Evolucio de l'energia solar fotovoltaica a Catalunya (2005-2015)
Segons els resultats previstos al Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015. ICAEN
L'aprofitament de l'energia solar al món i a Catalunya
L'ordenança solar tèrmica
Per a impulsar la instal·lació de sistemes solars tèrmics en els edificis, diversos municipis catalans i espanyols han aprovat ordenances municipals que obliguen a implantar-los en els de nova construcció i en els que es rehabiliten. La primera ciutat a Espanya que va aprovar una ordenança solar va ser Barcelona, l'any 1999. Els municipis que compten amb una ordenança solar tèrmica a Catalunya són els següents:
Abrera
Altafulla
Badalona
Barberà del Vallès
Barcelona
Calldetenes
Cambrils
Cardedeu
Cerdanyola del Vallès
Cornellà de Llobregat
Esplugues de Llobregat
Fortià
Granollers
La Garriga
La Secuita
L'Hospitalet de Llobregat
Manresa
Martorell
Montcada i Reixac
Olesa de Montserrat
Palafrugell
Sabadell
Sant Boi de Llobregat
Sta. Coloma de Cervelló
Sant Cugat del Vallès
Sant Feliu de Llobregat
Sant Joan Despí
Sant Just Desvern
Terrassa
Torredembarra
Vic
Vilafranca del Penedès
Altres municipis
en
fase de redacció
i aprovació
L'energia solar fotovoltaica
Al conjunt d'Espanya, a finals de l'any 2008 hi havia instal·lats gairebé 3.000 MW de potència, l'equivalent a unes tres centrals nuclears. A Catalunya, la potència era d'uns 170, si bé el nombre d'instal·lacions s'estan incrementant any rere any.
L'energia solar fotovoltaica es va començar a desenvolupar d'una manera significativa a Catalunya a començaments dels anys 80, i ha mantingut fins ara un creixement anual estable. Les previsions de creixement de l'energia solar fotovoltaica segons els resultats previstos al Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 són d'arribar als 100 MWp instal·lats l'any 2015.
L'energia solar fotovoltaica representa encara un percentatge petit de la producció total d'energia final a Espanya i Catalunya, però la seva instal·lació en pobles rurals i masies aïllades està ajudant a què les persones que hi viuen tinguin un accés fiable a l'energia elèctrica quan no estan connectats a la xarxa elèctrica general.