e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 37, gener de 2011

Us expliquem....
Les escoles parlen...
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Any Internacional dels Boscos 2011

Any Internacional dels Ratpenats 2011

Ja estan en marxa les comissions de seguiment!

Taller del kit " Power House"

> Més informació

Les escoles parlen
Apadrinament dels arbres de l'Escola Sant Pere i Sant Pau (Tarragona)

Diari dels exploradors a l'Escola Sant Gil (Torà): "Dia d'anar a peu"

El projecte Gaia de l'Institut Bellulla (Canovelles)

Festa de l'Escola Mas Clarà (La Bisbal de l'Empordà)

El Green Points del Col·legi Sagrats Cors (Torelló)

La setmana de prevenció de residus a l'Escola Salvador Espriu (Vallfogona de Balaguer)

A l'Escola Jaume I (La Sénia) ja hem muntat els compostadors!

> Més informació

Agenda
Concurs X(p)rimeta

VII Premi Pilarín Bayés

Visites a la dessalinitzadora del Llobregat

> Més informació

Un xic més
Comprar, llençar, comprar

Per la selva, mobilitza't

Consumpedia

Base de dades de les zones protegides

Jocs sobre reciclatge a la Zona Clic

Revista Opcions

Llars Verdes Catalunya

Nou servidor de l'Institut Ornitològic de Catalunya (ICO)

Manuals d'aliments ecològics

> Més informació


Us expliquem...
Any internacional dels Boscos 2011

Després de l'Any Internacional per la Biodiversitat, l'Organització de les Nacions Unides (NU) ha declarat que enguany serà l'Any Internacional dels Boscos. Aquesta efemèride vol incentivar la comunitat mundial i empreses del sector en una feina comuna, sensible i responsable amb aquests ecosistemes.

> Més informació

Any Internacional dels Ratpenats 2011

Les Nacions Unides pel Medi Ambient (UNEP), la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratòries d’Animals Silvestres (CMS) i la Secretaria per l’acord per la Conservació de les Poblacions de Ratpenats Europeus (EUROBATS) s’han unit per celebrar l’any dels ratpenats amb l'objectiu de donar a conèixer la rellevància, tant a nivell econòmic com sanitari, d’aquests mamífers voladors.

> Més informació
> Museu de Ciències Naturals de Granollers

Ja estan en marxa les comissions de seguiment!

Durant el mes de desembre ja van començar a realitzar-se les primeres comissions de seguiment d'aquest curs. En els mesos de gener i febrer tindran lloc la resta de comissions i esperem que hi participeu amb il·lusió. Com ja sabeu, aquestes trobades serveixen per afavorir l'intercanvi d'experiències, la creació de xarxes locals, debatre noves propostes de millora del programa en el centre, presentar actuacions destacades del curs (com per exemple, els fòrums que celebrarem el proper març) i tractar alguna temàtica d'interès. Aquest curs treballarem el tema de la Participació i, per això, des dels serveis d'assessorament, us han fet arribar uns qüestionaris que conviden a la reflexió.

Taller del kit "Power House"

Durant el febrer es farà un taller de formació per a professorat de tecnologia i ciències amb l'objectiu de presentar les activitats del kit "Power House". Consisteix en una maqueta demostrativa d'una casa eficient energèticament. Els participants en el taller podran sol·licitar un kit (durant el curs 2005-06, les Escoles Verdes de secundària en van rebre un exemplar). A més del muntatge de la maqueta, el taller mostrarà altres activitats sobre energies renovables que es poden realitzar a l'aula.

Lloc: AULATEC. C/ Escoles, 5. Cerdanyola del Vallès.
Formador: Joan Anton Francés
Dates: 2 i 9 de febrer
Horari: 16:00 a 19:00 h
Inscripció al telèfon 900 513 05 35 (del 21/12/2010 al 20/01/2011)

Podeu consultar el material del kit en aquests webs:

> Power House Experiment Kit
> Kit Power House

Les escoles parlen
Apadrinament dels arbres de l'Escola Sant Pere i Sant Pau (Tarragona)

A l’escola, des de fa molt temps, hem fet de l’educació ambiental un dels pilars del nostre funcionament. El compromís que, des d'aquest curs, hem adquirit amb la nostra incorporació a la xarxa d’escoles verdes ens ajudarà a viure el medi ambient, a conèixer-lo millor i a sentir-lo com a propi, de manera que tots els qui participem a diari en el centre educatiu ens convertim en agents de canvi.

