Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 314
Butlletí
de medi ambient


Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4067

1 d'abril de 2012
 
 

 

:: Notícia destacada

Per celebrar la diada de Sant Jordi des de @mediambientcat proposem compartir lectures de temàtica ambiental
Del 10 al 23 d'abril, tothom a qui li agradi llegir i recomanar llibres podrà compartir lectures a twitter. Les recomanacions poden ser contes, novel·les, còmics, poesia, llibres tècnics, llibres divulgatius, etc; l'únic requisit és que siguin de temàtica ambiental.

Si voleu participar, feu servir els hashtags #sjma i, a continuació,  tuitejeu la proposta, indicant l’autor i el títol i,  si encara us queda algun dels 140 caràcters, feu un comentari i/o poseu l'enllaç al llibre.

Mediambientcat és el compte twitter de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Twitter @mediambientcat
 

 

:: Novetats

El proper 11 d’abril, a l’Auditori ZAL del Service Centre , la Direcció general de Qualitat Ambiental participa a la jornada tècnica "Mesures d’estalvi per a Flotes de Transport", on es tractarà l'efecte del transport en la qualitat de l'aire bàsicament a la Regió Metropolitana de Barcelona, en el context del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire 2011-2015, i s’aprofundirà en les accions concretes que es poden dur a terme per ambientalitzar les flotes de transport.

La tercera edició del Premi Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya es convoca en el marc de l’Any Internacional de la l’Energia Sostenible per a Tothom. L’objectiu del premi és reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat fetes per escoles que tenen el distintiu d’Escola Verda.

El Departament de Territori i Sostenibilitat convoca el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per reconèixer públicament la tasca de persones físiques i jurídiques a favor del medi ambient.

Els programes d'acció mediambiental han guiat el desenvolupament de les polítiques mediambientals de la UE des de començament dels anys setanta. La finalitat d’aquesta consulta és recollir els punts de vista de totes les parts interessades, tant a la UE com a l’àmbit nacional, i de les prioritats en polítiques mediambientals públiques en conjunt fins al 2020. Les opinions informades es troben sobre les àrees prioritàries  a les quals s’han d’adreçar les polítiques i sobre les eines més efectives que ha d’emprar la UE per dirigir els reptes descrits en el document de consulta.

Demanda d'alumnat en pràctiques a la Facultat de Biologia de la UB
En el marc del Pla de suport al tercer sector ambiental de Catalunya (TSAcat) 2011-2014 i al seu Pla d'Acció 2011-2012, s'han iniciat algunes accions per establir ponts de col·laboració amb les universitats i potenciar la seva participació en els projectes de les entitats ambientals catalanes. En aquest sentit, destaquem la possibilitat que les entitats puguin oferir pràctiques curriculars en el marc dels seus projectes a l’alumnat universitari.

Concretament, si des de la vostra entitat esteu interessats a sol·licitar alumnes en pràcticum per al curs 2012-2013 a la Facultat de Biologia de la UB, perquè col·laborin en els vostres projectes, podeu presentar la vostra proposta fins al 16 d’abril a través del web:
http://www.ub.edu/biologia/practiques/practiques_grau.htm
Més informació sobre el TSAcat

 

 

:: Canvi climàtic

Dilluns 26 de març, va tenir lloc al Palau de la Generalitat un reconeixement a totes les organitzacions que formen part de del Programa d’acords voluntaris. Aquest Programa és una iniciativa voluntària que impulsa l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic per tal de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.




La Plataforma Europea d’Adaptació Climàtica és una plataforma d’accés públic a Internet pensada per ajudar els responsables polítics locals, regionals, nacionals i europeus a formular les mesures i polítiques d’adaptació al canvi climàtic.






Els beneficiaris de la convocatòria poden ser institucions, agents i organismes públics o privats dels Estats Membres.

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, en col·laboració amb els diferents departaments impulsors, presenta el document de Desplegament 2008-2011 del Pla marc de mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008-2012.





 

 

:: Residus

La Fundació Privada Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable organitza el mòdul formatiu "Els beneficis en les empreses ecoeficients"








En el Premi, hi participen les activitats organitzades durant la tercera Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es va fer del 19 al 27 de novembre de 2011. Durant la Setmana es van portar a terme 504 activitats sobre prevenció de residus a Catalunya.

