Generalitat de Catalunya

Web d'imatges de la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat
Premis Nacionals de Cultura
Premis Nacionals de Cultura

Guardonats

Fotografies de Ruben Moreno


Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic

Carme PinósCarme Pinós
Per la seva "dilatada trajectòria projectant obra pública i vivendes, amb gran versatilitat per integrar l'espai mediambiental i les necessitats de cada projecte amb materials i solucions que han marcat fites en l'arquitectura contemporània".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional d'Arts Visuals

Carlos PazosCarlos Pazos
Per l'exposició No em diguis res, presentada l'any passat al MACBA de Barcelona, que "reflexa la trajectòria consolidada i inclassificable de més de trenta anys de l'artista indagant a l'entorn de la pròpia identitat i de la poètica de l'objecte".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Música

Antònia FontAntònia Font
Pel seu disc antològic Coser i cantar, en companyia de la Bratislava Symphony Orchestra. El disc destaca per la personal aportació a la música pop-rock en català. Creat a Mallorca el 1997, el grup Antònia Font està integrat per Joan Miquel Oliver (guitarrista i compositor), Pau Debon (veu), Pere Manel Degon (bateria), Joan Roca (baix) i Jaume Manresa (teclats).

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Cinema

José González Morandi i Paco ToledoJosé González Morandi i Paco Toledo
Per la pel·lícula documental Can Tunis, considerada pel jurat com "un retrat coral d'un paisatge ple de mancances que ens mostra tant el drama d'unes vides amb carències materials com la normalitat i fins i tot la felicitat que pot, paradoxalment coexistir en aquestes situacions".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Circ

Paulina AndreuPaulina Andreu
Filla de Charlie Rivel i més coneguda amb els seus noms artístics com a Paulina Rivel i Paulina Schumann, ha estat guardonada "per la seva extraordinària trajectòria com a acròbata, equilibrista, funàmbula, ballarina, ensinistradora de cavalls en llibertat i amazona d'alta escola". El jurat també ha destacat que "la seva trajectòria artística és una valuosa aportació a la historiografia circense i un vigorós estímul per a les noves generacions".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Còmic

Miguel Gallardo i María GallardoMiguel Gallardo i María Gallardo
Pare i filla, autors del llibre María y yo, han estat guardonats amb el Premi Nacional de Còmic "per la seva capacitat de reflectir des de la seva vivència familiar el món de les persones autistes amb tendresa, humor i didactisme i amb una qualitat gràfica i narrativa on es troben sentiments que commouen i encoratgen".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Cultura Popular

L'EraL'Era, Espai de recursos agroecològics de Manresa
Per donar suport a la producció agrària i la ramaderia ecològica i difondre els plantejaments agroecològics, tant entre agricultors i tècnics com entre consumidors i persones vinculades a la terra. L'Era és una associació sense ànim de lucre que dóna recursos i suport per a la producció agrària ecològica. Va ser creada el 1999 a Manresa.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Dansa

Francesc CasadesúsFrancesc Casadesús
Director del Mercat de les Flors ha estat guardonat per la renovació, visibilitat i projecció que ha donat al Mercat de les Flors esdevenint en molt poc temps l'espai de referència en l'àmbit de la dansa i les arts del moviment. Coreògraf, ballarí i, des de fa 15 anys, gestor cultural, Casadesús ha treballat amb grups com Sèmola Teatre, Zotal, Esteve Grasset o Iago Pericot.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Disseny

Nani MarquinaNani Marquina
"Per haver convertit la marca Nanimarquina, creada fa vint anys, en un model social d'empresa dedicada al disseny i confecció de catifes i productes tèxtils". També, "ha treballat amb artesans que coneixen tècniques i tradicions ancestrals, fomentant l'emancipació econòmica a través de la cultura".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Literatura

Joan MargaritJoan Margarit
Per l'obra Casa de Misericòrdia (Proa, 2007) "lloada per la crítica per la seva connexió amb el públic de totes les edats". El jurat també ha considerat que Margarit va destacar en el programa de la Cultura Catalana com a convidada d'honor de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, l'any 2007, amb el recital poètic-musical Paraula de jazz.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional d'Audiovisual

Infos en idiomes (Barcelona TV)Infos en idiomes (Barcelona TV)
Perquè "amb deu anys d'existència representa una manera exemplar d'exercir la televisió com a servei públic i eina d'integració social, cultural i lingüística". El premi és per a les diverses associacions i institucions de Barcelona que representen les diferents comunitats d'immigrants, coproductores d'aquests informatius que s'emeten setmanalment en 19 llengües i es poden seguir també subtitulats en català i per Internet.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Patrimoni cultural

Patronat d'Estudis OsonencsPatronat d'Estudis Osonencs
Per la promoció del patrimoni històric, artístic i cultural d'Osona; pel foment de la investigació científica i per les activitats editorials, expositives i formatives que du a terme. El Patronat d'Estudis Osonencs és una societat acadèmica fundada a Vic el 1952. Té com a finalitat fomentar els valors culturals, impulsant l'estudi i la investigació de temes relacionats amb la comarca d'Osona.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica

Mara Dierssen Mara Dierssen
La neurobiòloga Mara Dierssen ha estat distingida amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica per la recerca en l'àmbit de la neurobiologia de la síndrome de Down i el cromosoma 21. Dierssen és doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Cantàbria. Experta en síndrome de Down, és investigadora del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, al Projecte Gens i Malalties.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Periodisme

José Martí Gómez, Lluís Permanyer i Joan de SagarraJosé Martí Gómez, Lluís Permanyer i Joan de Sagarra, ex aequo
Per "la seva decisiva contribució al periodisme escrit". El Jurat ha destacat dels guardonats que "compromesos amb el seu entorn social, han creat un estil propi i crític que s'alimenta de la seva dilatada experiència" i que "constitueixen la memòria viva de l'evolució del país".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Projecció social de la llengua catalana

La Plataforma per la LlenguaLa Plataforma per la Llengua
Per la seva continuada activitat des de fa més de deu anys en avançar la presència de la llengua catalana en l'espai públic en àmbits concrets, des dels productes de consum i el món empresarial fins a l'activitat universitària amb estudiants Erasmus. La Plataforma per la Llengua es va crear fa 10 anys per promoure la normalització i la presència del català en l'espai públic.

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Nacional de Teatre

Salvador SunyerSalvador Sunyer
Per la seva tenacitat infatigable i apassionada en la recerca de l'excel·lència des de la gestió escènica, i com a impulsor del Festival Temporada Alta i la posada en marxa del centre d'arts escèniques de Salt i Girona El Canal. Sunyer és director del Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya des del 1996. De 1997 a 2007 també va dirigir el Teatre de Salt

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística

Moisès BroggiMoisès Broggi, ex aequo
El Jurat ha guardonat també Moisès Broggi "per la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social" i perquè "representa la perseverança i l'afany de superació d'una generació que va viure en una època plena de dificultats i d'inestabilitat i un exemple de científic profundament humanista".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Premi Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística

Montserrat AbellóMontserrat Abellóex aequo
Montserrat Abelló ha estat distingida per "la seva obra com a traductora i poeta, que ha donat veu a la vida diària de les dones amb un llenguatge propi i l'ha convertit en un referent vital i artístic per als més joves".

Baixar fotografia en alta resolució. Tornar
Avís
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya