Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 311
Butlletí
de medi ambient


Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4067

15 de febrer de 2012
 
 

 

:: Notícia destacada

Girona viurà els dies 24 i 25 de febrer de 2012 el Segon Congrés de Comunicació Ambiental. El Congrés es farà a la Casa de Cultura de Girona (Plaça de l’Hospital, 6, Girona). Els objectius d'aquest esdeveniment són donar a conèixer eines per a comunicar millor els missatges ambientals i ser un punt d'intercanvi d'experiències innovadores. Els temes d'aquesta edició són les noves tecnologies i les xarxes socials aplicades a la difusió ambiental.

El Segon Congrés s'adreça a tota persona que tingui necessitat de divulgar una iniciativa relacionada amb el medi ambient: professionals i estudiants de la comunicació ambiental, entitats ecologistes, associacions, tècnics d'ajuntaments, consultories ambientals i centres d'educació ambiental.

El Segon Congrés, l’impulsen el Centre per a la Sostenibilitat Territorial, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’associació Limnos-EdC, la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona.

 

 

:: Novetats

En el marc dels treballs preparatoris per a la Conferència de les Nacions Unides sobre desenvolupament sostenible, coneguda també com a Rio+20, el Grup d’alt nivell en Sostenibilitat Global de les Nacions Unides, integrat per vint-i-dues personalitats internacionals d'expertesa rellevant en desenvolupament sostenible, i que assessora el secretari general de les Nacions Unides per a l’esmentada conferència mundial, ha publicat el seu informe final titulat "Ciutadans resilients, Planeta resilient".

L'informe estableix 56 recomanacions amb l'objectiu d’incorporar el desenvolupament sostenible a les polítiques econòmiques, mitjançant la integració dels costos socials i ambientals en els preus i en les activitats econòmiques. També subratlla la necessitat d’establir Objectius Globals de Desenvolupament Sostenible i indicadors diferents al Producte Interior Brut.

La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat l'acte de lliurament dels Premis Ecolabel 2011, que s'ha fet el 8 de febrer de 2012, a les 12 hores, a la Sala d'actes de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L'objectiu d’aquests premis, atorgats per la Comissió Europea, és reconèixer les empreses amb productes i serveis amb Etiqueta ecològica de la Unió Europea que han contribuït a fer conèixer públicament l’ecoetiqueta europea duent a terme actuacions de promoció excepcionals.
L'empresa Proeco Químicas ha guanyat en la categoria de Productes. Ubicada a Sentmenat (Vallès Occidental), aquesta empresa elabora des del 1993 productes de neteja d'alta qualitat per al sector professional. El 2007, el departament de R+D va crear la gamma Green, formada per tots els productes necessaris per a la neteja integral d'establiments públics i privats, la qual s'exporta actualment a diferents països  d'Europa com ara Portugal, Eslovènia, Polònia, Lituània, Romania, Noruega, França i Bèlgica.
 

 

:: Residus

S'inicia el cicle de jornades adreçades a ens locals i altres entitats de Catalunya.
El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va presentar el 30 de gener a Tarragona la primera jornada del cicle de jornades informatives sobre gestió de residus, que organitza periódicament l'ARC per informar de primera mà sobre diferents àmbits relatius a la gestió d’aquests.
Les sessions es repetiran a diferents llocs del territori.

La Fundació Privada Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable organitza el mòdul formatiu "Els beneficis a les empreses ecoeficients"
Es tracta d'un mòdul presencial de 5 hores, dirigit a directius i treballadors d'empreses de diferents sectors, amb l'objectiu de transmetre la necessitat d'impulsar mesures encaminades a reduir l'impacte ambiental de les seves activitats.
Aquesta acció s'emmarca dins de l'estratègia "Empreses cap al Residu Zero", que és un nou projecte que la Fundació engega amb el suport del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la Fundación Biodiversidad, el Programa empleaverde 2007-2013 i el Fons Social Europeu, el Gob (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) i Urbaser.

D’acord amb la normativa, els productors i gestors han de presentar durant el primer trimestre de 2012 la declaració anual de residus corresponent a l’any 2011.

Tots els productors de residus industrials i aquells productors no industrials que generen més de 10 tones de residus perillosos han de presentar la declaració anual de residus industrials (DARI); mentre que la major part dels gestors de residus han de presentar la declaració anual de residus específica per a gestors (DARIG).

