Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
# 51
Novetats
Centre de Documentació de Medi Ambient

Departament de Territori i Sostenibilitat.

Gener 2012

Us presentem una selecció del fons bibliogràfic incorporat durant l'últim mes, juntament amb altres recursos i enllaços.

:: Centre de Documentació de Medi Ambient (CDMA)

Contacte:
 

 

:: Saps que ...

El proper dia 2 de febrer se celebra el Dia Mundial dels Aiguamolls amb el tema "Aiguamolls i Turisme"?
Els aiguamolls són terrenys plans saturats d'aigua. A Catalunya els més extensos són els Aiguamolls de l'Empordà, el delta de l'Ebre (declarats Parc Natural) i el delta del Llobregat, però n'hi ha d'altres que han recuperat la seva identitat després d'haver patit l'acció degradant dels humans, que tornen a ser espais vitals per a la fauna i la flora del seu entorn com els estanys de Sils, l'estany de Banyoles, el pantà de Foix o els aiguamolls d'Ivars d'Urgell.
Tots aquests indrets són refugi de moltes aus migratòries, rèptils, amfibis, invertebrats, mamífers petits i mitjans, arbustos, plantes aquàtiques... Es tracta, doncs, d'espais amb uns riquíssims ecosistemes i un alt valor ecològic que us animem a visitar i gaudir-ne amb responsabilitat

 

 

:: Novetats bibliogràfiques

Hidrogeologia

Un planeta a la deriva: converses sobre el canvi global
Barcelona: La Magrana, 2011

Préstec

Restauración de rios

Fora de classe : guia de criteris de qualitat per a les activitats d'educació ambiental
Barcelona: SCEA, Societat Catalana d'Educació Ambiental, 2011

Préstec

En aquest llibre, tres científics experts en el canvi ambiental global posen sobre la taula allò que ens cal saber sobre la responsabilitat que les activitats humanes tenen en el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i l'esgotament dels recursos, i sobre com això ens està afectant i pot afectar les nostres societats en el futur. Per fer-ho, els acompanyen un divulgador científic i tres personalitats catalanes poc vinculades a la matèria: l'economista Antoni Serra Ramoneda, el cantautor Joan Manuel Serrat i l'escriptor Màrius Serra.

La finalitat de la guia és disposar d'un conjunt ordenat de criteris de qualitat, aplicables a totes les activitats d'educació ambiental, tant en l'àmbit de l'educació formal (públic escolar) com en l'educació no formal i informal (famílies, entitats, lleure...).

Gestión de embalses : buenas prácticas ambientales en la gestión de embalses
Madrid: Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino, 2010

Préstec

Atles dels ocells de Catalunya al'hivern 2006-2009
Barcelona: Institut Català d'Ornitologia : Lynx, 2011

 

Préstec

El llibre té com a principal objectiu posar de manifest el potencial dels embassaments per generar riquesa ambiental, cultural i patrimonial. A això contribueix en gran part una gestió dels embassaments que fomenti la integració al patrimoni sociocultural i mediambiental de la zona.

Aquest Atles és fruit de l'esforç de centenars de persones que han participat en el disseny, la realització dels censos, l'anàlisi de dades, la confecció dels gràfics o de les il·lustracions i en l'edició de l'obra final. Té l'objectiu de difondre el nostre excepcional patrimoni ornitològic al conjunt de la societat i que, d'aqueta manera, tots ens sentim més predisposats, fins i tot en temps de crisi, a invertir en la conservació d'allò que, en definitiva, és garantia d'un futur millor.

Terra animada : ciència, intuïció i Gaia
Stephan Harding
Barcelona : Llibres de l'Índex, 2010

Préstec

Les energies renovables a Europa
Arnau Queralt i Bassa
Barcelona: Servei Meteorològic de Catalunya, 2011

Préstec

En aquesta obra l'autor ens explica com la ciència de Gaia ens pot ajudar a desenvolupar una connexió amb el món. Aquest llibre es basa en una acurada integració entre el sistema d'anàlisi científica amb la nostra intuïció i sentiment, una tasca que resulta cabdal en aquest moment de crisi ecològica i climàtica. Terra animada ens proposa establir una relació indissoluble amb el planeta, estendre un lligam de profunda vàlua amb la terra, a fi de comprendre que tots som un únic ésser.

Dins la col·lecció "Bones Pràctiques", ens mostra l'escenari de les energies renovables a la Unió Europea (posant-lo en relació amb la situació d'altres àrees territorials de referència i, sobretot, amb Catalunya), i ens presenta projectes innovadors de sistemes de producció d'energia a partir de fonts renovables per tal de facilitar la seva possible aplicació al nostre país.

text

Europe's environment : an assessment of assessments
Copenhagen: European Environment Agency, 2011

text Préstec

imatge

Entendre la natura : fonaments d'una cultura de la sostenibilitat
Jordi Pigem
Barcelona : Departament de la Presidència. Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), 2011

imatge Préstec

Aquest informe, preparat per l'Agència Europea del Medi Ambient amb la col·laboració del Comitè de Política Ambiental de les Nacions Unides, té com a finalitat donar suport a la 7a Conferència Ministerial d'Astana (Kazakhstan), del 21-23 de setembre de 2011 Un medi ambient per a Europa: 20 anys de cooperació paneuropea.
Els dos temes principals tractats són: la gestió sostenible de l'aigua i els seus ecosistemes , i l'economia verda. Els últims capítols del llibre recullen les diferents conclusions i recomanacions.

El filòsof Jordi Pigem parteix de la consideració que la crisi ens ha de fer canviar els paradigmes per avançar cap a la sostenibilitat i ens dóna els fonaments que han de fer possible aquest canvi. Aquest treball intenta resumir els reptes i les oportunitats del moment actual en 126 posicions breus, ordenades de manera sistemàtica i seguides de comentaris explicatius. Ens presenta els temes clau d'ecologia, economia, sociologia, antropologia i epistemologia a partir d'una estructura formal inspirada en clàssics de la filosofia i del pensament ecològic.

 

 

:: Llibres electrònics

imatge
descripcioDescarrega'l
Los humedales mediterráneos
El contexto ambiental y social. Reflexiones para su estudio y gestión eficaz

Aquest llibre, sense ser exhaustiu, repassa una sèrie de qüestions que són essencials per, en primer lloc, comprendre el valor dels aiguamolls pel que fa a les funcions que compleixen i els serveis que presten, i, en segon lloc, a com es pot fer una gestió efectiva que permeti assegurar el seu bon funcionament i aconseguir el màxim de beneficis sense posar en risc la seva qualitat i viabilitat a llarg termini.


Descarrega'l
State of Europe's Forests 2011 Report

Europa és la regió del món més rica en boscos. Els seus boscos en expansió tenen un enorme potencial per mitigar el canvi climàtic, i les pràctiques sostenibles de gestió forestal promouen la conservació de la biodiversitat. No obstant això, les malalties i condicions climàtiques extremes amenacen els boscos europeus. Aquests són alguns dels resultats que podeu trobar a l'informe Situació dels Boscos a Europa.


Descarrega'l

Directrices para la evaluación del impacto de los parques eólicos sobre las aves y los murciélagos

En les més de 100 pàgines, SEO / BirdLife destaca la importància de realitzar una adequada planificació, avaluació i seguiment de projectes eòlics, ja que s'estima que l'actual indústria eòlica espanyola, formada per més de 18.000 aerogeneradors podria estar causant una mortalitat anual entre 6 i 18 milions d'aus i ratpenats.

imatge
descripcioDescarrega'l
Informe 2011 RiusCat
L'estat de salut dels rius i rieres de Catalunya

L'Informe, elaborat per l' Associació Hàbitats, fruit del treball de centenars de voluntaris i voluntàries ambientals d'arreu de Catalunya, evidencia una situació d'estancament de la qualitat dels rius i les rieres de Catalunya al llarg dels últims anys. Malgrat això, l'horitzó marcat per la Directiva marc de l'aigua de la Unió Europea estableix que l'any 2015 el conjunt de masses d'aigua ha d'assolir el bon estat ecològic. Per tant, aquest informe és el punt de partida de la feina que encara s'ha de dur a terme els propers anys, no només per l'exigència de la Unió Europea, sinó també per l'exigència de la població catalana de millorar els nostres ecosistemes fluvials

Blue carbon policy
based on the first workshop of the International Blue Carbon Policy Working Group

Informe presentat per la UICN i Conservation International (CI), dos dels principals membres de la Iniciativa carboni blau.
Es descriuen les activitats necessàries per incloure les àrees marines costaneres, com manglars, maresmes de marea i les praderies marines, al Conveni marc de les Nacions, Unides sobre el canvi climàtic.


imatge
descripcioDescarrega'l

Creació d'empreses i noves oportunitats d'ocupació en zones rurals
Detecció de nous jaciments i eines de finançament.

Aquest estudi vol ser una eina que contribueixi a repensar les polítiques d'ocupació i de foment de l'emprenedoria al món rural català, en un moment on aquests factors requereixen d'escenaris innovadors i emergents i plantejaments innovadors. La jornada ha estat un instrument de presentació de resultats i propostes, i alhora un marc de diàleg i reflexió.

 

 

:: Webs d'interès

Projecte de recerca que convida a la participació d'una plataforma social creada en el marc del projecte d'investigació europeu SPREAD Sustainable Lifestyles 2050 amb l'objectiu de definir i articular iniciatives d'estils de vida sostenibles, a través de l'intercanvi de coneixements i experiències, però també de la innovació social i la creativitat. 

Aquest procés donarà lloc a un full de ruta que es pretén que serveixi per definir l'acció estratègica dels responsables polítics i aportar idees innovadores a les empreses, al món de la recerca i a la societat europea en general, per tal d'assolir estils de vida més sostenibles.



Útil aplicació creada per l'Institut Català de l'Energia que ens ajuda a saber quanta energia gastem a casa.

No es pot ser mai eficient si no se sap quant es gasta. Ser conscient que es gasta és l'inici de voler gastar menys. Amb una senzilla anotació, feta de manera regular de quant gastem, podrem comprovar si el nostre consum augmenta o es redueix. També el podrem comparar amb el dels nostres veïns i comprendre si podem millorar.




Base de dades de caràcter públic i no restringit sobre grups de recerca, empreses, parcs científics i tecnològics, centres CERCA (Centres de Recerca de la Generalitat), altres centres de recerca i tecnològics, fundacions, entitats i associacions, i unitats d'administracions públiques -que realitzen la seva tasca a Catalunya- en el camp del desenvolupament sostenible, des d'una visió global, que inclou factors ambientals, culturals, econòmics, jurídics i socials.

 



:: Més que llibres


Pels amants del llop aquest exhaustiu estudi és un petit tresor indispensable. Tracta la dimensió del llop en la biologia, la història i en la seva relació amb els humans, una autèntica antologia sobre el llop a Catalunya atenent entre altres disciplines a la rondallística, el folklore i la memòria oral i sense prescindir de referències a fonts estrangeres.

Podeu demanar el llibre en préstec al CDMA.

Per complementar la informació, podeu gaudir d'aquest reportatge sobre la convivència entre l'home i aquest bellíssim animal (a partir del minut 7.30). I per als més petits us recomanem el Joc del Llop, un didàctic joc sobre el Llop del Parc Natural del Cadí-Moixeró.


 


Pel·lícula cinematogràfica britànica de l'any 2009 que tracta sobre els impactes del canvi climàtic en el futur. Escrita i realitzada per Franny Armstrong . L'actor Pete Postlethwaite representa a un home solitari que viu a l'any 2055 en un mon devastat pel canvi climàtic i que en veure reportatges del que es va fer 40 anys enrere es pregunta: per què no vam fer res per evitar-ho?

DVD disponible per demanar en préstec al CDMA.

 



:: Coses de biblioteques

Gestors de referències bibliogràfiques
De ben segur que molts de nosaltres hem volgut fer un llistat de documents en forma de bibliografia o incloure cites bibliogràfiques en les notes a peu de pàgina dels nostres treballs acadèmics o publicacions, i ens hem sentit una mica desbordats per la quantitat d'informació que teníem recopilada i que necessitàvem agrupar, ordenar i descriure amb certa coherència i homogeneïtat.

Pensats per ajudar-nos a endreçar i gestionar aquesta informació, existeixen uns programes, els gestors de referències bibliogràfiques, que també permeten la importació i exportació de referències bibliogràfiques des de múltiples catàlegs, bases de dades, revistes electròniques o Internet d'una manera fàcil. A més d'organitzar i poder compartir les nostres pròpies referències bibliogràfiques, donarem format a les citacions bibliogràfiques en els estils més coneguts (ISO, Vancouver, ANSI, MLA ...) i les incorporarem als nostres documents de text de forma senzilla.

Entre el gestors de referències bibliogràfiques de pagament podeu trobar Refworks, EndNote/EndNote Plus, Procite o Reference Manager, si bé una bona alternativa per la facilitat d'ús i per ser programari lliure és Zotero. Feu la vostra tria!!!

 
Imatge Generalitat de Catalunya

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona.

© Generalitat de Catalunya
alta :: baixa :: contacte