Com a escola verda, hem elaborat un programa propi de compromís amb l’entorn. Hem definit i impulsat unes accions concretes que, incorporades al nostre treball diari i al nostre currículum, ens comprometen a portar una vida més respectuosa amb el nostre entorn i a pensar en la nostra escola en clau sostenible. Hem demanat a tota la comunitat educativa (mestres, personal d’administració i serveis, alumnes, famílies) la seva participació en el nostre projecte ja que, només amb les petites accions diàries, tots plegats podrem treballar per transformar ecològicament el nostre entorn.

Una de les iniciatives d’aquest curs ha estat l’apadrinament dels arbres de la nostra escola. En primer lloc, vam realitzar un exhaustiu estudi de les espècies arbustives i arbòries del nostre entorn. Acabat l’inventari, vam elaborar unes senzilles fitxes explicatives de cada espècie.

El proppassat divendres 29 d’octubre, i tot coincidint amb la festa de la castanyada, vam organitzar l’acte de bateig on cada nivell educatiu va apadrinar una o dues espècies vegetals dels patis de l’escola. Van observar les seves característiques i van penjar la fitxa explicativa, pel gaudi i informació de la resta d’alumnes i de tota la comunitat educativa en general.
Aquest esforç es veu recompensat amb la confiança d’estar aportant el nostre granet de sorra per fomentar el respecte pel medi ambient. Som coneixedors que, com en d’altres vessants de l’educació, hem d’avançar a un ritme lent però constant. El gran repte final serà que la nostra aportació i allò que els alumnes han après i van interioritzant traspassi les tanques de la nostra escola i arribi a les famílies. Nosaltres hem de sembrar la llavor del canvi. Ella haurà de germinar i donar els seus fruits per tal de poder gaudir d’un futur més sostenible.


La mascota dóna les gràcies

La Comissió d’Escoles Verdes de l'Escola Sant Pere i Sant Pau

Diari dels exploradors a l'Escola Sant Gil (Torà): "Dia d'anar a peu"

El dimecres 6 d’octubre els nens i nenes de l’escola Sant Gil vam venir a peu a l’escola per celebrar el dia d’anar a peu a l’escola.

Cada nen i nena del col·legi que va venir a peu va fer una petjada en un full de color per simbolitzar les passes. Aquestes petjades les vam posar en un camí. Al final del camí hi havia la mascota de medi ambient de l’escola Sant Gil, la Bolamón, que ens donava les gràcies i ens animava a venir a peu cada dia a l’escola.


Els nens i nenes posen les petjades al camí

És important venir a peu a l’escola perquè fem exercici físic i perquè els cotxes deixen de contaminar l’aire que respirem.


La mascota dóna les gràcies

El projecte Gaia de l'Institut Bellulla (Canovelles)

El projecte Gaia va començar durant el curs 2008-2009, fruit de la iniciativa personal de la professora Txell Maymó i curs rere curs ha anat implicant més alumnes i professors del centre. El projecte va néixer amb l’objectiu d'estimular i ampliar l’aprenentatge de les ciències naturals en els alumnes que hi mostressin major interès. La idea era, i segueix sent, complementar els continguts teòrics adquirits a l’aula i aprofundir en el coneixement de l'entorn més proper a través d’activitats i sortides de caràcter pràctic, concretades a partir de les propostes dels propis alumnes.

El projecte es desenvolupa íntegrament en horari extraescolar realitzant activitats quinzenals els dimecres al migdia i una sortida al mes, en dissabte o diumenge. Durant el primer curs es van identificar i etiquetar arbres, reconèixer ocells del pati i es van fer les següents sortides: buscar bolets al Corredor per classificar-los i preparar-ne una petita exposició, anàlisi d'egagròpiles d’òlibes (Museu de ciències naturals La Tela de Granollers), visita al museu del mar (Badalona), captura i classificació d’insectes (Canovelles), estudi de la geologia al turó de Tagamanent des d’Aiguafreda, sortida ornitològica al Congost (Canovelles), observació de constel·lacions amb telescopi (Puiggraciós) i coneixement de l’aiguamoll de can Cabanyes (Granollers).

El curs passat es va engegar l'hivernacle i es van fer algunes replantacions d'exemplars vegetals al pati de l'Institut. Les sortides van ser: visita a la planta de digestió anaeròbia del Vallès Oriental, caminada per l'entorn natural i agrícola de Canovelles, anàlisi de la riera de Vallcàrquera (El Figaró), visita al Jardí Botànic de Barcelona, sortida ornitològica a Lliçà de Vall i sortida dels bolets per muntar la posterior exposició. També es van realitzar dos esmorzars verds amb hortalisses collides de l'hort, el primer coincidint amb la celebració de Sant Jordi i el segon a final de curs.
I durant aquest curs s’han fet alguns petits projectes: el cargolari, l’enjardinament del pati, les caixes niu i menjadores i la finalització del blog verd de l’institut.

Fins al mes de novembre hem realitzat dues sortides: la clàssica sortida per anar a buscar bolets i muntar una exposició durant la setmana de la ciència, i una matinal ornitològica amb observació i anellament d'ocells i realització de tallers. La propera i imminent sortida serà una observació d'estels.

> Blog de l'Institut Bellulla (Canovelles)

Festa a l'Escola Mas Clarà (La Bisbal de l'Empordà)

L'AMPA de l'escola Mas Clarà (La Bisbal de l'Empordà), que és molt participativa i verda, ens ha escrit el text següent:

"El curs passat l’AMPA i el Comitè ambiental de l’escola vam col·laborar en la Festa de final de curs de l’escola, que vam fer coincidir amb el dia 5 de juny, Dia del Medi Ambient. Aquesta col·laboració va consistir a portar una cuina solar parabòlica i un forn solar (caixa negra) perquè totes les famílies de l’escola veiessin com amb l’energia del sol podíem coure unes fantàstiques salsitxes i obteníem uns ous durs que vam menjar com a aperitiu. Com que va fer un sol radiant l’experiència va ser molt gratificant.

 
A més d’aquesta activitat relacionada amb el medi ambient i la sostenibilitat, l’AMPA se sent molt implicada en el projecte que ja fa anys ha encetat l’escola que és ser Escola Verda. Hem intentat col·laborar i implicar-nos el màxim fent que moltes de les activitats que portem a terme tinguin relació amb la sostenibilitat.

Aquestes són algunes. Tenim una parada per la Fira dolça de la Bisbal de l’Empordà i emboliquem els pastissos que venem amb cel·lulosa en comptes de paper d’alumini; fem servir unes carmanyoles, que vam rebre de regal en un concurs que va fer a la biblioteca, per portar l’esmorzar; per la xocolatada, fem servir gots reutilitzables; reutilitzem els llibres de text des de fa dos cursos i hi participen 54 famílies; en les paradetes que fem en diverses ocasions, sempre hi ha contenidors per separar residus, també en les festes o celebracions…

Resumint, com a part integrant de la comunitat educativa

de l’Escola Mas Clarà, com a ciutadans i ciutadanes del nostre municipi, apostem per millorar el nostre entorn i per deixar per als nostres fills un món millor."
 
Anna Plaja
(com a representant de l’AMPA de l’Escola Mas Clarà)

Els Green Points del Col•legi Sagrats Cors (Torelló)

Al Col•legi Sagrats Cors de Torelló tenim Green Points. Els alumnes de cicle superior han fet un estudi de tots els punts de l'escola on es treballa per ser una escola sostenible, i han fet l'explicació, en anglès, del que hem de fer en aquests llocs i per què serveixen. Són els Green Points.

The composter, the ecological garden, the lights and the toilets are our green points. Tu també pots fer el món més sostenible amb els Green Points! Treballem les competències digitals, lingüística, social i d'interacció amb el món físic d'una manera interactiva i molt divertida.