 

 

:: Meteorologia

El Servei Meteorològic de Catalunya dóna per finalitzada l’onada de fred del febrer de 2012. La persistència de les baixes temperatures ha estat excepcional, tot i que a la majoria d’estacions no s’ha enregistrat un rècord de temperatura mínima.

Els propers dies la temperatura pujarà lleugerament i es mantindrà dins dels valors normals per l'època




Curs d’iniciació a la meteorologia pràctica i interpretació de la influència dels Ports en la climatologia dels seus pobles. Es mostraran les dades recollides des de 1985 per la Casa de Colònies Els Olivers. A càrrec de Jordi Mazon, professor de la UPC.
Tindrà lloc el 25 i 26 de febrer a Horta de Sant Joan.


 

 

:: Acústica


Exemple: mapa de
capacitat acústica
El Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa de la Direcció General de Qualitat Ambiental ha organitzat una sessió de treball sobre l’elaboració o adequació de mapes de capacitat acústica.

Tot i que el Decret 245/2005, de 8 de novembre, fixa els criteris per a l’elaboració dels mapes de capacitat acústica, la gran varietat d’escenaris pot generar dubtes a l’hora de la seva elaboració o adequació.
L’objecte d’aquest seminari és presentar casuístiques diverses i criteris d’aplicació del Decret mitjançant casos pràctics.


Mapes de capacitat
acústica
L’ Ajuntament del Papiol anuncia l’aprovació definitiva del mapa de soroll i de la proposta de mapa de capacitat acústica. Publicat al DOGC del 9/02/2012 http://bit.ly/yMI3VD

EDICTE de l'Ajuntament de Llançà sobre publicació del mapa de capacitat acústica. Publicat al DOGCdel 03/02/2012 http://bit.ly/ADk7Zz

S'aprova el Pla d'acció en matèria de contaminació acústica de l'Aglomeració d'àmbit supramunicipal Barcelonès I, constituïda pels municipis de Barcelona i Sant Adrià deBesòs. Publicat al DOGC de 07/02/2012 http://bit.ly/AxShAJ
 

 

:: Biodiversitat

La cinquena edició del curs "Atendre un punt d'informació" és una actuació de la Carta europea de turisme sostenible dirigida als empresaris turístics del Delta.

Està destinat, principalment, a totes les empreses turístiques del Delta que compleixin la normativa vigent, desenvolupin activitats d’acord amb els principis de la Carta europea de turisme sostenible i desitgin acreditar-se com a punt d’informació del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Aquesta actuació suposa una millora en la informació adreçada al sector turístic del Parc Natural i un pas més en la col·laboració de l'òrgan gestor de l'espai i els operadors turístics locals.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha organitzat una jornada formativa de coneixement sobre el Parc, adreçada a empreses turístiques que ofereixen recorreguts de travessa en 4x4 per la xarxa viària d'aquest espai protegit.

El Parc convoca anualment aquest concurs per tal de divulgar els seus valors naturals i culturals entre els escolars d’ensenyament secundari obligatori. El termini de presentació de dibuixos finalitza el 4 de maig de 2012.

Els dibuixos premiats s’exposaran a les cases del Parc de Boí i d’Espot i passaran a ser propietat de l’entitat organitzadora.




El proper 26 de febrer a Saldes, Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Activitat amb raquetes de neu per veure i identificar els rastres que deixen els animals damunt la neu. La neu és el millor substrat per descobrir i aprendre a interpretar els rastres de la fauna del parc.

Buscarem i identificarem aquestes marques i senyals, per així poder interpretar quines espècies conviuen amb nosaltres i quins són els seus moviments. A càrrec d'Àngel Bonada, naturalista.

Senderisme interpretatiu el proper 26 febrer a Horta de Sant Joan

En sortir del coll de Miralles, visitarem lo Pimpoll i lo Pi Ramut. Observarem els Ports des de la Miranda i l’avenc dels Científics. Es recomana 4x4 per arribar a la zona de sortida.




