Fòrum de debat
Núm. 30 - octubre 2001

 

Ian L. McHarg
Projectar amb la naturalesa

José M. Baldasano Recio
Catedràtic d'Enginyeria Ambiental. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Ian McHarg (1920-2001), arquitecte i divulgador científic, és autor d' un llibre clau i que es va anticipar al seu temps pel que fa als grans problemes ambientals. Design with Nature (Proyectar con la naturaleza), publicat l'any 1969, relaciona l'ecologia amb la planificació i l'ordenació territorial. Amb aquest treball, McHarg es va anticipar a la necessitat de l'avaluació ambiental abans del desenvolupament i la construcció d'infraestructures i va orientar el camí per a una convivència entre l'artefacte -l'objecte projectat- i la natura.

Ian L. McHarg va néixer l'any 1920 a Clydebank (Escòcia) i va morir el passat mes de març. Va ser un pioner de l'arquitectura del paisatge, de la planificació ecològica, a més de professor emèrit de la Universitat de Pennsylvania, on va fundar el Departament d'Arquitectura del Paisatge, i on va exercir com a director durant tres dècades. També ha estat considerat com un acadèmic, un divulgador televisiu i un defensor del medi ambient. El 1990, el president Bush el va premiar amb la National Medal of Art, i l'any 2000 va rebre el Japan Prize in City Planning.

L'obra Design with Nature (Projectar amb la naturalesa), editada el 1969, ha estat el seu treball científic més influent. Amb la publicació d'aquest llibre, McHarg sobresurt entre un grup reduït de professors universitaris, escriptors i activistes ambientals que, als Estats Units, comencen a orientar i cridar l'atenció pública cap al medi ambient a principis dels anys seixanta.

Design with Nature és un text que es va anticipar a qüestions avui vives i en el qual es poden descobrir idees d'una vigència extraordinària. El 1992 John Wiley & Sons en va publicar la segona edició, i l'any 2000 va ser traduïda al castellà per l'editorial Gustavo Gili. La principal contribució de McHarg com a professor coincideix amb la seva estada a la càtedra del Departament d'Arquitectura del Paisatge de la Universitat de Pennsylvania entre 1954 i 1987, on després va ser professor emèrit. Va desenvolupar un programa interdisciplinari únic i influent, incorporant-hi professionals de diferents disciplines. En les seves classes va utilitzar, de forma conjunta, tant mètodes de taller com de treball de laboratori i camp. L'esmentat departament universitari es va convertir en un referent en la seva especialitat. McHarg també completa la seva trajectòria amb una incansable activitat de conferenciant i amb treballs de divulgació, especialment a la televisió.

Design with Nature s'escriu quinze anys després que McHarg fos contractat per la Universitat de Pennsylvania per crear un nou programa d'arquitectura del paisatge. El president de la Conservation Foundation el va convèncer per escriure aquest llibre, perquè considerava necessari, crucial en aquells moments -i també en l'actualitat-, que s'escrivís un llibre que relacionés l'ecologia amb la planificació i l'ordenació territorial. Amb aquest llibre, McHarg avança la necessitat de l'avaluació ambiental prèvia al desenvolupament i construcció d'infraestructures, proposa un mètode d'estudi específicament orientat a la planificació territorial i aplana el camí per a la convivència entre l'artefacte (objecte projectat) i la naturalesa. En definitiva, defineix tècniques per al desenvolupament de noves eines d'inventari i anàlisi espacial.

No hem d'oblidar que quan s'escriu aquest llibre, l'any 1969, s'entenia poca cosa del significat de l'ecologia fora d'un context estrictament científic o no se sabia com introduir els processos naturals en la planificació i en la realització de projectes. Per això, s'ha convertit en un text clàssic i de referència, que s'utilitza com a llibre de text en moltes universitats i que apareix en una àmplia gamma de col·leccions bibliogràfiques. Té una estreta vinculació amb la protecció del medi ambient, amb les ciències ambientals, amb l'arquitectura del paisatge, així com amb la planificació territorial. Encara avui a Europa, estem adoptant tímidament les avaluacions ambientals estratègiques en els projectes i programes.

Però també convé esmentar que, durant els anys seixanta del segle passat, eren molt pocs els defensors del medi ambient, així com el nombre de ciutadans interessats pel tema. Al concepte de desenvolupament sostenible, encara li quedaven uns quants anys per ser simplement enunciat (1987). En aquell moment no s'havia sentit a parlar de Seveso, Txernòbil, Bhopal, Love Canal, Times Beach, Valdez, etc. No hi havia indicis del canvi climàtic, ni de la desertització, ni de la reducció de la capa d'ozó. Amb prou feines es començava a treballar en els temes de qualitat de l'aire i de les aigües, ni els residus havien assolit el nivell de problema que avui suposen.

Als Estats Units, on es va iniciar i es va liderar el moviment mediambiental, en aquell moment només hi havia un petit cercle d'iniciats. Tanmateix, els seguidors, persones preocupades pels problemes mediambientals que estaven emergint, van anar creixent de forma insospitada. En aquest context es va escriure el llibre. Encara quedaven anys perquè la preocupació pel medi ambient es convertís en una inquietud prioritària en l'agenda global.

Proyectar con la naturaleza és una traducció molt encertada del títol original anglès al castellà; ofereix una combinació singular d'idees on la Terra en el seu conjunt, i no només la regió, es presenta com un ecosistema viu, i en conseqüència dinàmic, on s'integren els processos i els factors biofísics amb els humans a fi i efecte de fonamentar les decisions de planificació i de projecte. Tot plegat s'intenta resumir en el paràgraf següent, reproduït del llibre Human Ecological Planning at Pennsylvania (1981).

«Les possibilitats de crear una ecologia humana semblen viables per una nova ampliació i integració de les disciplines científiques existents. L'ecologia està acostumada a integrar les ciències del medi biofísic. Si ampliem l'ecologia afegint-hi l'etologia, hi introduïm el comportament com una estratègia adaptativa. Si l'ampliem més enllà amb l'etnografia i l'antropologia podem incloure-hi l'estudi del comportament humà com a adaptació. Si, finalment, l'ampliem amb l'antropologia mèdica i l'epidemiologia podem tancar el cicle examinant el medi natural i humà en termes de salut i benestar.»

Les seves propostes són pròximes, contenen elements de similitud, a la Teoria de Gaia desenvolupada per Lovelock i Margulis (1979), en la qual la vida no s'adapta de forma aleatòria a un medi inert, sinó que és el producte derivat de totes les interaccions que crea un ecosistema viu, sa o insà, sintròpic o entròpic.
El llibre sorgeix de diferents cursos teòrics plantejats amb enfocaments innovadors, del curs titulat

"Ecology of the City" (L'ecologia de la ciutat), i principalment del curs impartit per McHarg, titulat "Man and Environment" (L'home i el medi ambient). En aquest, s'hi tractava l'evolució de la matèria, la vida i l'home; les diferents formes en què, des de la filosofia o des de la religió, s'havia concebut la naturalesa. Intentava recollir la dependència de l'home de la naturalesa des d'un punt de vista fisiològic i psicològic per concloure presentant la visió de l'ecologia.

Tanmateix, el llibre també sorgeix de la praxi, de la realització de projectes i estratègies orientats a la solució de problemes cada vegada de volum i complexitat més gran, tant des de l'experiència docent com de la professional. La seva participació professional en nombrosos plans i projectes, fora i dins dels Estats Units, contribueixen a desenvolupar la pràctica actual de la planificació territorial integrant-hi el medi ambient, a contrastar les teories, a consolidar el seu mètode de treball, a traslladar al seu treball les idees i els mètodes desenvolupats, però també a conceptualitzar la pràctica.

En un dels seus treballs va adoptar un sistema d'indicadors ambientals per orientar el desenvolupament del municipi de Medford (1974), aspecte molt en voga avui dia en el desenvolupament de les Agendes 21, nascudes de la Conferència sobre Medi Ambient i Desenvolupament de Rio de Janeiro de 1992. També va establir les idoneïtats d'ús per a cada sòl.

Segons les pròpies paraules de McHarg (per a l'edició de 1992):

«Projectar amb la naturalesa es proposava donar resposta a tota una sèrie de deficiències òbvies. La primera d'elles era l'absència de qualsevol noció mediambiental en la planificació, que en aquells moments era un procés exclusivament socioeconòmic. La segona era la falta d'integració entre les diferents ciències mediambientals. Els geòlegs, els meteoròlegs, els hidròlegs, etc., coneixien molt bé les ciències físiques, però no les de la vida; d'altra banda, els ecòlegs i els biòlegs coneixien modestament els processos físics. Per la resta, els científics en general no mostraven cap interès pels valors o per la planificació; finalment, no hi havia una aproximació teòrica que abordés el problema de les adaptacions humanes.»

«Projectar amb la naturalesa va suposar una resposta a cadascun d'aquests problemes descrits i, de fet, va proporcionar una metodologia per incorporar les dades mediambientals als processos de planificació. L'enfocament dominant en els estudis d'ecologia s'amplia integrant-hi la totalitat de les ciències mediambientals. La qüestió dels valors es va presentar com a essencial dintre del moviment de defensa del medi ambient (i podem afegir, també en el fet de planificar i projectar) i es va configurar una teoria. Em permetria suggerir que aquest caràcter integrador és el tret principal de la metodologia de la planificació ecològica. »

És la barreja especial d'aprofundiment científic i disseny constructiu el que converteix aquest llibre en una aportació excepcional.

En establir la necessitat d'una intervenció conscient, d'una valoració ètica, d'una organització ordenada i d'uns plantejaments estètics deliberats que tinguin en consideració tots i cadascun dels aspectes de l'entorn, McHarg no posa l'èmfasi únicament en el projecte o en la naturalesa per separat, sinó en la preposició amb pel que implica de cooperació entre l'home i la naturalesa. No pretén imposar el disseny d'una manera arbitrària, sinó utilitzar al màxim el potencial que la naturalesa ofereix, sense oblidar les restriccions necessàries que imposa. D'aquesta manera, en incorporar la naturalesa en la seva totalitat, sap que l'esperit de l'home, com a part d'ella que és, posseeix quelcom molt valuós per afegir-ho a aquest potencial.

La teoria central de McHarg és que l'ecologia ha d'estar en el fonament de les ciències que intervenen i repercuteixen en l'ambient. Per això, és necessari un reajustament bàsic de caràcter filosòfic, ètic i estètic, que aturi la destrucció del planeta.

El mètode de McHarg consisteix a comprendre els processos que configuren el territori i utilitzar-los com a fonament del projecte. El mètode analitza els sistemes biofísics i socioculturals del lloc per desvetllar on han de ser establerts usos del sòl específics. Com ell mateix ha resumit diverses vegades:

«El mètode defineix les millors àrees per a un ús del sòl potencial i la convergència de tots o gairebé tots els factors considerats propicis per aquest ús en absència d'altres condicions. Les àrees que reuneixen aquestes característiques es consideren intrínsicament idònies per a l'ús del sòl considerat... (...) Demanem a la terra que mostri on hi ha els millors llocs. Establim criteris per a diferents tipus d'excel·lència que responguin a una àmplia varietat d'alternatives. Busquem no només l'índex més ampli d'excel·lències diferenciadores entre diferents emplaçaments per a ciutats, sinó també el major nombre d'alternatives dintre de cadascuna d'elles. »

Per assolir aquest objectiu, és fonamental un procés interdisciplinari de recollida i anàlisi de les dades. El reconeixement (survey) ha de precedir al projecte, i el projecte ha de liderar l'acció. McHarg estructura la cronologia del dispositiu que ha d'organitzar la investigació: recollir la informació dels diferents components (geologia, condicions meteorològiques, hidrologia, sòls, vegetació, vida animal, per culminar amb els usos del sòl); després es representa en mapes la distribució espacial de la informació. Utilitzant el procés anomenat anàlisi d'idoneïtat (suitability analysis), aquests mapes s'estructuren en capes que representen un espai determinat (layer cake) i se sobreposen o combinen (overlay mapping) per desvetllar els models de territori i per identificar tant les limitacions com les oportunitats d'usos potencials.

Aquesta representació en capes facilita una explicació de l'àrea d'estudi, de manera que cadascun dels nivells depèn de les característiques de les capes inferiors, cada capa incrementa l'explicació; tot plegat dóna com a resultat el model descriptiu biofísic. El model permet plantejar quines zones poden resultar més adequades per a un ús determinat i quines més desaconsellables. És a dir, permet buscar els llocs en què es donen el major nombre de característiques favorables, amb limitades característiques perjudicials. Desenvolupa una metodologia que engloba, mitjançant la incorporació dels aspectes mediambientals del territori, l'etern problema per a l'home d'on ha de localitzar les seves activitats.

McHarg també dóna una enorme importància als inventaris, tant en els aspectes de contingut com metodològic; l'aplicació del seu mètode exigeix inventaris molt elaborats. Els avenços tecnològics mitjançant els satèl·lits actuals en faciliten la realització.
Els inventaris constitueixen una descripció del món, o ecosistema objecte d'estudi, com a processos que actuen recíprocament i com a sistema de valors i varietat de medis que mostren graus d'adaptació per als organismes, homes i usos del sòl. Tot això podria manifestar-ne la forma intrínseca. Es podria veure que hi ha graus de salut i malaltia. Els inventaris han d'incloure tant els artefactes de l'home com els processos naturals.

La seva obra no ha estat, lògicament, exempta de crítiques. Alguns projectistes i professors van criticar McHarg per promoure un "determinisme ambiental" en què el coneixement ecològic semblava la font de tot coneixement projectual. Des de la perspectiva ecològica -en una revisió primerenca del llibre realitzada el 1971-, es conclou que és el coneixement científic, elitista, tecnocràtic el que legitima el poder i l'autoritat destructius. I, encara que la planificació fos una activitat política i social, no estrictament ecològica, reconeixien l'atractiu de la visió compressiva que Projectar amb la naturalesa ofereix.

El mètode de McHarg, conegut també com el mètode de les transparències, va facilitar el desenvolupament dels actuals sistemes d'informació geogràfica (SIG), sobretot gràcies a un grup d'investigació de Harvard que, motivat per les seves conferències dels anys seixanta, va desenvolupar els primers programes d'ordinador d'aquest tipus. Així, J. Dangermond, president i fundador d'ESRI (Environemntal Systems Research Institute), autors d'ArcInfo i ArcView, afirmava que el professor McHarg «havia creat el context en el qual el SIG pogués florir» (Thompson, 1991). Els sistemes d'informació geogràfica han incrementat i constitueixen un important instrument metodològic actual en l'avaluació dels impactes i riscos ambientals. Una de les majors contribucions d'un SIG es deu a la capacitat per integrar dades en un format cartogràfic referenciat i potenciar fortament la capacitat analítica i deductiva. El seu interès està lligat a les possibilitats que ofereixen per descriure i analitzar la informació distribuïda espacialment, tant en l'anàlisi espacial de les dades de partida, com en l'anàlisi espacial dels resultats que s'obtenen; així com la seva evolució en el temps.

A principis dels anys setanta McHarg va elaborar un pla global de qualitat mediambiental per a l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (USEPA), que va conduir a la institucionalització de moltes de les seves idees en l'avaluació ambiental dels projectes federals. En els anys setanta va realitzar avaluacions d'impacte ambiental pioneres.

En col·laborar, des de la Universitat de Pennsylvania, amb la USEPA en l'elaboració dels inventaris ambientals nacionals en els anys setanta, va influir en la política ambiental del seu país, avantguarda mundial en aquells moments. La realització del Dia de la Terra es deu en part a les idees de McHarg.

La National Environmental Policy Act constitueix la primera llei mediambiental dels Estats Units en un sentit estricte. Part del tipus de llenguatge que s'hi utilitza prové del seu llibre Projectar amb la naturalesa. La seva metodologia va donar lloc a l'anomenat Environmental Impact Analysis and Statement (Avaluació d'impacte ambiental), que constitueix la base que ha permès introduir els aspectes mediambientals en els projectes, tant d'infraestructura com d'enginyeria industrial, a tot el món.

A McHarg li va interessar la qüestió dels valors. La va plantejar des del punt de vista de la polèmica que sempre ha existit entre l'home i la naturalesa en les diferents actituds occidentals, exemplificada amb tota claredat en la narració de la Creació que es recull en el Gènesi, i que comparteixen tant el cristianisme com el judaisme. L'interessava qüestionar l'actitud cultural dominant a Occident enfront de la naturalesa i proposar una perspectiva diferent, disposada a reconèixer els valors de la naturalesa i d'avaluar les decisions múltiples pròpies de la planificació. Defensa una concepció ecològica que està més d'acord amb l'experiència, i una via capaç de mantenir i enriquir la biosfera, la salut de l'home i el seu benestar. Indica: «el sistema econòmic de valors ha d'ampliar-se en un sistema relatiu que abasti els processos biofísics i les aspiracions humanes».

Es planteja i adopta una posició en què la naturalesa no és l'enemic que l'home ha de conquerir, sinó que és tractada com a aliada i amiga. Respecte a la qüestió de per què tenen valor el medi ambient i els recursos naturals?, McHarg es decanta per una posició que posteriorment s'ha anomenat l'ètica de la terra, on la naturalesa no humana té un valor intrínsec, inherent, i posseeix, per tant, drets morals i naturals (Azqueta, 1994). Aquesta posició està en confrontació amb l'altre extrem, en què trobem les postures que comparteixen una ètica antropocèntrica, en què el que confereix valor a les coses, inclòs el medi ambient, és la seva relació amb l'ésser humà (les coses tenen valor sempre en la mesura que les persones els en donen). Segueix el treball d'Hipòcrates en el seu famós Tractat dels aires, les aigües i els llocs, en què, per primera vegada s'enfoca la vida de l'home tant en salut com en malaltia, com depenent de les forces de la naturalesa, a diferència dels primers filòsofs grecs, que concebien l'home com quelcom aïllat. Com podem veure, el problema no és nou.

Pren en consideració l'existència d'un buit significatiu. Mentre l'atenció principal dels problemes mediambientals se centra en l'aire, les roques, l'aigua, el sòl, les plantes, els animals i els ecosistemes, amb prou feines es té en compte l'estudi dels sistemes socials. McHarg assenyala:

«tots els sistemes estan subjectes a la necessitat de descobrir el més adequat dels entorns possibles, adaptant-ho i adaptant-s'hi ells mateixos per fer-ho encara més adequat. Un entorn adequat és el que respon al màxim de necessitats plantejades per un usuari, amb el mínim esforç d'adaptació possible. En aquest sentit, un desenvolupament apropiat comportaria un mínim d'intervenció. Una adequació sintròpica revelarà el gran triomf evolutiu, així com la salut de les diferents espècies i dels ecosistemes. D'altra banda, les patologies i les malalties excessives posen de manifest el desajust entròpic; és a dir, l'existència d'un sistema que resulta incapaç d'assolir l'adequació al medi, incapaç d'adaptar-s'hi o d'adaptar-lo».

En els seus llibres i en el seu treball intenta determinar els processos per planificar un medi ambient autorenovable i equilibrat, que contingui tots aquells ingredients necessaris perquè s'hi donin la prosperitat biològica de l'home, la cooperació social i l'encoratjament espiritual. No ens sona això que avui dia anomenem desenvolupament sostenible?

Aquest article intenta ser un petit homenatge a aquest home que ha dedicat la seva vida a establir i millorar la nostra relació amb la naturalesa. Res millor que acabar amb les seves pròpies paraules:

«Tenim davant nostre una tasca: comprendre el funcionament del planeta, regular les nostres actuacions tenint en compte aquests coneixements, restaurar la Terra, tornar-li la seva verdor... [...] En la recerca de la supervivència, de l'èxit i de la seva realització, la perspectiva ecològica ofereix una aproximació d'allò més valuosa. Mostra el camí pel qual l'home seria enzim de la biosfera: administrant-la, millorant l'adequació creativa de l'entorn humà, portant a terme el projecte de l'home amb la naturalesa. » o

Bibliografia

  • Azqueta D. (1994), Valoración Económica de la Calidad Ambiental. McGrawHill, 299 pp.
  • McHarg, Ian L. (2000), Proyectar con la Naturaleza. Editorial Gustavo Gili, 197 pp.
  • Thompson W. (1991), A Natural Legacy: Ian McHarg and His Followers. Planning, novembre: 14-19.

Fòrum de debat
 

Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022