Planificació territorial de massissos forestals

Objectius

Diversos problemes estructurals (èxode rural, canvi climàtic, etc.) han fet dels grans incendis forestals el principal problema dels boscos mediterranis. En aquest context la planificació territorial s'ha d'adaptar a les noves circumstàncies i treballar sobre els territoris susceptibles de ser afectats per grans incendis. L’àrea 2 vol elaborar un model de gestió dels grans massissos forestals per fer-los menys vulnerables al risc de gran incendi forestal. Actualment, la gestió del territori afecta diverses administracions que tenen competències sobre el territori. El projecte vol superar aquesta divisió i proposa el massís forestal com a element de gestió.

A les zones mediterrànies la gestió s’organitza a partir de la definició dels perímetres de protecció prioritària (PPP). Les unitats geomorfològiques que presenten característiques forestals comunes, amb un risc elevat d'incendi forestal i independents dels límits de les unitats territorials administratives, es divideixen en grans superfícies de massissos forestals continus separats per la xarxa de canals de comunicació (autopistes, vies fèrries, etc.), els passadissos agrícoles o la xarxa hidrològica (rius, preses, etc.).

En l’àrea 2 s'espera obtenir la definició territorial de les unitats de gestió, la metodologia per a la gestió d'aquestes unitats territorials i la gestió de les unitats pilot amb els objectius següents:

  1. Reducció del nombre d'incendis forestals aïllant els possibles factors d’ignició


  2. Definició d'una xarxa de vies estratègiques i la seva densitat


  3. Coberta de punts d'aigua


  4. Coberta del sistema de vigilància


  5. Mida de les unitats de compartiment del territori


  6. Fraccionament del territori per reduir la probabilitat que un foc es transformi en un gran incendi forestal


La metodologia utilitzada per a aquest projecte presenta l'estructura següent:

  • Implicació de les diferents entitats amb representació territorial: les entitats competents per a la gestió del territori han de ser consultades en relació amb la prevenció dels incendis forestals.


  • Recerca d’informació sobre el territori i diagnòstic de l'estructura socioeconòmica. Incorporació de les dades geomorfològiques, orogràfiques, hidrogràfiques, climàtiques, relatives als usos del sòl i a la fauna. Els elements que representen un risc d’inici d'incendi forestal també s’inclouran, així com tota la vegetació especialment sensible al foc. Es precisaran finalment les infraestructures existents per a la defensa contra els incendis forestals.


Detall

© 2006 Grinfomed+Medifire