Logotip de la revista Noves SL

Presentació

hemeroteca

bústia

Logo

Sociolingüística catalana


Lleialtats i actituds lingüístiques al País Valencià, per Lorena Císcar, David González i Pau Pérez


CONTINUA


D’aquesta manera, el següent pas consistirà en classificar la població estudiada sobre la base dels indicadors de lleialtat lingüística elaborats. En el nostre cas, hem optat per l’anàlisi de conglomerats o de cluster. Mitjançant aquesta estandarditzem els valors dels indicadors de lleialtat, així aconseguim que els valors que es troben per sota de la mitjana siguen negatius i els que es troben per sobre siguen positius, amb l’objectiu de facilitar la seua identificació; finalment, són els mateixos elements de les mostres els que s’agrupen en funció del seu nivell d’afinitat.

Fet i fet, l’anàlisi de conglomerats ens proposa la presència de cinc grups amb les característiques actitudinals reflectides a la taula següent:

Grups

Lleialtats

Tipologia

Competencial

Instrum. Primària

Instrum. Secundària

Instrum. Escrita

Valorativa

1

+

+

+

+

+

Lleials

2

+/–

+

+

+

Usuaris

3

+

+

Competents

4

+

Idealitzadors

5

Assimilats

Elaboració pròpia.

a) Lleials. Recull individus amb una puntuació mitjana en totes les lleialtats superior a la mitjana. És un grup amb elevada Lleialtat Competencial, Instrumental oral, Instrumental Escrita i Valorativa. Ens dibuixen una actitud altament positiva envers la normalització del valencià i oposada al procés de substitució lingüística.

b) Competents. Tenen una alta lleialtat Competencial i Instrumental Escrita, però amb valors negatius en les dues lleialtats instrumentals orals i en la Valorativa. Coneixen molt bé la llengua però no la parlen ni la valoren.

c) Idealitzadors. Són individus amb lleialtats lingüístiques negatives en totes les seues formes excepte en la valorativa. No coneixen bé el valencià i per tant no l’usen, però introdueixen una valoració explícita molt destacada.

d) Usuaris. Es tracta d’un grup amb elevades lleialtats instrumentals orals, però amb una lleialtat Competencial i Instrumental Escrita negativa, i una lleialtat Valorativa positiva, però baixa. És un grup que parla habitualment en valencià, tant en les seues relacions primàries com secundàries, encara que no sap llegir-lo ni escriure-lo.

e) Assimilats. Per últim obtenim una agrupació d’individus amb lleialtats lingüístiques negatives en les cinc dimensions estudiades. Es tracta d’un grup amb una actitud molt allunyada de la lleialtat lingüística al valencià. No té competència, no usa i no valora. Així trobem una polarització que ens duu a considerar-los com totalment integrats al castellà oposant-se a la normalització lingüística.

 

 


5 de 7