A Catalunya, l’Associació Hàbitats - Projecte Rius organitza la sisena edició del « Fem Dissabte! » a diferents punts de 24 municipis participants. A tot el món, la Fundació Let’s do it organitza operacions de neteja « World Clean Up 2012 » del 24 de març fins al 25 de setembre.




S'ha publicat en el DOGC de 28 de febrer la Resolució TES/441/2012, de 28 de febrer, per la qual es fa pública la convocatòria d'ajuts per a la utilització d'àrid reciclat dels residus de la construcció amb marcatge CE en obres promogudes pels ens locals i empreses públiques municipals de Catalunya.

 

 

:: Aigua

La iniciativa conjunta de l'ACA i l'empresa Hydromodel Host permet, en una fase inicial, fer el seguiment dels 31 aqüífers més importants (60% del total). A més també es poden conèixer les variacions de nivell, les aportacions d'aigua i també les extraccions. En un futur, el servei permetrà detectar i prevenir possibles afectacions a les aigües subterrànies. El "Global Aquifer Control" (GAC) és una aplicació en línia que mostra l'aigua que no es veu, on és aquesta aigua i quanta en tenim a cada lloc.En aquesta aplicació es tenen en compte els principals factors relacionats amb el cicle de l'aigua que afecten els aqüífers.
 

 

:: Biodiversitat

El març de 1982 va sortir publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Llei de protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya, fou la resposta política al clamor popular i a la reclamació científica per salvaguardar els volcans d’aquesta comarca.




Aquesta jornada, que es farà a Santa Coloma de Farners dissabte 14 d'abril, té per objectiu donar a conèixer la problemàtica de les varietats vegetals cultivades que no són comercials.





Es tracta de la primera aplicació de temàtica forestal del país que ha desenvolupat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. L'aplicació descriu l'entorn natural del Solsonès a través dels seus arbres més singulars. Conté una fitxa detallada de cada arbre i geolocalitzada, amb una galeria fotogràfica dels arbres i els paisatges de la comarca.



Durant les últimes dues setmanes s’ha començat a detectar la presència d’ocells en pas migratori a l’àmbit del Parc Natural.


Aquestes publicacions permetran realitzar els nous itineraris del Mirador de la Pica d’Estats - Estany d’Aixeus (Àreu) i els del Projecte "Boscos de Ferro" al Bosc de Virós.


Es convoca la XXa edició del Concurs de fotografia del Parc Natural del Cadí-Moixeró, aquest any amb el tema: Primavera al Parc Natural.






El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter edita un nou opuscle informatiu.



 

:: Agenda d'activitats

Dijous 12 d’abril es presenta la Guia que dóna una visió pràctica del que és la Responsabilitat Social Empresarial  i alhora mostra exemples de PIMES catalanes que posen en pràctica mesures relacionades amb l’RSE.







Apreneu com defensar el medi ambient amb les eines jurídiques que ens aporta el nostre ordenament jurídic. Professionals i docents donaran a conèixer tots els mecanismes possibles, a més de diferents i diversos punts de vista.

La Universitat Rovira i Virgili i la Fundació URV organitzen la segona edició del curs "Qualitat biològica dels rius. Els índexs de macroinvertebrats", amb una durada total de 108 hores.

El curs, eminentment pràctic, té per objectiu capacitar per portar a terme avaluacions d'estat ecològic amb índexs biològics basats en macroinvertebrats aquàtics d'acord amb la Directiva Marc de l'Aigua de la Comissió Europea (2000/60/CE) i els protocols de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i també com a eina en l'educació ambiental.



L'Institut Català d'Energia dóna suport a aquest curs que té els següents objectius:

- Conèixer les diferents energies utilitzades a les empreses i les tecnologies d'estalvi en el seu ús.
- Analitzar les implicacions en els costos i en la competitivitat de l'empresa que comporten els usos actuals que fem de les diferents fonts d'energia, vers un ús eficient d’aquestes.
- Donar a conèixer les eines necessàries per realitzar auditories energètiques a la indústria i definir i implantar estratègies de l'ús de l'energia que permetin la minimització de l'impacte ambiental, l'optimització del consum energètic i la reducció de la factura energètica.


En aquest apartat trobareu diversos actes, jornades, presentacions, seminaris, cursos, exposicions, premis, sortides guiades, mercats i fires etc., relacionades amb el medi ambient. Podeu enviar les vostres activitats a través de la Bústia de contacte.
 
Imatge Generalitat de Catalunya CreativeCommons License Logo

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.