Comparació del consum mitjà i les emissions en cicle urbà i interurbà
Font: Institut Català d'Energia

Consideracions ambientals

La combustió

La utilització dels combustibles derivats del petroli en el sector del transport o com a font d'energia a les llars i edificis és una font de compostos contaminants per a l'atmosfera, sobretot si la seva combustió es realitza en motors o enginys que fan un ús ineficient del carburant.

Aquesta combustió produeix gasos i partícules físiques que afecten l'aire a escala local –monòxid de carboni, òxids de nitrogen, òxids de sofre, compostos orgànics volàtils i partícules– o a escala global –diòxid de carboni o CO2–, ja que potencia l'escalfament global i el canvi climàtic.

El motor de combustió

El motor de combustió interna és un motor tèrmic en el que una part de l’energia alliberada en cremar el combustible es transforma en treball, és a dir, en moviment. El motor diesel i el motor d’explosió en són dos exemples. Els gasos produïts pel motor s’expulsen fora del vehicle a través del tub d’escapament. Un dels inconvenients d’aquests tipus de vehicles és el baix aprofitament que fan del contingut energètic dels hidrocarburs ja que no aprofiten més que el 30% de l’energia produïda.

Això no obstant, l’eficiència dels motors ha augmentat d’una manera molt important en les darreres dècades: els vehicles que es fabriquen avui dia consumeixen uns 4-5 l de gasolina cada 100 km –a més velocitat, més consum–, a diferència dels vehicles de fa uns anys que tenien un consum de fins a 15 l.