Xarxes ciutadanes: comunicació ciutadana electrònica

Les TIC ofereixen noves formes de comunicació i interrelació entre els membres d'una comunitat, i permeten l'intercanvi d'informació, documents, o opinions i faciliten la interacció entre els membres amb interessos similars, independentment de la seva situació geogràfica o disponibilitat horària.

Les xarxes ciutadanes són una resposta directa al lema "Pensa global i actua local", ja que l'ús de la xarxa Internet per a la creació de comunitats a nivell global s'ha aprofitat per a enfortir comunitats a nivell local.

Actualment, a Catalunya, hi ha un seguit d'iniciatives, des de xarxes nascudes arran de la creació de Centres Internet per part dels Ajuntaments ( p.ex. Ajuntament de Sta. Cristina d'Aro, de Callús o St. Cugat, etc.) fins a iniciatives d'emprenedors cívics que s'han cristal·litzat en unes 15 xarxes ciutadanes: TINET, Ravalnet, Nousbarrisnet, Xarxa3, Cornellà-net, Gracianet, Santandreunet, BCNet, Vallesnet, etc.


Les xarxes ciutadanes són actualment elements dinamitzadors de l'ús d'Internet i potenciadors de les capacitats democràtiques a la xarxa. El temps constatarà en quina mesura la relació xarxes ciutadanes - abast de la població - utilitat en serveis és un indicador del canvi cultural, o si bé passarà a ser un indicador que s'assimilarà amb l'expansió d'Internet.

Home

csi1.gif (2160 bytes)

local1.gif (1560 bytes)