Notícies
  

  

El Pla Estrategic de Catalunya compleix els terminis proposats per la Unió Europea

El secretari per a la Societat de la Informació del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Martín, ha presentat l'informe preliminar dels resultats de l'execució del Pla Estratègic per a la Societat de la Informació "Catalunya en Xarxa", dos anys després de la seva elaboració i posada en pràctica, a requeriment del Parlament.

Barcelona, 22 de març del 2001

El Pla Estratègic Catalunya en Xarxa (1999-2003), elaborat per 250 experts i impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i el consorci LOCALRET, va néixer amb l'objectiu de facilitar la incorporació de Catalunya a la Societat de la Informació. El pla s'estructurava en sis àmbits específics (Infrastructures, Indústria, Educació, Administració, Sanitat i Canvi Cultural) i un de transversal (Marc per a la Societat de la Informació). A més, es proposaven un total de 38 iniciatives que donaven lloc a 165 accions concretes.

Amb l'aprovació, en la sessió de govern del passat 24 d'octubre, del decret de creació (341/2000) del Comitè de Seguiment i Actualització de la implantació i els objectius del Pla Estratègic "Catalunya en Xarxa", en compliment de la Resolució 104/VI del Parlament de Catalunya on s'instava al Govern a crear l'anomenat Comitè, la Generalitat de Catalunya estableix un mecanisme de seguiment de l'execució del Pla Estratègic.

Aquest Comitè, format paritàriament per la Generalitat i LOCALRET és l'encarregat d'informar al Parlament i presentarà el seu primer informe entre maig i juny d'aquest any. El document que avui es fa públic, formarà part del document final que aquest Comitè elaborarà, un cop sigui aprovat.

"Ja han passat dos anys des de l'elaboració del Pla Estratègic i podem dir, en forma de resum, que s'ha assolit més del 25 per cent dels objectius. Hem de pensar que els primer anys de qualsevol projecte sempre són més durs, exigeixen més esforç per part de tots els actors implicats", ha explicat el secretari per a la Societat de la Informació. "El que avui presentem no és el resum d'un conjunt d'iniciatives de la Generalitat, és el conjunt de les accions de molts organismes, institucions, empreses, etc. El Pla Estratègic, impulsat per LOCALRET i la Generalitat, intentava involucra a tota la societat catalana i per tant, és una feina de tots."

El Comitè de Seguiment del Pla Estratègic, a proposta de l'Observatori de la Societat de la Informació, ha adoptat un procediment de mesura en funció de diferents tipus d'indicadors:

  1. Indicadors quantitatius que segueixen les pautes definides a l'Unió Europea (eEurope)
  2. Indicadors qualitatius que mesuren l'assoliment d'accions concretes definides al Pla Estratègic

Els objectius s'han establert en funció de les magnituds que actualment presenten països europeus punters en matèria de Societat Informació (Finlàndia, Suècia, Regne Unit, Holanda, Irlanda, etc.). Es per tant que es pot afirmar que els terminis proposats per la Unió Europea són perfectament assumibles i s'harmonitzen amb el calendari de "Catalunya en Xarxa".

"Hem fet la primera valoració preliminar del grau d'assoliment de l'execució del Pla Estratègic. Aquest camí, l'assoliment d'objectius, sols acaba de començar" explicava en Carles Martín. "Amb l'esforç de tots els departament de la Generalitat, LOCALRET, altres institucions i organismes, empreses i la pròpia societat catalana, aconseguirem que Catalunya es situï entre els països capdavanters de la Unió Europea en matèria de Societat de la Informació".

Els punts vitals del Pla Estratègic pels propers anys fins al 2003, data de la seva finalització, són:

  1. Administració Oberta de Catalunya
  2. Infrastructures
  3. Formació i Divulgació

I al voltant d'aquests eixos giren la majoria de les acciones e iniciatives que s'han executat i que es faran a Catalunya.


Per a més informació:
Informe de Seguiment del Pla Estratègic (en format PDF)


Secretaria per a la Societat de la Informació: 93 363 83 60, ssureda@correu.gencat.es o eroure@correu.gencat.es

Tornar


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es