Sistema de reg en el sostre de l'hivernacle.

Descripció i evolució del sector primari

Quan es parla del sector primari es fa referència a l'agricultura, la ramaderia la pesca i la mineria, l'objectiu de les quals és la producció d'aliments i recursos naturals. Atès que aquí ens centrem en la producció d’aliments, ja sigui per a consum humà directe o bé per a ser utilitzats o transformats per la indústria en altres productes derivats, ens limitem a parlar de l’agricultura la ramaderia i la pesca,. L'aqüicultura (la cria d'organismes procedents del mar), la silvicultura (el conreu de boscos), l'apicultura (el cultiu d'abelles) i la caça també formen part del sector primari amb aquesta finalitat.

El sector primari a l'economia

Als països menys desenvolupats, el sector primari es troba a la base de l'economia, ja que els sectors secundari i, sobretot, el terciari, són pràcticament inexistents o tenen un paper molt reduït. En aquests països, el grau de mecanització és, sovint, molt reduït, per la qual cosa els animals i els humans representen la principal força i font d'energia.

Alguns països en vies de desenvolupament han fet del sector primari un dels punts forts de les seves economies, ja que la demanda mundial creixent d'aliments fa que s'hagin convertit en importants centres de producció. En aquests països, la mecanització d'algunes de les tasques agrícoles i ramaderes, i la utilització de productes que milloren el rendiment del sòl i dels animals, ha comportat també un augmenta del consum d'energia.

L'escenari és molt diferent en els països industrialitzats, ja que el sector primari té un pes molt reduït en l'economia en comparació als menys desenvolupats, però té un elevat grau d'especialització i un nivell tecnològic molt més gran. Per tant el pes respecte del primari respecte dels altres sectors és menor, però la major mecanització fa que el consum específic de l’agricultura i la ramaderia sigui major en comparació amb la dels països en vies de desenvolupament.

Els majors canvis s'han produït en l'àmbit de l'activitat agropecuària, en el que la introducció de maquinària, de sistemes automatitzats de control del reg, l'expansió dels hivernacles i la modernització de les granges d'animals han estat els principals factors que expliquen aquest augment del consum energètic.

En el cas de la pesca, la modernització i l'ampliació de les flotes ha introduït canvis en aquest sector -també energètics-, ja que n'ha millorat la productivitat, i ha suposat una reducció del volum de captures en molts caladors.