La Asociación Española de Normalización y Renovación, AENOR, ha renovat el Certificat del sistema de gestió mediambiental del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Amb aquesta renovació es referma i reforça un cop més el compromís de control i millora ambiental en tot l’àmbit d’actuació del Parc Nacional.
Des de l'any 2006, la gestió i administració del Parc se sotmet a una auditoria periòdica. La darrera va tenir lloc el novembre de 2011 i, un cop més, es van superar els controls, cosa que que demostra l'alt compromís amb la protecció del medi ambient.
Sortida guiada el dies 18 de febrer, 3, 17 i 31 de març, 14 i 28 d’abril a Llessui, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Durant els mesos de fred les ovelles pasturen pels prats del voltant del poble. El pastor les ha de treure cada dia al matí i guardar-les a la tarda. És temps de gaudir del cels clars i dels matins freds de l’hivern tot contemplant pausadament la vall.
Acompanyarem i ajudarem un dels pastors de Llessui a aviar el bestiar.
Ho vols provar?

 

 

:: Agenda d'activitats

Sota el títol "Economia verda, empreses compromeses amb el territori", l’Associació Hàbitats celebra enguany les III Jornades de Custòdia Fluvial i Participació Social. Les jornades tindran lloc divendres 24 de febrer a la Masia “Mas Catarro” de Santa Margarida i Els Monjos (Alt Penedès).

La tercera edició de les jornades comptarà amb la participació de sectors empresarials ben diversos; i oferirà un espai de trobada a aquelles iniciatives empresarials que treballen d’una manera o altra amb objectius de millora i responsabilitat, tant en el vessant social com l’ambiental.

El programa 2012 recull els diferents cursos naturalistes que es desenvolupen al llarg d'aquest any. Els propers cursos són:


- Els vertebrats del Permià i el Triàsic de Catalunya, 10 i 11 de març

- Recollida de dades amb GPS, smartphones, PDA i manipulació amb Google Earth i MiraMon,24 de març

- Fotografia macro de camp, 14 i 15 d’abril

- Iniciació al coneixement de les orquídies de Catalunya, 21 i 22 d'abril

- La identificació auditiva dels ocells. Taller d’iniciació al reconeixement de les vocalitzacions dels ocells, 28 i 29 d’abril

- Avaluació del maneig i de l’estat ecològic de les pastures, 12 i 13 de maig

- Flora i vegetació de les serres orientals del sistema ibèric, 19 i 20 de maig

- Flora i vegetació de les muntanyes de Prades, 26 i 27 de maig

Del 23 de febrer al 10 de març, l'ADENC organitza un curs d'introducció al coneixement dels grups faunístics que podem trobar als rius vallesans (macroinvertebrats, peixos, amfibis, rèptils, mamífers i aus). Cinc sessions teòriques i una sortida de camp integren el programa.

A través de les diferents sessions, aprendrem a distingir les diferents espècies que hi podem trobar, la seva biologia i ecologia i també alguns aspectes de la seva gestió i conservació.


Santa Coloma de Farners, dijous 23 de febrer de 2012. Aquesta jornada pretén mostrar als agents del sector que hi estiguin interessats aspectes relacionats amb la gestió d’aquestes espècies d’ocells.

Es farà una presentació dels aspectes bàsics de la seva biologia, de l’evolució de les seves poblacions a Catalunya al llarg dels darrers anys, així com de les mesures de conservació i les dificultats de gestió.

Tot seguit s’abordarà la problemàtica que durant més de 10 anys ha afectat les poblacions de necròfags arran de la retirada per llei de les restes de la cabana ramadera, amb la consegüent aparició —per falta d’aliment disponible— de conflictes entre ramaders i voltors.

La I Fira de biomassa de Catalunya tindrà lloc els propers 23, 24 i 25 de febrer de 2012 i serà la primera i única fira que es fa a territori català sobre aquesta temàtica.

La fira és gratuïta, i anirà adreçada a totes les empreses vinculades al sector de la biomassa, principalment de l’àmbit català (enginyeries, comercials, instal·ladors, fabricants, promotors energètics, empreses de serveis energètics, productors de biomassa,distribuidors de biomassa); a consumidors finals (tècnics de l’administració, industrials, institucions, investigadors, arquitectes, aparelladors, adminstradors de finques, etc…) i també a la ciutadania en general, per tal de promoure la biomassa com a font d’ús energètic domèstica.

En aquest apartat trobareu diversos actes, jornades, presentacions, seminaris, cursos, exposicions, premis, sortides guiades, mercats i fires etc., relacionades amb el medi ambient. Podeu enviar les vostres activitats a través de la Bústia de contacte.
 
Imatge Generalitat de Catalunya CreativeCommons License Logo

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.