han pogut dissenyar abans els projectes de canals temàtics més atractius. Per tant, la capacitat de l’operador de cable queda limitada respecte a la tradicional d’altres països, on s’han desenvolupat sense competència oferint generalment canals que es cobren per abonament, amb uns continguts que prèviament l’operador de cable havia adquirit d’un empaquetador o amb el lloguer del mateix canal que els conté. En canvi, ara corre el risc de limitar-se a ser un instrument de transmissió, com una autopista, que cobra per l’ús de la seva xarxa, que pot ser alimentada fins i tot amb programacions que pertanyen a altres plataformes digitals. L’operador de cable podria participar en les transaccions econòmiques que es fessin a través de la seva xarxa i cobrar, a més, pel coneixement més personalitzat que posseeix dels abonats als quals arriba, disminuint els riscos per faltes de pagament i assumint la gestió dels cobraments. La interactivitat, en canvi, en facilitar-li un seguit de serveis, no relacionats estrictament amb la indústria de l’entreteniment, com són correu electrònic, el teletreball i d’altres vinculats al món d’Internet, és susceptible d’originar negocis inabastables per a altres infrastructures.

Però en aquest segment està per arribar la novetat tecnològica que pot contribuir de manera decisiva a dinamitzar una potent indústria audiovisual: la propera Televisió Digital Terrenal (TDT).

El passat mes de gener el Consejo de Ministros espanyol va autoritzar, en base al Real Decreto de 9 d’octubre de 1998, pel qual s’havia aprovat el Plan Técnico Nacional de la Televisión Digital Terrenal, la convocatòria d’un concurs per habilitar un nou operador. El guanyador disposarà de 5 “multiplex” d’abast estatal, cadascun amb 4 canals, és a dir, 20 canals. D’aquests, 14 seran per a la mateixa plataforma i els 6 restants es repartiran de la següent manera: 3 per a les televisions privades (Tele 5, A3TV i Canal+), 2 per a TVE i 1 que quedaria en reserva. El guanyador està obligat a fer de “carrier” per a aquests 6 canals i a mantenir en els 14 canals propis quatre hores diàries en obert; la resta, si ho desitja, poden ser codificades.

L’esmentat decret era conseqüència de la disposició addicional quadragèsima quarta de la Ley 66/1997 de Medidas fiscales, administrativas y de orden social, que estableix que “el otorgamiento… de las concesiones para la gestión indirecta de los servicios públicos de radiodifusión y de televisión con tecnología digital terrenal por entidades privadas se llevará a cabo por el Estado si su ámbito es estatal y por las comunidades autónomas si es

 
Horitzontal_audiovisual.jpg (4932 bytes)
 
Índex del Pla de l'audiovisual
Anterior Principal Pla Audiovisual Següent