensibilització ciutadana envers la gestió de l'aigua com a bé patrimonial, que és vida i que contribueix a la productivitat econòmica i al benestar social.

Als web que figuren a continuaci ó, trobareu materials i recursos pedagògics que us poden ajudar a preparar activitats per a celebrar-lo.

Els cursos naturalistes de l'Institució Catalana d'Història Natural
Per formalitzar la inscripció, cal posar-se en contacte, com a mínim, quinze dies abans de l’inici del curs, amb l’entitat indicada per a cada curs.

Més informació

Trobades escolars Viu el Parc al Montseny
Els propers divendres 16 i 23 de març tindran lloc les trobades escolars Viu al parc.

La campanya escolar Viu el Parc al Montseny té la finalitat de donar a conèixer el Parc Natural del Montseny, reserva de la Biosfera, als escolars que en formen part, a més de compartir experiències, descobertes, actuacions amb els alumnes de totes les escoles. Un dels centres d’interès de la campanya és l’elaboració d’una agenda escolar pròpia del Parc Natural del Montseny, que ha de servir l’alumnat per tenir un coneixement més global del Parc, tant tant pel que fa a la història natural com a la social.

Per a aquest curs, s’ha preparat una ascensió al cim del Matagalls des de dos punts d’inici diferents; alumnes de diferents vessants del Montseny es trobaran a la creu del cim per compartir l’experiència i el que hagin descobert al llarg de l’excursió.

Concursos
VII Concurs de dibuix naturalístic
Amb l’objectiu de divulgar els seus valors naturals i culturals, El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici convoca la VII edició d’aquest concurs.

Participants: alumnat de 3r i 4t d’ESO
Termini de presentació dels dibuixos: 4 de maig de 2012

Bases del concurs

X edició del concurs “Fem contes de ciència”
L’Obra Social “la Caixa” convoca aquest concurs amb l’objectiu d’estimular l’interès pels temes de ciència i pel pensament científic entre els estudiants, amb la intenció de potenciar la creació d’obres literàries o plàstiques que tractin la ciència amb imaginació i valor científic.

Totes les classes que enviïn un conte al concurs tindran dret, solament per participar, a visitar CosmoCaixa, amb reserva prèvia a través del web: www.laCaixa.es/ObraSocial. D'aquesta manera es valora el treball i l'esforç didàctic que representa l'elaboració d'històries de ciència i es premien tots els concursants.

El premi als guanyadors consisteix en una Targeta Amiga anual per a cada alumne, un ordinador portàtil per a l’aula i un lot de llibres de divulgació científica.

Termini d’admissió: 15 d'abril 2012

Bases del concurs a la web

Activitats en família
HACDOSOH!!! Al Museu AGBAR
Una vintena d'experiments sorprenents i jocs senzills per descobrir en família i a l'aire lliure les propietats de l'aigua i la seva relació amb la vida i el planeta. Petits i grans podreu gaudir-ne plegats, al vostre ritme, durant l'estona que desitgeu. Només cal que torneu a deixar-ho tot al seu lloc, a punt per començar de nou.

Calendari: Tots els dissabtes (de 16 h a 18.30 h)
Preu: 2 €
Edat recomanada: De 6 a 14 anys
Places limitades, no es fan reserves

Més informació

Mercat d’intercanvi a Girona
Sant Narcís, diumenge 25 de març de 2012

Més informació

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Terrassa)
Dissabtes:

  • 12h Juguem amb el cos!
  • 13h Bits & Bytes

Diumenges: 

  • 12h No em trepitgis l’aigua!
  • 13h posa’t a la pell dels obrers (teatre)
Més informació

Agenda d'excursions del SEO BirdlLife
Totes les excursions i viatges internacionals estan organitzades conjuntament amb Spainbirds Nature Tours, CICMA 2517, agència de viatges especialitzada en turisme ornitològic i de natura.

Més informació

Agenda d’activitats de “Viu la Terra” amb Custòdia del Territori
Aquí podràs trobar totes les activitats relacionades amb la custòdia del territori. No ho dubtis: Viu la terra amb la custòdia del territori.

Més informació

Agenda d’activitats de DEPANA
Per participar cal inscriure’s prèviament enviant un e-mail a info@depana.org
DEPANA es reserva el dret de modificar, ampliar o anul·lar qualsevol aspecte del programa de visites guiades. La participació en aquestes activitats suposa l’acceptació de les condicions generals i del reglament intern de voluntariat de DEPANA.

Més informació

 

:: Un xic més

Tots amb la Terra
Adreçat a educació infantil i primer cicle de primària, l’Obra Social “La Caixa” ofereix un taller teatralitzat on es presenta la terra com un sistema viu en constant evolució i molt sensible als canvis que l’actuació humana pot provocar.

