Principals fonts d'emissió de metà (el paper del carbó)
Font: Institut Mundial del Carbó

Consideracions ambientals

L'extracció i aprofitament del carbó no estan exempts d'impactes ambientals, degut a les característiques fisicoquímiques d'aquest mineral d'origen fòssil i el tipus d'activitat minera associada. Els principals efectes són els següents:

  • Sobre el territori: les mines de carbó, especialment les que són a cel obert, ocupen grans superfícies, cosa que afecta el paisatge, erosiona el terreny a causa de l'activitat extractiva i de la maquinària pesada, produeix pols i partícules de diàmetres diferents i pot afectar les aigües i la biodiversitat si la manipulació i el transport del mineral no es fa adequadament.
  • Sobre l'atmosfera:
    • Durant l'extracció del carbó, s'allibera el metà que s'ha generat al llarg del procés de formació del mineral. La concentració d'aquest gas a l'atmosfera, com la de CO2, afavoreix l'efecte hivernacle. El metà es pot recuperar per a obtenir electricitat a partir de la seva combustió.
    • Durant la combustió del carbó es generen contaminants com els òxids de sofre i de nitrogen (SOx i NOx), així com partícules sòlides. Aquests compostos afecten els ecosistemes però també la salut de les persones que els respiren de forma habitual, ja que tenen un diàmetre molt petit que afavoreix la seva arribada fins als bronquis i alvèols.
    • Però sobretot s'allibera diòxid de carboni (CO2), gas d'efecte hivernacle. L'increment del consum de carbó comportarà que l'any 2010 les emissions associades a aquest combustible superin les de petroli i les de gas natural, i arribin al 43% de les emissions totals. Cal tenir en compte, per exemple, que generar 1 MWh amb carbó genera unes 0,9 tones de CO2, mentre que amb gas natural es produeixen al voltant de 0,4 tones.

Un dels principals avantatges de les noves tecnologies d'aprofitament del carbó és que redueixen aquests impactes ambientals sobre l'atmosfera, ja que incorporen filtres i elements que redueixen les emissions, així com la producció de residus.