"Les anàlisis econòmiques i l'evidència històrica demostren que el canvi tecnològic és un factor d'estímul del creixement. L'impacte de la Societat de la Informació (SI) sobre el creixement serà significatiu i positiu"1. Tot i això, l'emergència de la SI dependrà de l'acceptabilitat social, la capacitat de reacció i la flexibilitat de les empreses i les mesures que els governs i les administracions posin a l'abast per a assolir una transició adequada.

"Societat i Canvi Cultural" engloba els aspectes relacionats amb la cultura del canvi social i causats per l'impacte de la SI, i els quals donaran resposta a les noves formes de viure i conviure, a les noves formes de treballar i de lleure, i a les noves relacions entre governants i ciutadans. En aquest sentit, el protagonista és el canvi social i no la tecnologia. Per tant, l'objectiu a assolir sota aquesta perspectiva és consolidar a la nostra societat eines relacionades amb les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) per al enfortiment de la cohesió social, l'equiparació i la millora de la qualitat de vida i la interacció del govern i els partits amb el ciutadà. En definitiva, la nova Societat Digital presenta i demana noves formes de comunicació, de treball, i noves formes de relació i participació social.
  

Com a indicadors provisionals de la situació a Catalunya s'han proposat el percentatge de teletreballadors i el nombre de xarxes ciutadanes existents a Catalunya. Aquests indicadors estan representats als apartats següents:

01.7.1 Teletreball: noves formes de treball, com a indicador de l'evolució de les noves formes de treball en una societat avançada en l'ús de les TIC

01.7.2 Xarxes ciutadanes: comunicació ciutadana electrònica, com a indicador de la nova forma d'interrelació i comunicació entre les persones, i d'associacionisme.

1. Forum Information Society June 1996. Cita en Grup de Treball 1 sobre "The Impact on the Economy and Employment"

Home

csi1.gif (2160 bytes)

local1.gif (1560 bytes)