Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 309
Butlletí
de medi ambient


Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4067

15 de gener de 2012
 
 

 

:: Notícia destacada

Ja està disponible l'Esborrany zero de la resolució de la Conferència de Rio+20

Les Nacions Unides acaben de presentar l'Esborrany zero de la resolució de la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, coneguda també com a Rio+20. Aquest esborrany servirà de base per a les discussions preparatòries prèvies a la celebració de la conferència, que tindrà lloc del 20 al 22 de juny a Rio de Janeiro.
L'Esborrany zero concreta els punts claus que s'han de debatre a l'entorn dels dos grans temes escollits per a la conferència: l'economia verda i el marc institucional per al desenvolupament sostenible. Així mateix, s'apunta la necessitat de subscriure un conjunt d'objectius de desenvolupament sostenible per al planeta, així com la oportunitat d'impulsar un model d'economia verda en el context del desenvolupament sostenible i l'eradicació de la pobresa.
El Govern té previst de realitzar aportacions a l'Esborrany de la resolució de la conferència, tan aviat com s'obri el debat a la participació del conjunt d'actors.

Més informació:

- Informació de la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, Rio+20
- Esborrany zero de la resolució de Rio+20 [PDF, 119,44 KB]

 

 

:: Novetats

Girona viurà els dies 24 i 25 de febrer de 2012 el 2n Congrés de Comunicació Ambiental. Aquest esdeveniment té com a objectius donar a conèixer eines per a comunicar millor els missatges ambientals i ser un punt d'intercanvi d'experiències innovadores. La temàtica d'aquesta edició són les noves tecnologies i les xarxes socials aplicades a la difusió ambiental.
El 2n Congrés de Comunicació Ambiental es dirigeix a tota persona que tingui la necessitat de divulgar una iniciativa relacionada amb el medi ambient: professionals i estudiants de la comunicació ambiental, entitats ecologistes, associacions, tècnics d'ajuntaments, consultories ambientals i centres d'educació ambiental.

El 19 de gener de 2012, a les 18 hores, tindrà lloc a l'Auditori La Pedrera-Obra Social de Catalunya Caixa la vuitena sessió del cicle "Parlant de la sostenibilitat en un nou marc global".
La globalització dels mercats funciona sense instruments globals de regulació. Les Nacions Unides actuals tenen límits molt clars per gestionar els conflictes que es plantegen. Cal, per tant, un nou model de governança mundial a l'altura dels reptes que se'ns plantegen.

Ciutat, territori, paisatge és un projecte d'innovació educativa que fomenta la cultura del territori i la sensibilització envers el paisatge. El projecte el promouen els departaments d'Ensenyament i Territori i Sostenibilitat i l'Observatori del Paisatge de Catalunya.
La finalitat principal d'aquest projecte és facilitar la tasca del professorat, contribuir a l'actualització dels coneixements de l'alumnat d'ESO sobre la ciutat i el territori de la Catalunya actual i promoure la sensibilització envers el paisatge, com a component important del patrimoni natural i cultural del nostre país i, per tant, de la nostra identitat col·lectiva.

L'hort escolar no és tan sols un espai de cultiu i estudi de les plantes sinó que esdevé una font inesgotable de recursos educatius.
Dins l'àmbit temàtic "L'hort i el jardí escolar" trobareu tot allò necessari per construir i fer funcionar el vostre propi hort ecològic. Entre d'altres coses, podreu consultar-hi quin és el millor lloc per ubicar l'hort, el calendari de les espècies hortícoles més habituals, com protegir l'hort naturalment contra les plagues o com preparar i adobar la terra per tenir èxit amb l'hort escolar.




 

 

:: Aigua

La conscienciació ciutadana, l'aprofitament dels recursos locals i el descens de l'activitat econòmica són les principals causes d'aquesta reducció, que es consolida any rere any des de la sequera de 2007-2008.

Catalunya ha constatat en els darrers 4 anys (període 2008-2011) una reducció de la demanda a les xarxes supramunicipals d'alta de 158 hectòmetres cúbics d'aigua: una quantitat gairebé equivalent a la capacitat total de l'embassament de Sau (165 hm3), segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. Cal tenir en compte, però, que aquestes dades corresponen a les principals xarxes supramunicipals de les conques internes i que no es comptabilitzen recursos propis gestionats a escala municipal.

En els darrers anys es posa de manifest la conscienciació de la ciutadania arran de la sequera viscuda entre 2007 i 2008, tot i que aquestes dades també palesen el descens de l'activitat industrial fruit del context econòmic en què estem vivint.

 

 

:: Residus

D'acord amb la normativa, els productors i gestors han de presentar durant el primer trimestre de 2012 la declaració anual de residus corresponent a l'any 2011.

