Salutació del Director General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència


Benvolgudes i benvolguts,

Acomiadar un any ens porta sempre a la necessitat d'avaluar una petita etapa que finalitza, i també a recollir conclusions per entomar la que just comença l'any següent.

A la DGAIA, l'any 2011 ha estat un any marcat pel canvi. Com a conseqüència del canvi de govern a finals de l'any anterior, i també pel canvi de directora/or general el passat estiu.

Malgrat els canvis, al fer balanç hem de ser capaços de ressaltar allò que hem après conjuntament i que ens permetrà entrar al 2012 amb noves experiències i propostes renovades.

No cal dir que serà un any marcat per la situació econòmica, però malgrat això, hem de treballar perquè el 2012 es pugui donar un salt qualitatiu en les polítiques d'infància.

Tenim com objectius prioritaris avançar en el desplegament de la llei 14/2010 dels Drets i les Oportunitats en la Infància i l'Adolescència i l'elaboració del Pacte per la Infància a Catalunya.

El Pacte, tal com s'afirma al document de Bases, ha de ser entès com una de les grans línies de present i futur, i eix vertebrador de les polítiques d'infància i adolescència al nostre país.

Exigirà el compromís polític del Govern i la resta de forces polítiques, però també la complicitat dels professionals que treballen en infància, i de tota la societat a l'hora de fer passes endavant en favor de la infància.

Aquest seguirà sent el nostre compromís de treball també l'any proper.

Vull agrair la vostra dedicació, i desitjar-vos a tots i totes un Bon Nadal i un feliç Any 2012.

Josep Lluís Ortuño i Camara
Director General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

En profunditat

  • Tendències judicials en matèria de protecció de menors

    Eva Cano Vilà
    Advocada

    Com és sabut, el sistema de protecció de menors és un sistema mixt en el qual l'Administració pública i els òrgans judicials es distribueixen les competències. Si bé l'Administració pública és la competent per dictar les resolucions sobre mesures de protecció de menors, els òrgans judicials ho són per efectuar-ne la revisió i el control de legalitat quan aquestes són impugnades per les persones legitimades per a aquest efecte. El present treball pretén exposar de manera breu un estudi sobre l'estat de la jurisprudència menor en aquesta matèria, detectat a partir de l'anàlisi de més de quatre-centes resolucions judicials recaigudes entre els anys 2009 i 2011, delimitant, així, en la mesura que sigui possible, les tendències doctrinals remarcables en les sentències dels jutjats de primera instància i audiències provincials més recents. Les qüestions tractades se cenyeixen a les causes del desemparament, a la prova del desemparament, al suport dels serveis socials a la família d'origen i el reintegrament de l'infant o adolescent, al règim de visites i a les mesures cautelars.

La Finestra

  • Detecció i gestió del risc de maltractament mitjançant el telèfon Infància Respon

    Marta Sadurní
    Pilar Aldea Lacambra
    Marc Pérez i Burriel
    Anna Montes i Vallecillos

    La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (d'ara endavant DGAIA) desenvolupa, des de 2006, un programa d'actuacions orientat a la creació de serveis que permeten detectar situacions de risc i desprotecció de futurs nadons o infants entre 0 i 17 anys, amb domicili a Catalunya o que s'hi trobin eventualment, i també notificar-les i actuar-hi. Aquestes mesures han de ser útils per prevenir que aquestes situacions esdevinguin un maltractament greu al menor.

Actualitat i informacions

  • Pacte per a la Infancia, document de bases

    El passat 29 de novembre, el Departament de Benestar Social i Família va presentar les bases del Pacte per a la Infància de Catalunya, que ha de ser un punt de partida per assolir un gran acord sobre les actuacions i polítiques que s'han de desenvolupar al nostre país en matèria d'infància en els propers anys.

    Per a més informació: PDF del Document de bases

  • Ludomecum. Joguines per Internet

    Ludomecum és una gran base de dades de jocs i joguines classificats per edats, tipologia i valor educatiu, pensada per facilitar la consulta a docents, pares, ludotecaris i educadors, i també per cercar joguines en situacions de dificultat, com ara algunes discapacitats o convalescència per malaltia.

    Per a més informació: Web de Ludomecum

  • Save The Children contra el tràfic infantil

    Save The Children ha editat una nova campanya contra trata infantil: "El futuro de Anita".

    "Anita" representa milions de nens i nenes adolescents víctimes del tràfic i l'explotació infantil. Save the Children personifica aquestes víctimes a través d'una campanya interactiva per informar i sensibilitzar la societat en general.

