Notícies
  

  

El 30% de catalans de 15 o més anys utilitzen Internet habitualment

La Secretaria per a la Societat de la Informació del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació presenta, per segon any consecutiu, l'estudi Estadístiques de la Societat de la Informació Catalunya 2001.

Barcelona, 5 de juliol del 2001

Aquesta informació ha estat elaborada per l'Observatori de la Societat de la Informació a partir de dades, principalment, de l'Institut d'Estadístiques de Catalunya (IDESCAT) i d'altres organismes i fonts oficials. L'objectiu de l'estudi és donar a conèixer els indicadors que mesuren la situació de la implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Catalunya.

Per a obtenir les dades recollides en aquest document, l'Idescat ha realitzat dues enquestes: la primera al mes de desembre de 2000 a les empreses i la segona, a l'abril de 2001 als individus. A partir d'aquest any es repetiran aquestes enquestes de forma periòdica per tal que coincideixin amb els estudis realitzats per la Comissió Europea dins la iniciativa del seu programa e-Europe.

La presentació realitzada avui pel secretari per a la Societat de la Informació, Carles Martin, ha tractat els següents àmbits:

  • Equipament TIC a la llar
  • Utilització de les TIC: individus
  • Utilització de les TIC: empresa

L'estudi indica que Catalunya és una de les regions més dinàmiques pel que fa a la consolidació en la SI. Així ho confirma el fet que el 27,1% de les llars catalanes tenen accés a Internet. Això representa un increment del 47% només en un any. Pel que fa a ordinadors, el 45,7% de les llars en tenen, dada similar a de l'any passat però cal destacar que ha crescut el nombre de llars amb més d'un ordinadors i s'ha renovat l'equipament existent per configuracions més actuals. En resum, es pot afirmar que Catalunya disposa d'un parc d'ordinadors molt jove.

El nombre d'usuaris setmanals d'Internet a Catalunya ha crescut un 45% en un any, passant del 20,6% al 29,8%. Aquesta dada ens situa pràcticament a la mitjana europea que és del 31,1% i per sobre de països com Alemanya, Bèlgica, Itàlia i França. Quatre de cada deu catalans de més de 15 anys han utilitzat alguna vegada Internet i el lloc des d'on s'accedeix més freqüentment és la llar seguit del lloc de treball. Respecte a l'idioma, el 49,8% dels internautes visiten habitualment llocs web en català i el 82,7% en castellà.

Un 16,3% dels usuaris habituals d'Internet afirmen que han comprat alguna vegada a través d'Internet i un 11,9% ha fet pagaments a través de la xarxa.

Catalunya amb 77 telèfons mòbils per cada 100 habitants està molt per sobre de la mitjana europea que és del 68 i se situa al nivell d'alguns dels països més avançats com Itàlia, Finlàndia o Regne Unit.

En l'àmbit empresarial, més del 80% de les empreses catalanes amb 10 o més treballadors tenen accés a Internet i al correu electrònic, el 50% de les empreses tenen web pròpia, el 38% intranet i el 15,4% de les empreses compren i/o venen per Internet.

Nota:
Les dades que avui s'han presentat són la primera part del llibre Estadístiques de la Societat de la Informació Catalunya 2001. Durant el mes de juliol, es lliuraran la resta de dades sobre la situació de les TIC a Catalunya en diferents sectors com són: sanitat, educació, infrastructures, etc.

Per a més informació:
Secretaria per a la Societat de la Informació: 93 363 83 60, eroure@correu.gencat.es

Documents
Estadístiques de la SI a Catalunya 2001 en PDF
Presentació de les estadístiques en POWERPOINT
Presentació de les estadístiques en PDF

Tornar


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es