Notícies
  

  
El Comissionat per a la Societat de la Informació avança la telediagnosi mèdica amb el projecte DIXAR

(15 d'octubre, 1999)

DIXAR aplicarà les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a la sanitat per digitalitzar historials mèdics i realitzar diagnosi a distància, entre d'altres aplicacions.

El Centre de Visió per Computador (CVC) és l'encarregat de desenvolupar el projecte DIXAR, gràcies a un conveni signat avui, 15 d'octubre de 1999, amb el Comissionat per a la Societat de la Informació.

DIXAR s'adscriu a la iniciativa 2 de l'àmbit "Sanitat i qualitat de vida" del Pla Estratègic Catalunya en xarxa, la qual proposa avançar cap a la història clínica digital personalitzable a través, entre d'altres opcions, de l'autodiagnosi. Així, l'estudi analitzarà la viabilitat d'un sistema que, per exemple, reconegui els símptomes, efectuï proves mèdiques des de casa i ofereixi de manera remota una primera diagnosi.

I és que l'aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a la sanitat suposa importants millores del procés assistencial i l'optimització dels recursos. D'altra banda, l'automatització d'aquests processos constitueix un element clau pel futur del sistema sanitari en un país com Catalunya, el qual hi dedica una atenció especial a la salut.

La fase zero del projecte avaluarà experiències similars arreu del món alhora que s'estudiaran les capacitats de Catalunya per acollir aquesta transformació. En aquest sentit, la implantació de DIXAR aconseguirà un gran avenç tecnològic i econòmic pel país, tot i que també es preveu que el nou sistema s'hagi d'enfrontar a barreres socials. Així doncs, en la futura sanitat que s'albira amb aquest projecte, el propi malalt interactuarà amb un complex d'interfícies gràfiques i intel.ligents per obtenir una diagnosi automàtica sobre els seus símptomes. A més a més, els laboratoris i centres mèdics posaran la seva informació en única base de dades amb un alt nivell de confidencialitat, a la qual els metges tindran accés i, en conseqüència, l'atenció resultarà molt més àgil.

Pel Comissionat per a la Societat de la Informació (CSI), DIXAR pot augmentar la qualitat de vida dels ciutadans de manera significativa facilitant la concertació de visites, l'accés confidencial a l'historial mèdic del pacient i la intervenció de metges especialistes de manera remota. Precisament, entre les línies mestres d'acció de Govern, s'hi destaca la missió del CSI d'estudiar el procés idoni per introduir aquestes possibilitats en el sistema sanitari català.

La fase zero del projecte DIXAR es desenvoluparà al llarg de l'any 2000 i compta amb un pressupost de 11.500.000 de pessetes, el qual és aportat pel Comissionat.

  

  
Tornar
  Comunicats SI-Butlletí Agenda
   


Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria General per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: csi@correu.gencat.es