    Per a més informació: Web de la campanya "El futuro de Anita"

  • Presentació d'un estudi de prevenció de la SIDA amb joves

    La Fundació SIDA STUDI publica els resultats de les avaluacions de les seves accions educatives de promoció de la salut sexual "Prevenir per Gaudir" i "Com prevenim? Com gaudim?" dirigides a joves mitjançant el curs 2010-2011.

    Per a més informació: PDF de l'estudi

  • Recursos sobre noves addiccions dels adolescents

    Les anomenades noves tecnologies -com Internet, les xarxes socials, el mòbil o els videojocs- estan creant, cada cop més, fortes dependències entre els més joves. En aquest sentit, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de publicacions, articles, institucions i recursos web sobre l'addicció al joc i a les noves tecnologies. Aquests materials reflexionen sobre la situació actual de les noves addiccions i ofereixen eines per prevenir i tractar aquestes dependències, que es donen, sobretot, en el col·lectiu dels adolescents. Totes les publicacions que es recomanen en aquest dossier digital es poden consultar als centres DIXIT.

Formació

  • Pràctica Reflexiva: Aprenent de la pròpia pràctica

    Organitza: Col·legi de Pedagogs de Catalunya
    Dates: 28 de gener, 4 i 11 de febrer de 2012
    Lloc: Barcelona
    Telèfon: 93 2177799
    formacio@pedagogs.cat
    Enllaç web al programa

  • Secret professional i confidencialitat en la praxi del treball social

    Organitzen: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i la Fundació Campus Arnau d'Escala
    Data: del 16 de gener al 13 d'abril de 2012
    Lloc: Semi-presencial
    Telèfon: 93 4122408
    catalunya@tscat.cat
    Enllaç web al programa

  • Altres cursos...

    Trobareu més informació a continuació.

Beques, ajuts i premis

  • Convocatòria oberta per a formar part d'una Bossa de Projectes socials

    La Fundació Real Dreams obre una convocatòria per a presentar Projectes Socials en el 2012.
    El termini de presentació de les propostes finalitza el 31 de desembre de 2011.

    Enllaç al web de la convocatòria

  • Ajut a iniciatives socials

    La Fundació Romanillos convoca subvencions adreçades a entitats sense ànim de lucre, que desenvolupin projectes d'atenció social.
    El termini de presentació de les propostes finalitza el 31 de desembre de 2011.

    PDF de la convocatòria

  • II Premi Manuel Arroyo per a joves emprenedors de l'Economia Cooperativa

    La Fundació Sant Gervasi i l'Escola Sant Gervasi-Grup CLADE organitzen el II Premi Manuel Arroyo per a Joves Emprenedors de l'Economia Cooperativa amb la voluntat de contribuir al desenvolupament econòmic en l'àmbit cooperatiu i promoure l'esperit emprenedor i transformador.
    El termini de presentació de les propostes finalitza el 31 de desembre de 2011.

    Enllaç al web del premi

  • Premis Reina Sofia 2011 contra les drogues

    La Fundació CREFAT convoca enguany la 20 edició dels Premis Reina Sofia 2011 contra les drogues, així com la 11ª edició Iberoamericana.
    Tots els treballs presentats, han de tractar qüestions relatives a les drogodependències, amb especial interès al consum d'alcohol i la problemàtica del seu entorn.
    El termini de presentació de les propostes finalitza el 31 de gener de 2012.

    Enllaç al web del premi

La Biblioteca

  • La infància, una història fosca. Les condicions de vida dels nens a Catalunya a través dels segles

    Portada del llibre

    Una història fosca és el que, malauradament, ha estat l'existència dels infants des de l'antiguitat fins a mitjan segle XX al nostre entorn. La realitat que els ha tocat viure es fa palesa amb una frase de l'historiador Lloyd deMause: "La història de la infància és un malson del qual hem començat a despertar fa molt poc." La primera part de l'obra tracta de la infància, el seu entorn i de la violència que han patit els nens, com ara l'infanticidi, l'abandonament i el maltractament. També parla de les mancances de la criança a dida, l'analfabetisme, el treball des de la més tendra infantesa i de com molts nens comparteixen les presons amb adults en un ambient promiscu. La segona part se centra en l'acolliment de la quitxalla i es descriu la vida dels infants en els grans centres de Catalunya.

    Sense cap dubte és un recull històric molt necessari per poder interpretar el nostre present i fer una projecció cap al futur.

    Autor: Joan Pinilla Pérez de Bustos
    Editorial: Pagès Editors
    Preu: 23 €
    Enllaç web a la fitxa del llibre

  • Ser pares, avui: a la recerca del sentit comú

    Portada del llibre

    En aquests temps de canvis i incerteses en què vivim, sembla que hem passat de l'autoritat paterna, inqüestionable per a l'argument irrefutable del mastegot, a l'autoritat paterna inexistent perquè volem ser pares "guais", moderns i simpàtics... Uns adjectius que queden eclipsats sempre que de la boca del pare o de la mare surt un no rotund adreçat als fills. Un no que comporta un mar de crits, plors i rebequeries que voldríem, si pot ser, estalviar-nos, però el perill d'estalviar-nos la rebequeria que segueix el no és que els nostres fills no acabin d'aprendre mai que hi ha uns límits que convé no travessar, i que sense aquest aprenentatge bàsic res no funciona, ni a la vida dels pares ni a la dels fills. L'autora ens ofereix amb aquest llibre un material imprescindible per impregnar de sentit comú les relacions entre pares i fills.

    Autora: Purificació Biniés Lanceta
    Editorial: Graò
    Preu: 14,20 €
    Enllaç web a la fitxa del llibre

  • Una llamada de atención. Carta a los mayores sobre los niños de hoy

    Portada del llibre

    El nostre futur no està escrit i això determina un imperatiu: educar els nostres fills perquè ho escriguin.

    És evident que la nostra responsabilitat educativa és molt gran en matèria de transmissió cultural i que els interrogants són també el "com" farem aquesta transmissió. El pedagog Philippe Meirieu parla de la nostra responsabilitat vers el futur i ho fa esmentant la crisi d'autoritat, l'ús d'Internet, el treball escolar i també la idea de l'esforç i la influència de la publicitat.

    Una reflexió completa que recull les aportacions d'altres pedagogs sobre l'educació dels nens i nenes d'avui i els adults del demà, i que s'apropa a totes aquelles propostes innovadores.

    Autor: Philippe Meirieu
    Editorial: Ariel
    Preu: 20,50 €
    Enllaç web a la fitxa del llibre

  • Alumnado en situación de riesgo social

    Portada del llibre

    Aquest llibre es presenta com una eina útil de suport i ajuda als docents perquè els permet conèixer quines són les necessitats i les potencialitats d'aquests alumnes, tenint en compte que construir-se com a persona constitueix un repte important per a qualsevol ésser humà i, molt especialment, per a aquells nens i adolescents la vida dels quals es desenvolupa en contextos de desigualtat i dificultat social en què els seus drets són vulnerats freqüentment.

    En aquests casos, l'escola pot ser per a tots ells una experiència per compensar els dèficits que pateixen i un entorn de cura, que possibilita els canvis que els permetin una millor qualitat de vida i posi fi a la vulnerabilitat, el risc i el maltractament que pateixen també fora dels entorns escolars.

    Autores: Rosa M. González Merino i Susanna Guniart Guàrdia
    Editorial: Graó
    Preu: 17,90 €
    Enllaç web a la fitxa del llibre

  • Voces de la educación social

    Portada del llibre

    Aquest treball és el fruit d'una proposta feta per trenta-cinc professionals vinculats a l'educació social, la majoria d'ells educadors socials en actiu, amb un doble propòsit: promoure un exercici d'anàlisi i reflexió entorn de conceptes, idees i paraules vinculades al camp social i educatiu, i també per iniciar unes trobades on la paraula i la veu ajudin a incrementar el patrimoni d'un camp en construcció. El resultat de la suma de compromisos, esforços i responsabilitats és aquest llibre publicat per la UOC. Aquest any 2011 es commemora el 20è aniversari dels inicis de la diplomatura d'educació social a les universitats espanyoles, i estem a punt d'inaugurar els graus corresponents i els canvis necessaris en l'àmbit acadèmic, laboral, educatiu i social. Aquestes veus expertes esdevenen propostes reflexives i crítiques sobre les pràctiques que portem a terme, i una inducció a l'obligada lectura i escriptura d'aquestes pràctiques.

    Coordinadors: Segundo Moyano Mangas i Jordi Planella Ribera
    Editorial: UOC
    Preu: 17,90 €
    Enllaç web a la fitxa del llibre

Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència
Av. Paral·lel, 52
Telèfon: 93 483 10 00
Correu-e: butlletidinfancia.benestar@gencat.cat
ISSN 1988-7612

Generalitat de Catalunya. Departament de Benestar Social i Família. Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència