
L'energia solar tèrmica
Els fonaments tecnològics (baixa temperatura)
Les instal·lacions solars tèrmiques consisteixen en un sistema de captació (el captador solar), un sistema d'emmagatzematge de l’energia tèrmica obtinguda (el dipòsit acumulador) i un sistema de distribució del calor i de consum.
El captador solar tèrmic
El captador pla de coberta de vidre és el que, fins ara, ha tingut una major difusió. El seu funcionament està basat en el principi de l'efecte hivernacle: capta la radiació solar mitjançant una coberta transparent, la transfereix a un fluid caloportador i evita la seva sortida a l'exterior. Hi ha una superfície absorbent que recull la radiació i la transmet als tubs per on circula l'aigua. Aquesta placa absorbent es pinta de negre perquè absorbeixi més la radiació, i és de metall per transmetre millor la calor.
El principal paràmetre que caracteritza l'eficiència d'un captador és la corba de rendiment: la relació entre l'energia que li arriba (radiació solar) i l'energia que transmet al fluid que transporta la calor (l'aigua, per exemple).
Com a norma general, els captadors han de ser instal·lats orientats al sud per captar al màxim la radiació solar, i la seva inclinació respecte l'horitzontal depèn de l’aplicació i l’època d’ús. Normalment, la latitud de l’indret sol ser la inclinació de referència.
Un altre tipus de captador és el de buit, constituït per un conjunt d'elements formats per una sèrie de tubs cilíndrics concèntrics situats sobre una coberta reflectora. A l'interior de cada element s'ha fet el buit per evitar les pèrdues energètiques. Com succeeix en els captadors plans vidrats, la radiació solar travessa la superfície transparent i es transforma en calor quan arriba als tubs cilíndrics interiors.
Altres tipus de captadors solars per a aplicacions de baixa temperatura són els d'aire, els quals tenen un funcionament similar als d'aigua però que tenen uns tubs més grans.