La digestió anaeròbia de la matèria orgànica
Els principals paràmetres que determinen el disseny i el dimensionat d'una planta de digestió anaeròbia són la temperatura, l'alcalinitat, la demanda química i biològica d'oxigen, la presència de compostos tòxics que inhibeixen el procés –amoníac lliure, metalls pesants, formes no ionitzades d'àcids greixosos, desinfectants, etc.– i l'existència de sòlids i altres compostos en els residus -nitrogen, fòsfor, sofre, etc.
La digestió anaeròbia consta de quatre fases –hidròlisi, acideogènesi, acetogènesi i metanogènesi- durant les quals, i gràcies a la intervenció de diversos tipus de bacteris, es descomponen les diverses fraccions que constitueixen la matèria orgànica fins a produir gas metà (CH4) barrejat amb diòxid de carboni (CO2) i altres gasos en més baixes proporcions: el biogàs.
El temps mitjà de permanència del substrat al dipòsit on es produeix la digestió (digestor) depèn de la composició del residu orgànic, i pot oscil·lar entre quinze dies –a règim termòfil: entre 45 i 70ºC– i cent dies –a règim psicròfic: entre 10 i 25ºC–. El més usual és treballar en rang mesòfil, entorn als 35ºC, amb un temps de permanència de 30 dies. Mantenir la concentració de CO2 en equilibri és fonamental per mantenir el grau d'alcalinitat o pH del medi –òptim a l'entorn de 7–, i per aconseguir l'estabilitat de tot el procés de digestió anaeròbia.