Vocabulari


Castellà-català  
 
Català-castellà  


Aquest vocabulari ordena els mots, les locucions i els sintagmes de manera alfabètica per la primera paraula.

Totes les entrades s'escriuen en negreta i van seguides d'una especificació gramatical en cursiva relativa als aspectes següents:

a/ el gènere: l'entrada indica sempre si es tracta d'un mot masculí (m), d'un mot femení (f) o d'un mot masculí i femení (m f); la sortida només ho indica si hi ha alguna diferència pel que fa al gènere en relació amb l'entrada.

b/ el nombre: només s'indica si es tracta de mots que presenten alguna peculiaritat pel que fa al nombre, tal com la invariabilitat morfològica en singular o plural.

c/ la categoria gramatical: quan l'entrada és un substantiu només se n'indica el gènere; amb els adjectius, adj, i amb els verbs, v. No s'indica res amb les locucions o els sintagmes compostos.

Quan l'entrada tingui més d'una categoria gramatical s'entrarà en dos ítems.

Per exemple:

local m local
local adj local

Quan a una entrada li corresponen dues sortides amb significats semblants, aquestes accepcions aniran separades per una coma amb les especificacions relatives al gènere. Per exemple:

adeudo m deute, càrrec, dèbit
permuta f permuta, trueque m, canje m
llista f listado m, relación

Quan a una entrada li corresponen dues sortides amb significats diferents, aquestes accepcions se separaran amb dues barres inclinades //. Per exemple:

taula f mesa (mobiliario)// tabla (madera)

Quant a la indicació de la forma femenina dels adjectius i alguns noms, seguim, per al castellà, la norma de l'Academia Española, que indica la síl·laba sencera de la desinència, i, per al català, la norma del Diccionari General de la Llengua Catalana segons la qual, quan un mot passa del masculí al femení afegint simplement una a o canviant la terminació e o o en a, la forma femenina és indicada posant una a precedida d'un guionet a continuació de la masculina. Per exemple:

posseïdor -a adj m f poseedor -ra
inversor - a m f inversor -ra

Només ens hem apartat d'aquesta regla en alguns casos per indicar que hi ha hagut algun canvi ortogràfic o per evitar una traducció confusionària. Per exemple:

actiu -iva adj activo -va
soci, sòcia adj m f socio -cia
hereu -eva adj heredero -ra

Quan un adjectiu tingui una única forma per als dos gèneres, en l'entrada s'indicarà només la categoria gramatical. Per exemple:

alcista adj alcista
noble adj noble

Quan a alguna entrada corresponguin dues entrades o més, i sigui difícil establir-ne la diferència, s'indicarà informació complementària o continuació. Per exemple:

abonament m abono (de una cantidad)