Història:
El principi de la Societat de la Informació va ser establert a l’informe Bangemann Versió PDF en catalàpresentat a la Comissió Econòmica Europea. L’informe havia estat redactat per una comissió de tècnics d’alt nivell encapçalats per Martin Bangemann, els quals havien iniciat els seus treballs el desembre del 1993 i presentaren aquest informe a Corfú els dies 24 i 25 de juny del 1994.

L’antecedent d’aquest informe es pot trobar en un document anterior, el Llibre blanc sobre el creixement, la competitivitat i l’ocupació (White Paper on growth, competitiveness, and employment.) Al llibre, presentat a Brussel·les el desembre del 1993, ja apareix el terme "Societat de la Informació" dins el capítol 5, que porta per títol "La societat canviant, les noves tecnologies" .

Poc després, el grup dels set països més industrialitzats del món (G7), a la seva reunió de Nàpols de juliol del 1994, va incidir en el necessari impuls que calia donar al desenvolupament de las tecnologies de la societat de la informació. A continuació, la Comissió Europea va decidir afegir els ministres dels països del G7 a la conferència de Brussel·les del 25-26 de febrer del 1995 per a la discussió sobre el marc de la implantació de la Societat de la Informació.

Naixement:
El 1991 es va començar a utilitzar el web, però fins a un any més tard no es va començar a parlar de navegar per Internet, just quan es va iniciar l’ús de la xarxa Internet a nivell mundial. Comença aleshores l’expansió del fenomen de les xarxes de comunicació d’abast mundial, amb els serveis més bàsics, com són el Gopher, Ftp, Archie, etc. Poc després arribaria la utilització de sistemes multimèdia per poder consultar els webs. Tot això va afavorir l’augment sensible de la velocitat dels mòdems i la creació i ampliació de les xarxes de gran abast.

La Societat de la Informació:

La Societat de la Informació es va crear com a resposta de la Comunitat Europea al creixement de les xarxes d’alta velocitat dels Estats Units i a la seva superioritat tecnològica. També va constituir un argument addicional per a la liberalització del monopoli que la majoria de països de la Unió Europea tenien en el camp de les telecomunicacions. Per a l’esmentada liberalització es va establir com a data límit l’1 de gener del 1998.

Els objectius plantejats són:

Aconseguir que el mercat europeu guanyi competitivitat

Marcar les pautes de creixement

Reduir l'atur

Millorar la qualitat de vida de les persones

La lluita contra l’atur esdevé l’argument més contundent: la creació de llocs de treball en la branca de les Tecnologies de la Informació i la millora en els coneixements de l’entorn partint del contacte de què es pot gaudir amb les empreses del sector al qual hom pertany.



Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es