Més informació

Campanya "Els nostres residus, la nostra responsabilitat"
Aquesta campanya apel·la a la consciència de tothom, perquè els residus que es generen s’han de reduir i separar adequadament per facilitar-ne la recuperació.

Com a eina complementària a la campanya, es posa en marxa també el calculador de residus.cat, que permet calcular quants residus genera cadascú, i un altre web, vull reciclar, per informar-se sobre com separar-los i que se’n fa de cadascun, així com consells pràctics per reduir-los.

Podeu descarregar-vos la imatge gràfica a través del web

Els ecojocs de l’Agenda Escolar Europea
L’Agenda Escolar Europea del Medi Ambient i el Desenvolupament és un recurs d’educació ambiental adreçat a joves estudiants de secundària, que la Diputació de Barcelona ofereix als municipis que en són membres a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Al seu web podeu trobar un recurs, els ecojocs

Un projecte impulsat l’any 2010 per UNAF (Unión de Asociaciones Familiares), amb el suport del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Mari del govern estatal.

Aquest portal web pretén fomentar la sensibilització mediambiental i està adreçat especialment a nens i nenes en edat escolar. El projecte posa a l’abast dels nens i nenes, i també dels mestres, educadors, pares i mares, unes eines lúdiques i creatives per a treballar la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica en el transport.

És un recurs educatiu per motivar i moure a l'acció amb relació al canvi climàtic i als reptes ambientals associats —pèrdua de biodiversitat, sobretot— els nois i les noies d'últim cicle de primària i primer cicle d'ESO. 

L'AMTU (Agrupació de Municipis de Transport Urbà), ofereix l'activitat educativa "VIATJO AMB TU", que pretén apropar la utilització del transport urbà  als nens i a les nenes del cicle superior de primària.

Aquesta activitat es pot realitzar en dos formats diferents: presencial i en línia.

Un cop us hagueu donat d’alta i tingueu el nom d’usuari i contrasenya, tindreu accés a la guia didàctica i a les activitats en línia.

Al Baix Llobregat aquest mateix recurs es pot obtenir a través de BAIXBUS, que ofereix el programa educatiu “Puja al Bus!

Camino escolar. Pasos hacia la autonomía infantil
Un llibre que uneix la solidesa i profunditat tècnica amb la amenitat i utilitat d’una guia pràctica.
Disponible en versió electrònica al web del Ministeri de Foment, on també podeu trobat el vídeo associat.



L'Aventura d'explorar segueix creixent amb més propostes de projectes per a l'ESO en temes com el consum i la biodiversitat. Cada proposta de recerca compta amb vincles relacionats, i un espai de recursos per desenvolupar-la.
Totes les propostes es poden comentar, i es convida professorat i l’alumnat a participar-hi enviant les seves experiències o suggerint-ne d’altres. L’alumnat que hi participi també comptarà amb un servei de consultoria, on tutors virtuals respondran les seves preguntes a través del  bloc Canal recerca.

Les propostes han estat desenvolupades per un equip de professors de secundaria amb el suport de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Llibre “Educar en verd. Idees per apropar els nens i  les nenes a la natura” de Heike Freire
Els nens i les nenes d'avui passen la major part del seu temps en espais tancats, asseguts, mirant una pantalla i, pràcticament, ja no gaudeixen de moments de joc autònom a l'aire lliure. El seu aïllament creixent del món natural s'intenta compensar amb un excés de productes i tecnologia que suplanten els éssers de la natura.

Els nens necessiten la natura. S'hi senten espontàniament atrets i, si hi tenen contacte, es desenvolupen de manera més saludable a tots els nivells: físic, emocional, mental, social i espiritual. Estar a l'aire lliure, en interacció directa amb la vida, hauria de ser reconegut (i exercit) com un dret fonamental de la infància a les nostres societats.



Produït per La Copa SCCL, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, es pot veure en línia, acompanyat d'una guia metodològica per treballar-lo amb secundària i amb adults.

Centre d’Estudis del Rius Mediterranis - Museu Industrial del Ter
El CERM, Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, és l’àrea ambiental del Museu Industrial del Ter. Té com a finalitats l’estudi, la difusió i la conservació del patrimoni cultural i natural del riu Ter i, per extensió, el dels altres rius mediterranis.

Les activitats principals del CERM són:

  • Custòdia (conservació i restauració) de sistemes fluvials
  • Educació ambiental i sensibilització ciutadana
  • Recerca en rius Mediterranis
Més informació  sobre les activitats adreçades a centres educatius al web

Nascut com a sèrie televisiva l’any 1992, amb motiu de l’edició del número 50 de les monografies d’educació ambiental, Perspectiva Ambiental, es va editar un DVD amb els 66 capítols de la sèrie.

Ara també es poden descarregar directament des de youtube

Imatge Generalitat de Catalunya CreativeCommons License Logo

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

alta :: baixa :: contacte ::