Generalitat de Catalunya

Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Sincrotró ALBA
alba
Inici > Sincrotró ALBA > Què és?
Què és?

Foto: CELLS


ALBA és el nom del Laboratori de Llum de Sincrotró que ara es posa en funcionament a Cerdanyola del Vallés. Un sincrotró és una estructura amb forma d'anell de grans dimensions, en l'interior del qual corren electrons a una velocitat pràcticament igual a la de la llum. Gràcies a això és pot produir una llum extraordinàriament intensa -un bilió de vegades més potent que els raigs X- que permet observar fenòmens microscòpics amb una precisió excepcional.

Aquesta font d'última generació funciona com un microscopi gegantí que permet descobrir els secrets d'àtoms i molècules. Donarà serveis a investigadors i empreses d'alta tecnologia.

Les instal·lacions ocupen 6,5 hectàrees. La part central és un edifici de formigó i vidre en forma de cargol d'un diàmetre de 140 metres i plantes subterrànies on s'ubicaran tallers i centres de producció d'energia.

A Europa hi ha prop de 16 sincrotrons comparables, però ALBA és l'únic situat al sud de la línia París-Trieste (excloent la font europea de Grenoble). Al món hi ha 49 instal·lacions d'aquest tipus.

El sincrotó està gestionat pel CELLS (Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró) i cofinançat per la Generalitat i l'Estat espanyol.

Comparteix: Facebook Delicious Technorati Yahoo latafanera menéame
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya