ICIP Institut Català Internacional per la Pau

Inici > Sala de premsa > Condicions per a la consolidació de la pau a Costa d’Ivori

Resum final del Seminari a Costa d'Ivori

30 de Setembre de 2010

Condicions per a la consolidació de la pau a Costa d’Ivori

Amb diverses crides a continuar el debat i aprofundir en les propostes plantejades, dimecres es va clausurar el seminari “Conditions pour la consolidation de la paix en Côte d’Ivoire”, organitzat per l’ICIP a la capital econòmica del país, Abidjan, en col·laboració amb el CERAP (Centre de Recherche et Action sur la Paix) i la Universitat de Bouaké. Estructurat en cinc panells, cada tema s’ha abordat des de diverses perspectives, amb la participació d’investigadors acadèmics, representants d’ONG’s, organismes internacionals i membres del govern.

A l’acte de clausura, el president de l’ICIP, Rafael Grasa, va destacar el “debat ric, profund” que s’ha produït durant les jornades. Al mateix temps, va recordar que les condicions per a qualsevol procés de consolidació de la pau són múltiples, “sense certituds i sense exigències” i tampoc sense receptes universals. Grasa també va advertir que la pau és inviable sense l’Estat i sense la societat civil, i va comprometre l’ICIP a seguir col·laborant en el procés de pau que està obert a Costa d’Ivori.

El seminari buscava abordar les causes estructurals del conflicte que viu Costa d’Ivori des de finals dels anys 90, més enllà de les condicions explicitades als acords de pau de Ouagadougou, firmats el 2007, on es contempla, entre d’altres, la celebració d’eleccions presidencials. Aquest conflicte, agreujat per la crisi econòmica, ha dividit el país en dos: el Sud, controlat pel govern del president Laurent Gbabo, i el Nord, controlat pels rebels de les Forces Nouvelles. S’espera que les eleccions anunciades per al 31 d’octubre suposin un avenç en aquest procés de pau.

Després d’una jornada sencera dedicada a analitzar dues de les causes estructurals del conflicte –l’accés a la propietat de la terra i la definició de la nacionalitat ivoriana-, la tercera i última es va centrar en la legitimitat de l’Estat i la necessitat de buscar sortides i estímuls per als joves, amb l’objectiu de facilitar la desmobilització i reinserció dels combatents.

Condicions per a la consolidació de la pau a Costa d’Ivori

28 de Setembre de 2010

Un centenar de persones participen des de dilluns al seminari “Conditions pour la consolidation de la paix en Cote d’Ivoire”, organitzat per l’ICIP a la capital econòmica del país africà, Abidjan. El seminari busca abordar les causes centrals dels conflictes que ha viscut Costa d’Ivori des dels anys 90, conflictes que han portat a la seva divisió i han frenat successivament la celebració d’eleccions presidencials, previstes ara per a finals d’octubre. A l’acte d’inauguració van assistir l’ambaixadora espanyola a Costa d’Ivori, Cristina Díaz Fernández-Gil, que va destacar el rol estabilitzador regional que pot jugar aquest país africà, a més de representants diplomàtics del Japó, Canadà, Libèria, Estats Units i el Vaticà, entre d’altres.

Els ponents han coincidit a advertir que les eleccions presidencials, on l’actual mandatari Laurent Gbagbo buscarà la reelecció, són només un pas en el procés de consolidació de la pau, i no el final d’aquest procés. En tot cas, poden significar l’inici d’una nova etapa que revifi el procés de pau, estancat des del 2003. Francis Akindés, director de Cooperació i Relacions Internacionals de la Universitat de Bouaké, alertava sobre la reticència dels països que han conegut la guerra a “abordar les causes reals del conflicte”, entre les quals cal subratllar, en el cas de Costa d’Ivori, el dret de propietat de la terra -vetat a les zones rurals als que estan considerats com a estrangers- i la definició de la nacionalitat, una qüestió que ha definit la política ivoriana arran de l’arribada de milers d’immigrants dels països veïns, com ara Burkina Fasso o Guinea, durant els anys de l’esplendor ivorià.

El paper de la societat civil, la importancia de reforçar el procés de pau des del punt de vista de la seguretat o la necessitat de frenar l’ús polític de les diferències ètniques són altres idees que s’estan debatent al seminari, on hi participen representants de les universitats ivorianes, d’ONG i d’organismes oficials com la Comissió Europea o la missió de l’ONU al país, l’ONUCI.

Després d’unes dècades de boom econòmic un cop declarada la independència, la crisi econòmica de principis dels 90 va marcar l’inici del declivi de Costa d’Ivori, primer exportador mundial de cacau i un dels països més dinàmics de l’Àfrica de l’Oest. Els enfrontaments entre candidats a la presidència, sumats a l’empobriment de la població, van ser els detonants de les dues crisis armades que ha viscut el país, el 1999 i el 2002. Amb aquest seminari, l’ICIP pretén contribuir al procés de pau facilitant el debat i aportant-hi propostes.

Discurs inaugural de Rafael Grasa, president de l’ICIP. (només francès): pdf