> Més fotografies dels Green Points en el blog

La setmana de prevenció de residus a l'Escola Salvador Espriu (Vallfogona de Balaguer)

Del 22 al 28 de novembre hem celebrat la Setmana de la Prevenció de Residus. A través de preguntes i propostes, cada dia ha estat una reflexió:

Dilluns


"On fem més residus, al panet que va dintre d'una bossa o bé als panets que van embolicats individualment i, a més, dins una bossa gran?"

Dimarts


"On fem més residus al bric d’un litre o bé als envasos petits que fan un litre?”

Dimecres


"Anar a comprar sense fer residus"

Dijous


" Vam mirar la carmanyola d’un company, per veure si estava ben preparada. Les mares ens emboliquen dues vegades l’esmorzar: una vegada amb paper i després dins la carmanyola."

Divendres


"Vam fer coses per reutilitzar els residus com, per exemple, aquest moneder!"

A l'Escola Jaume I (La Sénia) ja hem muntat els compostadors!

L'Escola Jaume I, juntament amb nou centres més, va participar en la formació sobre compostatge per a Escoles Verdes que es va fer a l'Escola de Capacitació Agrària d'Amposta, el passat 14 d'octubre. Van rebre un compostador i ens han enviat un correu carregat d'il•lusió i una foto:

"A l'Escola Jaume I de la Sénia (el Montsià) ja hem iniciat el compostatge amb els compostadors que hem estrenat enguany. Els alumnes de l'aula d'acollida ens van ajudar a fer el muntatge. Adjunto una fotografia per al butlletí. Moltes gràcies!
Joaquim

Ah! Bon Nadal i Feliç Any nou!"


Agenda
Concurs X(p)rimenta

Recerca en acció, portal que dóna a conèixer la investigació que es fa a Catalunya, presenta un concurs d’experiments científics gravats en vídeo. Està dirigit a alumnat i professorat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. El vídeo ha de ser de durada curta i el temps per presentar els treballs és fins el 30 d'abril. Hi ha dos premis per a cada nivell educatiu. Els vídeos guanyadors s'incorporaran al portal de recerca en acció.

> Més informació
> Recerca en acció

VIII Premi Pilarín Bayés

Aquest premi està dirigit a nens i nenes d'educació primària que realitzin contes individuals o col•lectius (cicle inicial) sobre una temàtica d'actualitat. Enguany, s'ha triat el tema dels boscos ja que el 2011 se celebrarà l'Any Internacional dels Boscos. Els contes poden estar inspirats en paisatges, llegendes, natura i qualsevol element relacionat. Termini de presentació fins el 18 de febrer.

> Tríptic

Visites a la dessalinitzadora del Llobregat

Visita adreçada a majors de 12 anys per conèixer el funcionament de la planta dessalinitzadora del riu Llobregat i de la importància de les bones pràctiques.


Durant la visita s'explica la problemàtica de l'aigua que va portar a la construcció d'aquesta instal•lació i es lliura documentació a l'escola i als alumnes. La durada de la visita per a centres és d'una hora i mitja i els grups han de tenir un màxim de 25 persones.

Les visites es fan de dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 h i de dilluns a dijous també de 15:00 a 17:00 h. Cal concertar visita al correu registre@atll.cat o trucar al telèfon 93 368 45 97.

> Més informació

Un xic més
Comprar, llençar, comprar

El passat 16 de desembre es va emetre, en el programa de TV3 "Sense Ficció", un documental sobre el consumisme, l'obsolescència programada i els seus impactes ambientals i socials en el planeta. El reportatge tracta, de manera crítica, el sistema de consum actual des dels seus orígens. Molt adequat per obrir debat a nivell de segon cicle de secundària i batxillerat sobre temes socials, consum, residus i sostenibilitat.

> "Sense Ficció" (Durada: 74 minuts)
> Enllaç alternatiu

Per la selva, mobilitza't

L'Institut Jane Goodall promou aquesta campanya de recollida de mòbils per protegir els ecosistemes africans, tan afectats per l'explotació del coltan, un mineral que es fa servir en la fabricació d'ordinadors, consoles i telèfons mòbils.

Si voleu ser part de la solució només cal que recol•lecteu telèfons mòbils. Amb 30 aparells us els passen a buscar de franc sol•licitant-ho a "Movilbank". Per a més informació podeu escriure a info@mobilitzatperlaselva.org.

> Més informació de la campanya
> Movilbank

Consumpedia

Espai virtual sobre el consum, de consulta gratuïta i no comercial. S'hi pot trobar un fitxer de productes amb informació que ens pot ajudar a prendre decisions de consum més conscients. Una guia per consumir amb responsabilitat i respecte per l'entorn.

> Més informació

Base de dades de les zones protegides

El Portal de la World Database on Protected Areas permet disposar d’informació sobre 150.000 espais naturals protegits de tot el món. Aquesta iniciativa ha estat desenvolupada pel World Conservation Monitoring Centre (WCMC) del Programa per al Medi Ambient de Nacions Unides (UNEP) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN). El cercador ofereix imatges de satèl•lit de les àrees protegides i per a cadascuna dóna informació sobre la superfície, la categoria internacional de protecció, les espècies en perill d’extinció i la vegetació o el tipus de terreny.

> Més informació

Jocs sobre reciclatge a la Zona Clic

El Clic és un conjunt d'aplicacions de programari lliure que permeten crear diversos tipus d'activitats educatives multimèdia.

Us recomanem els següents enllaços de jocs sobre reduir, reutilitzar i reciclar. Cal descarregar-se l'aplicatiu.

> Zona Clic
> Jocs sobre residus: 1 | 2 | 3

Revista Opcions

El Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC) és una associació sense ànim de lucre que treballa per a la sostenibilitat a través de la difusió d'idees per a un consum conscient i transformador. Des del CRIC s'elabora la revista Opcions, una eina àgil que dóna respostes i solucions pràctiques sobre una munió de temàtiques comunes.

En el nou web de la revista, us recomanem la subscripció gratuïta del butlletí en línia, per tal d'estar ben informats amb responsabilitat sobre consum.

> Més informació i revistes descarregables

Llars Verdes Catalunya

Llars Verdes és un programa de participació ciutadana i d’aprenentatge col•lectiu, dirigit a llars sensibles per l'impacte ambiental i social de les seves llars. A través d’aquesta iniciativa s'acompanya els participants en un procés de canvi cap a una gestió més responsable dels recursos energètics i d'aigua, del consum de productes i la neteja a les nostres llars.

S’hi pot participar com a particulars, mirant els horaris i la ubicació dels grups planificats, o com a entitat organitzant el programa segons la disponibilitat de l'entitat Barnamil. Per contactar podeu trucar al telèfon 93 498 80 07 o a l'a/e llarsverdes@gmail.com.

> Més informació

Nou servidor de l'Institut Ornitològic de Catalunya (ICO)

L'ICO ha inaugurat un nou servidor d'informació sobre el canvi climàtic i els seus efectes en les poblacions d'ocells de Catalunya i els seus hàbitats. El nou portal, amb un esforç afegit de caire divulgatiu, pretén facilitar la comprensió del problema i la conscienciació social a través d'exemples propers. Molt interessant com a eina de suport a les activitats sobre canvi climàtic, biodiversitat i entorn de molts docents.

> Presentació del servidor
> Enllaç al servidor

A Taula! és un manual per a la introducció d'aliments ecològics i de proximitat a les escoles. Aquesta publicació ha estat coordinada per l'Espai de Recursos Agroecològics (l'ERA) i realitzada per la Taula de Treball d'Alimentació Escolar Ecològica.
La guia té per objectiu ajudar totes les famílies, mestres i altres persones interessades a introduir els aliments de proximitat i ecològics en els centres educatius.

Tipologies de menjadors escolars, problemàtiques comunes, motivacions, normativa, paraules clau, indicadors d'avaluació, gestió, són només algunes de les qüestions que podeu trobar.

Si voleu un exemplar en paper d’aquest manual per a la vostra escola, el podeu demanar enviant un correu a eco.dar@gencat.cat. També el podeu descarregar clicant al següent enllaç:

> A Taula!
> L'ERA

Amb el suport de:
© 2011 Generalitat de Catalunya