Tots els productors de residus industrials i aquells productors no industrials que generen més de 10 tones de residus perillosos han de presentar la declaració anual de residus industrials (DARI), mentre que la major part dels gestors de residus han de presentar la declaració anual de residus específica per a gestors (DARIG).

La via principal per a la presentació de les declaracions és, com en els darrers anys, el Sistema Documental de Residus (SDR). Les operatives d'aquest sistema estan disponibles per a tots els usuaris un cop registrats.

Cal destacar que aquest any es preveu deixar fora de servei l'antic programa d'ajuda instal·lable, que actualment es pot considerar obsolet.  D'altra banda, hem estat treballant en diverses millores tant en l'SDR com en diversos procediments relacionats amb la declaració, en la línia de l'optimització de recursos i de la simplificació.

Preveiem que aquestes millores siguin operatives durant els primers dies de 2012. Aleshores informarem novament i adreçarem a grups de productors específics la informació necessària per a l'operació.

 


 

:: Biodiversitat

Sortida, el 22 de gener, per conèixer els ocells que viuen a les valls del Parc Natural del Cadí-Moixeró durant l'hivern. Els prats i els marges dels fons de vall són llocs on nombrosos ocells passen l'hivern. Als espais oberts, hi troben aliment i, en la vegetació dels voltants, refugi.













Presentar el canvi climàtic als més joves és quelcom complex. No només per la pròpia complexitat del fenomen,ó també pel seu abast global. Ara bé, cal cercar els instruments i canals propis per donar a conèixer als nens i nenes d'avui aquest repte ambiental global per tal que ja des de petits coneguin què és el canvi climàtic i com podem contribuir a la mitigar-lo i també quines són les estratègies d'adaptació que caldrà per fer front a les ja inevitables conseqüències del fenomen de l'escalfament global


Aquest Congrés pretén ser un fòrum de debat i pensament que lligui el coneixement de la vulcanologia amb la gestió del territori i la seva divulgació entre persones que treballen en aquests espais volcànics (parc nacional, parc natural, reserva natural, etc.).
A través de les circulars podeu conèixer més dades sobre l'esperit del Volcandpark, les dates i la seu, els comitès, el programa científic, la informació general per al viatge, etc.



 

 

:: Agenda d'activitats

El dimecres 18 de gener, a les 18.30 hores, tindrà lloc la primera tertúlia de Cafè del 2012, que organitza l'APROMA amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i el Roca Barcelona Gallery.

Els ponents seran el Sr. Emili García, investigador del Dept. d'Oceanografia Física de l'ICM (Institut de Ciències del Mar, CSIC), i el Sr. Antonio García-Olivares Rodríguez, investigador del Dept. d'Oceanografia Física de l'ICM (Institut de Ciències del Mar, CSIC). Com a moderador comptarem amb el Sr. Jordi Serra, delegat del Rector per a la Sostenibilitat de la Universitat de Barcelona.





El dijous 26 de gener a les 18h tindrà lloc aquesta conferència monogràfica, organitzada per la Fundació Fòrum Ambiental i per Catalunya Caixa-Obra Social.
La presentació anirà a càrrec del Sr. Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

A continuació tindrà lloc una taula rodona amb la participació de:



  • Sr. Salvador Samitier, director de la Oficina Catalana de Canvi Climàtic.
  • Sr. Josep Garriga, assessor en canvi climàtic, Fundació Fòrum Ambiental.
  • Sra. Elvira Carles, directora, Fundació Empresa i Clima.
  • Sra. Mari Luz Castilla, directora de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, PriceWaterhouse Coopers
  • Sr. Irmael Romero, director, SendeCO2.
  • Moderador: Sr. Antonio Cerrillo, periodista especialitzat en medi ambient, La Vanguardia.


La llei de residus 10/1998 ja preveia la posibilitat de realitzar la gestió d'envasos i residus d'envasos de begudes mitjançant els Sistemes Integrats de Gestió (SIG) i /o el Sistema de Dipòsit, Devolució, i Retorn (SDDR).

APROMA organitza aquesta jornada, que tindrà lloc el 26 de gener a la Sala d'actes de la Casa del Mar de Barcelona, a fi que els diferents actors d'aquests sistemes de gestió de residus usats i residus d'envasos tinguin un espai de debat —obert a professionals, tècnics i públic— per tal d'intentar trobar una resposta rigorosa des de la perspectiva ambiental, econòmica, social i cultural.

En aquest apartat trobareu diversos actes, jornades, presentacions, seminaris, cursos, exposicions, premis, sortides guiades, mercats i fires etc., relacionades amb el medi ambient. Podeu enviar les vostres activitats a través de la Bústia de contacte.
 
Imatge Generalitat de Catalunya

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protó de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Dió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i opoó és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.