Generalitat de Catalunya

Web d'imatges de la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Premis Nacionals de Cultura 2006
Fotografies de Jordi Bedmar

Josep-Antoni Llinás Josep-Antoni Llinás
L'arquitecte Josep-Antoni Llinás (Castelló, 1945) ha estat guardonat amb el Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic per la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona i per "la seva valuosa aportació a l'arquitectura contemporània". És professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona i del Vallès. Ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona (1995), pel seu edifici d'habitatges al carrer del Carme, i amb el FAD d'Arquitectura (1996), per la restauració del Teatre Metropol de Tarragona.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Antoni Abad Antoni Abad
Ha rebut el Premi Nacional d'Arts Visuals pel projecte canal* Accessible Barcelona, realitzat al Centre d'Art Santa Mònica, del 16 de desembre de 2005 al 5 de març d'enguany. En el projecte van participar una quarantena de persones discapacitades, que van fotografiar amb telèfons mòbils els obstacles que van trobar a la ciutat de Barcelona que els impedien una mobilitat adequada. Hi van localitzar 2006 llocs als quals no hi podien accedir. El projecte també ha estat guardonat amb el premi de l'Ars Electronica Festival d'Àustria 2006.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Lala Gomà Lala Gomà
Ha estat guardonada amb el Premi Nacional d'Audiovisual per la serva trajectòria com a realitzadora de reportatges i documentals. El jurat ha destacat que el seu treball "tant en programes culturals, d'entreteniment o documentals, és exemple d'originalitat, constància i qualitat". Treballa com a realitzadora de TV3 des del 1985. L'any 1997 va rebre el premi FIPA de plata al Festival Internacional de Produccions Audiovisuals de Biarritz. També ha estat guardonada amb el Premi Espais de l'Associació Catalana de Crítics d'Art i el Premi Atlàntida del Gremi d'Editors.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Marta Balletbó-Coll Marta Balletbó-Coll
Ha rebut el Premi Nacional de Cinema per la pel·lícula Sevigné, "una mostra reflexiva del cinema independent, on el procés creatiu protagonitza una història alhora personal i col·lectiva", segons l'acta del jurat. El film està protagonitzat per Anna Azcona, Josep Maria Pou i Eduard Farelo.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Rodó Rodó
L'espectacle Rodó, guardonat amb el Premi Nacional de Circ, és una producció del Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular de Nou Barris estrenada el desembre de l'any passat al mateix Ateneu. El jurat li ha atorgat el premi "per la poesia escènica i conceptual d'un treball en equip que contribueix fortament a la renovació del llenguatge circense". L'espectacle, dirigit per Leandre Ribera i Teresa Celis, és fruit d'una creació col·lectiva.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Joan Soler i Amigó Joan Soler i Amigó
El jurat ha atorgat el Premi Nacional de Cultura Popular a Joan Soler i Amigó (Badalona, 1941) pel primer volum de la nova enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya Tradicionari, d'Enciclopèdia Catalana, i per la seva trajectòria. El Tradicionari té per objecte presentar una panoràmica detallada i aprofundida de tots i cadascun dels aspectes de la cultura popular de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


La Caldera La Caldera
La Caldera, Centre de Creació de Dansa i Arts Escèniques Contemporànies ha rebut el Premi Nacional de Dansa per la tasca realitzada des del 1995. El jurat ha destacat que La Caldera és un centre de referència, de trobada de professionals i creadors del sector, d'intercanvi d'idees i encreuament de realitats, i una plataforma independent per a la creació actual i la investigació en el camp del moviment i les arts escèniques.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Pati Núñez Pati Núñez
Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Disseny pels seus 20 anys de trajectòria professional. Nascuda a Figueres el 1959, viu a Barcelona des del 1962. L'any 1985 va fundar Pati Núñez Associats, empresa especialitzada en imatge de producte (packaging), identitat corporativa i campanyes gràfiques de comunicació. Entre d'altres guardons, ha rebut un total de deu premis LAUS de disseny.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Biel Mesquida Biel Mesquida
El jurat ha atorgat a Biel Mesquida el Premi Nacional de Literatura per l'obra Els detalls del món, "un fresc poètic i crític, entre l'elegia i la denúncia a través de les veus i les vides de la Mallorca contemporània". Va néixer a Castelló l'any 1947, però viu a Mallorca des de la infantesa. Es va donar a conèixer amb la novel·la L'adolescent de sal (1975), que va obtenir el premi Prudenci Bertrana. L'any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Orfeó Català Orfeó Català
L'Orfeó Català, dirigit per Pep Vila, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Música "per la seva gran activitat durant l'any 2005, resultat d'un treball de renovació iniciat el 1998". L'Orfeó Català va ser fundat l'any 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Museu del Cinema de Girona Museu del Cinema de Girona
El jurat ha atorgat el Premi Nacional de Patrimoni Cultural al Museu del Cinema de Girona "com a culminació d'una recuperació del patrimoni cinematogràfic, que va iniciar Tomàs Mallol amb la seva col·lecció particular, i a la qual el Museu dóna una extraordinària vitalitat posant-la a l'abast de tots els ciutadans".
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Anna Veiga Anna Veiga
Ha estat distingida amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica "per la seva contribució al coneixement dels avenços de la ciència, especialment en l'àmbit de la biomedicina". Durant l'any 2005, aquesta tasca s'ha concretat en la creació del banc de línies cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i en un seguit d'articles de divulgació publicats a La Vanguardia.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Milagros Pérez OlivaMilagros Pérez Oliva
El jurat atorgat el Premi Nacional de Periodisme a Milagros Pérez Oliva "per la seva contribució al coneixement dels temes de salut pública i epidemiologia, des d'un periodisme independent i crític, exemple per les joves generacions de professionals". Durant l'any 2005 es reconeix la seva responsabilitat sobre el suplement de salut del diari El País i els reportatges d'investigació, especialment tres articles dedicats a la mort digna.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la LlenguaEscola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua
Ha rebut el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana "per la defensa i ús del català al País Valencià, per implicar a la societat civil per la creació d'un futur més solidari on el valencià sigui la llengua d'integració i de cohesió social". L'entitat està presidida per Diego Gómez.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Lluís HomarLluís Homar
El jurat ha distingit l'actor Lluís Homar (Barcelona, 1957) per la seva interpretació a l'obra L'home de teatre, un monòleg de Thomas Bernhard, dirigida per Xavier Albertí i estrenada l'1 d'abril de 2005 al Teatre Lliure, del qual va ser un dels fundadors.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya